Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442546 razy)

3mw

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 29, 2006, 20:26:53 »
Na jakiej wersji dokładnie latasz?
w jaki sposób samemu dobrze się wyszkolić?

Jak w każdym sporcie czy grze dużo ćwiczyć :002:
Największy mój problem to opanowanie samolotu zwłaszcza kontrola prędkości w ataku- zwykle mijam cel i muszę podchodzić po kilkanaście razy.

Według mnie musisz tą prędkość po prostu wyczuć. Ja na początku w quick mission builder ustawiałem jako cel bombowce i ćwiczyłem.
jak dużo czasu Wam zajęło osiągnięcie jako-takiego poziomu
Myślę, że każdy swój poziom osiągał w innym czasie, w zależności ile trenował.

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 29, 2006, 20:58:33 »
Ostatnie pytanie: czy można na forum (i, w jaki sposób) zamieścić nagranego tracka (.ntrk), aby ktoś go obejrzał i ewentualnie skomentował błędy.
Tracka mozna umiescić na jakimś share np.fileshack albo cos w tym rodzaju i podać na forum linka.Tylko nie wiem czy to ma sens bo jakiekolwiek błędy są wtedy trudne do wychwycenia ponieważ potencjalny odbiorca takiego tracka nie ma pojęcia co w danym momencie miałeś zamiar zrobić.Takie rzeczy najlepiej koryguje się online
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

markov

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 29, 2006, 21:46:12 »
Witam.

Najpierw odpowiedź na pytanie 3mw- wersja FB+BOE+AEP.-edit- wersja 2.01
Zdaję sobie sprawę, że ćwiczenia są podstawą- ale czy Wy koncentrowaliście się na jakichś szczególnych elementach? czy graliście misje pod kątem konkretnego ćwiczenia? czy po prostu graliście i w ten sposób zdobyliście odpowiednie umiejętności?
Jak długo zajęło Wam ćwiczenie (może orientacyjnie, ile godzin?)
Wiem, że nie łatwo odpowiedzieć na takie pytania, ale mnie nieco frustruje brak postępów (moim zdaniem)- za często spadam nawet grając Quick mission.

Angel- wiem, że nie możesz wiedzieć co chciałem zrobić (chociaż właściwie możesz- na pewno chciałem gada zestrzelić... :001:), ale możesz skomentować czy manewr był potrzebny, konieczny, albo całkowicie bezsensowny- no i czy było to w miarę poprawne.

Właściwie niczego więcej mi nie trzeba- myślę, że byłbym w stanie nieco szybciej ruszyć z miejsca mając chociaż krótkie wskazówki.

Poszukam jakiegoś serwera i postaram się umieścić tam plik. Jeżeli ktoś będzie chciał to obejrzeć i skomentować (nawet bardzo krytycznie) będę zobowiązany- może kiedyś będę się mógł odwdzięczyć on-line np: zdejmując koledze niechciane towarzystwo z ogona :).

Pozdrawiam.
M.K

« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 29, 2006, 22:04:19 »
Moje rady:
Po pierwsze- ćwiczyć
Po drugie-    ćwiczyć
Po trzecie-   ćwiczyć
Na początku latałem tylko offline na klawiaturze i jak zestrzeliłem nieuzbrojonego B-17 to miałem uśmiech od ucha do ucha. Niestety AI jest do bulu schematyczne i ponad pewien- niezawysoki poziom- się nie wybijesz. Odkąd zacząłem grać przez net z joystickiem idzie mi coraz lepiej. Człowiek jest mniej schematyczny i daje więcej możliwości do treningu.
Na tym forum jest masa bardzo użytecznych informacji, ale trening to podstawa. Wcześniej czytałem jak latać, włączałem grę i cały czas myślałem jaki manewr wykonać, a czego mam nie robić. Teraz niektóre rzeczy robię odruchowo i od początku mam ułożony plan działania na walkę w danej sytuacji.
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 29, 2006, 22:16:58 »
Moja rada:uaktualnij sobie grę do wersji 2.04
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Grudnia 30, 2006, 01:15:47 »
Ja tylko dodam wyczucie maszyny przeciągnięcia zamiana wysokości na prędkość i odwrotnie. Ćwicz także walenie z różnych kątów by walić z najdziwniejszych pozycji bo druga szansa może się nie powtórzyć quick misionn jest do tego dobry.

Angel dobrze napisał sam track Ci za bardzo nie pomoże bo nie ma uniwersalnego sposobu na skuteczny atak czy obronę za dużo możliwości co ktoś zrobi jak ty zrobisz tak a nie inaczej  itp. To jest gra błędów już kiedyś pisałem nastawienie polującego który ma przewagę jest takie teraz jest mój i nie ma ch..a byś mi uciekł  i jak gości siedzi na 6 tej i wie co robi i tak cię dopadnie (w miarę zrównoważone samoloty) bo np.: na spita IX  bez zapasu wysokości jest ciężko . Najlepiej chaos w ostrym schodzeniu w dół tak by nie widział gdzie lecisz  i separacja i dalej tango bo ponoć do tego trzeba dwojga … ;)

Dodam jeszcze że jak się wdasz w walkę z kimś zawsze może pojawić się ktoś kto jest wyżej i tylko czeka na moment i zrzuci się jak jastrząb i zajmie się tobą a za nim może byś ktoś jeszcze i pogoni jastrzębia i tak w kółko. Meritum nie ma uniwersalnego sposobu na przeżycie to taki Air Quake troche bardziej rozbudowany ….

