Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 443239 razy)

Diobeł

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1365 dnia: Sierpnia 08, 2008, 00:43:37 »
Doradzam najpierw umiejętnie operować przepustnicą, a ustrojstwo ustawić na automat. Wachlować to się można jak jest czas na to i warunki.

grzesiekz

• Gość
« Odpowiedź #1366 dnia: Sierpnia 08, 2008, 02:01:10 »
Po co te nerwy?  :121:
Cowl Or Armor Flaps - Radiator
No to cudnie, tylko że ta gra jest w języku polskim i nic mi to nie mówi, bo jestem amatorem tego wszelkiego nazewnictwa.

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #1367 dnia: Sierpnia 08, 2008, 02:17:30 »
No to masz peszka.
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #1368 dnia: Sierpnia 08, 2008, 08:48:17 »
klawiszy za to odpowiedzialnych

Klawisz R

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1369 dnia: Sierpnia 08, 2008, 11:32:26 »
No to cudnie, tylko że ta gra jest w języku polskim i nic mi to nie mówi, bo jestem amatorem tego wszelkiego nazewnictwa.

Słowników w internecie jest pod dostatkiem i zawsze można tam poszukać odpowiedzi :) Ewentualnie łopatologicznie wciskasz klawisz i patrzysz co się dzieje.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

grzesiekz

• Gość
« Odpowiedź #1370 dnia: Sierpnia 08, 2008, 17:29:09 »
Klawisz R? Ciekawe, bo już tego próbowałem i zero reakcji. Poza tym pragnę zaznaczyć, że w tracku pilot sterował chłodnicą nie tylko w sposób "włącz/wyłącz", lecz płynnie przełączał "procentowo".
Ewentualnie łopatologicznie wciskasz klawisz i patrzysz co się dzieje.
Czyli twierdzisz, że wiele opcji sterowania nie musi być zapisanych w sekcji "Sterowanie" i nie da się ich modyfikować? Świetna ideologia.

« Odpowiedź #1371 dnia: Sierpnia 08, 2008, 18:03:18 »
To może jak chcesz bardziej skomplikowane sterowanie to ustaw wyższy poziom trudności.

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #1372 dnia: Sierpnia 08, 2008, 19:38:31 »

Klawisz R? Ciekawe, bo już tego próbowałem i zero reakcji. Poza tym pragnę zaznaczyć, że w tracku pilot sterował chłodnicą nie tylko w sposób "włącz/wyłącz", lecz płynnie przełączał "procentowo".

Klawisz R służy domyślnie do sterowania żaluzjami chłodnicy. Nic mi nie wiadomo o "procentowym" sterowaniu, ale naciskając klawisz R wielokrotnie będziesz miał opcje stopniowej zmiany ustawień - "Automatyczne", "Pozycja 2", "Pozycja 4", "Pozycja 6", "Otwarte" i wreszcie "Zamknięte"

Czyli twierdzisz, że wiele opcji sterowania nie musi być zapisanych w sekcji "Sterowanie" i nie da się ich modyfikować? Świetna ideologia.

Widzę, że Kolega ma ten Nervosol w Avatarze nie bez przyczyny. Ludzie próbują Ci pomóc, a Ty zaczynasz nieudolnie ironizować :icon_evil:. Klawisz "R" jest przypisany domyślnie do tej funkcji, ale zawsze możesz go sobie zmienić, wchodząc do opcji ustawień klawiatury i joysticka. Ustawień żaluzji chłodnicy szukaj gdzieś pomiędzy ustawieniami klap a odrzucaniem zbiorników dodatkowych.

~S~

Booze

PS: Może zmiań avatar na Relanium - działa skuteczniej od Nervosolu  8)

grzesiekz

• Gość
« Odpowiedź #1373 dnia: Sierpnia 08, 2008, 20:09:10 »
Klawisz R służy domyślnie do sterowania żaluzjami chłodnicy. Nic mi nie wiadomo o "procentowym" sterowaniu, ale naciskając klawisz R wielokrotnie będziesz miał opcje stopniowej zmiany ustawień - "Automatyczne", "Pozycja 2", "Pozycja 4", "Pozycja 6", "Otwarte" i wreszcie "Zamknięte"

Widzę, że Kolega ma ten Nervosol w Avatarze nie bez przyczyny. Ludzie próbują Ci pomóc, a Ty zaczynasz nieudolnie ironizować :icon_evil:. Klawisz "R" jest przypisany domyślnie do tej funkcji, ale zawsze możesz go sobie zmienić, wchodząc do opcji ustawień klawiatury i joysticka. Ustawień żaluzji chłodnicy szukaj gdzieś pomiędzy ustawieniami klap a odrzucaniem zbiorników dodatkowych.

