Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 443180 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #2340 dnia: Stycznia 12, 2010, 11:53:38 »
Odpowiadam sam sobie - pomogło wyłączenie jednego z połączeń sieciowych w otoczeniu sieciowym.

Ale drugie pytanie: mam semprona 2200, 2GB RAM, Radeon 9550 i XP. Offline gra śmiga w 1024x768. Jednak online przy 40 graczach żabkuje jak dzika. Czy jest szansa na w miarę płynną grę online na tym sprzęcie?

« Odpowiedź #2341 dnia: Stycznia 12, 2010, 12:09:32 »
Niestety nie mam dla ciebie dobrych wiadomości. No tym sprzęcie to tak mniej więcej do 20-30 graczy w zależności od mapy.

« Odpowiedź #2342 dnia: Stycznia 12, 2010, 13:04:56 »
Ja też poproszę o wskazówkę.
Mam sprzęt jakby nie patrzeć dobry (Phenom II 3GHz 4GB ram Radeona 4890) gra zmodowana 4.09m i na serwerach Spit vs BF jak jest 40/50 graczy haczy bardzo mocno. Szczególnie odczuwalne jest to podczas rozglądania się przy użyciu freetrack.  Czy to wina 1Mb łącza? Ponad to bardzo często wywala od razu na pulpit.

« Odpowiedź #2343 dnia: Stycznia 12, 2010, 13:18:08 »
Bardzo możliwe, że gra używa tylko jednego rdzenia, ale nie jestem tutaj ekspertem bo sam takiego procka nie posiadam. Jeszcze jedno. Jaki system?

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #2344 dnia: Stycznia 12, 2010, 13:24:46 »
Jak jest 40/50 graczy haczy bardzo mocno. Szczególnie odczuwalne jest to podczas rozglądania się przy użyciu freetrack.  Czy to wina 1Mb łącza? Ponad to bardzo często wywala od razu na pulpit.

Coredump do pulpitu to nie problem łącza - to problem gry, jej instalacji, komponentów, wreszcie modów. To jest UltraPack 2.0 ? Czy ma włączone 1Gb EXE albo któryś z podobnych wątpliwej jakości wynalazków?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #2345 dnia: Stycznia 13, 2010, 00:56:32 »
System to win7 RC. UP 2.0

Mody tylko te co potrzebne na serwerze czyli ZUti 1.1 HP Effects ,  ten drugi akurat nie potrzebny ( tak na marginesie to co one modują)
Próbowałem dzisiaj znowu polatać na SPITvsBF. 47 graczy po kilku chwilach zrywa połączenie, i tak kilka razy. Przeniosłem się na WILDCATvsZERO graczy niespełna 20 i grało się całkiem przyzwoicie. Później doszło jeszcze paru i wszystko OK.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #2346 dnia: Stycznia 13, 2010, 09:51:00 »
Witam Panie B!

Miło się wczoraj latało :)  Efekty sobie powyłączaj albo nie, default jest wystarczająco OK, ale to nie one psują, jak mniemam. Twoje pingi zdaje się były OK, nie wiem o co chodzi, jeśli nie masz tych EXE 1GB / 3GB. Niestety MDS 1.1 jest zabagniony, i Zuti robi patche (bugfixy) do niego, zdaje się już jest czwarta beta versji 1.11. Wydaje mi się, że to ten mod najbardziej psuje. Najcenniejszy, ale za bardzo poszedł z developmentem do przodu w UP 2.0, zabrakło fazy stabilizacji kodu :)

Pozdrawiam i do następnego na Zeke!
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #2347 dnia: Stycznia 17, 2010, 14:54:01 »
Jeszcze o dwóch rzeczach chciałem:)
1. Online nie mam opisów misji. Zawsze po prawej stronie ekranu obok mapki jest opis co i jak, zasady obowiązujące na serwerze itp. U mnie tego brak. Chyba dlatego kręcę się po kilka minut zanim znajdę miejsce gdzie coś się dzieje. Opisów nie mam zarówno w gołym 4.09 jak i zmodowanym. Czy ktoś się z tym spotkał?

2. Jak to się dzieje, że mimo tego, że rozglądam się jak szalony po okolicy (oczy mi z orbit wychodzą) to i tak zawsze ktoś mnie zaskoczy.  Co więcej gość za mną czy przede mną doskonale wie że ta kropka którą stanowię na ekranie jego komputera to właśnie samolot który ma ostrzelać. Podlatuje wali i po zawodach. Tymczasem ja  muszę zbliżyć się do takiej "kropki" żeby ustalić czy to BF czy Spit (na przykład). Czy należy to zrzucić na moją nieumiejętność i brak doświadczenia czy może są jakieś patenty na coś takiego (np czity?)

