Autor Wątek: MFD, ICP i podobne panele  (Przeczytany 48527 razy)

Odp: MFD, ICP i podobne panele
« Odpowiedź #60 dnia: Kwietnia 02, 2007, 10:53:13 »
Witam,
zakończyłem pierwszy etap budowy uproszczonego kokpitu FalconaAF tzn.LMFD oraz RMFD.Na początek parę uwag.
1.Zrealizowałem go na dwóch MJoyach,ponieważ program MJoyMapper nie pracuje prawidłowo w FalconAF.Dzisiaj na forum pojawił się post w wątku MJoy,gdzie jest informacja o zmodyfikowanym programie SVMapper.Działa prawidłowo w FalconAF.Ponieważ przerobiłem już hardware pod kątem 2 MJoyów to na razie nie będę stosował wirtualnej klawiatury,powrócę do tego później.Jeśli ktoś zdecyduje się na zastosowanie SVMappera to proponuję zrealizować LMFD za pomocą kolumn 1,2,3,4 oraz wierszy A,B,C,D i E a prawy za pomocą kolumn 5,6,7 i 8 oraz tych samych wierszy.Daje to prostrze okablowanie MFD.
2.Założyłem,że mój kokpit nie będzie wierną kopią,ale ma ułatwić kontrolę gry dlatego nie jest zbyt ładny.Ekran jest z zielonego pleksi a rama z foli samoprzylepnej.Przyciski wymagają użycia trochę siły,ale są tanie i łatwe do montażu.
3.Przy sterowaniu FalconaAF kilkoma joystikami trzeba je wyróżnić zmieniając ich nazwę oraz tzw.product ID.Pisałem o tym w poprzednich post.
4.Zastosowanie 2 MJoyów daje 64 przyciski chwilowe,gdzie 40 jest przeznaczonych na 2 MFD a pozostałe 24 na ICP.Wynika z tego,że ICP nie będzie kompletne.W czasie realizacji ICP podejmę decyzję jak to rozwiązać czy zastosować SVMapper czy zrezygnować z jakiejś funkcji.
5.Będę informował na bieżąco o postępie prac przy realizacji ICP.
Dołączam zdjęcie kokpitu (widok od strony montażu).Chciałbym podziękować kolegom z forum Sundowner oraz BigMac za konsultacje.
pozdrawiam
vito_zm

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Kwietnia 02, 2007, 14:01:03 »
Wygląda super  :001:

« Odpowiedź #62 dnia: Kwietnia 03, 2007, 08:13:34 »
Witam,
mam prośbę.Zacząłem realizację kolejnego etapu kokpitu tzn.ICP i mam problem z realizacją DCS.Kupiłem joystick do telefonu komórkowego,ale jest b.mały i trudno go zastosować.W sklepach z elementami elektrycznymi takich 4 kierunkowych przycisków nie mają.Zastanawiam się czy można zastosować jakiś element z jakiegoś taniego gamepada lub joysticka i użyć go jako DCS.Jeśli ktoś ma jakiś pomysł lub gotowe rozwiązanie to proszę o pomoc
pozdrawiam
vito_zm

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #63 dnia: Kwietnia 03, 2007, 08:17:53 »
Nie wiem jak Logitechy, ale Saiteki maja Hata na microswitchach zamkniętego w jednej bryle.

Pady i kierownice, zwykle mają płytkę drukowaną ze ścieżkami i gumkami zamykającymi obwód - coś w stylu klawiaturowym, chyba wiesz o co mi chodzi, więc te raczej tobie sie nie przydadzą.

« Odpowiedź #64 dnia: Kwietnia 18, 2007, 14:31:01 »
Witam ponownie.Zakończyłem realizację mojego kokpitu.Na początek chciałbym przedstawić wnioski wynikające z jego uruchomienia.W następnym post opiszę mój kokpit.
Uwagi o których piszę dotyczą mojej konfiguracji sprzętowej,w której skład wchodzi joystik hotas cougar z profilem Jagstang oraz zmieniony przez tego autora plik związany z klawiaturą.W konfiguracji,w której wykorzystujemy MJoya do sterowania joystikiem można zrealizować prawdopodobnie mój projekt za pomocą jednego MJoya wykorzystującego wirtualna klawiaturę przy pomocy programu SVMapper.
Wnioski z uruchamiania kokpitu.
1.FalconAF z jakiegoś powodu nie akceptuje dwóch MJoyów pracujących w opcji Windowsowych joystików.Natomiast pracuje np.z Hotasem + MJoy + Logitech.
2.Mjoy musi mieć zmieniony Vendor ID na np.00 0A po to aby a kontrolerach gier był na ostatniej pozycji.Jeśli nie zmienimyVendor ID 00 na 0A to w grze nie działa hat.
3.Ponieważ FalconAF nie akceptuje 2 Mjoyów to można stosować tylko jeden oraz program SVMapper lub tak jak u mnie jeden MJ16 pracuje pod Windows (ograniczenie do 32 przycisków) a drugi o nazwie MO61 oraz zmienionym Vendor ID na 00 0A oraz Product ID zmieniony z 02 na 03.
4.Program MJMapper nie działa w FalconAF.