~S~

Booze

PS: Może zmiań avatar na Relanium - działa skuteczniej od Nervosolu  8)
Masz rację, avatar nie bez przyczyny - taka ma natura. Poza tym nie dziw mi się, że tak reaguję na "próby pomocy". Spójrz na pierwsze kilka odpowiedzi. Nic mi nie dały, a wywołały jedynie wrażenie "wyższości" pozostałych nade mną. Niezbyt ciekawe uczucie - wierz mi. Czy to "R" działa w każdym samolocie?? (No wiesz, chodzi mi o to, że np. nie można złożyć skrzydeł samolotowi, który nie ma tej możliwości.) Chyba tak powinno być, a jednak dotychczasowe próby nic nie dawały (+ zero powiadomienia o jakiś zmianach (mam na myśli napisy z prawej strony ekranu)).
Jeśli to wszystko, czego na ten temat mogę się dowiedzieć, to w takim razie uprzejmie dziękuję za współpracę.
Natomiast chciałbym się jeszcze czegoś przy okazji dowiedzieć nt. multiplayera. Jeśli nie mam konkretnego IP do dołączenia z menu w grze, to w jaki sposób do kogoś dołączyć? Jest przecież programik "HyperLobbyPro3", jednak okazuje się, że nikt nie gra w moją wersję gry (nikt nie hostuje) :[ Wydanie "1946" ma plik "exe" gry zgodny z nazwą pliku dodatku FB i zdaje się, nie można dołączyć do serwera z innym dodatkiem, mimo iż "1946" zawiera go w sobie. Czyżbym musiał kupić oddzielnie stare wydanie gry, żeby pograć??  :005:

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #1374 dnia: Sierpnia 08, 2008, 20:25:55 »
Co jak co ale tu się nikt nad nikim nie wywyższa.

Szczególnie w tym wątku gdzie może być zadane , jak pisze w pierwszym poście , każde  nawet najgłupsze pytanie i zostanie na nie udzielona bardziej lub mniej trafna odpowiedź. klawisz R jest przypisany z automatu w każdej wersji tej gry jako Radiator pod dziwnie skomplikowaną nazwą podaną parę postów wyżej. Jeżeli u kolegi nie działa tzn. że zostały zmienione domyślne ustawienia klawiszy (samemu się nie zmienią) . Większość  (zdecydowana) samolotów posiada takie urządzenie.

Co do HL jest na tym forum odpowiednie miejsce do zapoznania się ze szczegółami :

http://www.il2forum.pl/index.php?topic=3673.0

ewentualnie szczegóły dotyczące samego HL :

http://acn.waw.pl/sturm/multiplayer1.html

p.s Pan  Prezydent miałby tu coś do powiedzenia ? ;P

grzesiekz

• Gość
« Odpowiedź #1375 dnia: Sierpnia 08, 2008, 21:04:07 »
Co jak co ale tu się nikt nad nikim nie wywyższa.

Szczególnie w tym wątku gdzie może być zadane , jak pisze w pierwszym poście , każde  nawet najgłupsze pytanie i zostanie na nie udzielona bardziej lub mniej trafna odpowiedź. klawisz R jest przypisany z automatu w każdej wersji tej gry jako Radiator pod dziwnie skomplikowaną nazwą podaną parę postów wyżej. Jeżeli u kolegi nie działa tzn. że zostały zmienione domyślne ustawienia klawiszy (samemu się nie zmienią) . Większość  (zdecydowana) samolotów posiada takie urządzenie.

Co do HL jest na tym forum odpowiednie miejsce do zapoznania się ze szczegółami :

http://www.il2forum.pl/index.php?topic=3673.0

ewentualnie szczegóły dotyczące samego HL :

http://acn.waw.pl/sturm/multiplayer1.html

p.s Pan  Prezydent miałby tu coś do powiedzenia ? ;P

O, właśnie takie powinny być odpowiedzi dla noobów w tej tematyce, jak Twoja i kolegi CF23-BoozerEX. Dzięki za pomoc, zaraz zerknę i poczytam.

