Autor Wątek: MFD, ICP i podobne panele  (Przeczytany 48502 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
MFD, ICP i podobne panele
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 15, 2007, 13:24:18 »
Pomysł nie jest opatentowany więc można śmiało korzystać, wszyscy tutaj dzielimy się wiedzą i pomysłami dla dobra ogółu :D

Przyciski można zakupic w każdym sklepie elektronicznym, ale najtaniej będzie kupic przez internet, np w sklepie TME.pl , np. ten model, jak widać im więcej sztuk sie kupi, tym cena niższa, normalnie w sklepach nie ma co liczyć na upusty. Można też poszukać na Allegro, ważne żeby był to przełącznik (przycisk) mono stabilny typu OFF-(ON), czyli domyślnie rozłączony.

Co do programowania Mjoy'a to jeżeli sprosta się kilku prostym warunkom, to nie będzie żadnego problemu:
- poprawne zmontowanie układu kontrolera i programatora
- używanie najnowszej wersji PonyProg
- postępowanie zgodnie z instrukcją
- prawidłowa kolejność podłączenia kabli programatora do kontrolera

Z tym ostatnim parę osób miało problemy, o dziwo ze mną włącznie :D teraz w dokumentach jest podana prawidłowa kolejność, której proszę sie trzymac.

Co do mechaniki, tak, jest to najdroższy element, chyba, że chce się zastosować elementy elektroniki precyzyjnej, jakie często spotyka się właśnie w przeróbkach Cougara - czujniki Halla, siły czy też ciśnienia, które parametrami kilku a nawet kilkudziesięciokrotnie przewyższają możliwości DirectInput, to w Stanach norma ;)

PrzemoB

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 15, 2007, 13:44:27 »
Patrząc na pomysł Sundowner'a z wykorzystaniem klawiatury stwierdzam, że jest genialny, szkoda tylko, że nie wpadłem nań wcześniej. Zamówiłem już dwa mJoy'e - jeden miał być do klawiszologi a drugi do HOTAS. Nie wpadłem na to aby zmapować dwie klawiatury na jednym kablu - tą "normalną" i tą odwzorowującą kokpit.
No cóż pozostanę przy mJoy.
Na razie buduję coś takiego :

http://www.viperpit.org/forum/viewtopic.php?t=1697

Jestem na etapie wycinania całości z plexi, wrzucę jakieś fotki gdy całość zacznie nabierać kształtów.

Pozdr.
PrzemoB

« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 15, 2007, 14:58:50 »
Bardzo mi się spodobał pomysł Sundowner'a,dlatego rozpoczynam jego realizację.Na bieżąco będę informował o postępach.Moim zdaniem genialność polega na prostocie rozwiązań,dlatego ten pomysł jest genialny,jednocześnie realizuje to co realizują drogie układy np. MFP za 200 euro
pozdrawiam
vito_zm

« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 15, 2007, 18:36:38 »
Sundowner ma do Ciebie prośbę.Zgodnie z zapowiedzią zacząłem realizować Twój pomysł.Rozebrałem starą z przed paru lat klawiaturę i pojawił się problem.Moja klawiatura nie ma nic wspólnego z Twoim rysunkiem.Na płycie od strony elementów są mostki ozn. J1 do J60,ale mnie to nic nie mówi.Jest układ scalony SK-8801 i parę innych elementów.Domyślam się,że przyciski tworzą pewną matrycę,która jest połączona z układem scalonym.Ponieważ nie mam schematu ideowego ani montażowego to nie wiem jak się do tego zabrać.Ta klawiatura miała służyć tylko do testów.Na Twoim rysunku widać,wytrawioną łączówkę do połączenia z inną żeńską.W związku z czym mam pytanie dotyczące tego rysunku,czy jest to część oryginalnej klawiatury?Jeśli tak to jakiej?W moim przypadku najprościej byłoby zastosować tę klawiaturę i nie martwić się "mapowaniem".Jeśli to nie jest oryginalna klawiatura to jaką polecasz kupić i jak zabrać się do tzw.mapowania?Mam omomierz znam się trochę na elektronice,ale nie wiem jak się do tego zabrać?Może są dostępne jakieś schematy elektryczne klawiatur?
pozdrawiam
vito_zm

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 15, 2007, 22:57:24 »
Ta klawiatura to czarna Benq A800, jest dosyć nowa, ale już praktyczne nie do dostania. Jest jeszcze biała, dostępna choćby tutaj. Najlepiej jakbyś zamieścił tutaj jakieś zdjęcia tego co masz, to byśmy coś wymyśli. Na razie napisze co ja zrobiłem.