Uzupełnienie wiosków.
1.Profil Jangstanga dla Cougara zmienił setup klawiatury np.brak przypisania klawiszom funkcji ICP LIST,ICP AG oraz ICP AA.Po za tym ROBS2 oprócz przypisania do klawiatury Shit+Alt+2 jest także przypisany do przycisku 8 w Hotas Cougar.To spowodowało,że muszę zastosować oprócz MJoya pracującego jako wirtualna klawiatura (MJ16 w SVMapper) MJoja pracującego jako joystik (MO61).
2.W trakcie testów okazalo się,że MJoy pracujący jako joystik musi być w liście kontrolerów gier przed MJoyem,który będzie pracował w programie emulacji klawiatury SVMapper.W związku z czym zmieniam Product ID z 03 na 01 dla MO61,który będzie pracował jako joystik.Kolejność joystików :Thrustmaster HOTAS Cougar,Logitech Extreme 3D Pro USB,MO61 i MJ16.
3.Aby nie zmieniać okablowania to MJ16 pracujący jako emulacja klawiatury realizuje od poz.1 do 32 LMFD i część prawego MFD od ROBS1 DO ROBS12.
MO61 pracujący jako joystik (programowania w setup FalconAF) realizuje na poz.1 do poz.8 część prawego MFD ROBS13 DO ROBS20 oraz na poz.9 do 32 realizuje ICP.
4.Przy wykorzystaniu MJ16 pracującego jako SVMapper będę realizował dodatkowe funkcje na przełącznikack typu toggle.
Tyle wniosków.
Załączam zdjęcie kokpitu.

« Odpowiedź #65 dnia: Kwietnia 18, 2007, 15:14:42 »
Witam,
tak jak obiecałem przesyłam drugą część opisu mojego kokpitu.
Realizacja kokpitu.
Założenia.
1.Ma realizować lewy i prawy MFD oraz ICP.
2.Ma ułatwić grę i być w miarę możliwości ergonomiczny.
3. Ma w przybliżeniu przypominać kokpit z gry.Wygląd nie jest sprawą priorytetową.
4.Musi być prosty w demontażu oraz mieć postać modułową.
5.Powinien być tani i zbudowany z dostępnych materiałów.
Realizacja.
1.Szkielet kokpitu jest zbudowany z drewna,boki oraz daszek z laminatu.Ekrany są z pleksi.Jest oklejony taśmą samoprzylepną.Można go w łatwy sposób zdemontować.
2.Projekt był realizowany dynamicznie w związku z czym pojawiły się nowe pomysły o których pisałem w poprzenich post.Pojawiła się możliwość rozszerzenia funkcji kokpitu o dodatkowy panel sterujący na którym znajdują się:Master Arm,Laser Arm,Leading Gear oraz regulacja zakresu HSD.
3.Zastosowałem 2 MJoye z powodów o których pisałem poprzednio.Cztery moduły LMFD,RMFD,ICP oraz dodatkowy moduł są połączone z sterownikami za pomocą łączówek głównie DB15 co widać na rys.Można całość łatwo demontować.Z boku jest przycisk INIT do synchronizacji.
4.MJoye są zmontowane na płytach uniwersalnych.ICP jest na płycie z jednostronnym drukiem.Osłona do ICP jest z obudowy do płyt DVD.
5.Ponieważ jest problem z zdobyciem przełącznika 4-kierunkowego realizującego DCS w ICP to zrealizowałem DCS za pomocą dwóch przełączników chwilowych dwupozycyjnych.
Tak jak zaznaczyłem na początku kokpit ma być pomocą dlatego jest uproszczony.Być może w zimie zbuduję wersję rozszerzoną o nowe funkcje.Zachęcam do budowania własnych kokpitów.Myślę,że w jakiś sposób "przetarłem szlak".Chciałbym podziękować kolegom z forum Sundownerowi oraz BigMac za konsultacje.
Załączam zdjęcie z wnętrza kokpitu
pozdrawiam
vito_zm

