Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442978 razy)

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1515 dnia: Września 23, 2008, 14:48:25 »
Przed kolegą Bucicem jeszcze wiele niespodzianek i dramatyczne momenty w których teoria zderzy się z praktyką tej gry. Chwilowo to mi wygląda na intensywną naukę pływania na suchym lądzie.

Dobrze to ująłeś  :004: Faktycznie tak to wygląda. Ale wczoraj już latałem "na-linie" i widać po mnie było pewnie to, co po każdym nowym... z wyjątkiem szarpania się z maszyną, żeby coś z niej wyciągnąć  :003: Na PL 303rd nikogo nie było, za to War Clouds (?) był pełny. Tam zestrzelił mnie "109", bo wchodziłem do walki jako trzeci z wyższego pułapu, wziąłem na cel najbliżeszego, który ładnie się składał do zebrania kul w plecy... i okazało się, że to "spit" (swój), a w tym czasie "109" mnie ostrzelał i udało mu się mnie zabić (zabić pilota). Do tego dalej nie mam ust. klawiszy do szybkiego spojrzenia w tył z kabiny (pytałem o to tutaj).

Następny był UK Dedicated, niestety z widokami zewnętrznymi. Ale miło było popatrzeć, jak już drugi "Niemiec" z rzędu (Fw-190, a potem Bf-109) wali się na skrzydło i uderza w ziemię. Ja leciałem na F6 Hellcat.

Na przyszłość prośba do ludzi dobrej jednak woli - na litość Boską, jak zapraszacie do wspólnej gry wbudowanym w HyperLobby pagierem, to w pierwszej wiadomości piszcie co najmniej, októry serwer chodzi.

Marudzą jak zawsze, a jak co to napiszą że nie interesuje ich jak wycisnąć te 5%  bo nie ma to znaczenia i jest nierealistyczne. Potem jak już dojdziesz co do czego to zostaniesz okrzyknięty cziterem  :001: i nie będą chcieli z tobą latać. Każdy ma ochotę zostać asem, trochę mniej się za takowych uważa lecz takich co próbują włożyć w to trochę potu i głębszych dociekań jest tylu że można na palcach jednej ręki policzyć. Wiem to po sobie ale nie zniechęcaj się. Fakt że są w tej grze buble na bakier z rzeczywistością lecz jak na razie nie ma nic lepszego a najzacieklejsi krytycy tej gry to często zwyczajni frustraci którzy krytyką łatają swoje ego i niepowodzenia.
:023:
Mimo wszystko szacun dla wyjadaczy, którzy po prostu są skuteczni. Nie ważne, czy doszli do tego metodą prób i błędów, czy moją metodą.

« Odpowiedź #1516 dnia: Września 23, 2008, 14:56:12 »
... Istnieje "te 5%", które może uratować Ci życie - czy "growe" czy prawdziwe. Jak tego nie rozumiesz, to w grze pół biedy, ale za prawdziwe stery może lepiej nie siadaj. Chyba że twierdzisz, że w trakcie nurkowania śmigło nie stawia żadnego oporu....
"Rozmowa" jest o "hamowaniu śmigłem" w rzeczywistych sytuacjach - nie w grze :001:
Jeśli jesteś pilotem z licencjami, to podaj przykład tych "5%", które uratowały Ci życie, gdy hamowałeś śmigłem.
Podaj na jakiej maszynie to "się działo", zakres używanych mocy, masę konstrukcji itp parametry, które pomogłyby nam zrozumieć Twoje wypowiedzi i udzielane "dobre rady". Na razie usilnie poszukujesz realizmu w grze, o której wiadomo od lat, że tylko z nazwy przypomina prawdziwy symulator lotu czy "odwzorowanie zachowania bryły w atmosferze wzorcowej" :001: - a i tak sprawia nam frajdę.
Leszek