To co widać, ta płytka PCB jest przykręcana do dolnej części obudowy, a na ponumerowane ścieżki nakłada się tą foliowa matrycę przycisków. Folię rozebrałem (musiałem naprawic pare ścieżek) i następnie z miernikiem w ręku mierzyłem opór trzymając jedną końcówkę pomiarową na punkcie jakiegoś przycisku, a druga przesuwając po tych wyjściach, jakie łączą się z elektroniką i zapisując na której z kolei nóżce mam odczyt. Tak robiłem na obu foliach, dla dolnej było łatwiej, bo tam jest mniej wyjść.

Odp: MFD, ICP i podobne panele
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 16, 2007, 11:03:39 »
Sun dziękuję za sugestie.Zamówiłem klawiaturę myślę,że taką samą jak Twoja, tzn.Benq x-touch A800 klawiatura internetowa (około 48zł) ale trudno ją dostać.Na podanym przez Ciebie adresie już jej niemają.Tę starą sprzed może 10 lat przeznaczyłem na testy.Jest w niej zastosowany driver klawiatury SK-8801 firmy SILITEK.Zgodnie z Twoją sugestią zacząłem zdejmować schemat ideowy na podstawie połączeń ścieżek bez omomierza biorąc jako odniesienie nóżki scalaka.Jest to pracochłonne,ale możliwe.Kilka przykładowych połączeń:F3 19 z 38,F2 18 z 38,F1 17 z 38 oraz ESC 16 z 38.Po "zmapowaniu" tej starej klawiatury chcę przetestować przy pary zew.klawiszach  ten pomysł w grze FalconAF.Mam jeszcze do Ciebie prośbę,nigdy nie dołączałem zdjęć do postów.Jak to należy zrobić?
pozdrawiam
vito_zm

« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 17, 2007, 14:53:11 »
Mam już 80% mapowania klawiatury za sobą.Jest to dosyć uciążliwe.Mam ułatwione trochę zadanie ponieważ moja stara klawiatura jest wykonana na druku jednostronnym.od strony elementów są tylko mostki.Ma ona służyć tylko do testów.Przewody na łączówkę wyjściową polutuję bezpośrednio na nóżki drivera od strony elementów.Myślę,że w wtorek powinienem zacząć testować niektóre kombinacje klawiszy.Mam nadzieję,że wejścia drivera są zabezpieczone przed drganiami (dodatkowe impulsy) załączanych przełączników.Długość zewnętrznego okablowania nie powinna przekroczyć 60cm co mam nadzieję nie będzie źródłem zakłóceń.Dlatego chcę wykonać parę prób aby sprawdzić czy nie ma zagrożeń.Przy okazji mam pytanie,może ktoś wykonał już podobne testy?
Projekt docelowy będzie wykonany na klawiaturze,którą mapował Sun.Jest to ważne nie ze względu na typ klawiatury tylko ze względu na jej mapowanie wykonane przez Sundownera co jest pracochłonne i można przy okazji uszkodzić ścieżki.
Jeżeli próby wyjdą pomyślnie to przystępuję do drugiego etapu.Tutaj możliwe są moim zdanie dwa rozwiązania.Pierwsze elegancki ale drogie tzn.wykonanie druku na jednej płycie dla dwóch MFD,ICP oraz paru przydatnych przełączników (przełączniki lutowane na druku).Drugie tanie wykonane na druku uniwersalnym,gdzie byłyby krosy dla poszczególnych klawiszy.
Najtrudniejszczą dla mnie sprawą jest jak zwykle mechanika.Nie zależnie czy przełączniki będą na druku czy na płycie czołowej to pozostaje problem jej wykonania.Można to wykonać z blachy,pleksi lub innego materiału.ale zawsze trzeba wyciąć otwory pod przełączniki (MFD).Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to zrobić?
pozdrawiam
vito_zm

« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 17, 2007, 17:10:45 »
Witam
nie wiem czy mi się uda przekopiować obrazek,na którym jest moje obecne miejsce do gry.Mam zamiar je zmienć przy pomocy porzerzonej funkcjonalnie klawiatury oraz MJoya.Jeśli nie będzie obrazka to będę eksperymentował dalej
pozdrawiam
vito_zm

