Sorbifer ma rację - trzeba wpisać OGÓLNĄ zależność PP od prędkości jak najkrócej i wyróżnić dla potomności.
@Belfegor:
Myślę, że na końcu naszej dyskusji o skoku śmigła będzie wiadomo, dlaczego odpowiedź wydawała mi się kontrowersyjna

Gdyby nawet nie, to zwróć uwagę na to, że nie pisałem z pozycji "słuchajta, bo ja wiem najlepiej".
@some1:
Nie zrozum mnie źle - doceniam starania, ale ja pytam o rzeczy charakterystyczne dla gry, a nie o rzeczywistość. W pewnym momencie rzeczywiście poprosiłem o potwierdzenie, bo tak się namotało, że aż zacząłem wątpić w to, co wiem (zdrowe

). Moim zdaniem też powinno się unikać "oj to zależy" w temacie dla początkujących. Wszystko zależy od wszystkiego na upartego, ale w większości zagadnień da się wyprowadzić proste zależności.
Co do śmigła "bliskiego chorągiewce" - chodzi mi o to, że śmigło z nastawionym dużym skokiem jest
bliższe położeniu "w chorągiewkę".
Kolejna sprawa to prawidłowe nazewnictwo. Dobrze by było używać tu języka inżynierskiego, który jest jednoznaczy i w zakresie poruszanych tu tematów zupełnie normalny.
definicja nie do użytku codziennego, tylko ciekawostka) - skok linii śrubowej zataczanej przez łopatę śmigła. Jednostka [m].
-
kąt nastawienia (łopaty) śmigła (ang.
propeller pitch) - kąt między cięciwą (
chord) łopaty śmigła a płaszczyzną jej obrotu (patrz rys. 1). Jednostka [stopnie].

Rys.1
Ogólna zależność kąta nastawienia łopaty od prędkości lotu:im większa prędkość lotu tym większy kąt nastawienia łopaty śmigłaŹródło:
http://www.allstar.fiu.edu/aero/flight63.htmUWAGA![/s]
- [stopnie]W grze Ił-2 Szturmowik propeller pitch=100% to minimalny kąt nastawienia śmigła.[/s]
- [stopnie]Jeśli szybuję z wyłączonym silnikiem np. bez paliwa, to
- PP 0% (maksymalny kąt nastawienia) => dobry do szybowania
- PP 100% (minimalny kąt nastawienia)=> dobry do wytracania prędkości[/s]
[stopnie]
- [stopnie]Po drodze było za dużo gadaniny. [/s]
- [stopnie]Używanie terminu "
w grze maksymalny skok śmigła 100%" powinno być karalne, a powtarzanie "ustaw minimalny kąt śmigła (100%)" powinno być jak najczęstsze, zwłaszcza w tematach dla początkujących.[/s]
[stopnie]O tym, że długość to nie kąt już nie będę marudził...
Ogólnie też usłyszałem dobrą poradę czyli "lataj na 100% i tyle", a roztrząsnąć to musiałem tylko ze względu na chęć wykorzystania kąta nastawienia do wyhamowywania.
[/s]