Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442744 razy)

Jankov

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #645 dnia: Października 25, 2007, 18:25:44 »
Nastepne pytanko; Czy sa jakies maszyny nie warte uwagi ? Chodzi mi o to ze sa jaies totalnie skopanie na ktore nie warto poswiecac uwagi ?

dyson

• Gość
« Odpowiedź #646 dnia: Października 26, 2007, 08:45:47 »
Mam pytanie do ekspertów o szybkość lotu. W grze w trybie kampanii prędkość przelotowa w szyku jest zwykle taka sama ale gdy dochodzi o walki to moi skrzydłowi nagle dostawają jakiegoś przyśpieszenia i pokazują mi ogony mimo iż używam nawet 110% mocy silnika. I tak są szybsi. Sprawdzone na P-11c i na Hurricane Mk I.
O co chodzi? To jakiś bonus dla AI czy powinienem coś zmieniać ze skokiem śmigła, bo do tej pory nawet tego nie tknąłem.

Lądowanie na Spitfire czy Hurricanie w porównaniu do tego na P-11c jest jak bułka z masłem.

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #647 dnia: Października 26, 2007, 09:41:30 »
Nastepne pytanko; Czy sa jakies maszyny nie warte uwagi ? Chodzi mi o to ze sa jaies totalnie skopanie na ktore nie warto poswiecac uwagi ?

Tendencyjne pytanie ;) Nie zawracałbym sobie głowy sprzętem produkcji radzieckiej w przeciwieństwie do rozpoczęcia zawracania sobie głowy meandrami poprawnej pisowni języka polskiego..

O co chodzi? To jakiś bonus dla AI czy powinienem coś zmieniać ze skokiem śmigła, bo do tej pory nawet tego nie tknąłem.

To kwestia odmiennego niż twój modelu lotu maszyn AI. Niestety tak już jest, że ich nie dogonisz.
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #648 dnia: Października 26, 2007, 11:21:17 »
Ten bonus dla AI to trymowanie. Przy użyciu trymerów rośnie w znaczący sposób prędkość nurkowania, wznoszenia i pozioma też.  Samoloty AI mają zaimplementowany AIST czyli Automatyczny Idealny System Trymowania - Oleg zaimplementował taki system, i już, człowiek nie jest w stanie tak idealnie i szybko wytrymować maszyny w tym symulatorze, jak zrobi to komputer. A to z dwóch powodów: 1. nie mamy tak szybkiej reakcji na zmianę położenia maszyny jak komputer i 2. do ustalenia trymu używamy tylko wzroku który jest niedokładny i działa z opóźnieniem. W rzeczywistości do kontroli trymowania samolotu służy błędnik, który jet bardzo dokładny i szybki (po prostu samolot czuje się d...pą) i zakończeniami czuciowymi w rękach i nogach.

A FM jest chyba taki sam dla  samolotów AI i playable.

PS

To są wszystko moje przemyślenia + artykuł w Avsim

.

dyson

• Gość
« Odpowiedź #649 dnia: Października 26, 2007, 12:25:34 »
No to przynajmniej teoretycznie, jak powinienem wytrymować samolot przy:

- wznoszeniu
- locie poziomym i checi uzyskania największej szybkości
- nurkowaniu

I czy skokiem śmigła warto operować?

Offline Alive

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #650 dnia: Października 26, 2007, 13:32:48 »
A FM jest chyba taki sam dla  samolotów AI i playable.
Model lotu w sensie odmiennych parametrów dla maszyn AI, która następnie interpretowane są przez FM gry, to miałem na myśli dokładnie, to ta różnica uniemożliwi "dogonienie" owych maszyn

- wznoszeniu
Pry wznoszeniu trymuj w do uzyskania optymalnej prędkości wznoszenia dla danego samolotu (dane dostępny min w Il2-comapre)

- locie poziomym i checi uzyskania największej szybkości
W locie poziomym co zrozumiałe poziomujesz na horyzont (na prędkość ma wpływ jednak min. pozycja w jakiej znajduje się radiator)

- nurkowaniu
W wypadku nurkowania optimum wydaję się być ustawienie nosa maszyny w kierunku "do ziemi" ;) Przy czym trymowanie akurat w tym wypadku pozwala na bezbolesne uzyskiwanie większych prędkości niż te podawane w specyfikacjach dla wytrzymałości danego samolotu bez ustraty takich lotek np. podczas wychodzenia z nurkowania

I czy skokiem śmigła warto operować?
Kiedyś był to wyższy stopień wtajemniczenia pozwalający uzyskiwać zaskakujące rezultaty. Obecnie również można nim operować jednak w takim DB601/605 skutkuje to praktycznie natychmiastowym zatarciem silnika przy wysokich obrotach natomiast BMW i Jumo występujące w fokach kręcą się dobrze i pozwalają uzyskiwać kilkuprocentowe wzrosty ciągu na śmigle przy ustawieniu na 100% (zarówno ja, jak i wielu moich znajomych latamy fokami wyłącznie na manualnym propie) W DB601/605 rozsądnym i praktycznym zastosowaniem wydaje się pomaganie sobie prop pitchem na 100% w celu szybszego wytracania prędkości przy lądowaniu.
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