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #1376 dnia: Sierpnia 08, 2008, 21:09:47 »
grzesiekz - W pierwszym poście odpowiedziałem na Twoje pytanie w sposób wyczerpujący i absolutnie całkowity i jest to koniec odpowiadania z mojej strony na to pytanie z wieloma dynamicznymi podwariantami. Co napiszesz w następnym poście? Że latasz tylko P-11? (chłodnicy w grze nie posiada)

ale w sterowaniu nigdzie nie widziałem klawiszy za to odpowiedzialnych

A w instrukcji  dołączonej wraz z grą widziałeś czy też nie widziałeś? No tak.. pewnie zgubiłeś. Żaluzji chłodnicy w ustawieniach controls też Ci się nie chciało widzieć?

Słuchajcie (czyt.: czytajcie), problem mam.

Ta po rapersku, to na onecie możesz, a nie w pierwszym swoim poście na śmiertelnie niebezpiecznym forum gdzie ponury nie pyta od drogę  :121:

Jeśli to wszystko, czego na ten temat mogę się dowiedzieć, to w takim razie uprzejmie dziękuję za współpracę.

Na temat tej gry na tym forum możesz dowiedzieć się wszystkiego, a ponad to jeszcze więcej (czytając min uważnie wątki) Twarze wielu userów rozprowadzane są wraz z grą w katalogu z awatarami polskich pilotów nie bez powodu.. Pamiętaj ponad to, że każdy problem znajduje tu swoje rozwiązanie, a jeżeli nie, to znaczy, że istnienie problemu jest mocno wątpliwe :D 
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

grzesiekz

• Gość
« Odpowiedź #1377 dnia: Sierpnia 08, 2008, 21:55:47 »
Alive, Twoja pierwsza odpowiedź to:
"Po co te nerwy?  :121:
Cowl Or Armor Flaps - Radiator "
Jakoś nic mi nie dała. Jestem nowicjuszem w tym temacie. Owszem, widziałem "żaluzje" w sterowaniu, ale taki amator jak ja i tak nie ma pojęcia, do czego one służą (i że to jest powiązane właśnie z chłodnicą, bo jedyne żaluzje, jakie w życiu widziałem, to te w oknie  :020:).
Nie mogę powiedzieć, jakim samolotem zawsze latam, bo jak wspomniałem, gram od paru dni i nie znam żadnych charakterystyk żadnych samolotów i nic o nich nie wiem, więc tym bardziej nie zależy mi na wybieraniu "faworyta"  :003:
Instrukcji nie zgubiłem, ale widząc, że często opowiada ona o sprawach, o których jeszcze nie mam pojęcia (czytałem przed ruszeniem gry), odstawiłem ją i postanowiłem najpierw "popraktykować"  :002:

« Odpowiedź #1378 dnia: Sierpnia 09, 2008, 08:37:53 »
...Czy to "R" działa w każdym samolocie?? (No wiesz, chodzi mi o to, że np. nie można złożyć skrzydeł samolotowi, który nie ma tej możliwości.) Chyba tak powinno być, a jednak dotychczasowe próby nic nie dawały (+ zero powiadomienia o jakiś zmianach (mam na myśli napisy z prawej strony ekranu)).
Otwieranie i zamykanie żaluzji nie działa we wszystkich samolotach.
Proponuję ściągnąć sobie ze strony:
http://mission4today.com/index.php?name=Downloads&file=details&id=1740
mały pliczek w formacie EXCELA "IL-2 Functions..."
Tam znajdziesz - co można, a czego nie w każdym z dostępnych samolotów w grze. Powodzenia!  :001:
Prawdziwy programista wiesza się razem z programem ...

baji

• Gość
« Odpowiedź #1379 dnia: Sierpnia 09, 2008, 11:19:59 »
Pamiętaj ponad to, że każdy problem znajduje tu swoje rozwiązanie, a jeżeli nie, to znaczy, że istnienie problemu jest mocno wątpliwe :D 

Uwierz mi, mój problem istnieje, a nadal nie został rozwiązany.  :015: Wszystkie wcześniejsze porady nic nie pomogły.

Ja również mam problem z HL.

Proszę o pomoc. Mam orginalną wersję Il2 sturmovik 1946 patch 4.08m. Wyłączyłem już całkowicie firewall'a ale nic to nie zmieniło.

Jak już wspomniałem dodałem HL i IL2 do wyjątków firewalla, odblokowałem porty w routerze i przeszukałem forum HL. Internet mam w neostradzie tp

Ktoś ma jakieś świeże pomysły na rozwiązanie mojego problemu  :005: ?