No tak-
www.simaviation.com , jak mogłem zapomnieć?
Do ściągnięcia całe mnóstwo drugowojennych maszyn b. dobrej jakości- począwszy od japońskich Betty, poprzez niemieckie Fw 200, brytyjskie Lancastery a skończywszy na amerykańskich B 17 i B 29 różnych wersji

Link powinien być znany, tym bardziej dziwne, że nikt go tu wcześniej nie wskazał.
Osobiście bardzo polecam ściąganie stamtąd. Np. wczoraj znalazłem tam Me 163B z dobrym VC i fajniutkim FM. Niezapomniane przeżycie- mkniesz 600/h po pasie, nagle ciągniesz drążek do siebie, odrzucasz podwozie, wznoszenie 80m/s pod kątem 70 stopni, czujesz się co najmniej jak kierowca Atlantisa, nim się obejrzysz masz 10 000m na altimetrze i połowę zbiornika w plecy. Kilka zwitek, na chwilę robi się jak w górskiej kolejce (faktyczna taktyka używana przez pilotów Kometów), czar pryska w momencie gdy biała wskazówka wychyla się maksymalnie w lewo, teraz jesteś już pilotem super wyprofilowanego szybowca mknącego z szybkością gromu na spotkanie z Matką Ziemią. Pojawia się jakiś 2000m pas betonu, przed Tobą najtrudniejsze zadanie- trafić w niego i zatrzymać się przed końcem. Lepiej nie myśleć, że zamiast kół i hamulców masz pod kadłubem wysuniętą płozę... Ufff, przynajmniej nie musisz martwic się o chmarę mustangów, która może dojechać Cię w każdej chwili- to na szczęście FS. Niestety, ja nie wiem jakie to uczucie bezpiecznie wylądować Kometem
Model do sciągniecia tu
http://www.simviation.com/fs2004vintage52.htm (+ dodatkowy skin)
Z tej strony
http://www.simviation.com/fs2004vintage18.htm , można z kolei sciągnąc m.in. F4U- 7 (konia z rzędem kto wystartuje ta maszyną!!!) i Messerschmitta Bf 108 B1. Obydwa samoloty mają świetny VC, model zewn. i bardzo przyzwoity FM. Przyznam się, że ten Taifun, to jeden z moich ulubieńców. Ciekawe jak będzie z Do 335 do którego ściągnięcia się przymierzam. No właśnie, przymierzam- dziadostwo ma ponad... 100 MB lol

I na koniec pytanie. Sciągnąłem sobie B 17G "Lazy Lucy" autorstwa Gary' ego Herberta. Samolot nie ma panelu 2D, natomiast dźwięki pochodzą z DC 3. Czy ktoś ma adresy jakichś plików mogący naprawić te uproszczenia? (za to jest "full clickable", obszerny i przy tym miły dla oka VC, do tego dobry FM, ładny external + bajery typu otwieranie okienek, drzwi komór bombowych etc)
PS: latał ktoś tamtejszymi Lightingami? Jeszcze ich nie ściągałem, ale ze screenów, opisów i rozmiarów plików wnioskuję, że prezentują bardzo wysoki poziom!