Autor Wątek: MFD, ICP i podobne panele  (Przeczytany 48608 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BigMac

• Gość
Odp: MFD, ICP i podobne panele
« Odpowiedź #150 dnia: Czerwca 21, 2007, 21:32:41 »
Czemu cena mała? To sam sofcik do przechwytywania obrazu, nie zawiera się w tej cenie monitorek.

Ostatnie pytanie dotyczy HSD Range Dec,Ins (shift+F11,F12).Czy zmiany dotyczą zakresu obserwacji obiektów na MFD przy stałych parametrach radaru?

Kiedy HSD nie jest sprzężony z FCR, to tak. Zmiana zakresu HSD nie wpływa na parametry radaru i odwrotnie. Ale można sprząc HSD z FCR (na HSD przycisk CPL/DCPL). Wtedy zasięg HSD zależy od ustawień zasięgu radaru i nie można go zmieniać ręcznie przez shift-F11,F12.

Następne pytanie dotyczy opcji Range knob Down,Up (ctrl+F3,F4) oraz Range Dec,Ins (F3,F4).Obserwuję na MFD takie same zmiany zakresu działania radaru dla obu nastaw.Na czym polega różnica?

Różnic w praktyce może nie być widać. Chodzi o to, że Range knob to przyciski symulujące obrót gałką zasięgu na przepustnicy (powinieneś mieć to zmapowane na Cougarze), a Range Dec/Inc to zwiększanie i zmniejszanie zasięgu radaru. W praktyce wychodzi na jedno w większości przypadków. Rzecz w tym, że ta gałka powinna spełniać też inną funkcję - wpływać na Gain sensorów (nie wiem, co to znaczy) oraz ustawiać odległość dla celownika LCOS (dla działka) w przypadku kiedy nie ma namiaru radarowego, żeby ta odległość ustawiła się automatycznie. Ale ja też nie widzę żadnych efektów shift-F3,F4 w trybie AG i przy działku. Może to nie jest zaimplementowane?

« Odpowiedź #151 dnia: Czerwca 21, 2007, 22:29:28 »
BigMac dziękuje za informację.Chciałbym jeszcze wrócić do rozwiązania MFD.Programy,które ostatnio testowałem (F4 Glass oraz FalconGauges)nie realizowały MFD.View Software for Falcon realizuje MFD i kosztuje 20 Eur.Nasuwa się następujące pytanie związane z podanym w linku schematem.Co to jest za karta PC2TV Video Card (ile kosztuje,czy jest dostępna) oraz czy są dostępne monitory LCD 5" z wej.composite video i ile kosztują.Jeśli ceny są rozsądne to jest to realna możliwość realizacji MFD.
Co o tym sądzicie?

« Odpowiedź #152 dnia: Czerwca 27, 2007, 07:57:51 »
Witam,
w związku z zamiarem modyfikacji lub budowy nowego uproszczonego kokpitu zaczynam się zastanawiać co on powinien posiadać.Po ostatnich testach mam pewien pogląd co jest realne do wykonania i jakim kosztem.Moje doświadczenie w grze FalconAF jest niewielkie,dlatego mam pytanie do kolegów,którzy maja większe doświadczenie o opinię co ich zdaniem byłoby dla nich przydatne w grze.Zauważyłem,że większość posiada Track IR.Ja go jeszcze nie posiadam,ale mam zamiar go kupić.Zauważyłem,że latając w opcji 3D mam ograniczone możliwości obserwacji przyrządów w kokpicie.W związku z czym następne pytanie jeśli Track IR jest podstawą w grze to co powinien posiadać hardwarowy (zewnętrzny) kokpit.
Pytam dlatego,że kokpit który mam zamiar zmodernizować ma być pomocą w grze a nie eksponatem na pokaz.Proszę kolegów o opinię,bardzo by mi ona pomogła w podjęciu dalszych działań.

« Odpowiedź #153 dnia: Września 05, 2007, 10:02:54 »
Witam po przerwie.Chciałbym kontynuować ten wątek.Zastanawiam się nad następną wersją kokpitu z wyświetlaczami.W związku z czym mam parę pytań.
1.Jeśli używamy opcję 3D oraz track IR czy jest sens stosowania kokpitu z wskaźnikami np.MFD,DAD?
2.Zastanawiam się czy można wykorzystać tylko ekran z starego laptopa jako MFD,czy ktoś spotkał się z takim pomysłem?
3.Czy można wykorzystać monitor z urządzenia do przeglądania zdjęć jako MFD?Jest on opisany na stronie www.pandigital.net
4.Pytanie trywialne,czy Falcon AF będzie działał pod vistą?

