Autor Wątek: CH MFP - w stronę domowego kokpitu..  (Przeczytany 6726 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Marxx

• Gość
CH MFP - w stronę domowego kokpitu..
« dnia: Stycznia 22, 2007, 11:24:56 »
Witam,
Wrzucam króciutką - po weekendowych walkach z konfiguracją i krótkich testach - "recenzję" produktu CH MFP czyli Multi Functional Panel. Celowo na forum Falcon'a - zastosowanie MFP w moim przypadku jest ściśle związane z tą platformą i ciężko mi określić w jak proukt sprawdzi się w innych przypadkach (choć dużo wskazuje, że będzie równie dobrze...). A teraz do rzeczy ...

Produkt - http://www.chproducts.com/shop/usb.html#23
Ciekawa recenzja i nieco zdjęć - http://www.72ndvfw.org/forums/showthread.php?t=473

A teraz w skrócie swojsko i po naszemu.
Instalacja - prosta i bezproblemowa. W zestawie 25 klawiszy, które nakleja się w dowolne miejsce (byle tylko nad aktywną część urządzenia) - co ważne, jak dotąd nie napotkałem problemów z przeklejeniem klawisza w inne miejsce. Pod osłonkę można włożyć kartkę, która stanowić będzie tło i zarazem dobrą referencję z opisem klawiszy.

Na początek zastosowałem wariant 20 klawiszy rozłożonych na MFD plus 5 funkcyjnych. Prawe MFD w trybie "zielonym" a lewe w trybie "czerwonym". Pod pozostałe 5 klawiszy przypisałem proste funkcje, odpaliłem .. i działa bez problemu.

W zasadzie na takiej konfiguracji można poprzestać ale na swoje nieszczęście postanowiłem poznać nieco możliwości oferowane przez język skryptowy oferowany przez CH. Klawisze przypisane mają zmienne w zależności od trybu (zielony od 1 do 25 a czerwony od 26 do 50). Pod każdy klawisz można przypisać odpowiednią "procedurkę" uaktywniającą odpowiednią funkcję .. np.

"Klawisz 1 w trybie green jedno kliknięcie" - Right OSB1
"Klawisz 1 w trybie green dwuklik" - Left OSB 1
"Klawisz 1 w trybie green przytrzymane" - Światła steady/flash
"Klawisz 1 w trybie red jedno kliknięcie" - Right OSB1
"Klawisz 1 w trybie red dwuklik" - Left OSB1
"Klawisz 1 w trybie red przytrzymane" - GPS Switch

... Jak się łatwo domyśleć intencja zapisu jest prosta - część funkcji pozostaje niezmienna niezależnie od trybu zaś część dzielę na "naziemne" i "powietrzne" a całość jest ładnie opisana i w miarę czytelna. Osobne klawisze rezerwuję na obsługę RWR (dwa klawisze) i jeszcze trzy zostały (obsługa HUD, EWS Tryby, widoczki). Po wstępnych testach wydaje mi się, że całą procedurkę naziemną uda mi się schować pod "klawisze" o ile nie poplączę się w programowaniu :) i rozszerzę wybrane klawisze w funkcji "red" o 3-klik :) (3-klik jako INCREASE a przytrzymanie jako DECREASE).

Oprogramowanie pozwala też łączyć klawisze w kombinacje ale nie stwierdziłem takiej potrzeby w mojej konfiguracji.

Stosując inne rozwiązanie dla "symulowania" ICP nie musiałem bawić się w to z MFP - o ile jednak ktoś chciałby za pomocą MFP stworzyć sobie środowisko emulujące zarówno MFD oraz panel ICP to wydaje mi się, że należy dokupić drugi zestaw klawiszy (klawisze od 51 o 100). Przy odrobinie samozaparcia 100 klawiszy uda się ułożyć na panelu w sposób odpowiadający wizulanie zarówno ramce MFD jak i panelowi ICP. Zwracam uwagę na "wizualność", gdyż gwarantuje to bardzo intuicyjną obsługę klawiszy - naciskam "to co widzę" w układzie jaki widzę.

Dla nawiedzonych :) - zastosować można równolegle 16 urządzeń MFP ... pozostawię ilość kombinacji bez komentarza :).

