Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442772 razy)

Spiti

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1590 dnia: Września 30, 2008, 18:54:01 »
Sherman, twj avatar to fotka z nowego wydania miesięcznika akurat w tym było o Emilach ; )

ghen

• Gość
« Odpowiedź #1591 dnia: Października 01, 2008, 09:08:27 »
Poza tym musisz pamiętać, że nie każdy samolot ma trymery wszystkich powierzchni sterowych. Taki P-51 na przykład ma wszystkie, ale już Bf-109 ma tylko trymer steru wysokości.
To tłumaczy brak reakcji przy próbie wyważania w poziomie ;)
Oj, poucz się ghen samolotów, poucz... ;)
Dzięki i pozdrawiam :)

Spiti

• Gość
« Odpowiedź #1592 dnia: Października 05, 2008, 20:34:24 »
Może mi ktoś podac adres strony www na której jest cos o JOYach?
Miałem niedawno taką ale mi sie www skasowało. Pamiętam że było tam na stornie głównej  duzo o Guraszce.

Był tam dział o JOYach, dość długi i screeny ustawień ich.

« Odpowiedź #1593 dnia: Października 05, 2008, 21:01:57 »
http://acn.waw.pl/sturm/
Czy tobie chodzi o tą stronę :011:

Spiti

• Gość
« Odpowiedź #1594 dnia: Października 05, 2008, 21:35:36 »
Dzięki wielkie ;)

pierote

• Gość
« Odpowiedź #1595 dnia: Października 10, 2008, 00:59:57 »
Kto pomoże, coś pochrzaniłem!!
Po zainstalowaniu patcha 4.01 na PF/pl przy próbie odpalenia jakiejkolwiek misji wywala errory.
PF w wersji 3.04 chodził bez zarzutu.
Podczas instalacji patcha zmieniłem domyślną ścieżkę [:\program file\Ubi Soft\IL-2 Sturmovik Forgotten Battles] na tam gdzie PacificaF. [.....\Ubi Soft\Pacific Fighters]
czy to był błąd??
Czy muszę reinstalować wsio od początku i domyślnie a więc PF do swojego katalogu a Patch do swojego (a więc oddzielnie)
 :005: :006:

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #1596 dnia: Października 10, 2008, 05:14:32 »
Musisz zainstalować w takiej kolejności:Fajny Bubel->PF->pucz,dopiero wtedy zadziała
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

pierote

• Gość
« Odpowiedź #1597 dnia: Października 10, 2008, 20:08:49 »
Musisz zainstalować w takiej kolejności:Fajny Bubel->PF->pucz,dopiero wtedy zadziała

Ojej a ja chciałem abgrejdować samego (gołego) PF-a, a czy ten IŁ na początku to bardzo  potrzebny?! bo nie mam.
Czemu PF i patch mają różne domyślne ścieżki?!

Diobeł

• Gość
« Odpowiedź #1598 dnia: Października 10, 2008, 20:37:16 »
PF to osobna gra. Ale mało kto w nią już gra w sieci.  Jak nie masz starszych wersji IŁ 2 to szkoda zachodu lepiej zakupić IŁ2 1946 wgrać patcha 4,08m i będzie full wersja gotowa do grania w sieci.

Mniej więcej po tyle chodzi:
http://www.nokaut.pl/gry-pc/il-2-sturmovik-1946.html

robal

• Gość
« Odpowiedź #1599 dnia: Października 12, 2008, 20:15:20 »
Witam,
mam problem na Hyperlobby na kilku serwerach (np. AAA) z ładowaniem niektórych map (np. Kuban). Bez problemu ładuje się w quick mission w 4.09b1MOD, ale serwer na HL wymaga wersji 4.08 w której te mapy nie działają - przynajmniej u mnie.. Do zmian żywam "IL2 Version Switcher 1.2".

« Odpowiedź #1600 dnia: Października 13, 2008, 14:18:43 »
Witam!
Mam problem z grą Ił2FB 4.08(czysta bez modów i zainstalowana w domyślnym katalogu) - podczas ładowania się programu, przy pierwszym screnie a potem filmiku (ten czarno-biały z lotniskowcem) nie ma dźwięku i jest widoczny pasek zadań Windows - po pasku tym mogę przesuwać kursor myszy(kursor windowsowy). Kliknięcie myszą powoduje, że ginie pasek zadań i zaczyna grać muzyczka. Następnie otwiera się menu gry, kursor gry jest widoczny na środku pulpitu ale poruszyć się nim nie da i pozostaje tylko zamknąć Iła2 Menedżerem Zadań. Ponowne załadowanie gry zazwyczaj nic nowego nie wnosi, dopiero po restarcie systemu udaje mi się uruchomić grę i "polatać". Zdarza się choć rzadko, że gra ładuje się bez problemu za pierwszym razem. Przeinstalowywałem grę parę razy,zrobiłem też reinstalację systemu(format HD i ponowna instalacja) i dalej to samo. Aby polatać solo mogę restartować system(mam na to czas :004:), ale denerwujące się to staje gdy umówię się na małe latanko online. Przeglądałem tematy na Forum, skorzystałem z "szukaj" - bez efektów. Może komuś przydarzyło się coś podobnego? Może jakieś sugestie jak poradzić z tym problemem?
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1601 dnia: Października 13, 2008, 15:47:51 »
U mnie czasem pojawiał się problem z kursorem, którego nie dało się poruszyć po uruchomieniu gry. Pomagała wtedy minimalizacja i ponowne przełączenie na Iłka. Z tym, że aż takich poważnych problemów jakie opisujesz, poza tym jednym, nie miałem...
Najlepszy wojskowy symulator lotu - http://www.sturmovik.pl

