Autor Wątek: Dogfights  (Przeczytany 17937 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bee

• *
Odp: Dogfights
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 10, 2007, 11:42:35 »
I pierwszy z 5 na temat Thunderbolta.

http://www.youtube.com/watch?v=zitQJr36si0

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 10, 2007, 13:08:39 »
Troszkę gloryfikujące ale trzeba przyznać, że niesamowite historie. Ciekawe ile jeszcze takich jest niepoznanych, po obu stronach.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 10, 2007, 16:30:45 »
Bzdury,bzdury i jeszcze raz bzdury.Niejaki Tim Grace,przedstawiany tu jako autor i historyk twierdzi że 190 miała w skrzydłach karabiny maszynowe kal 13 mm

http://www.youtube.com/watch?v=omO5VXOBZ80&NR=1

1.40 minuta

Może fajnie to wygląda ale z prawda nie ma nic wspólnego
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 10, 2007, 16:40:52 »
Też zobaczyłem i trochę się dziwie że ten dzbanek się nie rozleciał dostając po dupci z takiej odległości tyle razy. ???

Offline Bee

• *
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 10, 2007, 17:36:24 »
Pewnie, że to bzdura i nie będę się jeszcze raz nad tym rozwodził, bo i po co? Odcinek z P-47 wydaje mi się jeszcze bardziej najeżony błędami niż poprzednie, ale przystępując do oglądania wiedziałem czego się już spodziewać, więc żaden z nich nie utkwił mi zbytnio w pamięci. Co do przypadku Johnsona to jest w nim mały szkopuł nie ujęty w filmie. Atakujący Niemiec, którym wcale nie był Mayer, nie miał już amunicji do działek i strzelał tylko z kaemów, co to oznacza dodawać nie trzeba.

« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 10, 2007, 20:55:08 »
Właśnie tak myślałem, że tylu kopnięć z dwudziestek czy trzydziestek by nie wytrzymał przecież. Gram w Ił-2 Sturmovik to wiem  :118:

-Bee-
... w takim razie kim był ów Niemiec, który się tak pastwił na naszym dzielnym Jankesem ?

Offline Bee

• *
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 10, 2007, 21:58:46 »
Źle się wyraziłem, bo tak na prawdę nie wiadomo kim był ten pilot. Najczęściej wymieniani są dwaj;  maj. Egon Mayer i Lt. Georg-Peter Eder. Każdy miłośnik Luftwaffe wie, że nie byli to zwykli szeregowi piloci i już sam ten fakt może nasuwać teorię chęci dorobienia powojennej historii do walki Johnsona. W każdym bądź razie 61 FS został zaatakowany przez II/JG 26, który zgłosił zestrzelenie łącznie  8 maszyn. Hptm. Wilhelm-F. Galland 2, Ofw. Adolf Glunz, Ltn. Heinz Hoppe, Fw. Günther Scholz, Ltn. Waldemar Radener, Fw. Peter Crump, Ltn. Heinz Hoppe. Kolejnego P-47 zgłosił jeszcze Ofw. Kurt Goltzsch z 5/JG 2. Natomiast dwaj wymienieni wyżej lotnicy służyli wtedy w III/JG 2. Ltn. Georg-Peter Eder zgłosił tego dnia zestrzelonego Spitfire, ale miało to miejsce o 18.02, a więc godzinę przed walką  61FS.
W podobnych godzinach zestrzelenie w III/JG 2 meldował Ofw. Willi Stratmann, ale był to B-17. W monografii JG 2 jest informacja jakoby Mayer zestrzelił tego dnia 3 P-47, ale brak jest tych danych w jakichkolwiek podsumowaniach, ani tym bardziej potwierdzenia  w stratach amerykańskich (może po wymyśleniu udziału Mayera w tej walce po wojnie, wszystkie 3 straty 61 FS przypisał ktoś właśnie jemu?).  Tak czy owak 61 FS stracił 3 P-47 wraz z pilotami (Merle Eby, Louis Barron, Bob Wetherbee), 1 nie mógł wylądować w wyniku uszkodzeń więc opuścił samolot skacząc ze spadochronem, a kolejny  samolot spisano na straty po 21 trafieniach pociskami 20mm (właśnie Johnsona) i kilkudziesięcioma kalibru 7,9mm. Jedno zestrzelenie meldował inny Johnson z 56 FG, Jerry (nasz bohater to Bob, a co ciekawe ten który skakał ze spadochronem to też Johnson tyle, że Ralph), ale czy Niemcy coś stracili tego nie wiem. Wydaje mi się, że z Johnsonem (Bobem) walczył ktoś z II/JG 26, ewentualnie z II/JG 2, ale dowody mam na to takie jak ci co sądzą, że był to Mayer, albo Eder.