Gram przede wszystkim na serwerach BF vs SPIT i WILDCAT vs ZEKE

« Odpowiedź #2348 dnia: Stycznia 17, 2010, 23:49:56 »
Cześć Panie_B
Jeżeli chodzi o te opisy, to coś niedawno ktoś tu o tym wspominał. Poszperaj ... U mnie jest ok, ale czy Ustawiałeś sobie w conf.ini parametr locale=pl ? Może to nie pozwala tego wyświetlić? Spróbuj pozostawić  locale=  .
  Co do drugiej sprawy... Może Rozglądasz się zbyt " jak szalony" . Ale nie o "szaloność" rozglądania tu chodzi, a o ruchliwość i sprawdzanie swojej " martwej strefy". Większość Twoich rywali na w/w serwerach dobrze wie, gzie mają podlecieć do Twojego samolotu, Żebyś ich nie zoczył. Jeżeli przez dłuższą chwilę Będziesz leciał po linii prostej to Cię dopadną znienacka i już :003:. Jak się lata samemu i nie ma komu pomóc sprawdzić 666, to trzeba przywyknąć do wiercenia się jak owsik w d... wiecie gdzie. Niestety Tracisz często przez to cenną "energy"...
 Sprawa identyfikacji tych "kropek" wyjaśni Ci się z czasem.
 Tymczasem gość, który widzi Cię jako kropkę zapewne:
- zna mapę, wie skąd Może nadlecieć wróg,
- śledzi Cię już od jakiegoś czasu,
-  widzi, że przelatujesz tu i tu, a AAA nie reagują (tudzież reagują) ,
-  Strzelałeś parę minut wcześniej i poznał Cię po kolorze i rodzaju "smugaczy",
-potrafi poznać ,że Lecisz w sposób charakterystyczny dla danego typu maszyny ( po pewnym czasie będziesz potrafił rozpoznać kropkę, po tym jak zrobiła skręt, czy wyaltowała),
- też nie wie, że Ty- to wróg, ale profilaktycznie zajmuje pozycję dogodną do ataku i gdy okazuje się, że postąpił dobrze to:
Podlatuje wali i po zawodach.
.
  Tak,tak. Brak doświadczenia na początku boli, ale się nie Przejmuj ino Ćwicz. Ja tak mam i jeszcze dużo nauki przede mną ( chociaż już chyba trochę mniej niż przed Tobą) , a "czitami" się brzydzę.
  pozdr
« Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2010, 23:59:41 wysłana przez bluesbrat »

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #2349 dnia: Stycznia 18, 2010, 03:08:14 »
...nic dodać nic ująć.

Są tacy co to najpierw walą a potem się zastanawiają czy to swój czy nie  :021: Nie bój się , dojdziesz do wprawy.

Na razie spadasz ile się da bo jesteś "świeże mięsko"  :118:

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #2350 dnia: Stycznia 18, 2010, 12:43:55 »
Panie B, jeśli chodzi o brakujące opisy, to masz o tym tutaj:

http://warbirdsofprey.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=6354&highlight=empty

oraz

http://allaircraftarcade.com/forum/viewtopic.php?t=17098

Podobno brakujący folder CACHE w Missions\net...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #2351 dnia: Stycznia 18, 2010, 14:23:22 »
Podobno brakujący folder CACHE w Missions\net...

Dokładnie to jest to. Trzeba utworzyć katalog Cache. w moim wypadku było to tak

e:\Steam\steamapps\common\il 2 sturmovik 1946\Missions\Net\Cache  "czyli rzeczony katalog"

Z tego co wyczytałem to problem pojawia sie przede wszystkim w dystrybucji STEAM lub innej elektronicznej.
Dziękuje za pomoc.

« Odpowiedź #2352 dnia: Stycznia 27, 2010, 16:19:26 »
Panowie mam pewien problem.
zainstalowałem ił2FB i nie ma ani misji pojedyńczych ani kariery pilota niemieckie samoloty maja numer boczny 22 a rosyjskie 3 i to wszystkie wybór narodowości innych np. dla samolotów niemieckich węgierskich czy dla samolotów radzieckich polskiech jest niemożliwy. Czy ktoś wie o co tu chodzi? myślałem ze moze to być wina AEP ale po odinstaloawniu nic sie nie zmieniło. po ponownej instalacji gry problem pozostał nie (w)zruszony.

[gmod]Proszę stosować poprawną pisownię. Dziadek Kos.[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2010, 18:02:36 wysłana przez Kos »

« Odpowiedź #2353 dnia: Lutego 04, 2010, 17:23:04 »
Witam! Dzisiaj kupiłem joystick Saitek Aviator AV8R-01. I od samego początku mam problem :( Ił w ogóle go nie wykrywa. Sterowniki zainstalowałem, kreator profili także. W hardware strzałka jest nieaktywna. W setupie oczywiście jest zaznaczona pozycja używania joya i jest on wybrany z listy urządzeń. Gdzie szukać problemu? Bardzo proszę o pomoc.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #2354 dnia: Lutego 05, 2010, 07:49:39 »
Czy joy działa poza grą? W panelu sterowania / kontrolery? Rusza się tam krzyżyk, czy co te sterowniki mają? OK.

Ekranem hardware w Il2 się nie przejmuj - może być tak, że tam się "nic nie rusza". Ja tam mam i żyję. Ważny jest ekran Controls do przypisywania funkcji klawiszom klawiatury lub przyciskom kontrolera, i jego część Hotas (na dole). Tam znajdziesz przypisania osi. Klikasz którąś z wymienionych osi i przesuwasz oś kontrolera, która ma być używana do sterowania. Ustaw Ailerons, Elevator, Rudder, Power i lataj!
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.