Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 443003 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1755 dnia: Stycznia 20, 2009, 19:53:26 »

Normalnie masakra  :002:, nie zauważyłem , no  niestety wśród wielbicieli @latania zdarzają
sie matoły  :001:.

Wurger

• Gość
« Odpowiedź #1756 dnia: Stycznia 20, 2009, 22:13:27 »
Niestety, oni są wszędzie.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #1757 dnia: Stycznia 20, 2009, 23:15:59 »
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć przy jakiej prędkości i obrotach silnika najlepiej lądować FW190? Bawię się ostatnio sporo tą maszyną i o ile lata się jak marzenie, to lądowanie już nie za very, połowę przyziemień kończę rozwaleniem podwozia. Próbowałem lądować na minimalnym ciągu, ale jak wskazówka pokazuje tak na oko ze 150km/h, to już zaczyna mną miotać i ciężko utrzymać kąt itd...  :005:

shoondasi

• Gość
« Odpowiedź #1758 dnia: Stycznia 21, 2009, 02:30:09 »
Powinieneś byc z siebie dumny, 190 ma stosunkowo mocne i bardzo szerokie podwozie  :karpik
Co do FW-190 to przyziemienie gdzieś około 160-170km/h. Byc może problem tkwi w obsługą klap. Używasz Ty tego? (chociaż, co ja gadam? Cieżko bez klap zwolnic do tego stopnia żeby jeszcze w airfield trafic  :003:)
Ja zazwyczaj zaczynam około kilometr od lotniska. 300 km/h, 300-500m, podwozie, klapy, przpustnica 30. Ostatnia faza lądowania 200-300 m od pasa, 200km/h. Otwieram klapy z pozycji take off do pozycji landing, przepustnica 10%. Gdy samolot zaczyna sobie opadac na pas, uważaj żeby utrzymywac celownik (albo dolną krawędź wiatrochronu) powyżej poziomu horyzontu. Jeśli zaliczysz kangura, to chowaj klapy lub staraj sie zniwelowac ponowne opadanie sterem wysokości.
Tak sie zastanawiam czy ktoś nie mógłby nagrac instruktazu.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #1759 dnia: Stycznia 21, 2009, 16:34:29 »
No instruktarz by się przydał, ale zrobiłem mniej więcej jak napisałeś i jest lepiej (wylądowałem 4 razy na 5 prób, co prawda brzydko jak paralityk, ale maszyna cała), pomogło też podpięcie przepustnicy pod analog (ostatnio latam na padzie, bo na dobrego joya się jeszcze nie uzbierało, a stary się nie nadaje). Ogólnie problemem jest dla mnie prędkość i utrzymanie stabilnego kursu - nie wiem, albo jestem za tępy na to, albo czegoś jeszcze nie opanowałem. Problem mam tylko z szybkimi samolotami takimi właśnie jak FW190, bo wszystkie Spity i większe dwusilnikowe krowy sadzam bez większego stresu, tylko średnio lubię nimi latać  :006:

Jeszcze takie pytanie, może ktoś mi to wyjaśni, tylko najlepiej jak łopatą, o co dokładnie chodzi z trymowaniem, tzn wiem, że jest to ustawienie stery w takiej pozycji, żeby samolot leciał jak po sznurku, ale za cholerę nie mogę tego wyczuć, wciskam te kombinacje shift+kursory, ale nie wiele to daje, albo nie działa wcale, albo za bardzo i w którąś stronę mnie zawsze odkręca. Do tego chyba powinno się trymować inaczej do każdej prędkości, wysokości itd. Nie wiem, czy te kombinacje w ogóle działają, bo żadne komunikaty się nie pojawiają, że coś się zmieniło. Podejrzewam, że bardzo by mi to trymowanie pomogło przy lądowaniu.

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #1760 dnia: Stycznia 21, 2009, 17:19:00 »
W FW-190 pod lewym łokciem masz wskaźnik kąta nastawienia statecznika poziomego, tylko tym się możesz pobawić. Trymowanie nie jest ci niezbędne do popawnego lądowania.
Ninja twarda musi być. Nie użalaj sie tylko trenuj. Poszukaj na internecie jak powinien wygladać prawidłowy profil lotu przy lądowaniu.
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Senior

• Gość
« Odpowiedź #1761 dnia: Stycznia 21, 2009, 18:36:35 »
Co do lądowania na FW 190.
Mistrzem nie jestem i jest to trochę "uczył Marcin Marcina", ale co tam.
Sam miałem ten sam kłopot. Na Bf109 czy Jaku wychodziło, na foce ciągle nie. Aż kiedyś podszedłem za szybko do lądowania i....... udało się. Teraz zawsze przy podejściu mam powyżej 200 km/h. Podchodzę płasko na obrotach silnika pomiędzy 30 a 40 %, czasem (chwilowo) nawet więcej, potem tuż nad pasem do zera. Klapy oczywiście w pozycji "do lądowania". Przy małej prędkości (ok. 170 km/h) problemem jest zbyt twarde uderzenie w pas które łamie podwozie. Przy większej dużo łatwiej zapanować nad samolotem dzięki czemu łatwiej jest delikatnie go posadzić na ziemi.
Zaznaczam, że mam joya z przepustnicą. Nie wiem jak ta technika sprawdziłaby się na padzie, klawiaturze czy joysticku nie mającym przepustnicy.

