Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442736 razy)

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1500 dnia: Września 22, 2008, 18:59:44 »
Myślę, że podwójnie zadane pytanie kolegi Bucica można zredukować do takiego
Cytat: Bucic
Jeśli szybuję z wyłączonym silnikiem np. bez paliwa, to
- PP 0% => (...) dobry do wytracania prędkości.
- PP 100% => (..) dobry do szybowania?"

I tu da się odpowiedzieć TAK, lub NIE, co bedzie wystarczającą pomocą dla Początkujących (lub nie). Zapraszam.

Pozdrawiam,
OstBlock.
Sorbifer.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #1501 dnia: Września 22, 2008, 19:20:02 »
Nie zgrywam mądrali. Odpowiedziała jedna osoba, której doświadczenia nie znam, a w dodatku odpowiedź była kontrowersyjna. Twoja z resztą też i do niej zaraz wrócę. Ta informacja o skoku na 100% jest bardzo przydatna :001:
Co Cię się wydało kontrowersyjne w odpowiedzi? Na razie nikt nie podał jej w wątpliwość, a Some1 nawet potwierdził :)
Wg mnie w rzeczywistości -> dla dużej prędkości ustawia się duży skok śmigła (bliski "horągiewce"). Żeby wyhamowywać z dużej prędkości trzeba ustawić mały skok.

Wg Was w Ile-2 -> "Do wytracania prędkości można użyć 100%" (Belfegor)
                           "(..)wg Ola 0% to duży skok, a 100% to mały(...)" (Meehau)
Wajcha do przodu - 100%, do siebie - 0%. Wajcha do przodu - mały skok, wajcha do siebie - duży skok (tak jak wcześniej napisał Meehau).
Fakt - w grze lata się z dużą prędkością na małym (~100%) skoku smigła. Odwrotnie niż w rzeczywistości. No i teraz chcę tylko wiedzieć, czy tak po prostu jest i trza dać se spokój, czy to ja głupoty gadam, czy, o zgrozo, latam na przelotach na 100% zamiast na 0%.
Jest odwrotnie niż piszesz.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1502 dnia: Września 22, 2008, 19:22:19 »
W realu.... to nie jest takie proste.

Z dużą prędkością na pewno nie lata się ze śmigłem "bliskim chorągiewce". Zazwyczaj ustawienie śmigła dla ekonomicznego lotu poziomego na trasie (nie mówię o warunkach bojowych) to coś pomiędzy 70% a 90%, ale nie jest to w większości samolotów wartość bezwzględna, tylko wypadkowa zależna od prędkości obrotowej silnika. W większości samolotów nie sterujesz bezpośrednio skokiem śmigła, a obrotami, automatyka dopasowuje na bieżąco skok łopat tak by utrzymać prędkość obrotową śmigła i silnika. Do startu daje się maksymalne obroty i maksymalną efektywność przy małej prędkości, podczas lotu na trasie chodzi o o ekonomię, coby zabawki nie zużyły się za bardzo a paliwa nie ubyło za szybko. Dziwisz się czemu lata się na 100% a jednocześnie piszemy że na takim ustawieniu śmigło generuje największy opór - owszem, generuje, ale jednocześnie silnik ze względu na wysokie obroty ma większą moc, a wyższe obroty śmigła kompensują jego trochę niższą wydajność per obrót (nie mam pojęcia o ile). Przynajmniej tak to chyba wygląda na rozum laika jak ja.

Powyższe co napisałem nie ma żadnego związku z Il-2 i nie mam pojęcia czy ma jakieś przełożenie na tę grę :D

Myślę, że podwójnie zadane pytanie kolegi Bucica można zredukować do takiego (...)

Dostał odpowiedź - dwa razy.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #1503 dnia: Września 22, 2008, 20:35:24 »
Zaczynacie już ściemniać  :D
Bucic, chodzi o to, że w niektórych samolotach lata się na ustawieniach skok 100% bo taka jest specyfika gry, ze najlepiej lata jak się tego nie rusza, albo rusza w małych granicach. Weź sobie niemiecki samolot i tam eksperymentuj ze skokiem, wtedy najszybciej wyczujesz o co biega.

Co do tematu oporów i hamowania.
Po co w ogóle zmieniamy skok śmigła? Po to abyśmy mieli dla danego przedziału prędkości jego maksymalną sprawność, czyli stosunek pracy wykonanej przez smiglo w postaci ciągu do pracy pobranej od silnika. Oprócz tego śmigło stawia jakiś tam opór czołowy (jest na to wzór, zależy od paru czynników, do znalezienia dla dociekliwych). Jeżeli dla danego nastawienia śmigła przekroczymy ten przedział prędkości (np w nurkowaniu), wówczas sprawność śmigła wynosi 0, bo śmigło nie wytwarza ciągu, i jest wtedy tylko stawiającym opór dyskiem.
Czyli w bardzo brzydkim skrócie: tak, powinno być tak, że małego skoku (100%) powinno się uzywac do hamowania w nurkowaniu. Dlatego też odpowiedz Belfegora jest prawdą. Można tego próbować w niemieckich samolotach z silnikiem rzędowym, ale z uwagą, żeby nie przekręcić silnika.
PF to była dobrze zapowiadająca się gra, która niestety w pewnym momencie wymknęła się twórcom spod kontroli. Naprawienie jednej rzeczy powodowalo zepsucie następnej. Stąd też nie ma sensu szukać w grze dobrego odwzorowania niuansów aerodynamiki i mechaniki lotu ze świata rzeczywistego. Zapewniam Cię, to jeszcze nie koniec absurdów.

Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Offline TheWitch

• *
  • IL-2 racer
« Odpowiedź #1504 dnia: Września 22, 2008, 21:28:39 »
Czytam tak ten wątek odkąd pojawił się kolega Bucic i teraz wiem już na pewno: cuda istnieją ! Latam w tej grze jakieś trzy lata nie mając najmniejszego pojęcia o większości rzeczy, o których się tu pisze.  :117:

Idąc Doliną Śmierci zła się nie ulęknę ... albowiem to ja jestem najgorszą wiedźmą w tej dolinie !

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #1505 dnia: Września 22, 2008, 21:36:49 »
Sorbifer ma rację - trzeba wpisać OGÓLNĄ zależność PP od prędkości jak najkrócej i wyróżnić dla potomności.

@Belfegor:
Myślę, że na końcu naszej dyskusji o skoku śmigła będzie wiadomo, dlaczego odpowiedź wydawała mi się kontrowersyjna  :001: Gdyby nawet nie, to zwróć uwagę na to, że nie pisałem z pozycji "słuchajta, bo ja wiem najlepiej".

@some1:
Nie zrozum mnie źle - doceniam starania, ale ja pytam o rzeczy charakterystyczne dla gry, a nie o rzeczywistość. W pewnym momencie rzeczywiście poprosiłem o potwierdzenie, bo tak się namotało, że aż zacząłem wątpić w to, co wiem (zdrowe :004: ).  Moim zdaniem też powinno się unikać "oj to zależy" w temacie dla początkujących. Wszystko zależy od wszystkiego na upartego, ale w większości zagadnień da się wyprowadzić proste zależności.

Co do śmigła "bliskiego chorągiewce" - chodzi mi o to, że śmigło z nastawionym dużym skokiem jest bliższe położeniu "w chorągiewkę".

Kolejna sprawa to prawidłowe nazewnictwo. Dobrze by było używać tu języka inżynierskiego, który jest jednoznaczy i w zakresie poruszanych tu tematów zupełnie normalny.

Rys.1
Ogólna zależność kąta nastawienia łopaty od prędkości lotu:
im większa prędkość lotu tym większy kąt nastawienia łopaty śmigła
Źródło: http://www.allstar.fiu.edu/aero/flight63.htm

UWAGA![/s]
  • [stopnie]W grze Ił-2 Szturmowik propeller pitch=100% to minimalny kąt nastawienia śmigła.[/s]
  • [stopnie]Jeśli szybuję z wyłączonym silnikiem np. bez paliwa, to
    - PP 0% (maksymalny kąt nastawienia) => 
    dobry do szybowania
    - PP 100%
    (minimalny kąt nastawienia)=>  dobry do wytracania prędkości[/s]
[stopnie]

To oznacza, że:[/s]
  • [stopnie]Co do rzeczywistości miałem rację. [/s]
  • [stopnie]W grze Ił-2 wyhamowywanie i loty z dużymi prędkościami są na tym samym minimalnym kącie nastawienia łopat (100%).[/s]
  • [stopnie]Po drodze było za dużo gadaniny. [/s]
  • [stopnie]Używanie terminu "w grze maksymalny skok śmigła 100%" powinno być karalne, a powtarzanie "ustaw minimalny kąt śmigła (100%)" powinno być jak najczęstsze, zwłaszcza w tematach dla początkujących.[/s]
[stopnie]O tym, że długość to nie kąt już nie będę marudził...
Ogólnie też usłyszałem dobrą poradę czyli "lataj na 100% i tyle", a roztrząsnąć to musiałem tylko ze względu na chęć wykorzystania kąta nastawienia do wyhamowywania. 
[/s]

piotru

• Gość
« Odpowiedź #1506 dnia: Września 22, 2008, 21:47:51 »
Czyli w bardzo brzydkim skrócie: tak, powinno być tak, że małego skoku (100%) powinno się używać do hamowania w nurkowaniu.

