Będę chciał zrealizować twoją idę jeśli pozwolisz
Dzięki, ale pomysł nie jest mój

, wszystko znalazłem tutaj:
http://www.viperpit.org/forum/index.phpPraktycznie różnica polega na "krosowaniu" połączeń do przełączników (głównie monostabilnych)
mJoy daje możliwość wykorzystania również bistabilnych, np do podnoszenia / opuszczania podwozia
Czy diody będą umieszczone wew.klawiszy?
Nie, pod adresem który podrzuciłem chodziło mi pomysł z folią samoprzylepną. Na wykonanie świecących klawiszy są dwa sposoby (przynajmniej ja znam dwa) - pierwszy najbardziej zbliżony do oryginału - klawisz pokrywany jest nieprzeźroczystym materiałem a później napisy są frezowane, drugi sposób folia.
Frezowane napisy pewnie będą wielokrotnie trwalsze, ale nie mam dostępu do odpowiedniej maszyny - to musi być frezarka cyfrowa, ręcznie nie da się tego zrobić tak dokładnie, biorąc pod uwagę wielkość liter.
Co do samych diod - pomysł jest taki :
- diody są rozmieszczone w miarę równomiernie na całej płytce
- są niewielkie, tak więc nie wystają ponad przyciski wlutowane na płytkę
- całość ponad - klawisze i płytka wykonana z plexi
- poniżej schemat

1- przycisk na płytce
2- płytka z plexi
3 - klawisz
4 - dioda
Płytka plexi jest połączona z płytką drukowaną odpowiednio dobranymi słupkami dystansowymi, tak aby klawisz przylegał do przycisku i nie "latał" w otworze.
Ten sposób jest prostszy niż montowanie podświetlania w klawiszach, daje podświetlanie napisów na płytce, poza tym klawisze mają świecić cały czas.
Przełączniki - znalazłem kilka w sklepie elektronicznym, tak naprawdę potrzebuję dwa - jeden dwukierunkowy i jeden czterokierunkowy - pozostałych nie obsługuje SIM więc pozostawię niedziałające.
Z czterokierunkowym będzie ciężko - chyba zrobię sam - ciężko kupić i do tego są drogie.
Będą przykręcane do plexi, pod nimi nie będzie obwodu drukowanego.
Czy jest problem z przeźroczystą folię samoprzylepną gdzie to się kupuje i jak wykonać napisy?
myślę o wydruku solwentowym - koszt to kilkanaście zł za a4, wysoka jakość wykonania. Najlepiej byłoby wydrukować na "lewej" stronie, tej z klejem tak aby farba się nie wycierała, ale niestety nie dotarłem do takiej drukarni - to też mogłoby być drogie.
obór prądu jednej diody możne w przybliżeniu wynosić parę mA dla paru diod może to wynieść około 30mA
Myślę, że da radę, przecież na USB są np. lampki biurkowe lub np. podkładki do podgrzewania kubka z herbata - one z pewnością biorą więcej prądu.
Powodzenia
Pozdr.
Przemo