« Odpowiedź #651 dnia: Października 26, 2007, 21:44:46 »
Przy czym trymowanie akurat w tym wypadku pozwala na bezbolesne uzyskiwanie większych prędkości niż te podawane w specyfikacjach dla wytrzymałości danego samolotu bez ustraty takich lotek np. podczas wychodzenia z nurkowania
Lotek? Raczej steru wysokości ;) I zdaje mi się, że to specyfika gry, w rzeczywistości raczej nic by to nie zmieniło.

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #652 dnia: Października 28, 2007, 15:38:44 »
Na p 38 na przykład jeśli nie użyjesz trymu wysokosci to nie wyjdziesz z mocnego nurkowania.

boy21o

• Gość
« Odpowiedź #653 dnia: Listopada 03, 2007, 18:05:26 »
Wie ktoś jak nazywają się te "kreseczki" z tyłu samolotu na ogonie? To są chyba zestrzelenia tak? Niema  jakiegoś programiku który mógłby to generować?   Z góry dzięki ..

« Odpowiedź #654 dnia: Listopada 03, 2007, 18:31:55 »
Mógłbyś uściślić o jakie "kreseczki" Ci chodzi? Napisz może na jakim samolocie to jest i dokładnie w którym miejscu, bo teraz Twoje pytanie przypomina bardziej wieczny konkurs  :002:

Co do zestrzeleń, to miejsca zapisywania ich na samolotach były bardzo różne i różnie je oznaczano, wszystko zależało od kraju, ilości uzyskanych strąceń  i od pomysłowości  pilota. Zarówno część dziobowa samolotu jak i pod owiewką kabiny, wreszcie także ogon były wykorzystywane do tego celu.
« Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2007, 18:37:22 wysłana przez Arkadivs »
" Na wojnie są trzy rodzaje ataków - udane, nieudane i desant z powietrza..."

Mój hangar: (Iris) T-6A, PC-9, A-10A, F-14, F-15E, F-16 D.  (CS) C130, B-767-300, B-777 200.

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #655 dnia: Listopada 03, 2007, 18:40:27 »
Wie ktoś jak nazywają się te "kreseczki" z tyłu samolotu na ogonie? To są chyba zestrzelenia tak? Niema  jakiegoś programiku który mógłby to generować?   Z góry dzięki ..
Do generowania oznaczeń innych niż domyślne w grze używa się MAT Managera.Na forum jest gdzieś temat traktujący o tym
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

« Odpowiedź #656 dnia: Listopada 03, 2007, 19:51:12 »
     Można też użyć Painta , i sobie narysować , do kresek  Paint akurat wystarczy  :001:,
 chodzi zapewne o oznaczenia zwycięstw  np. na  sterze kierunku bf 109 , czy foki .

Offline Alive

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #657 dnia: Listopada 03, 2007, 21:26:35 »

flame warning Nawet gdyby taki program istniał, to bym go raczej nie używał, bo jakoś nie widzi mi się camo całe w kreseczkach :D flame warning

« Odpowiedź #658 dnia: Listopada 03, 2007, 22:59:28 »
flame warning Nawet gdyby taki program istniał, to bym go raczej nie używał, bo jakoś nie widzi mi się camo całe w kreseczkach :D flame warning

Touché.  :020:
"Verkaaft's mei Gwand 'I foahr in himmel!"

bantin79

• Gość
« Odpowiedź #659 dnia: Listopada 05, 2007, 20:58:45 »

Na wstępie pragnę powitać wszystkich, jestem nowy na forum. Dotychczas wszystkie odpowiedzi na  moje problemy wynikające z grania w Iłka znajdowałem na tym forum więc nie zawracałem nikomu głowy  :001:  W sumie dość niedawno zakupiłem joystick (wcześniejsze granie na klawiaturze było masakryczne  :005:) Konkretnie Logitecha Extreme 3D Pro. I tu pojawia sie mój problem. Nie moge ustawić przepustnicy na joysticku żeby działała. Znalazłem w tym temacie że trzeba w HOTAS przy Power poruszać "wajchą" i będzie działać. U mnie niestety nie działa  :005: Próbowałem też grzebać w Logitech Profiler ale też nie mogłem nic zrobić z tym. W teście sprzętu wszystko działa więc nie wiem o co chodzi. Na razie ustawiłem sobie przepustnicę pod scrolla w myszce ale to nie to samo. Proszę o pomoc! Z góry dziękuję!