Teraz mogę wysłać opis.Zawsze mam klopot z przesyłaniem zdjęć.Jest to opis zmodernizowanego kokpitu,w którym dobudowałem dodatkowe panele.
Opis dodatkowych paneli w modyfikowanym kokpicie.
Podstawowy kokpit uzupełniłem 3 dodatkowymi panelami nazwanymi umownie S1,S2 oraz panel A.Aby je umieścić musiałem powiększyć kokpit z lewej strony oraz na środku co widać na zdjęciu.
Panel S1 realizuje EWS (countermeasures) i zawiera przełączniki obrotowe realizujące PRGM i MODE oraz 4 przełączniki typu toggle realizujące RWR,JMR,CH i FL.Dodatkowo umieściłem na tym panelu 4 enkodery realizujące funkcje związane z radarem :HSD,KNOB,RANGR oraz GAIN.
Panel S2 zbudowany jest z 5 przełączników typu toggle oraz 2 push buttons.Przełączniki realizują funkcje:Gnd Jett Enable, Stores Config,Parking Brake,Lighting Landing oraz przełącznik wysuwania i chowania podwozia.Dwa włączniki push buttons realizują: Stores Jettison oraz Horn Silencer.Są także 3 diody sygnalizujące wysuwanie podwozia.
Ostatni panel nazwany umownie A zbudowany jest z 4 trzypozycyjnych przełączników,dwóch przełączników oraz jednego wyłącznika.Przełączniki 3 pozycyjne realizują następujące funkcje:R/F,Master Arm,lewy (Roll) i prawy (Pitch) przełącznik autopilota.Przełączniki dwupozycyjne realizują funkcje:Laser Arm oraz Eject.Dodatkowy włącznik służy do autokorekcji autopilota.
Aby zrealizować 3 dodatkowe panele oraz panele podstawowe LMFD,RMFD oraz ICP trzeba zastosować 2 MJoye.Jeden nazwany MJ16 steruje panelami podstawowymi oraz panelem S1,drugi steruje panelami S1,panelem A oraz panelem pomocniczym.
Panel pomocniczy jest odpowiednikiem tzw.Fanga.Jest zrealizowany w oddzielnej obudowie i składa się z 20 przycisków typu push buttons.Można im przydzielić dowolną funkcję w SVMapper.Jest on uzupełnieniem kokpitu i zawiera te funkcje,które usprawniają grę np.zmiana koloru HUD,zapis gry,pauza itp.
MJ16 jest wykorzystany prawie w 100%,drugi kontroler ma jeszcze rezerwę.Dodatkowe do MJ16 są podłączone pedały do zmiany kierunku lotu.Kokpit współpracuje z zestawem Hotas Cougar.
Realizacja kokpitu była możliwa tylko w połączeniu z SVMapperem.Inne programy sterujące MJoyem nie realizowały funkcji wykorzystującej kilka klawiszy do realizacji funkcji FalconAF.W SVMapper 3 przyciski wykorzystują funkcję continous:Stores Jettison,autokorekcja autopilota oraz Eject.
Trzeba 32 funkcje przepisać z pliku cockpitbuilders do pliku keystrokes (u mnie nazywa się Jagstang F4AF-ZM) po to aby były jednoznacznie określone pozycje on/off oraz na przełącznikach obrotowych.W związku z czym nie potrzeba je synchronizować przyciskiem INIC w momencie uruchamiania gry.Tutaj jedna uwaga.W momencie uruchamiania gry przełączniki są ustawione na panelach w pozycji domyślnej np.PRGM w poz.1 MODE w poz.MAN itd.Jeśli mamy ustawiony przełącznik w kokpicie z poprzedniej gry np.PRGM na poz.4 i włączamy grę ponownie na drugi dzień to PRGM będzie domyślnie włączony na poz.1 pomimo,że na przełączniku jest poz.4.Pierwszy obrót przełącznika ustawi na go na właściwą pozycję zgodnie z opisem na panelu.W związku z czym należy zapamiętać jakie są domyślne ustawienia przełączników w momencie uruchamiania gry i ustawić fizyczne przełączniki w kokpicie w te pozycje (jest to trochę podobne to check listy).
Realizacja paneli.
Panele wykonałem z płyty pilśniowej o grubości około 4 mm.Kupiłem ją za parę zł jako odpad.Panele pokryłem folią "dark gray",jest to niepotrzebne,ale ponieważ stary model robiłem w ten sposób to nowe panele także mają podkład dark gray.Napisy wykonałem na białym papierze samoprzylepnym przy pomocy programu inkscape.Ostatnia warstwa to folia przezroczysta samoprzylepna,która zabezpiecza panel przed zabrudzeniem.Można także wykonać napisy na foli przezroczystej a podkład wykonać z białego papieru samoprzylepnego.Wydruk na drukarce atramentowej.
Na rys.widać przełącznik reject,który jest wykonany z dzwonka rowerowego.Panele nie odpowiadają dokładnie oryginalnym,ale starałem się w przybliżeniu zachować podobieństwo.Kokpit ma mieć funkcję wspomagającą,dlatego umieściłem w nim te elementy,które mogą być często używane w grze.Jest to pewien kompromis.
W panelu ICP dokonałem tylko małą renowację,aby był bardziej czytelny.
Wnioski.
Jest możliwa realizacja mini kokpitu za rozsądną cenę.Wymaga to niestety czasu oraz cierpliwości.W realizacji pomogły mi doświadczenia z modelarstwa.
Na koniec chcę podziękować Vowthyn za pomoc w opanowaniu Inkscape oraz BigMac za informacje związane z FalconAF.