Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 443266 razy)

elcin

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1230 dnia: Maja 26, 2008, 20:54:45 »
Czy to jest już na pewno wiadomo : IŁ:1946 w Polskim wydaniu? Fajnie może będzie okazja pograć przez neta bez większych poblemów. IŁ:46 zawiera wszystkie pozostałe?

A teraz sedno sprawy, ostatnio z nudów chciałem sobie wreszcie zrobić misję pojedynczą dla Wielkiej brytanii. I moje pytanie brzmi : czy ten V1 kiedyś wreszcie wystartuje? krążyłem nad lotniskiem dobre 5 może 10 minut i nic, później musiałem wyjść.

Lesiu

• Gość
« Odpowiedź #1231 dnia: Czerwca 04, 2008, 08:00:47 »
Podejrzewam że polska wersja gry jest zlokalizowana. Na pewno podstawowe menu i komunikaty tekstowe, natomiast głosy pilotów pozostaną bez zmian, czyli obcojęzyczne.

Misja z p51 i v1? Pewnie przeoczyłeś start latającej bomby, jeśli dobrze pamiętam, następował w ciągu 2 minut po rozpoczęciu misji.

Agadam

• Gość
« Odpowiedź #1232 dnia: Czerwca 04, 2008, 10:28:25 »
Obie bomby startują po 2 minutach. Łatwo je przeoczyć bo są przez grę traktowane jak pociski i nie maja ikonek.
Strącenie V1 zaliczane jest chyba tylko po zastosowaniu sposobu naskrzydłowego. Wielokrotnie rozstrzelałem czarownicę w powietrzu i nic...

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #1233 dnia: Czerwca 04, 2008, 14:39:18 »
Łatwo je przeoczyć bo są przez grę traktowane jak pociski i nie maja ikonek.

Jednak, jak one nie latają, a do tego zostawiają za sobą długą smugę dymu i wydają wysoce charakterystyczny dźwięk kojarzący się z wizytą matplanety na matce ziemi. Cel stosunkowo łatwy do zlokalizowania w powietrzu.

Podejrzewam że polska wersja gry jest zlokalizowana. Na pewno podstawowe menu i komunikaty tekstowe, natomiast głosy pilotów pozostaną bez zmian, czyli obcojęzyczne.

Otóż tutaj kolega się myli gdyż w celu zwiększenia i tak już sporego realizmu  w grze zaimplementowany jest polski voicepack, ale jak go użyawać latając po stronie innej niż Polska.. zapomniałem  :003:
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

« Odpowiedź #1234 dnia: Czerwca 04, 2008, 15:48:52 »
Generalnie polską mowę można usłyszeć lecąc samolotem polskim już od paru wersji wstecz.
Podobnie posłuchać można japońskiego, węgierskiego, słowackiego etc.
To co się pewnie zmieni to język wiadomości spisanych komunikatów radiowych na górze ekranu. :003:

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #1235 dnia: Czerwca 04, 2008, 18:47:38 »
To ja wyjdę z takim problemem: któregoś razu włączyłem iłka i ku memu zdumieniu ziemia zmieniła się w takie coś:

Gdzieś było pisane że to sprawa Javy, więc zainstalowałem najnowszą (jre1.6.0_05) od Sun'a, oraz przeinstalowałem najnowsze stery od karty (Radek 9550, stery catalysta). Ale nic to nie dało, nie bardzo wiem co robić  :008:. (Screeny z niemodowanej wersji)
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1236 dnia: Czerwca 04, 2008, 19:03:35 »
Wrzuć nowe dlle albo starszy sterownik. Od 8.2 mocno w nim grzebią. Na 8.2 coś takiego miałem, ale zainstalowałem jeszcze raz i problem zniknął. Dodam, ze tylko w sturmie był taki babol.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Senior

• Gość
« Odpowiedź #1237 dnia: Czerwca 04, 2008, 20:12:37 »
Witam, jestem tu nowy. Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu:

Kupiłem grę IŁ 2 Strumovik 1946. Oryginał, polska wersja językowa. Już przy instalacji płyta nie chciała się samoczynnie otworzyć, otworzyłem ręcznie. Zainstalowałem, gra nie chce się uruchomić. Po włożeniu płyty otwiera się strona startowa, klikam na "uruchom", płyta pracuje przez kilka sekund po czym zatrzymuje się. Instalowałem i odinstalowałem grę kilka razy - bez efektu. Przy kolejnych instalacjach płyta już się samoczynnie otwierała. Zaznaczam, że na komputerze zainstalowane jest jeszcze ponad 10 gier (m.in. wszystkie serii total war, Silent Hunter III) i z żadną nie ma problemów. Komputer:
procesor - Athlon 3000+,
grafika - Ge Force 7600 GT,
RAM - 1024
karta dźwiękowa - ?, zintegrowana z płytą główną,
dysk - 160 GB, na partycji na której zainstalowana jest gra wolne miejsce 8 GB (po jej zainstalowaniu).