Pozdrawiam,
Marek

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
Odp: CH MFP - w stronę domowego kokpitu..
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 22, 2007, 17:21:27 »
Bardzo ciekawa sprawa - choc narazie troche droga. Swoja droga mogli by wymyslic cos w rodzaju folii dotykowej (matrycy aktywnej) ktora zaklada sie na monitor i wciska na monitorze odpowiednie guziki  :020:  Albo moze lepiej zeby nie pogarszac jakosci obrazu nakladana ramke na monitor z czujnikami i nadajnikami poczerwieni (diodami  :020:) ktore rozpoznawalo by w ktorym miejscu monitora przykladamy palec. Mozliwosci jest wiele - moze czas by to opatentowac i potem sprzedac jakiejs firmie  :021:  Bedzie kolejny hit cos jak Track IR  :karpik

S!
F-16C Block50 driver...

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 22, 2007, 19:53:21 »
Jest coś lepszego - nakładka na ekran robiąca za touchscreen. Za 17" zapłacisz $299 (sześć stówek naszych, bywało gorzej ;) ). Podpinane do USB, emuluje mysz.

http://www.touchscreens.com/products-addon.html

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 23, 2007, 00:43:42 »
Przypuszczam ze super by sie sprawdzilo w Falconie :)
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 23, 2007, 00:48:52 »
Przypuszczam ze super by sie sprawdzilo w Falconie :)
Jeśli chodziło o touchscreen to myślę że nie u mnie... mam za daleko monitor  :021:.

Marxx

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 23, 2007, 08:59:35 »
Dla touchscreen'a - nie wiem na ile sprawdzi się "dotykowa paluchowata" rozdzielczość :) .. a w niektórych wypadkach warto mieć pewność co się wciska :) .. znacznie bliżej mi do dodtkowej klawiszologi na MFP i rozwiązań typu F4Gauges do czego pomalutku zaczynam sie przymierzać :)

Pozdrawiam,
Marek

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 23, 2007, 11:03:00 »
Hmm, w teorii rozdziałka jest 4096x4096 punktów, czyli znacznie gęściej niż piksele na ekranie. Oczywiście jak to w praktyce wygląda poświadczyć nie mogę.

« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 23, 2007, 15:55:12 »
Mam pytanie do Marxx związane z sprzętem,który posiada.Zauważyłem,że oprócz CH MPF posiadasz także ZBoard i prawdopodobnie hotas.Czy nie ma konfliktu oraz czy się pewne rzeczy nie dublują?Ja mam cougara,który załatwia mi około 80% funkcji,ale pozostaje pozostałe 20%.Następne pytanie czy dotyczy konkretnego zastosowania MFD.Jeśli dobrze zrozumiałem to można na jednym zestawie zrealizować np.Lewy lub prawy MFDS i pozostaje 5 klawiszy do innych celów.Wynika z tego,że MFD może być zastosowany jako wyświetlacz MFDS trzeba tylko pobrać jakiś Blank_MFD_25_key_Template obsadzić klawisze i zrobić konfigurację.Dla 2 MFDS trzeba kupić 2 zestawy.Czy dobrze rozumuję?
Pytanie następne.Czy jeśli zastosujesz MPF jako np.lewy MFDS to na ekranie będzie w miejscu tego MFDS ciemny ekran czy będzie zdublowany obraz z  MPF?Ja o czymś takim myślałem,ale musiałbym to przemyśleć ponieważ używam profilu Janstang do cougara gdzie niektóre klawisze są przedefiniowane.

Marxx

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 23, 2007, 16:20:35 »
Od końca.

CH MFP nic nie wyświetla. Jest to matryca, nad którą na przezroczystej płytce (wymienna) mocujemy klawisze. Każdy klawisz jest ponumerowany, i przyciśnięty wysyła unikatowy impuls. Producent sprzedaje komplet z 25 klawiszami ponumerowanymi od 1 do 25, set klawiszy od 26 do 50 można dokupić oddzielnie.
Obrazki widoczne "pod spodem" podkłada się pod płytkę - może to przybrać dowolną postać czyli np. grafiki reprezentującej MFD bądź napisów. Na swój użytek grafikę ograniczam do tego aby optycznie widzieć jak zmapowany jest klawisz czyli MFD ułożone w kwadarcik po 5 a pozostałe przyciski mają obok karteczkę z opisem.
Aby mieć dwa MFD na raz należy:
a) zastosować dwa panele MFP lub
b) skorzystać z trybów red/green , w jednym mamy panel lewy a w drugim prawy lub
c) skorzystać z możliwości oprogramowania urządzenia i np. pod jeden klik przypisać funkcje prawego MFD a pod "dwuklik" lewego.