« Odpowiedź #1517 dnia: Września 23, 2008, 15:07:39 »
W prawdziwych samolotach rzeczywiście istnieją takie zespoły napędowe które umożliwiają przestawienie łopat śmigła tak żeby dawały ujemny ciąg, ale takie rozwiązania stosowane są wyłącznie na ziemi w fazie dobiegu i nigdy w powietrzu.
To nieprawda, np. C-130, C-208, DHC-6 mogą używać ciągu wstecznego w czasie lotu.
Myślę, że na końcu naszej dyskusji o skoku śmigła będzie wiadomo, dlaczego odpowiedź wydawała mi się kontrowersyjna  :001: Gdyby nawet nie, to zwróć uwagę na to, że nie pisałem z pozycji "słuchajta, bo ja wiem najlepiej".
Nigdy Ci nie zarzucałem, że piszesz z pozycji "słuchajta" ;)
Chodziło mi o to że "hamowanie śmigłem" to bzdura na resorach i w normalnym świecie coś takiego nie istnieje.
Nie zgodzę się.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1518 dnia: Września 23, 2008, 15:23:48 »
Do tego dalej nie mam ust. klawiszy do szybkiego spojrzenia w tył z kabiny (pytałem o to tutaj).
Nie umiesz sobie przypisać do numerycznej (jeżeli to nie jest czasem już standardowo) ?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #1519 dnia: Września 23, 2008, 15:43:41 »
"Rozmowa" jest o "hamowaniu śmigłem" w rzeczywistych sytuacjach - nie w grze :001:

Tym lepiej. Co do gry mimo wszystko można się spodziewać podobnych korzyści. Jest do sprawdzenia. Sprawdzał specjalnie nie będę dlatego w razie czego będę robił to, co zrobiłbym w rzeczywistości. Dopóki nie okaże się, że w grze działa odwrotnie niż w rzeczywistości czyli na moją niekorzyść - nadal będę to każdemu polecał i sam to robił.

Jeśli jesteś pilotem z licencjami, to podaj przykład tych "5%", które uratowały Ci życie, gdy hamowałeś śmigłem.(...)

Nie ważne, czy mam licencje, licencję, czy nic. Nie ważne też, czy szybowanie na wyłączonym silniku przy prędkości ekonomicznej uratowało mi życie. Jeżeli zgaśnie mi silnik, to na takiej prędkości będę leciał. A Ty widzę najpierw musisz się rozwalić.

Jeżeli miałbym nie wyjść z nurkowania (byłoby takie ryzyko), POSTAWIŁBYM WSZYSTKO CO MÓGŁ W POPRZEK. Zrobiłby tak każdy średnio kumaty człowiek, któremu zależy na życiu. Jeżeli:
1. Uważasz, że w samolocie można coś zdziałać wyłącznie za pomocą drążka i przepustnicy.
2. Śmigło nie stawia żadnego oporu podczas nurkowania.
to zwyczajnie nie mamy o czym gadać.

Nie umiesz sobie przypisać do numerycznej (jeżeli to nie jest czasem już standardowo) ?

Napisałem, że to działa tylko przy włączonym "snapie" (F9), a wtedy z kolei nie działa normalne rozglądanie (bez powracania kamery do pozycji wyjściowej).

oldeagle

• Gość
« Odpowiedź #1520 dnia: Września 23, 2008, 15:54:15 »
Do rozglądania się zastosuj programik NewView.Rozglądasz się wtedy płynnie Hat-em

« Odpowiedź #1521 dnia: Września 23, 2008, 16:05:48 »
... to zwyczajnie nie mamy o czym gadać....
Tym bardziej, że nic nie wiesz o moim "rozwalaniu".
Szkoda, już myślałem, że czegoś "nowego " się dowiem, mimo kilkuletniej "praktyki" jako konstruktor i technolog lotniczy :001:
1. Uważasz, że w samolocie można coś zdziałać wyłącznie za pomocą drążka i przepustnicy
Sam projektowałem i "liczyłem" układy sterowania :001:
2. Śmigło nie stawia żadnego oporu podczas nurkowania.
Umiem "wyliczyć" Cx dla takiego stanu lotu. :001:
Ponawiam, więc, pytanie o "hamowanie silnikiem" - jeśli coś o tym wiesz  :008:
Leszek

« Odpowiedź #1522 dnia: Września 23, 2008, 17:01:00 »
Przepraszam, jeśli palnę głupstwo, absolutnie nie uważam się za eksperta w tej dziedzinie, ale takie coś przyszło mi do głowy. Może jakiś mądry człowiek (Leszek957?) mógłby mi pomóc :). W jaku-1 pilot nie steruje bezpośrednio skokiem śmigła, robi to regulator (prawda? :) ). Pilot ustawia obroty śmigła, które regulator ma utrzymać poprzez dobranie odpowiedniego skoku. Jeśli samolot zacznie "hamować śmigłem", to regulator zacznie zwiększać skok śmigła żeby utrzymać zadane obroty - aż do osiągnięcia maksymalnego możliwego dla danej konstrukcji skoku.