« Odpowiedź #1762 dnia: Stycznia 21, 2009, 18:53:03 »

« Odpowiedź #1763 dnia: Stycznia 21, 2009, 21:53:41 »
Mmaruda, żaden komunikat o zmianie trymu się nie pokazuje. To widać po tym czy samolot wznosi się czy opada (sam kiedyś zadałem podobne pytanie na ten temat na forum). I faktycznie trzeba ustawiać osobno do każdej prędkości ale to można wyczuć. Mnie osobiście najlepiej wychodzi lądowanie na  Zerach (przynajmniej w Il2FB+AEP+BoE), są dość stabilne w locie i lądowaniu. FW190 to dla mnie na razie  "dziecko z ADHD"  :002:.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #1764 dnia: Stycznia 21, 2009, 22:31:27 »
Święta prawda, chociaż manewry można na nim robić wręcz chore - dziś dla jaj odwróciłem się na plecy i odepchnąłem gałę od siebie i tak mimochodem wyszła całkiem ładna pętla, a byłem pewien, że skończy się korkociągiem. Za to z lądowaniem kwas, ale teraz to już po prostu jest sprawa osobista, albo on albo ja.

Zera fajne, ale na jak już czymś latać na Pacyfiku, to Hellcatem - taki Dodge Charger świata samolotów. Szkoda tylko, że w Sturmoviku, ta legendarna statystyka 19 zestrzeleń do 1 nie ma żadnego znaczenia, bo w walce z Zerami zazwyczaj kończy się w kawałkach, ale lata się miło i ląduje też, w każdym razie łatwiej Hellcatem na lotniskowcu, niż 190 na długim betonowym pasie (sic!).

sniper

• Gość
« Odpowiedź #1765 dnia: Stycznia 21, 2009, 23:26:41 »
  Normalnie masakra  :002:, nie zauważyłem , no  niestety wśród wielbicieli @latania zdarzają
sie matoły  :001:.

Co to miało znaczyć ?????  :006:

shoondasi

• Gość
« Odpowiedź #1766 dnia: Stycznia 22, 2009, 01:37:44 »

Jeszcze takie pytanie, może ktoś mi to wyjaśni, tylko najlepiej jak łopatą, o co dokładnie chodzi z trymowaniem, tzn wiem, że jest to ustawienie stery w takiej pozycji, żeby samolot leciał jak po sznurku, ale za cholerę nie mogę tego wyczuć, wciskam te kombinacje shift+kursory, ale nie wiele to daje, albo nie działa wcale, albo za bardzo i w którąś stronę mnie zawsze odkręca. Do tego chyba powinno się trymować inaczej do każdej prędkości, wysokości itd. Nie wiem, czy te kombinacje w ogóle działają, bo żadne komunikaty się nie pojawiają, że coś się zmieniło. Podejrzewam, że bardzo by mi to trymowanie pomogło przy lądowaniu.

O ile wiem, piloci używali trymerów w czasie dłuższych lotów (na stałej wysokości i prędkości), bo przy jakiejkolwiek zmianie obrotów, poprzednie ustawienie trymerów można było sobie wsadzic :D W boju sie tego nie używa.
Dobrze podejrzewasz. Z tego co wywnioskowałem, Twój samolot może za bardzo leciec na ryj. Pobaw se trymerem steru wysokości, i uczyń samolot "ciężkim na ogon". Tylko bez przesady!
Będzie łatwiej, a dodatkowo pomogłoby to nieco we wznoszeniu.Trening Trening Trening! 

« Odpowiedź #1767 dnia: Stycznia 22, 2009, 09:16:42 »
@sniper

To jest komentarz do zachowania niektórych kolegów latających na HL
co wypisują na czacie , a nie do ciebie :002:
   Wklejając screena z HL do instrukcji dla ciebie nie zauważyłem
że na tym obrazku znalazły się nieodpowiednie komentarze .

Offline Bonzo

• *
  • 318_
« Odpowiedź #1768 dnia: Stycznia 22, 2009, 14:38:44 »
Próbowałem lądować na minimalnym ciągu, ale jak wskazówka pokazuje tak na oko ze 150km/h, to już zaczyna mną miotać i ciężko utrzymać kąt itd...
Spróbuj przyziemić z prędkością ok 200 km/h. FW to duży i ciężki samolot, potrzebuje większej prędkości aby płynnie usiąść na pasie.
www.dywizjon318.yoyo.pl "Nie znamy litości i o nią nie prosimy"

« Odpowiedź #1769 dnia: Stycznia 23, 2009, 00:10:45 »
Procedura do lądowania dla Foki (źródło Shockwave) :

Landing

1. Check tanks and select the fullest tank for landing.
   2. Put the fuel booster on normal.
   3. Check the mixture control and set to RICH.
   4. Set the prop to about 2400 RPM.
   5. Check the traffic pattern and obtain clearance to land.
   6. Slow down to 250 kph and lower the flaps to the first position.  Retrim as needed.
   7. Lower the landing gear, allowing time for full extension (about 15 seconds).
   8. The normal speed in the traffic pattern with wheels down is 250 kph.
   9. Lower the flaps to the second position after turning to your final approach.  Allow sufficient time to reach the full extension, about 10 seconds.
  10. Fly the final approach at about 185 kph, crossing the runway threshold at about 175 kph.
  11. Just before getting to the runway, break your glide, make a smooth roundout, and approach the runway in a 3-point attitude.
  12. Hold the plane off the runway in a 3-point attitude until you lose flying speed and the plane settles onto the runway.

Trymowanie ułatwia korygowanie lotu w minimalnym stopniu (np. poprawka do kursu jeśli zaczyna nas znosić) tak żeby nie trzeba było ciągle machać drążkiem. Można też używać trymowania przy lądowaniu, potrzeba tylko wyczucia. Wiadomo trening, trening i jeszcze raz trening.
 Tak na marginesie, rozmawiałem kiedyś z jednym pilotem z Mi-2 (wiem, to jest ś-wiec, a nie samolot :002:) i on przy lądowaniu używał tylko trymerów.
 Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2009, 00:15:58 wysłana przez Rafał »