Jaki manewr powinno się wykonac gdy samolot (np. Me, FW lub inny myśliwiec) idzie na czołówkę i mija mnie?
Manewr zejścia z lini ognia, a następnie taki manewr, który nie pozbawi Cię zdecydowanie potencjału energetycznego (horyzontalne zwroty są niekorzystne w dalszej perspektywie)
Jak poprawnie i skutecznie wykonać szybkie utracenie prędkości, chodzi mi o sytuację gdy siedzi mi ktoś na ogonie i chcę żeby mnie wyprzedził i żebym mógł wejśc mu na ogon.
Aby przeciwnik złapał się na tzw. overshoota musi być, albo tak głupi, albo tak niedoświadczony, aby wylecieć Ci przed maskę niemniej.. No niestety samolot nie posiada czegoś takiego, jak chamulec ręczny wszystko opiera się na bilansie prędkości w czasie. Zdejmujesz moc + ciasne np. nożyce mające na celu schodzenie z linii ognia bądź beczka defensywana (nie każdy samolot się do tego nadaje) istnotnie jest również z jakiej pozycji jesteś atakowany, jeżeli nie zależy Ci zachowaniu zapasu prędkości (jeżeli takowy miałeś) i ufasz swoim umiejętnością, to wrzucasz klapy (do landing włącznie) jeżeli wykonałeś sekwencje poprawnie, w odpowiednim czasie, a przeciwnik dał się nabrać - żyjesz i przechodzisz do zaplanowej kontrofensywy, jeżeli zrobiłeś coś źle bądź w niewłaściwej kolejności - nie żyjesz i dajesz refly.
Możecie doradzic też inny skuteczny manewr obronny ale chodzi mi o taki, po którym łatwo jest zaatakowac.
Ze znanych mi wg. mnie najbardziej szatański i wszechstronny jest defensive barrel roll (beczka defensywna) i wariacje na jej temat (opanowanie beczkopodobnych zachowań w szerokim zakresie prędkości, to podstawa skutecznej walki manewrowej) Jednak beczka takowa nie na każdej maszynie tak samo gładko wchodzi (zdecydowanym mocarzem w tej dziedzinie jest Jak3) Zalecałbym przestudiowanie wszelakiej maści poradników znajdujących się w sieci np:
http://www.kg200.xt.pl/P.S. dla ułatwienia dodam że latam Yakiem 3. Czemu ten super samolocik jest tak słabo uzbrojony??
No proszę.. dobrze się składa, bo będziesz mógł sobie beczki przetrenować

To typowe dla kufajmańskiego sprzętu, dodatkowym dyskomfortem jest symboliczna ilość amunicji, jaką zabiera niemniej, jak nauczysz się strzelać, to i to powinno starczyć. (Jest dostępna wersja 3P z zamontowanymi 3x20mm laser kanonen)