Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442988 razy)

silientbob

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1050 dnia: Lutego 12, 2008, 11:11:24 »
Było i to nie raz  :118:. Ale co mi tam, to nie moje kolana  :021:. W głównym katalogu gry jest plik conf.ini - wyedytuj go notatnikiem i odnajdź wpis:  locale=. Należy go zmodyfikować do postaci: locale=pl (małymi literami) i zapisać zmiany. Od tej chwili gra jest po polsku.
Gra jest po polsku, ale żadnej kampanii nie mogę odpalić po tej modyfikacji :003:, więc nie ma tak różowo.

« Odpowiedź #1051 dnia: Lutego 12, 2008, 11:27:41 »
Czy pl na pewno wpisałeś małymi literami ? Jakieś komunikaty się pojawiają przy próbie odpalenia kampanii ? Jaka wersja iłka ?
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #1052 dnia: Lutego 12, 2008, 16:17:50 »
FAktycznie, też tego nie sprawdziłem. Kontynuowałem karierę i jest ok.
Jak próbuje stworzyć nową dostaje po kliknięciu "UTWÓRZ" sygnał beep z kompa i nic się nie dzieje

W sumie polski przyda mi się tylko do ogólnego rozpoznania gry. Już opis misji np. po Naszemu nie jest. He,he muszę sprawdzić tylko czy po kasacji "pl" gra się poprawia.

mam PF 4.04

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #1053 dnia: Lutego 12, 2008, 16:23:05 »
Poprawia się.

Co do postu o trymowaniu to rzeczywiście da się to opanować nawet na klawiszach.
Gdzieś wcześniej czytałem , że miał ktoś problem z utrzymaniem szyku. Łatwe nie jest szczególnie jak
by się chciało czas podkręcić ale jest możliwe.

ps. najłatwiejsze rozwiązanie to ustawić się jako dowódca i to wtedy AI mają jaja z utrzymaniem się do naszego lotu  :002:

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #1054 dnia: Lutego 12, 2008, 16:35:54 »
Jest sposób jak ominąć problem z brakiem możliwości utworzenia Nowej Kariery.
Uruchamiasz grę bez modyfikacji "pl". Tworzysz Karierę. Wyłaczasz grę , wprowadzasz modyfikację "pl" , uruchamiasz grę i kontynuujesz karierę. Śmiga.

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #1055 dnia: Lutego 12, 2008, 17:31:56 »
Mam pytanie na temat "dżojów"
Przegladałem sobie na "aległo" i z tego co widzę to "sajteki" i "logiteki" są chyba najpopularniejsze.
Rozrzut cenowy jest niezły od 70 do 600. Napewno taki za 600 jest wypas ale kompa to ja mam za 600 ;). Czy taka tańsza wersja "sajtka" wystarczy do w miarę fajnego pogrania ? Czy też lepiej już grać na klawiszach ?

silientbob

• Gość
« Odpowiedź #1056 dnia: Lutego 12, 2008, 18:40:00 »
Czy pl na pewno wpisałeś małymi literami ? Jakieś komunikaty się pojawiają przy próbie odpalenia kampanii ? Jaka wersja iłka ?
Wersja 1946 4,08. pl wpisałem małymi literami. Objaw był dokładnie taki sam jak kolega opisał." Beep" głośniczka systemowego i nic poza tym. Po usunięciu tej modyfikacji wszystko śmiga jak poprzednio. Faktycznie na upartego można zacząć kampanię w angielskiej wersji a potem przestawić na PL ale w sumie to już wolę angielską wersję niż bawić się w podobne kombinacje. Chciałem tylko zasygnalizować że może wystąpić taki problem. :004:

Co do zakupu wajchy odsyłam kolegę do odpowiedniego tematu na forum, jest tam całkiem sporo na temat.
« Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2008, 18:46:35 wysłana przez silientbob »

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #1057 dnia: Lutego 12, 2008, 20:41:20 »
Dzięki.

Co do tematu błędów. Pogrzebałem trochę i nie wiem czy to powód modyfikacji czy też patchów ale kilka błędów mi się pojawiło np. niektóre misje uruchamiają się w ten sposób , że mam brak możliwości jakiegokolwiek ruchu. oprócz widoków alternatywnych i korekty czasu nic nie działa.
Występuje brak możliwości wejścia do pulpitu startu silnika. Wywaliłem cały PF i jutro będę instalował patch po patchu żeby sprawdzić kiedy zaczynają się w/w problemy.