PS. Przepraszam, że nie podałem stopni wojskowych przy amerykańskich wojakach, ale po prostu ich nie znam, a nie mam nic pod ręką, ani na dysku gdzie mógł bym to szybko sprawdzić. Prosił bym też, aby ktoś podał informację o stratach Niemców.

« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 11, 2007, 03:13:46 »
Bzdury,bzdury i jeszcze raz bzdury.Niejaki Tim Grace,przedstawiany tu jako autor i historyk twierdzi że 190 miała w skrzydłach karabiny maszynowe kal 13 mm

http://www.youtube.com/watch?v=omO5VXOBZ80&NR=1

1.40 minuta

Może fajnie to wygląda ale z prawda nie ma nic wspólnego

Pan Grace powiedział że pilot niemiecki rozpoczoł  "falować" swoim rudderem a  kule kalibry .30 cal waliły  od końcówki skrzydła do końcówki skrzydła (amerykanina)

Niejaki Angel twierdzi że zna angielski...........

Pewnie, że to bzdura i nie będę się jeszcze raz nad tym rozwodził, bo i po co? Odcinek z P-47 wydaje mi się jeszcze bardziej najeżony błędami niż poprzednie, ale przystępując do oglądania wiedziałem czego się już spodziewać, więc żaden z nich nie utkwił mi zbytnio w pamięci. Co do przypadku Johnsona to jest w nim mały szkopuł nie ujęty w filmie. Atakujący Niemiec, którym wcale nie był Mayer, nie miał już amunicji do działek i strzelał tylko z kaemów, co to oznacza dodawać nie trzeba.

Mały szkopuł został ujęty w tej rekreacji, nie słuchałeś komentarza a zasugerowałeś się obrazkami CGI na ekranie.

A cuda się zdarzają. Historia jest prawdziwa. Są świadkowie, papiery, zdjęcia. Potrzebuje ktoś do tego jeszcze certyfikatu z IPN żeby uwierzyć?

I Bee, 7,9 mm jest groźną bronią w prawdziwym życiu, może nie jest groźna w grach które grasz.
Co prawda nie jest to 30mm co rozwala samolot na pół jednym pociskiem. Ale udowodniono że wystarczy do zabicia przeciwnika.

Czyli nie  jesteś w stanie na 100% wykluczyć  że to nie był Mayer? Więc po co siejesz zamęt? Moze tamci panowie mają lepsze kwity niż Ty masz?
Może pan Mayer, sądził że jug i tak nie doleci i zgłosił go jako zestrzelony, a może nie.
Mayer czy nie Mayer, fakt że wstyd się przyznać że nie zestrzeliło się bezbronnego latającego wraku. No bo jak by zestrzelił to by mu zaliczyli jak za walkę. A może sobie zaliczył bo przecież postrzelał juga jak sito , tak że tamten nie miał prawa dolecieć.

A poza tym strzelanie do tak pokaleczonego wroga to takie nie rycerskie...............

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 11, 2007, 10:48:28 »
Pan Grace powiedział że pilot niemiecki rozpoczoł  "falować" swoim rudderem a  kule kalibry .30 cal waliły  od końcówki skrzydła do końcówki skrzydła (amerykanina)

Niejaki Angel twierdzi że zna angielski...........

"Thirteen kaliber fire".
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 11, 2007, 11:03:51 »
"Thirteen (13)kaliber fire".Nawet jeśli można to zrozumieć jako"thirty (30)kaliber fire" było by to niemożliwe gdyż musiała by to być wersja A1,co w czerwcu(june) 1943 raczej nie mogło mieć miejsca(stawiał bym raczej na A4/A5),co pan Grace(jako autor i historyk)powinien wiedzieć.

Nie chodzi mi o to czy to zdarzenie miało miejsce,ale jego interpretację przez było nie było historyka(sposób w jaki FW 190 strzela z całej artylerii umieszczonej w skrzydłach).
Ale cóż...tak właśnie rodzą się legendy

P.S.Proszę o scalenie

hellkitty

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 11, 2007, 12:01:01 »
A może w gre po prostu wchodzi jakieś Rustsatze? Np. Fw 190 A6/R6 latał z dwoma podwieszanymi pod skrzydłami MK 108. I okres by pasował. 

« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 11, 2007, 18:51:18 »
Angel,

Jeszcze raz. Gość powiedział 30 cal,  nie trzynaście tylko trzydzieści. Jak to w USa się mówi, dla euro to to samo co 7. coś tam milimetra.
Gdyby chciał powiedzieć trzynaście to powiedział by milimetrów a nie cal.