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 17, 2007, 17:42:33 »
zdjęcie widać ;)

Ja właśnie skończyłem naprawiac swoją klawiaturę i podłączyłem do niej przewody. Nawet nie musiałem ich lutować. Wywierciłem w ścieżkach otwory 0.5mm akurat na tyle by zajmowały połowę ścieżki i od doły wprowadzałem przewody, również od dołu mocując je na ciepły klej. Przewody wykorzystałem z taśmy IDE40 , akurat 26 żył i wyprowadziłem je na zewnątrz - obudowa jest tak cienka, ze nei znalazłem miejsca dobrego na zamontowanie gniazda D-Sub. Zamiast na obudowie podłączę je do przewodów w standardowej obudowie do tych złącz. Ale to dopiero gdzieś w okolicach 7 Marca, do tego czasu wstrzymuję prace z powodu braków w finansach.

Co do wycinania otworów na przełączniki - to zależy jakie przełączniki będzie sie tam montować. Przy przełącznikach montowanych na płycie czołowej moga miec kształt przekroju tak i kołowy, jak i prostokątny. w wypadku okrągłego - nie ma problemu, kupujemy odpowiednio duże wiertło i wiercimy otwór. w Wypadku prostokątnego trzeba sie pobawić wiertłami i frezem - wywiercić 4 otwory w rogach, oraz jeden większy po środku i następnie frezem wyciąc odpowiedni kształt zaczynając od środka.

PrzemoB

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 18, 2007, 23:44:04 »
ICP w budowie :

całość wykonana z plexi 5mm, okrągłe otwory wywiercone wiertłem odpowiedniej średnicy,
prostokątne - najpierw małe otwory w narożnikach, później połączone piłką, na końcu całość poprawiona i wygładzona pilnikiem do metalu.

i elektronika, użyłem płytki uniwersalnej, tak się akurat szczęśliwie złożyło, że przyciski, które są w jednej lini mają wspólną "masę"
wykorzystam to podpinając jeden wiersz do odpowiedniego wiersza z key matrixa.
całość dopełnią zielone diody, które podświetlą napisy na panelu i klawiszach

Na tą chwilę to tyle.
Czekam na mJoye, dziś połamałem Joya - wersja przedłużona, niestety klej nie wytrzymał.  :015:
Więc zabieram się za przebudowę Joya - artykuł pierwszej potrzeby.
Następne fotki będą z klawiszami, potem pozostanie jeszcze wykonanie nadruku - planuję wykorzystać zadrukowaną przeźroczystą folię samoprzylepną tak jak tutaj :

http://home.hccnet.nl/jwopdenakker/building%20tip.html

Pozdr.
Przemo

« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 19, 2007, 07:37:18 »
Po obejrzeniu Twojego post jestem całkowicie pewien sukcesu zrealizowania tej idei.To jest to o czym myślałem.Twój pomysł realizacji panelu bardzo mi się podoba.Będę chciał zrealizować twoją idę jeśli pozwolisz.Zanim przejdę do szczegółów chciałbym podzielić się paroma uwagami.Układ wykonawczy tzn.dwa MFD oraz ICP może być prawie taki sam zarówno dla sterowania z klawiatury jak i z MJoya.Praktycznie różnica polega na "krosowaniu" połączeń do przełączników (głównie monostabilnych).W MJoyu wystarczy połączyć dwa przewody do każdego przełącznika,natomiast w rozwiązaniu z klawiaturą trzeba czasem połączyć,aż 4 przewody co nie jest problemem,ponieważ krosy wykonuje się na płycie uniwersalnej.Ja zainteresowałem się tym tematem zbyt późno,dlatego najpierw realizuję ten projekt za pomocą równoległej klawiatury czekając na zamówioną płytkę do MJoya.Tak jak wspomniałem poprzednio,może pojawić się jakaś niespodzianka np.zakłócenia na przewodach doprowadzających lub drgania zestyków przełącznika,ale to zostanie wychwycone na etapie testów.Jeżeli próby z klawiaturą wyjdą negatywnie to przechodzę na rozwiązanie z MJoyem (którego jeszcze nie mam).
Teraz mam pytanie do PrzemaB.Wspominasz o świecących diodach.Czy diody będą umieszczone wew.klawiszy?Jeśli tak to czy zastosujesz gotowe podświetlane klawisze czy je wykonasz sam tak jak w podanym przez Ciebie linku?Następne pytanie dotyczy umocowania przełączników.Czy będą one umocowane do płyty pleksi czy lutowane do płyty uniwersalnej?Jakim typ przełączników chcesz zastosować?Czy jest problem z przeźroczystą folię samoprzylepną gdzie to się kupuje i jak wykonać napisy?
Na koniec mam pytanie dotyczące świecących diód.Pobór prądu jednej diody możne w przybliżeniu wynosić parę mA dla paru diód może to wynieść około 30mA.Czy interfejs USB wyrobi dodatkowy pobór mocy?Jeszcze raz chciałbym pogratulować projektu.Mam nadzieję zrobić coś podobnego i liczę na pomoc w rozwiązywaniu problemów,które się pojawią.Ja kończę mapowanie klawiatury i jutro zaczynam wyprowadzać połączenia na łączówkę.Załączam zdjęcie mojej klawiatury
pozdrawiam

vito_zm

PrzemoB

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 19, 2007, 09:47:41 »
Będę chciał zrealizować twoją idę jeśli pozwolisz
Dzięki, ale pomysł nie jest mój :), wszystko znalazłem tutaj:

http://www.viperpit.org/forum/index.php

Praktycznie różnica polega na "krosowaniu" połączeń do przełączników (głównie monostabilnych)

mJoy daje możliwość wykorzystania również bistabilnych, np do podnoszenia / opuszczania podwozia

Czy diody będą umieszczone wew.klawiszy?

Nie, pod adresem który podrzuciłem chodziło mi pomysł z folią samoprzylepną. Na wykonanie świecących klawiszy są dwa sposoby (przynajmniej ja znam dwa) - pierwszy najbardziej zbliżony do oryginału - klawisz pokrywany jest nieprzeźroczystym materiałem a później napisy są frezowane, drugi sposób folia.
Frezowane napisy pewnie będą wielokrotnie trwalsze, ale nie mam dostępu do odpowiedniej maszyny - to musi być frezarka cyfrowa, ręcznie nie da się tego zrobić tak dokładnie, biorąc pod uwagę wielkość liter.
Co do samych diod - pomysł jest taki :
- diody są rozmieszczone w miarę równomiernie na całej płytce
- są niewielkie, tak więc nie wystają ponad przyciski wlutowane na płytkę
- całość ponad - klawisze i płytka wykonana z plexi
- poniżej schemat

1- przycisk na płytce
2- płytka z plexi
3 - klawisz
4 - dioda

Płytka plexi jest połączona z płytką drukowaną odpowiednio dobranymi słupkami dystansowymi, tak aby klawisz przylegał do przycisku i nie "latał" w otworze.

Ten sposób jest prostszy niż montowanie podświetlania w klawiszach, daje podświetlanie napisów na płytce, poza tym klawisze mają świecić cały czas.

Przełączniki - znalazłem kilka w sklepie elektronicznym, tak naprawdę potrzebuję dwa - jeden dwukierunkowy i jeden czterokierunkowy - pozostałych nie obsługuje SIM więc pozostawię niedziałające.
Z czterokierunkowym będzie ciężko - chyba zrobię sam - ciężko kupić i do tego są drogie.
Będą przykręcane do plexi, pod nimi nie będzie obwodu drukowanego.

Czy jest problem z przeźroczystą folię samoprzylepną gdzie to się kupuje i jak wykonać napisy?
myślę o wydruku solwentowym - koszt to kilkanaście zł za a4, wysoka jakość wykonania. Najlepiej byłoby wydrukować na "lewej" stronie, tej z klejem tak aby farba się nie wycierała, ale niestety nie dotarłem do takiej drukarni - to też mogłoby być drogie.

obór prądu jednej diody możne w przybliżeniu wynosić parę mA dla paru diod może to wynieść około 30mA
Myślę, że da radę, przecież na USB są np. lampki biurkowe lub np. podkładki do podgrzewania kubka z herbata - one z pewnością biorą więcej prądu.

Powodzenia
Pozdr.
Przemo

« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 19, 2007, 11:38:41 »
Jaki zastosowałeś klawisz typu pushbuttons (włącznik astabilny nie wiem jak to nazwać po polsku).Z rysunku wynika,że sam pushbutton jest wlutowany do płyty drukowanej a klawisz jest zabezpieczony przed wypadnięciem odpowiednio wyciętym w pleksi otworem.Czy nie lepiej zastosować włączniki lutowane do płyty ale z klawiszami stanowiącymi całość (nie potrzeba profilować otworu w pleksi).
Ja mam poważniejszy problem z zastosowanie MJoya w połączeniu z Hotasem Cougar.Zadałem już to pytanie na forum,ale mam nadal wątpliwości.Może nie rozumiem istoty zagadnienia.Spróbuję to jeszcze raz wyjaśnić.
Posiadam Hotas Cougar z profilem Jangstang.Jest to dla mnie wygodne z dwóch powodów.Pierwszy,że nie muszę wchodzić w programowanie i drugi może ważniejsze,że jest on zrobiony profesjonalnie.Hotas ma panel kontrolny,gdzie jest ustawiona opcja button&axis emulation ON i jest to prawidłowe ustawienie.W Windows panelu sterowania,kontrolery gier właściwości widać działanie styku oraz przepustnicy,ale niektóre klawisze nie odpowiadają fizycznym klawiszom lub nawet nie reagują co nie ma znaczenia ponieważ w grze wszystko jest o.k.Zastanawiam się jak przypisać poszczególnym przyciskom w MJoju funkcje z np.OSB15 z MFD,którym odpowiada kombinacja 3 klawiszy.W setup FalconAF jest curently assigned keystroke oraz curently assigned buttons (dotyczy cougara) a gdzie MJoy,jak to należy zrobić aby podstawowym joyem był hotas a MJoy go uzupełniał o funkcje,których nie ma.Jeśli mogę prosić o wyjaśnienie będę wdzięczny
pozdrawiam
vito_zm

PrzemoB

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 19, 2007, 12:03:31 »
Z rysunku wynika,że sam pushbutton jest wlutowany do płyty drukowanej a klawisz jest zabezpieczony przed wypadnięciem odpowiednio wyciętym w pleksi otworem.

dokłądnie tak.

Czy nie lepiej zastosować włączniki lutowane do płyty ale z klawiszami stanowiącymi całość (nie potrzeba profilować otworu w pleksi).

Może i tak, ale chciałem podejść do tematu po "modelarsku" i odwzorować ICP w miarę wiernie z zachowaniem detali i wymiarów.
W takim rozwiązaniu byłbym skazany na jakiś z góry okreslony kształt włącznika, poza tym byłby problem z podświetlaniem.

Niestety nie znam Cougara więc nie bardzo wiem jak pomóc.

Co do ostatniego pyt.
Chyba nie powinno być problemu, trzeba będzie ręcznie zdefiniować w setupie każdą funkcję kokpitu.
Obecnie mam Logitecha 3D + pedały od kierownicy + stary analog przerobiony na przepustnicę i wszystko razem działa.

Jeśli chodzi o osie to wybierasz z jakiego urządzenia ma być brana dana oś, a jeśli chodzi o klawisze to chyba jest tak, że gdy konfigurujesz dany klawisz masz możliwość zaprogramowania dodatkowo danej funkcji na dowolnym joysticku - AF chyba sam wykrywa który button w którym joy'u nacisnąłeś.
Ale pewności 100% nie mam - niech mnie ktoś poprawi jesli jestem w błędzie.
Ewentulanie pozostaje jeszcze jedna możliwość - jest soft którym można przemapować klawisze z Joy'a na dowolne kombinacje z klawiatury.

« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 19, 2007, 15:47:29 »
Jeszcze raz chciałbym poprosić kogoś z forum o pomoc.Jak rozwiązać problem dwóch joystików w FalconAF.Ja mam np.podłączone dwa joystiki cougara i starego logitech ext. 3D pro.Jeśli w setup AF wybrałem cougara to jak mogę dodatkowo wybrać logitech.Np.u mnie ctrl ozn. ckpit-air brakes close i w setup dla klawiszy mam :
curently assigned keystroke mam ctrl b
oraz curently assigned buttons  Thrustmaster HOTAS Cougar Button 9
a nie mogę np.przypisać tej funkcji jakiegoś klawisza z drugiego joystika w moim przypadku z Logitech.Piszę o tym problemie dlatego,że chcę jako drugi układ wspomagający zastosować MJoya ale nie jako joystik.Ja nie widzę tej możliwości w setup AF.Może na poziomie Windows,chociaż u mnie jest ustawiona opcja  opcja button&axis emulation ON w panel control cougara.Może ktoś ma pomysł jak rozwiązać ten problem
pozdrawiam
vito_zm