« Odpowiedź #1602 dnia: Października 13, 2008, 19:10:27 »
@Markos:

Rzeczywiście problem, który opisujesz, jest dość nietypowy, choć objawy wybitnie pasują do pracy "w tle" iłka, gdy system próbuje przełączyć się na inną aplikację. Stąd też obstawiałbym konflikt z jakimś programem, który pracuje u Ciebie "w tle", a który w jakiś sposób próbuje narzucić swoją "nadrzędność" w stosunku do gry.

Spróbuj przejrzeć menedżer zadań w poszukiwaniu nietypowych procesów, może w autostarcie są jakieś programy nie do końca potrzebne, itp... Generalnie polecałbym spróbować wyłączyć wszystko, co nie jest Ci potrzebne, i spróbować odpalić grę; jeśli zadziała, restarcik, ponowne wyłączenie wszystkiego, co zbędne i znów włączenie gry. Jeśli taka dwukrotna próba zakończy się sukcesem, to możesz być pewny, że to właśnie konflikt programów. Wtedy już tylko próby uruchomienia gry po wyłączaniu pojedynczo kolejnych programów powiedzą Ci na pewno, który to taki dowcipniś.

A jeśli nie, to... pytaj dalej. Może ktoś będzie wiedział coś więcej.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #1603 dnia: Października 14, 2008, 07:50:31 »
  Witam!
  Ja również mam ten w/w problem ale się tym za bardzo nie przejmuję, ponieważ załatwiam to tak jak Basieks, czyli minimalizuję iłka , a po przywróceniu go na pełny ekran jest już OK. Zastanawiałem się nad przyczyną i sprawdziłem programy "w tle", ale nic takiego nie namierzyłem. Podejrzewam jednak dość trywialny powód takich objawów, a mianowicie różnicę w rozdzielczości pulpitu i gry. pracuję na pulpicie w dość małej rozdzielczości ( 800-600 pxl),  natomiast gram w wysokiej . Po włączeniu się gry i przechodzeniu na wysoką rozdzielczość prawdopodobnie następuje konflikt i pewne funkcje nie działają poprawnie przez pewien czas. Głównym podejrzanym jest dla mnie  program nvidia.
  Oczywiście są to tylko moje laickie domysły, ponieważ zagadnienia informatyczne stanowią dla mnie coś w rodzaju "czarnej magii", więc jeżeli napisałem jakąś totalną bzdurę, która może wprowadzić kogoś w błąd, to Poprawcie mnie proszę.
    Pozdrawiam

« Odpowiedź #1604 dnia: Października 14, 2008, 08:46:19 »
Witam!
Mam problem z grą Ił2FB 4.08(czysta bez modów i zainstalowana w domyślnym katalogu) - podczas ładowania się programu, przy pierwszym screnie a potem filmiku (ten czarno-biały z lotniskowcem) nie ma dźwięku i jest widoczny pasek zadań Windows - po pasku tym mogę przesuwać kursor myszy(kursor windowsowy). Kliknięcie myszą powoduje, że ginie pasek zadań i zaczyna grać muzyczka. Następnie otwiera się menu gry, kursor gry jest widoczny na środku pulpitu ale poruszyć się nim nie da i pozostaje tylko zamknąć Iła2 Menedżerem Zadań. ...

U mnie czasem również występuje indentyczna sytuacja, robię wówczas dokładnie to samo, lecz w momencie, kiedy juz gra muzyczka i kursor nieruchomo tkwi pośrodku menu gry, wciskam klawisz "windows" na klawiaturze. Wtedy pulpit windowsa wraca do defaultowej rozdzielczosci windowsa i widoczna jest na pasku otwarta gra. Wystarczy teraz kliknąć na belkę gry w pasku zadań i dalej już wszystko jest OK.
Myślę że ten problem dotyczy zmiany rozdzielczości w grze, ja np. w grze używam 1600x1200, a na pulipicie windowsa mam 1280x1024. Zauważyłem to np. wówczas, kiedy juz uruchomiłem grę i zapomniałem wyłaczyć wcześniej GG, NetMeter itp.
Prawdziwy programista wiesza się razem z programem ...