Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 443081 razy)

Kurokow

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #900 dnia: Grudnia 21, 2007, 17:26:06 »
Latam sobie Bf-109, wystartowałem, lecę, zrobiłem beczkę, lecę dalej, chciałem zrobić pętlę a ten podniósł dziób do góry i zaczął spadać kręcąc się w kółko i nic nie da się zrobić, jak by się leciało kamieniem. Tak się walczyć nie da, robię zwrot by wróg znalazł się na celowniku a tutaj klops i spada jak kamień.

Offline dekar

• *
  • http://www.youtube.com/watch?v=eOjWdKbvoZE
« Odpowiedź #901 dnia: Grudnia 21, 2007, 17:45:15 »
Szanowny kolego. Latanie nie tylko w IŁKA wymaga precyzji a przedewszystkim finezji. Nie możesz machać drągiem jak w X fighterze. Zapewne wpadasz w "STALLe" z powodu zbyt nerwowego machania joyem. Aby móc wykonać pętlę musisz mieć odpowiednią prędkość. Musisz ćwiczyć aby wyczuć kiedy zaczynasz przeciągać samolot.

Kurokow

• Gość
« Odpowiedź #902 dnia: Grudnia 21, 2007, 17:53:49 »
Ale dlaczego nie da się z tego wyjść? Samolot w ogóle nie reaguje na stery i spada jak kamień, nawet jak jest wysoko i jest czas to nic nie da się zrobić!

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #903 dnia: Grudnia 21, 2007, 17:57:31 »
Szanowny kolega chyba nie ogarnia  zasadniczej zależności pomiędzy walką, a umiejętnościami pilotażowymi - obie umiejętności muszą iść w parze w przeciwnym wypadku osobiście nie zabrałbym kolegi do walki w charakterze innym niż podwieszony pod moim samolotem pocisk niekierowany swobodnego spadania ;) W internecie jest sporo poradników oraz szkółek pilotów skąd można czerpać wiedzę na nurtujące kolegę zagadniania - wystarczy poszukać..
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #904 dnia: Grudnia 21, 2007, 17:59:22 »
Ale dlaczego nie da się z tego wyjść? Samolot w ogóle nie reaguje na stery i spada jak kamień, nawet jak jest wysoko i jest czas to nic nie da się zrobić!

Bo to tez wymaga wprawy.
Poczytaj troche o wyjściach z korkociągu. Jak juz bedziesz wiedział co robili piloci w realu aby powrócic do stabilnego lotu - spróbuj to samo zrobic w grze.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #905 dnia: Grudnia 21, 2007, 18:50:05 »
Start z minimalną mocą nic nie dał. Zaraz po oderwaniu się od ziemi przechyla go w bok i kraksa.
Glebi ja Cię proszę...  nie wprowadzaj zbytecznego zamętu.
No przepraszam , ale napisałem ,że w momencie startu powinien być rozgrzany , czyli pełny, full , czy jak kto tam chce. Nie uważam się za jakiegoś eksperta, ale wystartować potrafię... :118: Bardziej chodziło mi o zachowanie na pasie startowym, niż bezpośrednio po starcie. To właśnie kiedyś sprawiało mi najwięcej problemów. Ale źle zrozumiałem wypowiedź kolegi :...
Wszystko było by dobrze gdyby nie to że jak tylko wystartuje jakimś myśliwcem to od razu skręca on w bok na małej wysokości i skrzydłem ryje o ziemie. Nic nie da się zrobić on w lewo a ja sterami od razu w prawo a on dalej w lewo i koniec. Co robić?
...projektując ją na swoje problemy w tej grze... :020:
Właściwie, po przemyśleniu mogę dodać, że mnie się to dzieje na Cyborgu Evo, jeśli go nie rozruszam przed zalogowaniem się do gry. Wystarczy parę razy poruszać joyem i chodzi jak złoto.

Offline Alive

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #906 dnia: Grudnia 21, 2007, 19:19:39 »
No przepraszam , ale napisałem ,że w momencie startu powinien być rozgrzany , czyli pełny, full , czy jak kto tam chce. Nie uważam się za jakiegoś eksperta, ale wystartować potrafię...

Taa napisałeś.  Kolega wspominał raczej o momencie "tuż po"  Glebi - nie zapominaj, że wirtualni piloci, to najmężniejsi i najsprytniejsi z żyjących graczy  Określenie:

Z gazem to jak z kobietą, zacznij powoli i niech sie rozgrzewa.....

Pasuje raczej do tutoriala "The Sims" a nie do tej arcyskomplikowanej rozgrywki herosów stąd i dalsze, późniejsze wątpliwości kolegi  :121: Zakończmy w tym momencie w oczekiwaniu na dalsze pytania :)
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Hans

• Gość
« Odpowiedź #907 dnia: Grudnia 21, 2007, 19:44:25 »
Latam sobie Bf-109, wystartowałem, lecę, zrobiłem beczkę, lecę dalej, chciałem zrobić pętlę a ten podniósł dziób do góry i zaczął spadać kręcąc się w kółko i nic nie da się zrobić, jak by się leciało kamieniem. Tak się walczyć nie da, robię zwrot by wróg znalazł się na celowniku a tutaj klops i spada jak kamień.

