Autor Wątek: Inne koncepcje i pomysły szkolenia adeptów Szturmowika  (Przeczytany 6950 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bandyta

• Gość
Inne koncepcje i pomysły szkolenia adeptów Szturmowika
« dnia: Grudnia 12, 2006, 22:07:08 »
Jeżeli Forumowicze i KOS nie mieli by nic przeciwko to też chciałbym w ten sposób pomagać początkującym  :002:
« Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2006, 08:49:51 wysłana przez Razorblade1967 »

BigMac

• Gość
Inne koncepcje szkolenia adeptów Szturmowika
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 12, 2006, 22:47:10 »
Może żeby nie robić konkurencji Dziadkowi ucz na wersji FB AEP 2.04 na przykład :)

Ja bym się do ciebie zapisał, bo nie mam PFa ;)

Offline Meehau

• *
  • CyC
Inne koncepcje szkolenia adeptów Szturmowika
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 12, 2006, 22:50:39 »
A masz jakies kwalifikacje, czy latasz 4 miechy w PFa i myslisz ze coś umiesz?
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Odp: Inne koncepcje i pomysły szkolenia adeptów Szturmowika
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 13, 2006, 08:48:11 »
Nie wdając się w szczegóły dotyczące kompetencji i kwalifikacji kandydatów na nowych "instruktorów" - wydzielam to jako odrębny wątek i jednocześnie proszę o "niezaśmiecanie" wątku pt. "Szkola u Pana Dziadka".

Z góry dziękuję za zrozumienie!

rico32

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 13, 2006, 14:28:37 »
Co do koncepcji szkolenia to ja jestem za tym aby ktoś nagrał filmik instruktażowy z głosem- jest taka możliwość w grze-
W filmie zamieścił, wszystkie możliwe figury akrobatyczne tak jak powinny wyglądać poprawnie- po dwa razy tą samą- z komendą głosową, informującą co to za figura i do czego lub w jakim przypadku ją wykonywać.
Wiem że to nie jest aż tak trudna sprawa przynajmniej dla większośći starych wyjadaczy tego forum- tylko nie pisać że nie da rady, bo większość z was ma napewno dobre do tego komputery, a czasu to wiele nie zajmie :)

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 13, 2006, 19:06:29 »

W filmie zamieścił, wszystkie możliwe figury akrobatyczne tak jak powinny wyglądać poprawnie

Film musiał by trwać wtedy dobre 2 godziny  :021: Można nagrać tracka ale czy z komentarzem głosowym?Tego nie wiem
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

rico32

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 13, 2006, 23:02:36 »
Chodziło mi o tracka (sorry nie sprecyzowałem) i można go nagrać z głosem tylko potrzebny jest dobry komp z dobra kartą dzwiękową. Miałem takiego gdzieś, tylko po rusku mówili. :020:

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 14, 2006, 00:09:40 »
Można nagrać tracka ale czy z komentarzem głosowym?Tego nie wiem

Nie udało mi się tego niestety odnaleźć, ale widziałem coś takiego w następującej postaci: nagrany plik mp3 z komentarzem głosowym, gdzie pan na początku mówił, w którym momencie należy odpauzować track w PF żeby mieć ładnie zgrany obraz z dźwiękiem (odliczał nawet chyba od pięciu czy coś w tym guście). Z tym że nie było tam figur, tylko generalne porady na temat dbania o energię (co ciekawe, akurat dla Zero, w którym to aż korci żeby kręcić się w kółko ;) ). Rozwiązanie od filmu nagranego Frapsem o tyle lepsze, że można sobie obejrzeć daną "scenę" z dowolnego ujęcia (łącznie np. z ruchem drążka w kokpicie), śledzić parametry lotu itp.

Nakręcenie takiego filmu instruktażowego to pomysł godny uwagi, jednak ujęcie w nim wszystkich istotnych kwestii wymagało by zapewne dużego nakładu pracy. Na pewno taki film z podstawami byłby świetną zaprawą przed właściwą szkółką :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2006, 00:17:31 wysłana przez krmichal »
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 14, 2006, 08:23:39 »
Można w iłku bez większych trudności stworzyć nową "misję" treningową - co prawda głosu tam nie będzie, ale można dodać komentarz pisany - wyświetla się, tak jak w każdym treningu, na górze ekranu. Świetny przykład można znaleźć TU.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 14, 2006, 22:41:59 »
A masz jakies kwalifikacje, czy latasz 4 miechy w PFa i myslisz ze coś umiesz?