Pan Grace nie powiedział słowa na temat wersji, pewnie nawet nie widział tych obrazków do czasu kiedy zostały wyemitowane .
CGI swoją drogą a historyk swoją.

A słyszałeś o wersji Fw190Aa3???? huh?

Nie kłócę się o to co jest na obrazkach, bo tam to wygląda jak by walił ze wszystkich luf.

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 11, 2007, 20:54:28 »
Pan Grace nie powiedział słowa na temat wersji, pewnie nawet nie widział tych obrazków do czasu kiedy zostały wyemitowane .
CGI swoją drogą a historyk swoją.
Nie widział ich jako autor(bo jako taki jest przedstawiany)?
Co do pierwszej części zgadzam się-mój błąd

FW 190 A3? 4x MG 17 i 2xMG FF

Ramzey.Jeszcze raz.Chodzi mi o sam fakt przedstawienia danego zdarzenia.W pierwszym podejściu Jug dostaje serią i staje w płomieniach od razu.Następnie niemiecki pilot przez kilka minut usiłował zestrzelić z groźnej broni(Twoje słowa  :004:)jaką były 4 (?)MG 17 lecącego prosto jak po sznurku Thunderboldta.Jak byś to odebrał?Bo nawet zupełny laik oglądający ze mną ten film skwitował to słowami"Co on?Pijany był jak strzelał ten Niemiec?"

Przecież zamiast takich głupot mogli by puścić film o ptaszkach,zajączkach..życiu płciowym komarów... :001:

« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 11, 2007, 21:18:02 »
W tego typu produkcjach główny nacisk położony jest na dramatyzm i efektywność. Gdyby pokazali jak Foczka wali tylko z dwóch rurek to nie robiło by to takiego wrażenia jak ze wszystkich.
Dla zwykłych ludzi ten serial jest po prostu czymś "wypasionym na maxa". Chłopaka latają, strzelają a akcja rozwija się z prędkością błyskawicy. Takie jest pewnie główne zamierzenie tych odcinków.

« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 11, 2007, 21:41:25 »
[quote ]
Nie widział ich jako autor(bo jako taki jest przedstawiany)?
[/quote]

Autor czego złociutki?
To ma takie samo znaczenie jak by napisali "dziennikarz,historyk" "poeta, muzyk"
Znaczy się ten pan oprócz tego że jest historykiem jest też autorem, a czy pisze artykuły do prasy specjalistycznej czy książkę telefoniczną tego nie napisali.

Ramzey.Jeszcze raz.Chodzi mi o sam fakt przedstawienia danego zdarzenia.W pierwszym podejściu Jug dostaje serią i staje w płomieniach od razu.Następnie niemiecki pilot przez kilka minut usiłował zestrzelić z groźnej broni(Twoje słowa  :004:)jaką były 4 (?)MG 17 lecącego prosto jak po sznurku Thunderboldta.Jak byś to odebrał?Bo nawet zupełny laik oglądający ze mną ten film skwitował to słowami"Co on?Pijany był jak strzelał ten Niemiec?"

Przecież zamiast takich głupot mogli by puścić film o ptaszkach,zajączkach..życiu płciowym komarów... :001:

Historia jest prawdziwa, masz jakieś obiekcje co do tego?

1. Dostał 20 mm w kokpit.  Instalacja hydrauliczna została uszkodzona i poparzyła go. Płyn  się rozlał na szybę, cześć może na wydech i się zapalił. Wykapło, wypaliło się i nie ma  ognia. Niemożliwe? możliwe dlaczego nie?

A czy był to wielki płomień jak na obrazkach czy mały. Pewnie tylko ci co z zewnątrz widzieli wiedzą.

2. Przywiózł kilka setek dziur w samolocie, to fakt. Ile czasu potrzebujesz żeby władować celnie 250 pocisków w samolot tej wielkości?

3. Gdybyś oglądał clip, a tym bardziej rozumiał co mówi narrator i komentatorzy, wiedziałbyś że pan Johnson, wykonywał  manewry  utrudniające celowanie przeciwnikowi.............. i parę innych rzeczy.

Wychodzisz z założenia że jak amerykańskie to musi być gówno niesamowite. Mylisz się na każdym kroku z powodu nieznajomości języka. I jeszcze wykłócasz swoje racje .......... których nie masz.
To że serial jest zrobiony dla zwykłych ludzi a nie expertów w dziedzinie w którą stronę zamykało się ten czy tamten panel  w bf109 tez nie przychodzi ci do głowy.
Zresztą, pokaż mi Polskie lepsze niż to co zrobili w serialu Dogfights.