Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442756 razy)

Elwood

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #90 dnia: Stycznia 09, 2007, 13:49:32 »
Jeśli spit IX a ty na A5 - modlitwa jest dobrym rozwiązaniem
Bardzo mi się to podoba w Fajnym Bublu, że można zawsze się czegoś nowego nauczyć. Tzw. historia alternatywna.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2007, 13:56:05 wysłana przez Elwood »

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #91 dnia: Stycznia 09, 2007, 14:45:00 »
Bardzo mi się to podoba w Fajnym Bublu, że można zawsze się czegoś nowego nauczyć. Tzw. historia alternatywna.

Elwood - też żałuję, że w tej grze pewne rzeczy nie są zrobione tak jak powinny być. Może kiedyś w dalekiej przyszłości (nie tak dalekiej, bo w końcu już taki młody nie jestem :-DD ) doczekam się symulatora w którym będzie to wszystko zrobione w miarę dokładnie i przynajmniej bez przegięć.
I wtedy zamiast pisać długie posty wyjaśniające co zrobić w grze aby przeżyć - po prostu dam odnośnik do paru wywiadów z asami II wś jakie można znaleźć w necie lub odeślę delikwenta do pewnej (chyba mało znanej pozycji) : "Fighter Tactics, Combat & Manouvering" R. Shawa.
I tyle.

Ramm.

ps. zmieniłeś posta ?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2007, 14:51:33 wysłana przez Rammjager »
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

DemoniX

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Stycznia 09, 2007, 15:44:56 »
Thx Rammjager,ale z skokiem śmigła to za bardzo sie nie bawie  :020: ustawiam to na auto :P ale jak to dużo daje to chętnie wysłucham kiedy zwiększać kiedy zmniejszać skoka by uzyskać najlepsze osiągi.

JG300_BamSey

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: Stycznia 09, 2007, 16:48:59 »
Ustaw na foce propa na 90%-100% i zobaczysz czy to coś daje czy nie:)

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #94 dnia: Stycznia 09, 2007, 17:33:52 »

No Elwood nie przesadzaj. Ostatecznie Spit IX był odpowiedzią ( i to udaną ) na Fokę.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #95 dnia: Stycznia 09, 2007, 18:37:21 »
No Elwood nie przesadzaj. Ostatecznie Spit IX był odpowiedzią ( i to udaną ) na Fokę.
A ja słyszałem, że żadną odpowiedzią, tylko akurat tak wszedł do produkcji po Foce i tyle.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #96 dnia: Stycznia 09, 2007, 18:57:31 »
Prawdę mówiąc to "wyszedł" im przez przypadek :D
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: Stycznia 09, 2007, 19:21:29 »
Staram się zazwyczaj nie przesadzać. Całkowita niemożliwość żadnej formy ucieczki na żadnym pułapie, o mniej czy bardziej równorzędnej walce nie wspominając, w wykonaniu tak nowoczesnego samolotu jak Fw-190A, który jest myśliwcem niewątpliwie gorszym niż Spitfire IX nawet mimo swego morderczego H2H, to jest coś co uważam za historię alternatywną. Tak samo jak możliwości szybowcowe samolotu Me-262, i wiele innych rzeczy. Co oczywiście nie przeszkadza mi czerpać przyjemności zabawy tym programem, świadomie licząc się z jego oczywistymi ograniczeniami, jeśli tylko u kogoś mam okazję. I nie przeszkadza mi że na Fw-190A zostanę zestrzelony i nic z niego nie widzę do przodu- ja po prostu lubię ten samolot, i tyle. Nie mam potrzeby nikomu niczego udowadniać. Nie uda mi się zwyciężyć- to przegram, przecież to tylko gra, a tym większa satysfakcja jeśli uda się wygrać.
Tyle od ponurego.

« Odpowiedź #98 dnia: Stycznia 09, 2007, 19:54:50 »
...Tyle od ponurego.
Elwoodzie, Człowiek nie używa "skoka" (zakładam, że wie co to jest skok śmigła), a Ty o historii alternatywnej.
Pomóż początkującym.
Leszek

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: Stycznia 09, 2007, 19:55:13 »
I teraz oczekujemy drżąc na komentarz z drugiej strony w którym się dowiemy że na fokach latają leszcze , luftwhinerzy , a foka to leszczolot*

--------------
* Moj post nie odnosi się do żadnej z wersji gry a jedynie jest próbą interpolacji rozwoju dyskusji w oparciu o posiadane szczegółowe profile psychologiczne muhahaha

