Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442940 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #3000 dnia: Kwietnia 03, 2015, 23:43:31 »
Koledzy czy ktoś z Was orientuje się czy skądś można jeszcze pobrać mod HSFX 7.0 ?
Próbowałem z torrenta na Mission7Today ale torrent zdechł :(
Z góry dziękuje za pomoc...

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 04, 2015, 22:24:14 wysłana przez KosiMazaki »
Alkohol zabija komórki nerwowe ...zostawiając spokojne.

« Odpowiedź #3002 dnia: Kwietnia 05, 2015, 00:48:29 »
Dziękuję uprzejmie...

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #3003 dnia: Stycznia 20, 2016, 07:49:40 »
Hej. Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie mogę pogrzebać żeby zmienić sobie np. kolor wody na poszczególnych mapach? Plik log.ini w mapach dodanych do folderu Mapmods jest łatwo dostępny, nie mogę znaleźć pliku log.ini do map stokowych.
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

« Odpowiedź #3004 dnia: Marca 06, 2016, 16:15:29 »
Witam wszystkich Szanownych Kolegów.

Mam pudełkowe Forgotten Battles + Ace Expansion Pack + FallBlau - niepudełkowe i grywam sobie tylko rekreacyjnie - tzn. singiel i easy. ;)

Natomiast mam głównie pytanie do znawców - w której wersji jest dostępny B-24 Liberator - nie musi być "pilotowalny". ;)

Chodzi o to, że potrzebne mi są jego widoki perspektywiczne z różnych stron.

Bardzo proszę o pomoc. :)

« Odpowiedź #3005 dnia: Kwietnia 04, 2016, 18:03:39 »
Witam. Mam pewien problem z il2 Sturmovik 1946. Otóż kiedy podpinam joy'a manta maverick mm603 niby jest ok ale nie mogę dodawać mocy podczas lotu hehe... cały czas moc jest na 55% i nie da się je dodać ani odjąć. Inne przyciski działają na klawiaturze. Kiedy odłączam joy'a to jest wszystko ok. Jakaś pomoc?

« Odpowiedź #3006 dnia: Kwietnia 04, 2016, 21:15:56 »
Samo podpięcie joy'a nie wystarczy, to nie jest na zasadzie podpinam i lecę. Musisz se joy'a skonfigurować w ustawieniach gry, bo bardzo prawdopodobne że nie masz nawet przypisanej przepustnicy do mocy, i dlatego nie działa.

« Odpowiedź #3007 dnia: Kwietnia 04, 2016, 21:29:45 »
Już to rozyebałem... zwiększam i zmniejszam moc dzięki... SUWAKOWI u mychy    :D  :D  :D :D ozyyyrysss!!!

« Odpowiedź #3008 dnia: Czerwca 09, 2016, 10:26:50 »
Koledzy mam problem, z którym zwracam się do Was.

Kiedyś troszkę latałem na płytowej wersji Sturmovika 1946 i miałem wgrane odpowiednie patche HSFX i chyba jeszcze jakieś mody wpływające na grafikę.

Kupiłem obecnie wersję na GOG (płyty już nie mam), jest ona w wersji 4.13 ale jest patch obniżający wersję do 4.10m.

W jaki sposób powinienem spatchować tą grę w tej chwili?

Zrobić downgrade a potem zainstalować patche? Może ktoś podać linki. Pogubiłem się w gąszczu tych patchy, modów bo jest tyle wersji że nie wiem co zainstalować. Panie i Panowie pomóżcie.

Oprócz HSFX jest jeszcze jakiś mod warty zainstalowania? Nie wiem czy sam HSFX poprawiał grafikę czy miałem jeszcze innego moda ale grafika, głównie tekstury były lepsze.

Offline Sobilak

• *
« Odpowiedź #3009 dnia: Czerwca 10, 2016, 08:23:56 »
Gdzie mogę zmienić limity zakresu ruchów głowy "pilota" ?

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #3010 dnia: Czerwca 10, 2016, 08:35:25 »
Limity zakresu ruchu głowy? Chyba tylko w oprogramowaniu zewnętrznym, FreeTrack, TrackIR czy OpenTrack, co tam używasz. A jak nie używasz, to może zainteresuje cię program NewView dla Iła-2, tam z widokiem można robić cudeńka, podczepiać przyciski pod odpowiednie widoki, podpinać grzybka, joystick, mysz etc... No i może działać równolegle z programami wymienionymi na początku.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Sobilak

• *
« Odpowiedź #3011 dnia: Czerwca 10, 2016, 09:12:16 »
Używam TrackIR5. Chodzi mi o to, że Track przy ustawianiu pracuje w dużym zakresie ruchu, natomiast w Ilku nie mogę popatrzeć do góry o więcej niż 90 stopni.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #3012 dnia: Czerwca 10, 2016, 19:01:00 »
Większość gier ma limity i np. nie spojrzysz za siebie w górę tylko max pionowo w niebo, albo w lewo obrotem o więcej niż 180 stopni (albo i mniej). Może w Iłku da się to jakoś obejść, nie wiem. Zresztą 90 stopni to rozsądny limit i pomaga się ogarnąć, w końcu to marne przełożenie ruchów głowy przez skalowanie, a nie prawdziwe odzwierciedlenie pozycji głowy...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #3013 dnia: Września 29, 2016, 02:00:02 »
Cześć,

Po dłuugiej przerwie postanowiłem polatać sobie w gołego Iłka 4.13, jednak czasem (nie zidentyfikowałem co dokładnie za to odpowiada) dochodzi do sytuacji, w której naciśnięcie klawisza shift powoduje pojawienie się konsoli. Można sobie wyobrazić jak bardzo przeszkadza to podczas walki, gdy np. kombinacja Shift+F1 lub inne, które mam podpisane z użyciem tego nieszczęsnego shifta zamiast spełniać swoją rolę to wywołują konsolę...

Czy ktoś wie jak zidentyfikować od czego zależy takie działanie shifta?

« Odpowiedź #3014 dnia: Września 30, 2016, 01:56:03 »
Klawisze odpowiedzialne za wywołanie/zamknięcie konsoli są zdefiniowane w pliku conf.ini w sekcji [HotKey Console].
Standardowo jest to kombinacja Shift+Tab; wtedy stosowny fragment conf.ini wygląda następująco:

[HotKey Console]
Shift Tab=Activate