Napisałem do LEM-a, odpisali mi żeby odłączyć programy w rodzaju Alcohol, Deamon, Clone (takich nie miałem) oraz ewentualnie Nero  - zrobiłem to, bez efektu. Kombinowałem też w menadżerze urządzeń pod dyktando rad LEM-a - też bez efektu. Zaznaczam, że informatyk ze mnie żaden i jeśli ktoś będzie mi udzielał rady, to bardzo proszę w sposób "jak chłopu na miedzy" :003:

Tak więc proszę o ratunek, bo jeszcze nie grałem w żadnego Sturmovika i diabli mnie biorą, że wydałem 8 dych a gra leży bezużytecznie.

Offline PIT

• PAT
  • *
  • PAT , EKG_PIT
« Odpowiedź #1238 dnia: Czerwca 04, 2008, 21:18:54 »
Miałem to kiedyś na wersji 2.04
Gra nie chodziła , ale się zainstalowała. Wymieniłem płytę w LEM i bylo to samo.
Pomoc informatyków z LEMa na nic się zdała.
Nagle skapowałem , że instalowałem na partycji. Po instalacji na dysku C wszystko ruszyło. Nadmieniam , że dziś przenoszę  na każdą partycję kopiując i działa . Jeśli to pomoże to dobrze. Najlepiej wymienić płytę w LEM - za darmo.
Tylko stały trening czyni Cię Mistrzem. Niech Moc będzie z Wami wirtualni lotnicy.
WSP dla Orłów. - od EKG_PIT

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #1239 dnia: Czerwca 04, 2008, 21:56:41 »
Dzięki Kosi  :001:, problem częściowo rozwiązał się ponieważ odzyskałem celowniki i światła nocne w kabinie (zapomniałem o nich dopisać) ale tekstury ziemi nadal były brzydkie. Skończyło się na reinstalce iłka i już wszystko chodzi jak należy. Wydaję mi się że mogła być to wina jakiegoś moda, ale tylko wydaję mi się bo screeny były robione na 4.08m (ale tylko 2 pliki podmienione żeby działało w necie).
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.

Senior

• Gość
« Odpowiedź #1240 dnia: Czerwca 05, 2008, 16:34:13 »
PIT
Pomogło, zainstalowałem na "C" i latam niczym Skalski (no może nie całkiem). Wielkie dzięki za pomoc.

Jako, że jak wcześniej wspominałem jestem w tej grze zupełnie zielony, będę miał dużo pytań. Wiele z nich pewnie z punktu widzenia doświadczonych graczy będzie głupich, ale trudno.
Więc pierwsze - czy da się na mapie odnaleźć swój samolot w inny sposób niż przeszukiwanie jej ręczne (tzn. przesuwanie z pomocą "łapki"). Zawsze jak wyłączę mapę i po pewnym czasie ją włączę nie mogę się odnaleźć i przesuwam bezskutecznie mapę co mnie dodatkowo rozprasza, a i tak jestem spanikowany samym lotem.

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #1241 dnia: Czerwca 05, 2008, 16:47:02 »
Więc pierwsze - czy da się na mapie odnaleźć swój samolot w inny sposób niż przeszukiwanie jej ręczne (tzn. przesuwanie z pomocą "łapki"). Zawsze jak wyłączę mapę i po pewnym czasie ją włączę nie mogę się odnaleźć i przesuwam bezskutecznie mapę co mnie dodatkowo rozprasza, a i tak jestem spanikowany samym lotem.

Nie da się. Wiesz... skoro sprawy tak wyglądają, to  jeszcze sobie troszkę polataj aby się obyć. Samolot na mapie, to i tak spore udogodnienie, jak na lata 1939-1945
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

« Odpowiedź #1242 dnia: Czerwca 05, 2008, 18:22:42 »
Senior
Czy stosujesz przybliżenie na mapie?(prawy przycisk myszki)
W każdej chwili możesz przybliżyć i oddalić widok do momentu, aż będziesz miał na mapie ikonę swojego samolotu
HL-EKG_Ralu

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #1243 dnia: Czerwca 05, 2008, 20:54:20 »
W każdej chwili możesz przybliżyć i oddalić widok do momentu, aż będziesz miał na mapie ikonę swojego samolotu
No, chyba, że akurat ,mamy do czynienia z jedną z tych większych map, albo jesteśmy poza mapą... ale to tylko tak mimochodem rzuciłem  :118:

Senior

• Gość
« Odpowiedź #1244 dnia: Czerwca 05, 2008, 21:29:49 »
Ralu
Nie stosuję. Dzięki za informację bo jestem tak zielony, że każda dla mnie jest cenna.
Gra jest trudna. Wyczytałem na forum, że Spitfire Mk IX to dobra maszyna. Ustawiłem szybką misję (oczywiście bez startu z ziemi), wsiadłem w niego, za przeciwników dwa japońskie bombowce. 80 % ataków kończy się przeciągnięciem, korkociągiem i glebą. Dwa razy udało mi się wyciągnąć z korkociągu, ale nie bardzo wiem jak. Raz tylny strzelec mnie zestrzelił. Widzę, że muszę jeszcze duuuuużo ćwiczyć. Gram padem, czytałem, że joystick jest lepszy, ale na razie nie kupię, bo żona by mnie ścierą z domu wygoniła. :002:  Odczekam ze 2-3 tygodnie, bo jak kupować to przyzwoity a nie badziewie w TESCO za 30 zł. Gdzieś tu wyczytałem, że Saitek jest dobry. Ma ktoś jakieś doświadczenia?