« Odpowiedź #154 dnia: Września 05, 2007, 17:21:16 »
Witam po przerwie.Chciałbym kontynuować ten wątek.Zastanawiam się nad następną wersją kokpitu z wyświetlaczami.W związku z czym mam parę pytań.
1.Jeśli używamy opcję 3D oraz track IR czy jest sens stosowania kokpitu z wskaźnikami np.MFD,DAD?
Łatwiej będzie ci odczytać, bo te w 3d są wg. mnie gorzej czytelne.
2.Zastanawiam się czy można wykorzystać tylko ekran z starego laptopa jako MFD,czy ktoś spotkał się z takim pomysłem?
Dużo kombinacji ale jest to możliwe. Tylko wtedy 2 MFD na jednym ekranie bo na czort ci taki jeden wielki MFD ?
3.Czy można wykorzystać monitor z urządzenia do przeglądania zdjęć jako MFD?Jest on opisany na stronie www.pandigital.net
Myślę że tak, ale trzeba by to jeszcze sprawdzić.
4.Pytanie trywialne,czy Falcon AF będzie działał pod vistą?
Tak działa.

« Odpowiedź #155 dnia: Września 05, 2007, 19:35:37 »
Dziękuję za odpowiedzi Fiero_185th VFS.Wspominałem o wyświetlaczu 5,6'' z strony www.pandigital.net.Z specyfikacji wynika,że wyświetla także filmy w formacie AVI.Kosztuje około 129$,nie jest głęboki byłby dobry na MFD,ale nie ma wyjścia Composite video tylko USB.Zastanawiam się czy można by go zastosować w aplikacji opisanej na stronie www.simmeters.com.Mój problem polega na tym,że nie mam na czym sprawdzić swoich pomysłów,ponieważ musiałbym do swoich eksperymentów kupić w "ciemno" sprzęt oraz oprogramowanie,dlatego próbuję pytać na forum o opinię.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #156 dnia: Września 05, 2007, 21:28:34 »
Wątpię, żeby te monitorki zadziałały. Jeśli się nie mylę, to one działają w ten sposób, że mają na pokładzie trochę pamięci flash i podłącza się je do komputera jako przenośną pamięć masową, wrzuca obrazki i filmy, potem odłącza i można przeglądać. Coś jak mp3 player, tylko że do wyświetlania zdjęć. Podejrzewam, że nie wyświetlają "na żywo" strumieni, tylko statycznie pliki zapisane na tej pamięci flash.

« Odpowiedź #157 dnia: Września 06, 2007, 00:14:10 »

« Odpowiedź #158 dnia: Września 06, 2007, 10:09:57 »
Dziękuję za informacje.Myślę,że BigMac ma rację,że wyświetlacz nie działa w czasie rzeczywistym,tylko zapisuje informację do pamięci.

« Odpowiedź #159 dnia: Września 06, 2007, 18:42:36 »
Vito_zm

A jaki wymiar tych paneli potrzebujesz i jaki masz budżet? Łatwiej by było coś znaleźć. Są przecież panele które montuje się w samochodach w zagłówkach, panele z przenośnych dvd ........

« Odpowiedź #160 dnia: Września 07, 2007, 09:49:36 »
Chciałbym zastosować wyświetlacz do MFD w FalcanAF.Średnica wyświetlacza to około 15cm.Wymiary nie są krytyczne ponieważ wymiary obrazu można korygować a ekran będzie umieszczony w "maskownicy".Widziałem na forum rozwiązania kokpitów cywilnych samolotów,gdzie umieszczano monitory CRT jako podstawa pod budowę wskaźników,co dla mnie jest nie do przyjęcia.Dlatego próbuję znaleźć mały w miarę tani wyświetlacz LCD z wejściem composite video.
Chciałbym go testować w rozwiązaniu proponowanym na stronie www.simmeters.com używając programu Export 2.0.Pisząc ten post wpadł mi do głowy pomysł aby do testów zastosować zwykły telewizor,który ma wejście composite video.Rozwiązanie opisane na tej stronie do realizacji MFD wymaga także wyjścia composite video z PC (jest tam mowa o karcie video card PC2TV).Obawiam się,że mogę mieć z tym kłopot.

« Odpowiedź #162 dnia: Września 07, 2007, 15:11:38 »
Dziękuję za informacje,teraz wiem gdzie i co szukać
pozdrawiam
vito_zm

« Odpowiedź #163 dnia: Października 12, 2007, 17:27:49 »
Chcę przedstawić mój zmodyfikowany projekt.Na początek parę zdjęć a potem opis.

« Odpowiedź #164 dnia: Października 12, 2007, 17:41:51 »