Czyli przy odpowiednio szybkim nurkowaniu, bez względu na położenie dźwigni obrotów śmigła, i tak regulator ustawi maksymalny skok śmigła. W związku z czym pilot i tak nie kontroluje "hamowania śmigłem", abstrachując od sensowności (lub nie) takiego działania.

Dobrze myślę? Źle myślę? :)

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #1523 dnia: Września 23, 2008, 17:25:52 »
Źle.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #1524 dnia: Września 23, 2008, 17:38:52 »
Tym bardziej, że nic nie wiesz o moim "rozwalaniu".

Taki był Twój tok rozumowania - skoro nie uratowało mi życia użycie śmigła do wytracania prędkości, to nie da się go tak wykorzystać.

Sam projektowałem i "liczyłem" układy sterowania :001:

Mogłeś się pochwalić tym na końcu, ale nie jest to odpowiedź, do zacytowanego przez Ciebie fragmentu.

Umiem "wyliczyć" Cx dla takiego stanu lotu. :001:

Jak wyżej.

Ponawiam, więc, pytanie o "hamowanie silnikiem" - jeśli coś o tym wiesz  :008:

Na razie nie raczyłeś zadać pytania, poza tym fragmentem o podaniu przykładu, w którym omawiane przeze mnie rozwiązanie uratowało mi życie.  Od biedy można go nazwać pytaniem. Sens tego też wątpliwy. Przypomne może twój tok rozumowania - skoro nie uratowało mi życia użycie śmigła do wytracania prędkości, to nie da się go tak wykorzystać.

Podsumowując - nie napisałeś ani o jotę więcej niż ja na poparcie swojego twierdzenia, że nie da się użyć śmigła do wytracania prędkości. Jako doświadczony inżynier mogłeś też w jednym zdaniu wyjaśnić fachowo, że nie mam racji i uciąłbyś temat, ale Ty wolisz kręcić. Powiedziałbym jak baba, ale chyba jednak obraziłbym kobiety w tym przypadku.

Moim zdaniem za mną stoi zdrowy rozsądek, a na więcej trzeba będzie poczekać - rozrysuję sobie wektory prędkości w tym stanie lotu i zapytam o to kogoś, kto ma z tym do czynienia w praktyce. 

Źle.
:002:

« Odpowiedź #1525 dnia: Września 23, 2008, 17:42:50 »
A gdzie się pomyliłem? :)

Diobeł

• Gość
« Odpowiedź #1526 dnia: Września 23, 2008, 18:03:00 »
Marudzą jak zawsze, a jak co to napiszą że nie interesuje ich jak wycisnąć te 5%  bo nie ma to znaczenia i jest nierealistyczne. Potem jak już dojdziesz co do czego to zostaniesz okrzyknięty cziterem  :001: i nie będą chcieli z tobą latać. Każdy ma ochotę zostać asem, trochę mniej się za takowych uważa lecz takich co próbują włożyć w to trochę potu i głębszych dociekań jest tylu że można na palcach jednej ręki policzyć. Wiem to po sobie ale nie zniechęcaj się. Fakt że są w tej grze buble na bakier z rzeczywistością lecz jak na razie nie ma nic lepszego a najzacieklejsi krytycy tej gry to często zwyczajni frustraci którzy krytyką łatają swoje ego i niepowodzenia.

Nie marudzą tylko w tej grze zwłaszcza w początkowej fazie nauki takie gadżety mają drugorzędne znaczenie, zwłaszcza jak się robi gorąco nikt wtedy nie myśli o mieszance. Jak chodzi o realizm gry to jest osobny temat i chyba już wszystko zostało tam powiedziane. Nie chciał bym być źle zrozumiany ale jak ci ktoś odrąbie skrzydło, to ustawianie śmigła w chorągiewkę ani grzebanie przy mieszance nic nie da.

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #1527 dnia: Września 23, 2008, 18:42:30 »
Nie chciał bym być źle zrozumiany ale jak ci ktoś odrąbie skrzydło, to ustawianie śmigła w chorągiewkę ani grzebanie przy mieszance nic nie da.

