Witam ponownie.Zakończyłem realizację mojego kokpitu.Na początek chciałbym przedstawić wnioski wynikające z jego uruchomienia.W następnym post opiszę mój kokpit.
Uwagi o których piszę dotyczą mojej konfiguracji sprzętowej,w której skład wchodzi joystik hotas cougar z profilem Jagstang oraz zmieniony przez tego autora plik związany z klawiaturą.W konfiguracji,w której wykorzystujemy MJoya do sterowania joystikiem można zrealizować prawdopodobnie mój projekt za pomocą jednego MJoya wykorzystującego wirtualna klawiaturę przy pomocy programu SVMapper.
Wnioski z uruchamiania kokpitu.
1.FalconAF z jakiegoś powodu nie akceptuje dwóch MJoyów pracujących w opcji Windowsowych joystików.Natomiast pracuje np.z Hotasem + MJoy + Logitech.
2.Mjoy musi mieć zmieniony Vendor ID na np.00 0A po to aby a kontrolerach gier był na ostatniej pozycji.Jeśli nie zmienimyVendor ID 00 na 0A to w grze nie działa hat.
3.Ponieważ FalconAF nie akceptuje 2 Mjoyów to można stosować tylko jeden oraz program SVMapper lub tak jak u mnie jeden MJ16 pracuje pod Windows (ograniczenie do 32 przycisków) a drugi o nazwie MO61 oraz zmienionym Vendor ID na 00 0A oraz Product ID zmieniony z 02 na 03.
4.Program MJMapper nie działa w FalconAF.
Uzupełnienie wiosków.
1.Profil Jangstanga dla Cougara zmienił setup klawiatury np.brak przypisania klawiszom funkcji ICP LIST,ICP AG oraz ICP AA.Po za tym ROBS2 oprócz przypisania do klawiatury Shit+Alt+2 jest także przypisany do przycisku 8 w Hotas Cougar.To spowodowało,że muszę zastosować oprócz MJoya pracującego jako wirtualna klawiatura (MJ16 w SVMapper) MJoja pracującego jako joystik (MO61).
2.W trakcie testów okazalo się,że MJoy pracujący jako joystik musi być w liście kontrolerów gier przed MJoyem,który będzie pracował w programie emulacji klawiatury SVMapper.W związku z czym zmieniam Product ID z 03 na 01 dla MO61,który będzie pracował jako joystik.Kolejność joystików :Thrustmaster HOTAS Cougar,Logitech Extreme 3D Pro USB,MO61 i MJ16.
3.Aby nie zmieniać okablowania to MJ16 pracujący jako emulacja klawiatury realizuje od poz.1 do 32 LMFD i część prawego MFD od ROBS1 DO ROBS12.
MO61 pracujący jako joystik (programowania w setup FalconAF) realizuje na poz.1 do poz.8 część prawego MFD ROBS13 DO ROBS20 oraz na poz.9 do 32 realizuje ICP.
4.Przy wykorzystaniu MJ16 pracującego jako SVMapper będę realizował dodatkowe funkcje na przełącznikack typu toggle.
Tyle wniosków.
Załączam zdjęcie kokpitu.