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: Stycznia 10, 2007, 04:20:11 »
Zawsze miałem się za nieprzejednanego nonkonformistę (sic!)
I miło było tak o sobie myśleć. :karpik
Jednak pod wpływem zmasowanej indoktrynacji Grupy Trzymającej Władzę zacząłem ostatnio sięgać po Foki i Bf-y...no i spodobało mi sie. :121:
Pragnąłbym jednak dowiedzieć się jak racjonalnie można w tych samolotach korzystać z dopalaczy:MW50, GM-1 i Erhohte Notleistung.
Mimo wielokrotnych prób nie udało mi się znaleść zależności między prędkością, wysokością, ustawieniem skoku śmigła zaangażowaniem pilota, szybkością przełączania klawiszy na klawiaturze....itd. W jakich mometach silnik zaczyna nieprzyjemnie rzęzić? Ustaliłem tylko jedno: zawsze gdy mam przeciwnika na ogonie. :121:
Następną zagadką która mnie nurtuje to skok śmigła w BF-ach. Wiem, lepiej nie dotykać i zostawić na "auto". Odpowiednią ilość niecenzuralnych słów już od moich mechaników usłyszałemna ten temat. Jednak ciekawość jest ogromna, jak wyłączyć "auto" nie zarzynając silnika? :583:

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #101 dnia: Stycznia 10, 2007, 07:30:55 »
* Moj post nie odnosi się do żadnej z wersji gry a jedynie jest próbą interpolacji rozwoju dyskusji w oparciu o posiadane szczegółowe profile psychologiczne muhahaha

Schmeiss - kiedy Ty zbierałeś te profile :011: :011:
I co one zawieraja  :011:
Strach się pytać  :karpik :karpik

Jednak ciekawość jest ogromna, jak wyłączyć "auto" nie zarzynając silnika? :583:

Cały myk z wyłaczeniem "prop pitch auto" polega na tym , że po wcisnięciu klawisza odpowiedzialnego za jego wyłączenie - skok przechodzi na 100 % czyli przy "full power" i przekręcenie silnika w mietku trwa sekundy.
Wyjścia są dwa:
1) - przed włączeniem "manuala" zejść z mocy
2) - przed włączeniem "manuala" przyporządkować sobie pod jakimś klawiszem "prop pitch 70%"(na przykład) i go wcisnąć. Jak zauwazyłem po włączeniu manuala skok ustawia się wtedy na zadaną wartość (w tym przypadku 70%)

Ogólna zasada uzywania "manuala" mozna streścić bardzo króko.
Trzymaj tak kombinację mocy i ustawień skoku śmigła aby utrzymywać maksymalne obroty silnika nie powodujące jego natychmiastowego zatarcia. Są to wartości różne dla róznych mietków, jakie - to juz musisz poszperać na forum i w necie.

Co to jest "prop pitch" i jak to działa - poszperaj na forum, lub zapytaj się ludzi którzy coś o tym wiedzą.
Ja nie pamietam nawet poprawnych nazw manewrów  :karpik :karpik

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #102 dnia: Stycznia 10, 2007, 11:38:50 »
Dzięki za prive-posty  :020: .
"Ouendat" aka. "Jasta12_Blitz"

markov

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: Stycznia 11, 2007, 11:57:46 »
Witam.

Mam dość nietypowe pytanie: co oznaczają skróty w Ił-2 Compare v. 4.07m?
ROC by altitude- domyślam się, że chodzi o wznoszenia czy coś w tym stylu
TAS by cośtam- prędkości?
FAN Plot.- tu już wogóle nie wiem o co chodzi... (tzn. "z grubsza" wiem, ale chciałbym wiedzieć dokładnie)

Jak to odczytywać?
Może ja nie jestem zbyt rozgarnięty, ale szukałem tu i tam i nic nie znalazłem.
W plikach programu też nic nie ma.
Chciałby wiedzieć jak interpretować dane.

Czy ktoś mógłby to "łopatologicznie" wyjaśnić, albo podać linka jakiegoś?

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #104 dnia: Stycznia 11, 2007, 15:44:04 »
ROC (Rate Of Climb) - prędkość wznoszenia; więc "ROC by altitude" to prędkość wznoszenia względem wysokości.
TAS (True Air Speed) - prędkość rzeczywista (dosłownie: prawdziwa prędkość powietrzna); o ile pamiętam w Il2 Compare również odniesiona do wysokości.

W obu wymienionych powyżej przypadkach chodzi o maksymalną możliwą do osiągnięcia wartość dla danego samolotu.

FAN Plot to wykres zależności prędkości kątowej zakrętu od prędkości postępowej samolotu, przy założeniu wykonywania zakrętu przy stałej prędkości postępowej.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."