Ojojoj, to chyba coś nie do końca tak. To że śmigło (nie napędzane) się kreci jest właśnie wynikiem oporu jaki stawia przepływającemu powietrzu. Wypadkowa sił które generują się w skutek tego oporu powoduje obracanie się śmigła. Jeśli śmigło ustawione jest w chorągiewkę opór który stawia jest minimalny i wypadkowa  sił nie jest w stanie nim obracać. W prawdziwych samolotach rzeczywiście istnieją takie zespoły napędowe które umożliwiają przestawienie łopat śmigła tak żeby dawały ujemny ciąg, ale takie rozwiązania stosowane są wyłącznie na ziemi w fazie dobiegu i nigdy w powietrzu ( nie jestem pewien , ale chyba B-29 były tak wyposażone). Natomiast do hamowania w locie nurkowym służą raczej różnego rodzaju spoilery (hamulce aero) ew. klapy w pewnym stopniu (w ostatniej fazie lotu tuż przed przyziemieniem można używać jeszcze różnego rodzaju interceptorów ew. fletnerów).
Zaś co do samej gry to ja bardzo cieszę że w ogóle są w niej takie opcje jak regulacja skoku śmigła czy składu mieszanki i że zmiana tych parametrów jest w ogóle jakoś w grze odczuwalna. To i tak duży postęp w stosunku do innych gierek

pozdrawiam

piotru 

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #1507 dnia: Września 22, 2008, 22:14:08 »
NIeuważnie przeczytałeś to co było nad cytatem
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #1508 dnia: Września 22, 2008, 22:23:57 »
O kurde. Same asy z Was będą kurde.
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #1509 dnia: Września 22, 2008, 23:12:36 »
O kurde. Same asy z Was będą kurde.

Pomyślałem prawie to samo czytając kilkanaście ostatnich postów   :karpik

piotru

• Gość
« Odpowiedź #1510 dnia: Września 23, 2008, 08:26:24 »
NIeuważnie przeczytałeś to co było nad cytatem

Nie jestem pewwien czy to do mnie, ale jeśli tak to wyjaśniam; Chodziło mi o to że "hamowanie śmigłem" to bzdura na resorach i w normalnym świecie coś takiego nie istnieje. Jezeli taka możliwość istnieje w tej grze to świadczy to tylko o tym jak daleko jest ona od czegoś co można by nazwać symulatorem lotniczym. W dalszym ciągu jednak samo istnienie takiej opcji (bez względu na to jak odrealniona) uważam za duży plus tej gry.

pozdrawiam

piotru

« Odpowiedź #1511 dnia: Września 23, 2008, 09:52:01 »
Oj tam, krzyku tylko iście narobili. Kolega kupił sobie grę bo chciał zostać pilotem Jaka. A żeby być pilotem trzeba dużo wiedzieć, prawda  :011: A, że Olo uznał, że nie spyta bo sam wie lepiej to już nie wina Buciciego.  :020:
Wiem jak to jest bo z początku i ja oczekiwałem, że ta gra to będzie super nie wiem co :015:

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #1512 dnia: Września 23, 2008, 13:24:43 »
Nie pisałem o niczym, co nie jest potrzebne do latania ani czego, co nie przyda się w innych maszynach niż Jak-1.  Najpierw narzekacie, że nowicjuszy nie da się czegoś nauczyć, bo nie chce im się opanować podstaw (a minimalna znajomość maszyny to właśnie podstawa), a teraz jakieś marudzenie "starych"  :003:

Chodziło mi o to że "hamowanie śmigłem" to bzdura na resorach i w normalnym świecie coś takiego nie istnieje.

Istnieje "te 5%", które może uratować Ci życie - czy "growe" czy prawdziwe. Jak tego nie rozumiesz, to w grze pół biedy, ale za prawdziwe stery może lepiej nie siadaj. Chyba że twierdzisz, że w trakcie nurkowania śmigło nie stawia żadnego oporu....

"Buciciego"  :002:

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #1513 dnia: Września 23, 2008, 14:05:55 »
Przed kolegą Bucicem jeszcze wiele niespodzianek i dramatyczne momenty w których teoria zderzy się z praktyką tej gry. Chwilowo to mi wygląda na intensywną naukę pływania na suchym lądzie.

Offline Zodiak

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #1514 dnia: Września 23, 2008, 14:23:22 »
Nie pisałem o niczym, co nie jest potrzebne do latania ani czego, co nie przyda się w innych maszynach niż Jak-1.  Najpierw narzekacie, że nowicjuszy nie da się czegoś nauczyć, bo nie chce im się opanować podstaw (a minimalna znajomość maszyny to właśnie podstawa), a teraz jakieś marudzenie "starych"  :003:

Istnieje "te 5%", które może uratować Ci życie - czy "growe" czy prawdziwe. Jak tego nie rozumiesz, to w grze pół biedy, ale za prawdziwe stery może lepiej nie siadaj. Chyba że twierdzisz, że w trakcie nurkowania śmigło nie stawia żadnego oporu....

"Buciciego"  :002:

Marudzą jak zawsze, a jak co to napiszą że nie interesuje ich jak wycisnąć te 5%  bo nie ma to znaczenia i jest nierealistyczne. Potem jak już dojdziesz co do czego to zostaniesz okrzyknięty cziterem  :001: i nie będą chcieli z tobą latać. Każdy ma ochotę zostać asem, trochę mniej się za takowych uważa lecz takich co próbują włożyć w to trochę potu i głębszych dociekań jest tylu że można na palcach jednej ręki policzyć. Wiem to po sobie ale nie zniechęcaj się. Fakt że są w tej grze buble na bakier z rzeczywistością lecz jak na razie nie ma nic lepszego a najzacieklejsi krytycy tej gry to często zwyczajni frustraci którzy krytyką łatają swoje ego i niepowodzenia.