Źle się wyraziłem, bo tak na prawdę nie wiadomo kim był ten pilot. Najczęściej wymieniani są dwaj; maj. Egon Mayer i Lt. Georg-Peter Eder. Każdy miłośnik Luftwaffe wie, że nie byli to zwykli szeregowi piloci i już sam ten fakt może nasuwać teorię chęci dorobienia powojennej historii do walki Johnsona. W każdym bądź razie 61 FS został zaatakowany przez II/JG 26, który zgłosił zestrzelenie łącznie 8 maszyn. Hptm. Wilhelm-F. Galland 2, Ofw. Adolf Glunz, Ltn. Heinz Hoppe, Fw. Günther Scholz, Ltn. Waldemar Radener, Fw. Peter Crump, Ltn. Heinz Hoppe. Kolejnego P-47 zgłosił jeszcze Ofw. Kurt Goltzsch z 5/JG 2. Natomiast dwaj wymienieni wyżej lotnicy służyli wtedy w III/JG 2. Ltn. Georg-Peter Eder zgłosił tego dnia zestrzelonego Spitfire, ale miało to miejsce o 18.02, a więc godzinę przed walką 61FS.
W podobnych godzinach zestrzelenie w III/JG 2 meldował Ofw. Willi Stratmann, ale był to B-17. W monografii JG 2 jest informacja jakoby Mayer zestrzelił tego dnia 3 P-47, ale brak jest tych danych w jakichkolwiek podsumowaniach, ani tym bardziej potwierdzenia w stratach amerykańskich (może po wymyśleniu udziału Mayera w tej walce po wojnie, wszystkie 3 straty 61 FS przypisał ktoś właśnie jemu?). Tak czy owak 61 FS stracił 3 P-47 wraz z pilotami (Merle Eby, Louis Barron, Bob Wetherbee), 1 nie mógł wylądować w wyniku uszkodzeń więc opuścił samolot skacząc ze spadochronem, a kolejny samolot spisano na straty po 21 trafieniach pociskami 20mm (właśnie Johnsona) i kilkudziesięcioma kalibru 7,9mm. Jedno zestrzelenie meldował inny Johnson z 56 FG, Jerry (nasz bohater to Bob, a co ciekawe ten który skakał ze spadochronem to też Johnson tyle, że Ralph), ale czy Niemcy coś stracili tego nie wiem. Wydaje mi się, że z Johnsonem (Bobem) walczył ktoś z II/JG 26, ewentualnie z II/JG 2, ale dowody mam na to takie jak ci co sądzą, że był to Mayer, albo Eder.
PS. Przepraszam, że nie podałem stopni wojskowych przy amerykańskich wojakach, ale po prostu ich nie znam, a nie mam nic pod ręką, ani na dysku gdzie mógł bym to szybko sprawdzić. Prosił bym też, aby ktoś podał informację o stratach Niemców.