Witam,
Wrzucam króciutką - po weekendowych walkach z konfiguracją i krótkich testach - "recenzję" produktu CH MFP czyli Multi Functional Panel. Celowo na forum Falcon'a - zastosowanie MFP w moim przypadku jest ściśle związane z tą platformą i ciężko mi określić w jak proukt sprawdzi się w innych przypadkach (choć dużo wskazuje, że będzie równie dobrze...). A teraz do rzeczy ...
Produkt -
http://www.chproducts.com/shop/usb.html#23Ciekawa recenzja i nieco zdjęć -
http://www.72ndvfw.org/forums/showthread.php?t=473A teraz w skrócie swojsko i po naszemu.
Instalacja - prosta i bezproblemowa. W zestawie 25 klawiszy, które nakleja się w dowolne miejsce (byle tylko nad aktywną część urządzenia) - co ważne, jak dotąd nie napotkałem problemów z przeklejeniem klawisza w inne miejsce. Pod osłonkę można włożyć kartkę, która stanowić będzie tło i zarazem dobrą referencję z opisem klawiszy.
Na początek zastosowałem wariant 20 klawiszy rozłożonych na MFD plus 5 funkcyjnych. Prawe MFD w trybie "zielonym" a lewe w trybie "czerwonym". Pod pozostałe 5 klawiszy przypisałem proste funkcje, odpaliłem .. i działa bez problemu.
W zasadzie na takiej konfiguracji można poprzestać ale na swoje nieszczęście postanowiłem poznać nieco możliwości oferowane przez język skryptowy oferowany przez CH. Klawisze przypisane mają zmienne w zależności od trybu (zielony od 1 do 25 a czerwony od 26 do 50). Pod każdy klawisz można przypisać odpowiednią "procedurkę" uaktywniającą odpowiednią funkcję .. np.
"Klawisz 1 w trybie green jedno kliknięcie" - Right OSB1
"Klawisz 1 w trybie green dwuklik" - Left OSB 1
"Klawisz 1 w trybie green przytrzymane" - Światła steady/flash
"Klawisz 1 w trybie red jedno kliknięcie" - Right OSB1
"Klawisz 1 w trybie red dwuklik" - Left OSB1
"Klawisz 1 w trybie red przytrzymane" - GPS Switch
... Jak się łatwo domyśleć intencja zapisu jest prosta - część funkcji pozostaje niezmienna niezależnie od trybu zaś część dzielę na "naziemne" i "powietrzne" a całość jest ładnie opisana i w miarę czytelna. Osobne klawisze rezerwuję na obsługę RWR (dwa klawisze) i jeszcze trzy zostały (obsługa HUD, EWS Tryby, widoczki). Po wstępnych testach wydaje mi się, że całą procedurkę naziemną uda mi się schować pod "klawisze" o ile nie poplączę się w programowaniu

i rozszerzę wybrane klawisze w funkcji "red" o 3-klik

(3-klik jako INCREASE a przytrzymanie jako DECREASE).
Oprogramowanie pozwala też łączyć klawisze w kombinacje ale nie stwierdziłem takiej potrzeby w mojej konfiguracji.
Stosując inne rozwiązanie dla "symulowania" ICP nie musiałem bawić się w to z MFP - o ile jednak ktoś chciałby za pomocą MFP stworzyć sobie środowisko emulujące zarówno MFD oraz panel ICP to wydaje mi się, że należy dokupić drugi zestaw klawiszy (klawisze od 51 o 100). Przy odrobinie samozaparcia 100 klawiszy uda się ułożyć na panelu w sposób odpowiadający wizulanie zarówno ramce MFD jak i panelowi ICP. Zwracam uwagę na "wizualność", gdyż gwarantuje to bardzo intuicyjną obsługę klawiszy - naciskam "to co widzę" w układzie jaki widzę.
Dla nawiedzonych

- zastosować można równolegle 16 urządzeń MFP ... pozostawię ilość kombinacji bez komentarza

.
Pozdrawiam,
Marek