Meehau ma racje coś w tym jest...

Sama nauka latania na simach to moim zdaniem nie tylko Olomatrix ale  FS czy Lock On itp…
Kilerem powietrznym nie trzeba być ale trzeba trochę wiedzy na temat co wolno i jak co działa. Wylądujesz np: Cesaną w FS 2004 podczas ostrej burzy taki prosty przykład ?
Zresztą masa ludzi na forum to bardzo dobrze sobie radzi w simy
Nie zrozum mnie zle pomagamy sobie wzajemnie i oczywiście twoje chęci rozumiem i szanuję ale zastanów się czy masz takie umiejętności i cierpliwość jak Kos do przekazywania teorii na temat latania i czy nie lepiej zostawić to jemu …   ;)     

Owl

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 14, 2006, 23:13:11 »
Witam wszystkich.
Odbyłem dzisiaj pierwsza lekcje latania u bandyty i jestem bardzo zadowolony.Mimo młodego wieku jest to człowiek o wielkiej umiejętności i zamiłowaniu do lotnictwa oraz o stosunkowo dużej cierpliwości.ja co prawda umiem już trochę latać ale dzięki bandycie zobaczyłem jak malutkie jest to trochę :004: Ja jestem zadowolony z wiedzy która mi przekazał i bedel kontynuował naukę u bandyty.

Co do umiejętności,piszecie ze masa ludzi dobrze radzi sobie w simy,nie przecze ale jak widać to tylko naradzie Kos i bandyta postanowili uczyć.Łatwiej jest krytykować innych niż samemu coś zrobić :011: czy po prostu nie ma się ochoty na latanie ze żółtonosami :011:

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 14, 2006, 23:28:19 »
A może ktoś nie chce się dzielić czymś do czego musiał przez ileś tam czasu dochodzić samemu ? :P

Owl

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 14, 2006, 23:32:51 »
He he może być i tak, ale na to jest słowo odpowiednie :egoizm :003:

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 14, 2006, 23:59:24 »
Ależ skąd :D Uważam tylko, że nauczyciel/instruktor/doświadczony doradca ma w simach sens jeżeli chodzi o bardziej zaawansowane rzeczy związane z walką powietrzną, sprawy bardziej abstrakcyjne, wymagające już pewnego siedzenia w temacie. Natomiast, jeżeli ktoś potrzebuje i szuka nauczyciela, żeby opanowac podstawy sima takie jak start i lądowanie, czy zrobienie pętli, czy strzelanie to sorry, ale wówczas nie ma po co poświęcac czasu na takiego pilota bo albo:
-brak mu ikry, inicjatywy, ambicji, zacięcia, uporu, agresywności, dążenia do bycia najlepszym itp, żeby nauczyc się tego samemu (czyli coś co powinno bezwzglednie cechowac wirtualnego pilota myśliwskiego!!)
-albo jest totalnym beztalenciem albo pierdołą (wiec tym bardziej szkoda czasu)
-albo jest leniem i nie chce mu sie poczytac, poszukac materiałów w necie, poszerzac ciągle swojej wiedzy, woli miec podane na tacy, albo niektóre rzeczy przekraczają jego możliwosci intelektualne...

Czyli każdy z tych czynników skreśla moim zdaniem jakąkolwiek dalszą błyskotliwą karierę na arenie. Więc wybaczcie, pomimo że doceniam ogrom pracy jaką robi Kos, ale moim zdaniem z pilotów, którzy z miejsca szukają szkółki (czy to Kosa, czy innych), to za wiele nie wyjdzie..
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 15, 2006, 00:20:04 »
Zgadzam się.Jeśli pewnych pozytywnych nawyków nie wykształci sobie ktoś sam to nikt go tego nie nauczy
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg