Mam internet przez kablówkę i moze stąd ten problem...
Bartku, ja także mam kablowke i zapewny ty jak i ja posiadasz wsólne IP czyli kazdy kto ma taką sieć jak ty nie może stawiac servera.
A co macie przeciwko internetowi przez "kablówkę"? Mam "Chello" przez chyba najpopularniejszą kablówkę w PL czyli UPC i nigdy żadnych problemów ze stawianiem serwera - mam 3 zewnętrzne IP (mógłbym mieć 5 ale brakuje mi po prostu jeszcze 2 komputerów)
Kwestia dostawcy to jedno, a kwestia zewnętrznego IP to drugie. Żeby postawić serwer trzeba mieć zewnętrzne IP, ale żeby grać jako "client" nie jest to konieczne. Przez parę lat miałem podłączony 1 z komputerów do sieci radiowej bez zewnętrznego IP i bez problemu grałem w "iłka".
Proponuję po prostu zadzwonić do rzeczonej "kablówki" i zapytać o to czy jest IP zewnętrzne czy nie (zresztą to powinno być napisane w umowie!). Część dostawców internetu oferuje IP zewnętrzne (nawet stałe) dla posiadaczy internetu o niewielkim przesyle (do tych lepszych to zwykle standard) za grosze. Sieć w której funkcjonował do niedawna komputer mojej żony, oferowała zewnętrzne IP za 1,22 PLN (z Vat) na miesiąc. Te opłaty są naprawdę często niewielkie warto się zorientować.