Odnośnie gryzienia się. Jak dotąd nic się nie gryzie.
Co do dublowania się. Dublują się tam gdzie chcę aby się dublowały. Generalnie ma być wygodnie. Dla mnie oznacza to:
a) to co dobrze mieć pod HOTAS obowiązkowo pod HOTAS
b) to co na HOTAS się nie łapie powinno być dostępne wygodnie z jednego kliknięcia, bez gimnastyki i pamiętania różnic pomiędzy ALT CONTROL SHIFT H i ALT CONTROL H
c) do minimum ograniczona zabawa w myszkologię (pozostawanie jak najdłużej w trybie 3D i niezbyt wygodne błąkanie się po obrzeżach kokpitu 2D z trackiem - a HAT'a nie stosuję bo wykorzystałem do innych funkcji bardziej przydatnych na HOTAS)

Zboard przejął więc rolę panelu ICP oraz szybkiego skrótu do kilku przydatnych funkcji (podwozie, alternate podwozie,TFR, FLIR, AVTR, Master ARM, Laser i tak dalej oraz komunikacji z AWACS i Tanker). Wada rozwiązania to 'nie 1-1' ustawienie klawiszy względem oryginalnego ICP co nie pozwala na do końca intuicyjną obsługę. MFP sprawdziłby się tu lepiej ;) ale na drugie to muszę oj muszę poczekać. MFP poszedł do obsługi MFD, RWR, HUD oraz klikologii z kokpitu ... autopilota, swiatelek, EWS (switch trybu - programy mam w HOTAS). Docelowo najchętniej wyrzuciłbym na klawisze wszystko ale nie do końca się da - przyjmuję więc zasadę, że na HOTAS+Zboard+MFD w podstawowym trybie green powinno wylecieć wszystko co stosuję w powietrzu a rozruch maszyny jest wspomagany MFD w trybie red. Jak dokończę to może nawet zadziała :D .. Na razie i tak nie jest tragicznie.

Pozdrawiam,
Marek

« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 23, 2007, 17:40:41 »
Dziękuję za wyjaśnienia widać,że byłem w błędzie,ale zmylił mnie obrazek z linku,który podałeś w pierwszym post.Przyznaję,że nie można wyeliminować klawiszy stosując nawet najlepszy profil.Ja także myślę o ergonomii tak aby wyeliminować mysz i w jakimś stopniu odwzorować układ klawiatury z kokpitem.Całkowite odwzorowanie jest zbyt drogie,dlatego szukam tańszych rozwiązań.Ponieważ zacząłeś ciekawy wątek może z wynikną z niego jakieś ciekawe wnioski.Ktoś wspomniał na tym forum o jeszcze jednej możliwości zastosowania małych ekranów LCD zamiast MFDS nie pamiętam gdzie to było.Jest także do tego rozwiązania oprogramowanie.Nie pamiętam także jaka to była cena.Ja przeszedłem dosyć późno z Extreme3DPro Logitech na cougara i dopiero teraz widzę,że bez dobrego hotasa i profilu nie ma sensu zajmować się falconem.Podobnie jest z pozostałymi elementami,dlatego jestem zainteresowany wnioskami,które wynikną z tego wątku.Jednocześnie mam obawę,że na forum jest niewielu którzy mają coś podobnego jak ty.Ograniczenia wynikają z ceny tych urządzeń,ale jak wszędzie muszą być pionierzy.Życzę powodzenia
pozdrawiam
vito_zm

Marxx

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 24, 2007, 11:27:50 »
W tej chwili dostępne są:
- oprogramowanie pozwalające przerzucić MFD na inny ekran - działa poprawnie ALE tylko i wyłącznie jeżeli pozostajemy w trybie 2D
- oprogramowanie pozwalające zobrazować na innym komputerze poszczególne "budziki" i ekrany pomocnicze (w tym DED) - o ile wiem, nie obejmuje to MFD (F4 Gaugues)
- gadżety typu X-Keys czy MFP bądź Zboard Fang pozwalająca na "budowanie" własnych układów klawiatury (X-Keys i MFP dają możliwość definiowania własnego układu klawiatury, rozwiązania typu Fang dają gotowe "klawiaturki" które możemy sobie tylko oprogramować)