Kurokow, po pierwsze... Musisz być cierpliwym... To NAJWAŻNIEJSZE, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość, oraz ćwiczenia ile wlezie... ;) Wiem na początku jest ciężko... ale po woli... co do startu... to gazu dodawaj powoli... nie nerwowo... stopniowo zwiększaj moc aż do osiągniesz max MOCY silnika (Kolega Glebas już coś o tym powiedział, a co do max mocy to w Mietkach jest to 110% o ile się nie mylę...) po wystartowaniu daj chwilę maszynie aby nabrała prędkości (możesz mieć przy starcie klapy na "take off" a po wystartowaniu ustaw na "combat" powinno pomóc...)
A co do samego latania... delikatne ruchy "drągiem" najpierw wyczuj maszynę, to jak zachowuje się w danej sytuacji itp. następnie jeśli chcesz zrobić pętle to powoli ściągaj "drążek" do siebie nic na siłę, bo to nie są żadne "suszary", te maszyny mają swoje lata  :118: na początku polataj sobie samemu, poćwicz wyczuj maszynę, potrenuj lądowania, następnie naucz się celować, czyli wybierz sobie jakiś łatwy cel (np. jakiś transportowiec albo bombowiec: C-47, albo B-17 tylko zmień w uzbrojeniu na "empty", na razie ćwiczysz celowanie, więc nie powinno ci nic przeszkadzać, a jak już poczujesz się pewniej, to daj z uzbrojeniem jakieś bombowce, spróbuj je podejść i zestrzelić, oczywiście ćwicz również walkę z myśliwcami...)

BTW: Sam jeszcze za dobrze nie latam, jeszcze wiele pracy mnie czeka ale najważniejsze to być cierpliwym, ćwiczyć ile wlezie i cóż nie załamywać się porażkami, wyciągnąć z nich odpowiednie wnioski i spróbować jeszcze raz... 

A był bym zapomniał, zapodaje kilka przydatnych linków... Przydatne jeśli się uczysz latać...
http://www.jg300.pl/index.php?name=News&catid=&topic=7
http://www.kg200.prv.pl/

AuChatNoir

• Gość
« Odpowiedź #908 dnia: Grudnia 22, 2007, 14:38:02 »
Kurokow jeśli masz odpowiedni zapas wysokości to da się wyjść z korkociągu i to bez większych trudności...musisz załapać w którą stronę się kręci i po prostu kontrować sterem kierunku, zmniejsz jeszcze moc i jak się już uspokoi to wtedy dajesz na fulla i gładko wychodzisz  :002:.
Przynajmniej ja tak robię i działa. A żeby tych nieprzyjemności uniknąć po prostu przy wszystkich aerobacjach kontroluj prędkość...

Pozdrawiam.

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #909 dnia: Grudnia 22, 2007, 15:18:56 »

Przynajmniej ja tak robię i działa. A żeby tych nieprzyjemności uniknąć po prostu przy wszystkich aerobacjach kontroluj prędkość...

Niekoniecznie.Stalucha można wyłapać nawet przy 4 paczkach na budziku.A są aerobacje przy których niezbędne jest wytracenie prędkości(vide hammerhead)
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Lesiu

• Gość
« Odpowiedź #910 dnia: Grudnia 22, 2007, 18:46:36 »
Z tego co kolega Kurokow opisał, to wynika że podczas walki z wrogą maszyną zapomina o bożym świecie, i stara się utrzymać przeciwnika w celowniku za wszelką cenę (jeśli czujesz że skrzydła zaczynają drgać  :karpik, to oznaka że przeciągasz). I stąd korki. Czasem chyba lepiej odpuścić i pomyśleć nad innym manewrem, niż dokręcać "na chama". Jedyna solucja która mi przychodzi do głowy to: praktykuj. Też mam ten problem w ogniu walki, czyli niezbyt podzielną uwagę, ale powoli zaczynam chwytać podstawy.

Przepisów na wyjście ze stalla, jest więcej niż postów na tym forum; mój jest taki - dziób w dół, w pierwszym momencie zmniejszam ciąg jednocześnie kontrując sterami, jeśli spostrzegam że skrzydła łapią powietrze i dziób w dole się utrzymuje - zwiększam stopniowo ciąg. Przy odrobinie wysokości i szczęścia wychodzę z korka, wprost pod lufy karabinów...

Kurokow

• Gość
« Odpowiedź #911 dnia: Grudnia 23, 2007, 00:47:50 »
Już mi mniej więcej wychodzi, znaczy myśliwcami jedynie BF-109 udało mi się wystartować i nawiązać walkę, jednak dostałem w silnik i później nie mogłem sterować (korkociąg?).
Ale Iłem-2 już całkiem całkiem, nawet doleciałem do celu i manewrowałem żeby mnie artyleria przeciwlotnicza nie trafiła. Niestety uzbrojenie wytraciłem na sojusznicze samoloty :P 0 zestrzeleń :( A bomby zrzuciłem do morza gdy szukałem klawisza odpowiedniego by je zrzucić :P

Offline Alive

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #912 dnia: Grudnia 23, 2007, 01:27:35 »
Ale Iłem-2 już całkiem całkiem, nawet doleciałem do celu i manewrowałem żeby mnie artyleria przeciwlotnicza nie trafiła. Niestety uzbrojenie wytraciłem na sojusznicze samoloty  0 zestrzeleń  A bomby zrzuciłem do morza gdy szukałem klawisza odpowiedniego by je zrzucić

Ale przeżyłeś misję? Jeżeli tak, to możesz już sobie zapisać w poczet sukcesów.

Kurokow

• Gość
« Odpowiedź #913 dnia: Grudnia 23, 2007, 12:09:46 »
Ponieważ nie miałem żadnej amunicji to rozbiłem się w pobliżu stanowisk obrony przeciwlotniczej...

Ps. Czy w Ił-2 można zmieniać magazynki w tylnym karabinie?

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #914 dnia: Grudnia 23, 2007, 14:20:19 »
Nie