To tylko moje spostrzeżenie na temat doga więc nie każdy musi się z tym zgodzić i może mieć lepsze porady.

Pozdrawiam Pogo

Offline kaz

• *
« Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 30, 2006, 15:53:52 »
Dziwne ze nikt nie napisal o otwieraniu ognia tylko na pewniaka, czyli z jak najmniejszej odleglosci.
Strzelajac z daleka tracimy ammo i ginie efekt zaskoczenia. A co gorsza jak przeciwnik to jakis wyga. To zawroci i posle do piachu  :021:
Hey Ho! Let´s Go!

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #52 dnia: Grudnia 30, 2006, 16:02:01 »
Dziwne ze nikt nie napisal o otwieraniu ognia tylko na pewniaka, czyli z jak najmniejszej odleglosci.
Strzelajac z daleka tracimy ammo i ginie efekt zaskoczenia. A co gorsza jak przeciwnik to jakis wyga. To zawroci i posle do piachu  :021:
Zawróci z 600-700 metrów(bo to już jest daleko)?No nieźle,nieźle.Otwarcie ognia powinno nastąpić w sytuacji gwarantującej trafienie.Czy jest to 50 czy 600(daleko)metrów nieistotne

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Grudnia 30, 2006, 16:07:54 »
Czy jest to 50 czy 600(daleko)metrów nieistotne
Nieistotne przy pominięciu drobiazgu jakim jest energia pocisku po 50 i po 600m.

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #54 dnia: Grudnia 30, 2006, 16:17:07 »
Nieistotne jak łapie goscia w ranwersie i walę do niego zanim zastanowi się co ma teraz zrobić.Akurat energia pocisku w Fajnym Bublu nie ma tutaj nic do rzeczy,jedynie jego krzywa balistyczna.Nie zauwazyłem jakoś odmiennych skutków trafień tą samą ilością amunicji przy 50 czy 600 metrach.Z bliska po prostu wiecej "wchodzi"to wszystko

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Grudnia 30, 2006, 16:55:13 »
Ach, przepraszam Angel! Zapomniałem, że Ty grywasz w "symulacje inaczej", w LO:FC ten efekt odległości i energii pocisku jest zauważalny.

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #56 dnia: Grudnia 30, 2006, 17:04:06 »
Ach, przepraszam Angel! Zapomniałem, że Ty grywasz w "symulacje inaczej", w LO:FC ten efekt odległości i energii pocisku jest zauważalny.
To akurat nie jest moja wina.I nie gram w "symulacje inaczej" tylko jesli o ścisłość chodzi w"symulacje inne" a to różnica.Zasadniczo..

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Grudnia 30, 2006, 17:17:33 »
Czasami lepiej jest strzelać z dalsza niż z 20- 50 metrów gorzej się celuje bo musisz się szarpać z dżojem a o wiele lepiej jest gdy przeciwnik wchodzi sam w cel .
A amunicja i odległość ma tam jakiś spadek skuteczności walisz i walisz i tylko wiórki lecą i nic się nie dzieje. Przynajmniej mi się tak wydaje.

« Odpowiedź #58 dnia: Grudnia 30, 2006, 23:07:01 »
Nic już z tej gry nie rozumiem.

Właśnie polatałem trochę na HL'u. Wybrałem pokoiki, w których dostępne były foki A6 i D9 - w wersji 4.04m lub 4.05m.

Wytłumaczcie mi jakim cudem Spity, La oraz Corsairy kręcące się jak muchy nad g....., 3000m pod moim D9 w kilka sekund otaczają mnie jak smoła i sprowadzają na glebę???

Z 4500m wykonałem nurkowanie (dochodząc do prędkości 870 - wszystko już drżało) i zaatakowałem z 350m Corsarza. Trochę blachy z niego poszło, więc ja wykorzystując energię pruję do góry (metry rosną w zawrotnym tempie). Wyrównałem powyżej 3500m, patrzę w tył a na mojej "6" ten corsarz tnie za mną 750m i się zbliża. Za nim dwa La i jeden Spit. Całe to towarzystwo bez najmniejszego problemu mnie doszło i kilkoma seriami rozwalili mnie na strzępy.

Innym razem zszedłem z 2500m D9 ostrym nurkiem na Spita, który gonił w kółko za Jak3 (jak mnie to wk...... jak czerwoni latają na niebieskich maszynach i na odwrót) tuż nad glebą. Na dużej prędkości wystrzeliłem z 250m serię i jak to u mnie częstos bywa - pudło (heheh). Wyrównałem lot i korzystam z prędkości i uciekam po prostej tuż nad ziemią, znów patrzę do tyłu, a ten spit tuż za mną, no może nie tuż ale 1,5 km, za moment ma już 1km, 750m, 250m i bum..... Przecież nie zacznę się kręcić mu przed celownikiem 20 metrów nad glebą...

Wystarczy zamienić spita lub corsarza na dowolny inny czerwony samolot (Yak, Tempest, P47, P39) i macie obraz co spotyka mnie na HL'u.

Ostatnio nawet leciałem Tanią i też mnie La5FN doszedł po nurkowaniu z 3000m....

Kurna, co jest grane...

Co Ci ludzie robią, czego ja nie robię...
"Ouendat" aka. "Jasta12_Blitz"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #59 dnia: Grudnia 30, 2006, 23:22:51 »
Taka dobra rada. Nie próbuj tego zrozumieć...poprostu tak jest. Im szybciej dojdziesz do tych wniosków co ja to mniej nerwów stracisz i zdrowszy będziesz.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"