W zasadzie można obecnie pokusić się o namiastkę kokpitu łącząc F4 Gauges w trybie wielomonitorowym (małe ekrany LCD) z zastosowaniem MFP bądź domowego rozwiązania pozwalającego an oprogramowanie switch'y i guziczków. Największą wadą - i chyba tak łatwo nikt jej nie usunie - jest brak możliwości korzystania z funkcjonalnego MFD w trybie 3D.

Na własne potrzeby myślę w kolejnym kroku o F4Gauges - teoretycznie powinien do tego wystarczyć niezbyt mocny drugi komputerek i ekranik nie zabierający zbyt wiele miejsca (coś w sam raz dla notebooka). Narzędzie powinno wypełnić choćby częściowo lukę jaką tworzy kokpit 3D w zakresie dostępności informacji o parametrach lotu/parametrach nawigacyjnych/stanie maszyny. Tym samym odpadnie konieczność przechodzenia w 2D i zerkania w dół/na bok po to tylko aby stwierdzić czy dobrze łapiemy radial bądź dokładnego określenia co nam śpiewa RWR.

Jeżeli więc ktoś z kolegów ma doświadczenie z tym oprogramowaniem - proszę o kilka słów recenzji.

Pozdrawiam,
Marek

PrzemoB

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 24, 2007, 13:10:15 »
Witam

- oprogramowanie pozwalające przerzucić MFD na inny ekran - działa poprawnie ALE tylko i wyłącznie jeżeli pozostajemy w trybie 2D
Jakiego softu używasz do pobierania/wyświetlania MFD ?
Myślałem o tym :
http://www.simmeters.com/products.html - ale może jest coś całkiem za free

- oprogramowanie pozwalające zobrazować na innym komputerze poszczególne "budziki" i ekrany pomocnicze (w tym DED) - o ile wiem, nie obejmuje to MFD (F4 Gaugues)

korzystam z tego :

http://www.eagle9.nl/redirtest.asp?lokatie=/main/F4_Glass/default.asp

Program jest za free, tak jak napisałeś, nie znalazłem softu, który dawałby jednoczesny dostęp do zegarów i MFD.

Pozdr,
PrzemoB

Marxx

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 24, 2007, 13:45:10 »
Witam,
F4 Glass puściłeś w konfiguracji server-host czy na jednej maszynie z dwoma monitorami?

Odnośnie MFD - nie ma chyba softu, który obecnie wypuszcza MFD i budziki. Obecnie najlepszym rozwiązaniem wydaje mi się FalconGauges 2.0 chodzące w trybie server-host. A na w pełni funkcjonalne MFD dla trybów 3D trzeba zapewne poczekać na Falcona 5tkę :) albo FighterOps :)

Pozdrawiam,
Marek

PrzemoB

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 24, 2007, 13:52:54 »
serwer-host, nie mam dwóch monitorów, hosta odpaliłem na laptopie. Działało OK.

« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 24, 2007, 15:39:19 »
Z tego co zostało dotychczas napisane w tym wątku można wyciągnąć następujące wnioski.Można dążyć do budowy namiastki kokpitu inwestując dosyć duże środki pieniężne.Można robić to stopniowo rozbudowując posiadany sprzęt w miarę dostępnych środków.To drugie rozwiązanie jest bardziej realne.Problem w tym aby wiedzieć do czego się dąży,ponieważ można rozbudowując sprzęt kupić coś co okaże się później niekompatybilne z nowym zakupem.Dla mnie w chwili obecnej posiadanie MFD rozwiązałoby problem myszy i klawiatury.Mogę oczywiście używać RDR CURSOR w przepustnicy jako mysz,ale jest to niewygodne.Co do klawiatury to zrobiłem sobie szablony nakładane na klawisze z opisem,ale jest niewygodne.Poza tym twórca profilu do cougara Jagstang tak przedefiniował klawisze,że ich układ przypomina DAD z symulatora.Wszystkie te rozwiązania są zastępcze,dlatego myślę o rozbudowie
pozdrawiam
vito_zm