Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442978 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1575 dnia: Września 28, 2008, 16:48:14 »
Jeśli macie pomysły ....
Obstawiam: "synchronizacja pionowa".
Pobaw się tym ustawieniem driver'a kary grafiki, powinno się "przynajmniej zmienić".
Pozycja ON daje zmniejszenie FPS ale bez "zacięć".
Leszek

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #1576 dnia: Września 28, 2008, 16:55:08 »
synchronizację pionową mam na ON zawsze!!! Jak dasz na OFF to podczas poruszania głową w kokpicie rozrywają się belki kokpitu. Sprawdzę jave.

Przypomnę, że zdania rozpoczynamy wielką literą. Dziadek Kos.
« Ostatnia zmiana: Września 28, 2008, 17:08:10 wysłana przez Kos »

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #1577 dnia: Września 28, 2008, 17:08:38 »
Java nie pomogła!!!
Odinstalowałem wszystkie takie pochodne nawet javy. Nadal problem istnieje.
Może stery spróbuję posadzić takie jakie mam dostarczone wraz z kartą graficzną.

« Odpowiedź #1578 dnia: Września 28, 2008, 18:26:48 »
synchronizację pionową mam na ON zawsze!!! Jak dasz na OFF to podczas poruszania głową w kokpicie rozrywają się belki kokpitu.
A to ciekawe :008: Dzięki wyłączonej synchronizacji pionowej nam pewnie z 50 % FPSów więcej i z grafiką nic się nie dzieje."Tłukliśmy" gdzieś temat wątek.
Nie sądzę, aby zmiana sterów coś pomogła. Wygląda mi to na uruchamianie się "czegoś" w tle / apgrejd programu ?/, sprawdz co się wtedy dzieje z procesorem, pewnie dlatego takie przyciachy.
Spokój cechuje Mistrza.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1579 dnia: Września 28, 2008, 18:56:23 »
A to ciekawe  Dzięki wyłączonej synchronizacji pionowej nam pewnie z 50 % FPSów więcej i z grafiką nic się nie dzieje.

Proponuję dowiedzieć się do czego służy synchronizacja pionowa :)

Odnośnie głównego pytania, czy w Iłku da się od góry ograniczyć ilość FPS? Jeśli tak to spróbuj ograniczyć od góry do 40 i sprawdzić czy takie coś nadal się pojawia.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #1580 dnia: Września 28, 2008, 20:11:27 »
W procesach sprawdzone. Obciążenie CPU nie przekracza 50%. Nic w tle nie ciągnie. Właśnie ściągam stery 178.13
Po zainstalowaniu tych z płytki od grafy 169.02 klatki spadły na ryj, z 60 na 14 fps, dlaczego?? nie wiem.
Poszła też próba odinstalowania directx aby zainstalować na nowo, po czym system się wyłożył. Żaden program nie chciał się uruchomić, na czele z panelem nvidi, nie dało się zainstalować directx na nowo, system nie chciał się przywrócić. Po 3 godzinnym grzebaniu ręcznie uzupełniłem dll w windzie i poszło, przywróciłem system z piątku - nie jest źle.
Zainstaluję drivery 178.13 i zobaczymy co dalej. Problem pewnie by się udało rozwiązać formatem ale takie rozwiązanie jest dla mnie za proste więc pewnie jeszcze powalczę chwilę....

« Odpowiedź #1581 dnia: Września 28, 2008, 23:42:40 »
Napotkałem dość spory problem z którym walczę już od dłuższego czasu (nie tylko ja).
Chodzi o przycinanie się iła. Wygląda to tak jakby tekstury pod lecącym samolotem lekko się spóźniały co objawia się szarpaniem, przeskokami. Robiąc np. beczkę w poziomie horyzont powinien się płynnie obracać a pojawiają się szarpnięcia , na ułamek sek zwalnia
   A czy sytuacja ma miejsce, kiedy Grasz w sieci? Mnie podobne problemy stwarzał działający HL. Podczas gdy był odpalony, to fiksowały mi też i inne programy np.: FT, czy TS.  Poradziłem sobie w ten sposób, że zaraz po uzyskaniu połączenia z serwerem, wyłączam to To i mam spokój. Napisałeś, co nieco o swoim sprzęcie ( ja się za bardzo nie znam) i Masz zdaje się dwurdzeniowy procek... Nie wiem czy w tym dziale, czy w innym, ale ktoś przypisał iłka do jednego rdzenia tylko i pomogło. Poszperaj wyszukiwarką.

Pozdrawiam

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #1582 dnia: Września 29, 2008, 00:09:42 »
Chodzi Ci o CPU Control. Oczywiście mam ale nie za bardzo wiem jak zrobić z tym przypisywaniem bo wile procesów zostaje i tak przypisanych na dwa rdzenie o czym świadczy wartość 1100. Nie mogę tego przestawić.

Jestem po instalacji sterów 178.13 i muszę przyznać że polepszyło się znacząco ale zaciachy są nadal lecz bardzo krótkie w porównaniu z tymi co były do tej pory. Można powiedzieć że teraz już tak nie rażą w oczy choć nadal występują. Myślę że to nadal problem karty. Jak widać iłek może nas zaskoczyć, cóż trzeba szukać proca i grafy.... może gf 280gtx????

Co do synchronizacji pionowej to fakt jak się ją wyłączy to przybywa jakieś 30 fps ale w zamian mamy błędy w wyświetlaniu, także wole raczej mniej o te 30 fps co daje mi poziom średni 40fps ale za to ładną grafę bez błędów.

Poszukuję dalej.....

Spiti

• Gość
« Odpowiedź #1583 dnia: Września 29, 2008, 19:48:39 »
Wczoraj musiałem zrobić reinstalke IŁka. Zainstalowalem bez żadnego problemu, ale gdy chce ustawić klawiszologie JOYa w ILe to nie moge ustwić osi obrotów. Gdy chce lotki przypisać osi Y to jak skręcam Joyem w prawo bądź lewo to pojawia mi sie opcja "oś obortu Z" a jak do góry czy dołu to bez problemu wskakuje X...

Najciekawsze jest to że w domyślnych ustaiweniach Lotka jest ustawiona jako X, Y jako Z a Z jako Y... Wszystko na opak

Co to może być?

Spiti

• Gość
« Odpowiedź #1584 dnia: Września 29, 2008, 22:11:28 »
Zagadka rozwiazana :)

Prosze o skasowanie tego postu i wyżej.

ghen

• Gość
« Odpowiedź #1585 dnia: Września 30, 2008, 11:47:02 »
Witajcie,
jestem nowym na forum, od niedawna też zacząłem latać na iłku.
Latamy z kumplem w multiplayerze i chciałbym załadować do cooperative stworzoną przez siebie misję - czy jest taka możliwość?
Pozdrawiam.

Diobeł

• Gość
« Odpowiedź #1586 dnia: Września 30, 2008, 11:56:47 »
Jest, musisz skopiować pliki misji do odpowiedniego folderu w grze
U mnie ścieżka wygląda tak: D:\Program Files\Ubisoft\IL-2 Sturmovik 1946\Missions\Net\coop\1
Z wiadomych względów może się nieco różnić w zależności od wersji i gdzie masz Iłka zainstalowanego. Potem już normalnie jak standardowe misje na HLu.

ghen

• Gość
« Odpowiedź #1587 dnia: Września 30, 2008, 12:09:37 »
Wielkie dzięki :) Więc siłą rozpędu...;)
Gdzie najwygodniej ustawić trymer? Próbowałem na nasadce, wysokość działa, ale nie działa wyważenie lotek... Chyba, że mylę pojęcia przy konfiguracji sterowania... :005:

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #1588 dnia: Września 30, 2008, 12:18:03 »
Ja mam pod strzałkami oraz "z" i "x". Zerowanie trymerów Shift+strzałka do dołu (trymery steru wysokości), Shift+strzałka w lewo (trymery lotek), Shift+z (trymery steru kierunku). Myślę, że wygodne i łatwo zapamiętać.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

« Odpowiedź #1589 dnia: Września 30, 2008, 16:33:57 »
Poza tym musisz pamiętać, że nie każdy samolot ma trymery wszystkich powierzchni sterowych. Taki P-51 na przykład ma wszystkie, ale już Bf-109 ma tylko trymer steru wysokości.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."