Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 443103 razy)

Drasiu

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #990 dnia: Stycznia 21, 2008, 20:10:40 »
Razorblade: Jasne, ale w obrębie rodziny/przyjaciół mogę użyczać moich oryginałów i jest to dozwolone przez prawo autorskie, a i regulamin tego nie reguluje :). Tym niemniej, postaram się nie publikować tutaj takich treści :P

Dzięki za informację o IP.
A teraz wyznać mi jak na spowiedzi  :003: - u Was ta woda wygląda jak na tych screenach? Bo ja takiego efektu nie uzyskuję. Grzebać dalej w ustawieniach, czy to tylko propaganda i nie uzyskam takiego efektu?

« Odpowiedź #991 dnia: Stycznia 21, 2008, 20:13:08 »

1. Gram w Il-2 od 2 lat niemal, ale zawsze offline. Obecnie śmigam na FB+AEP ew. PF (nie mam merged instalki).  

Co do instalki merged to pytanie czy nie masz jej bo z netu nie ściągnąłeś czy nie masz jej bo nie umiesz połączyć?
Samemu miałem taki problem, bo kupiłem najpierw Sturmovika FB+BOE+AEP i dopiero później zakupiłem PF wersję samodzielną. Otóż da się połączyć te wersje w jedna całą grę, spróbuj bo wtedy uzyskujesz wszystkie samoloty za jednym razem, frajda podwójna :003:
Jak nie wiesz jak zainstalować a nie znajdziesz na forum to pisz na priv, chętnie pomogę (mi kiedyś tez pomogli ).
" Na wojnie są trzy rodzaje ataków - udane, nieudane i desant z powietrza..."

Mój hangar: (Iris) T-6A, PC-9, A-10A, F-14, F-15E, F-16 D.  (CS) C130, B-767-300, B-777 200.

« Odpowiedź #992 dnia: Stycznia 21, 2008, 20:53:50 »
A teraz wyznać mi jak na spowiedzi  :003: - u Was ta woda wygląda jak na tych screenach? Bo ja takiego efektu nie uzyskuję. Grzebać dalej w ustawieniach, czy to tylko propaganda i nie uzyskam takiego efektu?
A jaka tam propaganda  :121: Coś chyba źle kombinujesz z ustawieniami, bo uzyskanie uberwody to żaden problem. Poszukaj na Forum bo na ten temat to było już tyle, że... Ale oczywiście jak będziesz miał problem ... to pomożemy  :001:
Spokój cechuje Mistrza.

« Odpowiedź #993 dnia: Stycznia 21, 2008, 21:33:10 »
Razorblade: Jasne, ale w obrębie rodziny/przyjaciół mogę użyczać moich oryginałów i jest to dozwolone przez prawo autorskie, a i regulamin tego nie reguluje :). Tym niemniej, postaram się nie publikować tutaj takich treści :P

Szanowny kolego tak się składa, że czasem czytuję licencję oprogramowania, a i wspomniane (to bez opcji "merged") wydanie PF też posiadam. Zacytuję fragment licencji z tej gry (strona 72 instrukcji):

"Zabronione jest (1) kopiowanie (z wyjątkiem wykonania kopii zapasowych), rozprowadzanie, wypożyczanie, wynajmowanie i udzielanie podlicencji na użytkowanie niniejszego oprogramowania w całości i w dowolnej części; (2) wprowadzanie zmian lub przygotowywanie programów na podstawie niniejszego oprogramowania;(3) przesyłanie oprogramowania za pośrednictwem sieci, telefonu lub innych elektronicznych środków przekazu, z wyjątkiem gry wieloosobowej; (4) projektowanie i dystrybucja dodatkowych etapów gry; (5) odwrotna modyfikacja, dekompilacja i deasemblacja oprogramowania. Przekazanie oprogramowania innej osobie może odbyć się jedynie w przypadku, gdy przejmujący zgadza się na warunki niniejszego porozumienia. W takim przypadku musi nastąpić przekazanie wszystkich elementów oprogramowania i jego dokumentacji i skasowanie wszystkich kopii istniejących na komputerze przekazującego."

Ponieważ jak nadmienił some1 jest to "przewinienie" stosunkowo niewielkiego kalibru, ale jednak coś co jest sprzeczne z licencją. Dlatego zaleciłem przeczytanie regulaminu, bo przekazanie komuś gry bez skasowanie tego na komputerze przekazującego jest nazwijmy to "delikatną formą piractwa". Ponieważ nie propagujemy takiego postępowania więc zwróciłem uwagę i poprosiłem o nieporuszanie takich tematów. Cieszę się, że deklarujesz przestrzeganie naszego regulaminu, ale proszę nie wmawiaj mi, że masz prawo do czegoś co jest sprzeczne z licencją. Pozostawiam to Tobie do przemyślenia i własnej, wewnętrznej oceny. Każdy postępuje prywatnie jak uważa - to kwestia jego zasad, ale na Forum mamy takie, a nie inne.

Uważam temat licencji oprogramowania w tym miejscu za zakończony! Posty niedotyczące spraw "pomocowych" będą usuwane. Jeżeli ktoś chce ciągnąć kwestię uprawnień użytkownika programu wynikających z licencji i praw autorskich proszę stworzyć wątek w "Barze" i tam dyskutować dalej nad tą sprawą.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2008, 06:09:02 wysłana przez Razorblade1967 »

Drasiu

• Gość
« Odpowiedź #994 dnia: Stycznia 22, 2008, 11:07:25 »
Razorblade: Oczywiście, już nie będę poruszał tematu. Nie sądziłem, że licencja może ograniczać uprawnienia ustawowe, ale w sumie - instalując zgadzałem się z licencją.