ps. jak znam życie to sam sobie jestem winien tylko jeszcze nie wiem jak  :020:

silientbob

• Gość
« Odpowiedź #1058 dnia: Lutego 12, 2008, 23:51:35 »
Najwidoczniej są jak zwykle ze spolszczeniami bo wcześniej też były problemy z odpaleniem kampanii po zainstalowaniu angielskiej wersji Pf na FB po naszemu i też nie wszystkie kampanie śmigały, a już w ogóle porażką była polska wersja starego iłka  :008:

« Odpowiedź #1059 dnia: Lutego 13, 2008, 09:14:34 »
Spolszczenie do iłka zostało dołączone (podobnie jak kilka innych języków) przez jego twórców, a nie polskiego wydawcę, więc raczej nie sprawia kłopotów. U mnie nigdy iłek nie sprawiał większych problemów i sam jestem zdziwiony Waszymi przypadłościami. Myślę jednak, że coś macie namieszane w katalogach DGen i NGen. Pod tym linkiem: http://rapidshare.com/files/76912214/IL-2_Sturmovik_Forgotten_Battles.rar.html  macie moje katalogi. Przed przekopiowaniem ich do gry KONIECZNIE zróbcie kopię swoich. Myślę, że to pomoże.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #1060 dnia: Lutego 13, 2008, 13:32:19 »
Dzięki.
No to zaczynam zabawę.
Ja już tak jakoś mam , że zamiast w końcu ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć to się
w jakąś zafajdaną hakerkę bawię. Szukam różnych możliwości , kasuje ,instaluje a amerykańskie
lotniskowce czekają na moje japońskie bomby i torpedy.  :004:
Obiecuje sobie że dzisiaj ostatni dzień , a od jutro zaczynam trening nawet w podstawowej wersji
i po angielsku.

silientbob

• Gość
« Odpowiedź #1061 dnia: Lutego 13, 2008, 13:47:32 »
Już gdzieś wspominałem o polskiej wersji gry Ił 2 szturmowik w dystrybucji "Lem" w której to brak było efektów wybuchów pocisków smugowych itp. Nie była to drobna przypadłość i dopiero patch 1,2 ov zlikwidował te niedogodności ale zmieniając wersję na angielską.
W FB po zainstalowaniu któregoś patcha nie mogłem zastartować kampanii z PF.
Teraz mam Ił 2 sturmovik: 1946 sprowadzony  w wersji angielskiej i wszystko śmiga bez zarzutu. Niestety po zmianie na polski wystąpiły problemy.
Spróbuję jeszcze porównać te katalogi. Dzięki za linka.

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #1062 dnia: Lutego 13, 2008, 15:25:29 »
Dięki Kelso  :010:

Twój zastrzyk pomógł. Spolszczone mam także cele misji.
Nie pozostało nic innego jak zrobić porządek na Harbor.

Kurokow

• Gość
« Odpowiedź #1063 dnia: Lutego 14, 2008, 12:31:24 »
Mam cztery pytania:
1) Jeśli doganiam wrogi samolot który nic prócz ucieczki nie robi to chyba moja maszyna jest szybsza tak? To czemu przy takim samym składzie komputer bez problemu mnie dogania?

2) Jeśli ja lecę za szybko i nie chcę minąć komputera to zmniejszam moc silnika i zwalniam tyle że już nie mam wtedy energii na żaden manewr. Dlaczego komputer gdy mnie ściga i też zwalnia żeby mnie nie wyprzedzić ma nadal tyle mocy by lecieć pionowo w górę?

3) Dlaczego trafiając w samolot wroga nie wyrządzam mu żadnych szkód choć lecą wióry i dochodzi do wybuchów? A jak on mnie trafi to zawsze kończy się to uszkodzeniem?

4) Dlaczego nie mogę wyskoczyć z uszkodzonego samolotu? Czyżby tylko ze sprawnego można było wyskakiwać? To po cholerę taka opcja? Naciksam ctrl+e i tylko owiewke odrzuca a pilot siedzi. Oczywiście komputer bez problemu wyskakuje z samolotu który ma urwane skrzydło czy cały ogon a ja nic, spadam przez 2 min i siedzi, pewnie szuka czegoś.

« Odpowiedź #1064 dnia: Lutego 14, 2008, 12:48:03 »
1) AI zawsze jest szybszy i jest to niestety przypadłość gry.
2) Po pierwsze staraj się nie zwalniać. Wyrwij do góry i ponownie zaatakuj. AI j.w.
3) Gdy walczysz z AI na poziomie ACE wówczas niemal zawsze trafia cie w najbardziej wrażliwe miejsca  :002:
4) Wszystko zależy od prędkości oraz przeciążenie w korku. Jeśli lecisz powyżej 400-500 km/h wówczas nie można wyskoczyć, to samo gdy wpadłeś w korek (dowolnie jaki), podczas którego szybko sie obracasz. Wydaje mi się, że AI podlega takim samym ograniczeniom.