« Odpowiedź #66 dnia: Kwietnia 23, 2007, 18:14:16 »
Jeszcze jedna uwaga do projektu.W związku z rozszerzeniem pierwotnego projektu o nowe funkcje typu Laser ARM pojawił się nowy problem.Dwie zastosowane funkcje Drift CO w ICP oraz Laser ARM nie mają w pliku keystrokes wyróżnionych pozycji on,off.Można rozwiązać ten problem na dwa sposoby.
1.Przypisać dla pozycji górnej oraz dolnej przełącznika typu toggle tę sama funkcję np. SimDriftCO i przyciskiem ozn.Init w MJoy16 przy określonym położeniu przełącznika zsynchronizować przełącznik na kokpicie z przełącznikiem na ekranie monitora.
2.Drugi sposób polega na kopiowaniu brakujących funkcji np.SimDriftCOOn oraz SimDriftCOOff z pliku cockpitbuilders do pliku keystrokes oraz przypisaniu tym funkcją kombinacji klawiszy (wolnych nie wykorzystanych).
Po tych nowych eksperymentach mogę dopisując brakujące funkcji w moim pliku Jagstang związanym z profilem do cougara zastosować tylko jeden MJoy zamiast dwóch
pozdrawiam
vito_zm

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: Maja 10, 2007, 13:23:58 »
Witam!
Nie mogę zrozumieć pewnej rzeczy nadal. Chodzi mi o wykorzystanie przełączników stabilnych. Załóżmy że do przycisku stabilnego przypisuję funkcję "Landing gear", na klawiaturze uruchamiamy go za pomocą "g"tak wiec gdy będziemy mieli otwarte podwozie, komputer będzie widział klawisz "G"  jako cały czas wciśnięty, tak samo przy wielu innych rzeczach, jak choćby przełączniki odpowiedzialne za włączenie różnych systemów niezbędnych w locie np. przełącznik master :) Czy da się uzyskać z przełącznika stabilnego pojedynczy sygnał trwający około 500ms przy włączeniu i wyłączeniu jego??
Oczywiście chciałbym uzyskać efekt bez pomocy  MJoya

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: Maja 10, 2007, 15:56:20 »
W MJoyu jest inaczej. Poprawnie podłączony przełącznik stabilny działa w ten sposób, że po machnięciu nim w jedną mańkę wysyłany jest jeden przypisany sygnał (mimo, że prąd płynie cały czas) np. alt-g (gear down), a w drugą inny (np. shift-g, gear up). Są to pojedyncze impulsy.

Oczywiście taki przełącznik nie jest wtedy podłączony w miejsce zwykłego buttona, tylko istnieją w MJoyu wejścia specjalnie dla "toggle switch".

Nie mam pojęcia, jak taki efekt uzyskać bez MJ.

« Odpowiedź #69 dnia: Maja 10, 2007, 16:07:43 »
Witam,
jeśli chodzi o NJoya to sprawa jest prosta.PC widzi pojedynczy impuls w momencie on lub off przełącznika stabilnego.Jest to zrobione programowo.Można to zaobserwować uruchamiając program MJoyMapper lub SVMapper i przełączając przełącznik stabilny w poz.on off widać generowany impuls w postaci zapalenia i zgaśnięcia wskaźnika na odpowiedniej poz.w mapie kontrolnej MJoya.Przełączniki stabilne są ozn.Tgl (toggle swiches).Różnica w świeceniu wskaźnika pomiędzy przyciskiem chwilowym (pushbuttons) a stabilnym jest taka,że wskaźnik jest zapalony tak długo jak długo naciskamy przycisk chwilowy.
Jeśli chodzi o czystą realizację krótkiego impulsu zamykającego obwód elektryczny to jest tu dużo rozwiązań.Wspomnę o prostej realizacji gdzie układem wykonawczym jest przekaźnik,którego zestyki zamykają obwód elektryczny.Przekaźnik może być w kolektorze tranzystora,którego baza jest sterowana układem monostabilnym,w którym ustawiamy za pomocą elementów R,C długość impulsu.Układ monostabilny może być sterowany zboczem dodatnim lub ujemnym.Na zestykach przełącznika może być układ R,C podpięty do zasilania,jakiś inverter oraz suma logiczna or.
Można się bawić w elektronikę,ale to wymaga trochę wiedzy.Jeśli masz w otoczeniu kogoś z znajomością elektroniki poproś o pomoc.Ja dlatego stosuję MJoya ponieważ jest bardzo prostym układem nie wymagającym praktycznie żadnej wiedzy z dziedziny elektroniki.Wszystko jest w programie.Na początku chciałem zastosować klawiaturę,ale natrafiłem na problemy związane z jej działaniem gdy chciałem za pomocą przycisku realizować np.wciśnięcie 3 klawiszy np.Ctrl+Shift+jakiś klawisz.Występuje tutaj hazard związany z kolejnością wciskania klawiszy.Tym zagadnieniem zajmował się także Sundowner
pozdrawiam

« Odpowiedź #70 dnia: Maja 13, 2007, 17:48:54 »
Witam,
właśnie zakończyłem realizację mojego kokpitu.Jak widać na rysunku zbudowałem dodatkową klawiaturę (20 klawiszy),która jest podłączona do MJoya.Planuję wykorzystać ją do funkcji,które często używam.Zakupiłem także kierownicę z pedałami i podłączyłem pedały do osi z MJoya.Reasumując Cougar z profilem Jagstanga załatwia 80% możliwości sterowania falconemAF,pozostałe 20% to kokpit oraz dodatkowa klawiatura.
Wracając do historii tego projektu to  moje zainteresowanie kokpitem zapoczątkował Maxx swoim wątkiem  CH MFP-w stronę domowego kokpitu,było to dokładnie 22 stycznia 2007.22 lutego 2007 powstał  wątek MDF,ICP i podobne panele.Realizowałem swój pomysł około 3 miesięcy.W czasie realizacji projektu miałem wsparcie BigMac oraz Sundownera w postaci konsultacji.Chciałbym podziękować wszystkim kolegom z forum,którzy pomogli mi odpowiadając na moje pytania,szczególnie Maxx,BigMac oraz Sundownerowi.
Wszystkie problemy związane z budową tego kokpitu są w moich post na forum.Mam prośbę do kolegów,którzy będą realizować swoje projekty,aby nie wysyłali do mnie maile z dwóch powodów.Chciałbym aby wszystkie problemy związane z MJoyem oraz budową kokpitu były omawiane na forum,tak aby wszyscy zainteresowani mogli brać w tym udział.Drugi powód jest taki,że mam także inne obowiązki i nie zawsze mam czas.
Na koniec jedna uwaga dotycząca SVMappera.Można wymazać przyporządkowania przycisku klawiszowi po zapisanie profilu na dwa sposoby.Zacytuję odpowiedź autora tego programu.
 "It's possible to set Repeat count to 0 value in near field and save your profile.After reloading field with mapped key will be clear.You can manually edit INI-file also.
It's in text format. Open with Notepad, search for your button and erase.It looks like
[Joystick0\Button5]
OnDownCount=1
OnDown=33
OnDownRepeat=1
Erase all strings that starts with "OnDown".
Backup profile first."
Na koniec moja rada nie należy się zniechęcać,projekt wymaga dosyć dużo czasu i trochę inwencji,ale jest wart wysiłku.
Może ktoś na forum już zrobił lub ma zamiar zbudować kokpit nie koniecznie falcona z wskaźnikami typu prędkość, wysokość itp.?Byłby to ciekawy projekt.Na zachodnich forum już to zrobiono,może i u nas jest szansa na taki projekt?
pozdrawiam
vito_zm

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Maja 13, 2007, 20:05:21 »
Gratulacje!  :020:
Wygląda super! Żeby jeszcze MFD mogły wyświetlać prawdziwe dane... ale to już marzenia, przynajmniej w przypadku Falcona AF.

« Odpowiedź #72 dnia: Maja 14, 2007, 09:42:58 »
Uwaga BigMac nasunęła mi pewien pomysł.Zastanawiam się czy nie dorobić wyświetlacza DED.Jeśli dorobiono go w klawiaturze Logitech G 15 to czemu go nie umieścić w kokpicie.Może ktoś z forum ma jakiś pomysł tzn.jak to zrealizować.Wyświetlacze cienkokrystaliczne można kupić,ale jak to sterować z PC.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #73 dnia: Maja 14, 2007, 10:11:11 »
Gdzieś już to widziałem.. można nawet kupić gotowca.. poszukam z przepastnym archiwum "ulubinych". może jeszcze się gdzieś te linki ostały :)

P.S.

Mam:
1. http://forums.frugalsworld.com/vbb/showthread.php?t=68384
2. http://forums.frugalsworld.com/vbb/showthread.php?t=90141
« Ostatnia zmiana: Maja 14, 2007, 10:17:26 wysłana przez bip3r »
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #74 dnia: Maja 14, 2007, 11:58:11 »
Dziękuję za linki.Z pobieżnego przeglądu tych post wynika,że potrzebny byłby program do sterowania drivera LED podłączonego albo do portu drukarki albo USB.W opisanych rozwiązaniach DED jest tylko jednym z składników całego systemu.Jest także informacja o F4glass.Zanim napiszę do RedDog chciałbym jeszcze raz zapytać czy ktoś z naszego forum już eksperymentowal z DED.