Ja Cię rozumiem bardzo dobrze i w 100% się zgadzam. No chyba, że komuś to potrzebne do "morskich opowieści" przy piwie i ognisku typu: "No, dorwał mnie nad Caen jakiś sku...wiel na 109-tce i uwalił mi ogon - musiałem skakać, ale wiesz, zanim opuściłem kabinę to jednym zwinnym ruchem ustawiłem skok śmigła na 30% a mieszankę na 80%. A co! Niech se nie myśli!"  :020:

Jako doświadczony inżynier mogłeś też w jednym zdaniu wyjaśnić fachowo, że nie mam racji i uciąłbyś temat, ale Ty wolisz kręcić. Powiedziałbym jak baba, ale chyba jednak obraziłbym kobiety w tym przypadku.

Bucic, Ty masz dużą wiedzę i ja to szanuję, podobnie jak Twoje konsekwentne "dochodzenie prawdy" w temacie tego skoku śmigła, ale czy Ty wypowiadając się w taki sposób nie szukasz przypadkiem zaczepki? Do tego używasz sformułowań typu "nawet nie raczyłeś napisać" albo "mogłeś się tym pochwalić później".
To chyba forum miłośników symulatorów ma być? Szanujmy siebie nawzajem, bo jakoś niefajnie się to czyta...

~S~

Booze

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #1528 dnia: Września 23, 2008, 19:02:52 »
Jezu ale macie problem w grze im mniejszy skok np. 0% to samolot zawsze zwalnia i tyle i nie ma to znaczenia dla wysokości  .

W realu im wyżej tym powietrze jest bardziej rozrzedzone przez co trzeba ustawić tak łopaty by zbierały jak najwięcej powietrza .

Jeśli by to odnieść do szturma to wraz z wysokością powinno się z 100 % ujmować by utrzymać  prędkość .

To tak na chłopski rozum …
:P

« Odpowiedź #1529 dnia: Września 23, 2008, 19:42:04 »
... W jaku-1 pilot nie steruje bezpośrednio skokiem śmigła, robi to regulator (prawda? :) ). Pilot ustawia obroty śmigła, które regulator ma utrzymać poprzez dobranie odpowiedniego skoku. Jeśli samolot zacznie "hamować śmigłem", to regulator zacznie zwiększać skok śmigła żeby utrzymać zadane obroty - aż do osiągnięcia maksymalnego możliwego dla danej konstrukcji skoku.

Czyli przy odpowiednio szybkim nurkowaniu, bez względu na położenie dźwigni obrotów śmigła, i tak regulator ustawi maksymalny skok śmigła. W związku z czym pilot i tak nie kontroluje "hamowania śmigłem", abstrachując od sensowności (lub nie) takiego działania.

Dobrze myślę? Źle myślę? :)
Moja wątpliwość i "dociekania" dotyczą właśnie takiej sytuacji : "jak to działa w realu?". Koledzy zwrócili uwagę  - i słusznie, że to nie jest odpowiedni dział. :001:
Myślałem, że kolega Bucic , jako pilot z licencjami, zamiast nadymać się i wyzywać Forumowicza (Starego) od bab , zechce podać swe doświadczenia i wiedzę nt "hamowania silnikiem". :001:
Jako człowiek, z lekka obeznany z tematem, powiem, że w katalogach niektórych producentów śmigieł podawano Cx dla stanu "w chorągiewkę". Dla zespołu silnik-reduktor-śmigło Cx już jest trudniej "wyznaczyć" bo trzeba podać czy wał się obraca, czy jest "na sztywno " zatrzymany, czy silnik jest "iddle" itd. Z powodu braku wiedzy o konstrukcji i działaniu "układu automatyki sterowania skokiem śmigła" jedyna wiedza może pochodzić tylko od pilota i jego doświadczeń z konkretnymi układami. Jest to "umiejętność używania samolotu" przez konkretnego człowieka, bo nie spotkałem się nigdzie (w praktyce zawodowej - jeszcze spytam Kolegi z Działu Badań w Locie z IL) by instrukcja "użytkowania w locie" zalecała jakieś "działania" o charakterze "hamowania silnikiem" w nurkowaniu.
A jak jest w grze ? Po Olegowemu - i z tego powodu nie należy "poznawać" lotnictwa od tej strony.
Leszek