Dzięki za podpowiedzi z merged instalką - właśnie miałem tą osobną edycję PL z Empiku, ale pogrzebałem na forum i dziś w domu pokombinuję. Już wiem co i jak :)

Co do uberwody: Tu mam z nią problem. Zmieniłem w conf.ini wodę na 3 i odpaliłem hardware shaders i wyłączyłem force shaders 1x. Oczywiście korzystam z OpenGL. Efekt jest i mam uberwodę... ale po kilku minutach gry wysypują sie tekstury (np. na niebo nakładana jest tekstura kokpitu i mam całe niebo w zegary). Sprawdziłem winnego - zarówno w FB jak i PF odpalenie multitexture wysypuje tekstury. Zawsze! Nie ważne, czy z akceleracją sprzetową, czy bez niej. Multitexture=1 oznacza, że tekstury się sypną i już. A bez multitexture i z odpalonymi hardware shaders mam tylko kokpit i czarny ekran.
Sterowniki graficzne mam w miarę nowe.

PS. Pytanko lamerskie - mam joya z jednym suwakiem, więc klapy odpalam guzikami. Ale za Chiny nie mogę otworzyć klap Wildcata - natychamiast same się zamykają. Na różnych prędkościach.
Podczas walki zauważyłem, że Sztuczny Inteligent leci Wildcatem na klapach. Szukałem ręcznego otwierania klap, ale nie znalazłem. Co się stało?

PPS. Czy istnieją plany wydania 1946 w Polsce, czy po Allegro trzeba szperać?

PPPS. Wczoraj moja małżonka zestrzeliła pierwszego Heńka 111. Przy max realizmie :)

« Odpowiedź #995 dnia: Stycznia 22, 2008, 13:31:14 »
Zmień wodę na 2 i zobacz co się będzie działo.
PS.Daaawno nie latałem Wildcatem i nie pamiętam dokładnie ,ale chyba tak ma być :001:
PPS.Nikt nic nie wie, najszybciej allegro.
PPPS. Gratulacje dla Małżonki.
Spokój cechuje Mistrza.

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #996 dnia: Stycznia 22, 2008, 14:17:04 »
PPS. Czy istnieją plany wydania 1946 w Polsce, czy po Allegro trzeba szperać?

Sprawdź tutaj.
http://www.empik.com/produkt?productId=2968820&_name_=IL_Sturmovik_
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #997 dnia: Stycznia 22, 2008, 14:45:10 »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #998 dnia: Stycznia 22, 2008, 15:39:00 »
PS. Pytanko lamerskie - mam joya z jednym suwakiem, więc klapy odpalam guzikami. Ale za Chiny nie mogę otworzyć klap Wildcata - natychamiast same się zamykają. Na różnych prędkościach.
Podczas walki zauważyłem, że Sztuczny Inteligent leci Wildcatem na klapach. Szukałem ręcznego otwierania klap, ale nie znalazłem. Co się stało?

Destracto już powiedział, a ja jeszcze dodam że dopiero poniżej ok. 280km/h można je bez problemu wypuścić. Taki sam system jest w Ju-88.
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #999 dnia: Stycznia 22, 2008, 16:11:07 »
a ja jeszcze dodam że dopiero poniżej ok. 280km/h można je bez problemu wypuścić. Taki sam system jest w Ju-88.

W Ju-88 klapy wciągane są automatycznie powyżej 240km/h i powyżej tej granicy nie dają się wysunąć do jakiejkolwiek pozycji (istotne przy podejściach do lądowania)
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #1000 dnia: Stycznia 22, 2008, 17:24:35 »
W Ju-88 klapy wciągane są automatycznie powyżej 240km/h i powyżej tej granicy nie dają się wysunąć do jakiejkolwiek pozycji (istotne przy podejściach do lądowania)
Należy jeszcze dodać, że zamiast klap na wyższych prędkościach można używać hamulców aerodynamicznych. Jeżeli dany model został w nie wyposażony oczywiście.... :004:

silientbob

• Gość
« Odpowiedź #1001 dnia: Stycznia 22, 2008, 18:53:42 »
Należy jeszcze dodać, że zamiast klap na wyższych prędkościach można używać hamulców aerodynamicznych. Jeżeli dany model został w nie wyposażony oczywiście.... :004:
Można tez owiewkę otworzyć :001:

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #1002 dnia: Stycznia 22, 2008, 18:57:24 »
Można tez owiewkę otworzyć :001:
A łba, nie urwie?  :118:

silientbob

• Gość
« Odpowiedź #1003 dnia: Stycznia 22, 2008, 19:06:06 »
Jak ci go ktoś nie odstrzeli to nie powinno. :004:

Drasiu

• Gość
« Odpowiedź #1004 dnia: Stycznia 22, 2008, 19:29:35 »
Hej.

Dzięki za te klapy. Mało latałem na f4f i nie wiedziałem.

Rozwiązałem problem sypiących się tekstur. Parę osób na forum nvidii też miało z tym problem. Po prostu do PF ustawiam średnie wygładzanie w panelu nvidii, bo przy maksymalnym się rwie. I już.