Autor Wątek: MFD, ICP i podobne panele  (Przeczytany 48525 razy)

Odp: MFD, ICP i podobne panele
« Odpowiedź #180 dnia: Grudnia 15, 2007, 20:37:02 »
Ale cena IMHO zaporowa - płytka 8 Ports, 120 I/Os za $500
Dlatego szukam tańszego rozwiązania.Dobrym rozwiązaniem jest FalconGauges 2.0 chociaż wymaga drugiego PC z WinXP ale  niestety brak MFD.Można ten problem  rozwiązać ale potrzebna jest wiedza programistyczna.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #181 dnia: Grudnia 18, 2007, 20:31:59 »
Z grubsza przeszukałem forum i nic nie znalazłem na ten temat więc pozwolę sobie przedstawić częściowe rozwiązanie dla Falcon 4.0 AF i OF 4.5:

http://www.pocketmfp.com/

a poniżej video z praktycznego zastosowania:

http://www.pocketmfp.com/videos/PocketMFP.wmv

Dowiedziałem się o tym dopiero dzisiaj ale już zakupiłem. Sprawdziłem pobieżnie w obu wersjach i to działa !!! :D
Wieczorem dogłębniejsze testy i pozwolę sobie zdać z tego relację (oczywiście jeśli będą osoby zainteresowane ;))

Pozdrawiam! (szczególnie tych wytrwałych i z zacięciem konstruktorskim)

« Odpowiedź #182 dnia: Grudnia 19, 2007, 11:16:15 »
Bardzo jestem ciekawy jak wypadną testy.Masz rację trudno na forum znaleźć gotowe dostępne rozwiązania MFD.Są różne indywidualne rozwiązania,ale autorzy nie przedstawiają szczegółów.Ja znalazłem kiedyś podobne podobne rozwiązanie na stronie http://www.simmeters.com/workspace.html,ale teraz ta strona wygląda inaczej.Z tego co pamiętam to opinie na forum tamtego rozwiązania nie były zbyt optymistyczne,ale to było parę miesięcy temu.
Wspomniałem o tym rozwiązaniu na 10 stronie tego wątku na samym dole.
Ja będziesz po testach daj znać.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #183 dnia: Grudnia 19, 2007, 13:32:36 »
Całkiem ciekawe rozwiązanie. Jego minus to posiadanie palma z PocketPC - trochę kosztują, a i programik ma swoją cenę. 15 euro to nie tak mało, jak na taki programik.
Z chęcią bym przetestował, ale zaporowa jest niestety strona hardware'owa jak dla mnie.

Jak dotychczas najtaniej chyba wychodzi zakupienie pada/klawiatury programowalnej Saitek'a PC Dash 2 (inna nazwa to P8000) i ściągnięcie darmowego oprogramowania - sterowników Dhauzimmer'a i PD-profile do tworzenia profili.

Ja Saiteka dorwałem na allegro jakiś czas temu za 65zł z przesyłką. Jednakże trudno je dostać, gdyż nie są już produkowane. Czatowałem ponad rok czasu, aż się jakiś egzemplarz pojawi na allegro.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #184 dnia: Grudnia 19, 2007, 17:17:23 »
Przeprowadziłem test zgodnie z planem - wynik jest jak najbardziej pozytywny (pomijając fakt, że ze względu na testowanie zrypałem misję  :002:).
Zastosowanie kombinacji PDA + Pocket MFP daje bardzo sprawne urządzenie do obsługi obu MFD oraz UFC. Korzystamy z niego w zasadzie intuicyjnie. Zestawienie połączenia między PDA a oprogramowaniem po stronie PC przebiegło bez większych problemów (dobrze jest na czas lotu wyłączyć synchronizację danych w ActiveSync by uniknąć ewentualnych opóźnień w transmisji).

Niestety, nie ma róży bez kolców :021:

Z doświadczeń jednego z kolegów z 13 WELT wynika, że jeśli w symulatorze dokona się zmian domyślnych klawiszy obsługujących funkcje MFD czy ICP (przypisanie innych klawiszy pod określone funkcje celem dopasowania np do konfiguracji Couguar'a) to nie ma możliwości wprowadzenia odpowiednich zmian do mapy klawiszy w kliencie na PDA, ergo kody klawiszy wysyłane przez Pocket MFP do AF lub OF nie są prawidłowe.

Podsumowując - jeśli nie grzebałeś w keystrokes.ini, masz pod ręką wolnego PDA spełniającego wymagania aplikacji, nie chce Ci się zapamiętywać wielu kombinacji klawiszy do obsługi MFD/UFC lub robić tego myszką albo chcesz poczuć się troszkę bardziej jak w RL kokpicie  :021: polecam zastosowanie Pocket MFP (mój wybór). Na pewno usprawni on codzienny "pilot workload". Z drugiej strony nic na siłę - przez tyle lat latania jakoś tam zapamiętałem skróty klawiaturowe do UFC czy OSB więc inni pewnie sobie z tym lepiej radzą.

Krótko mówiąc: macie możliwości (posiadacie wolne PDA) to polecam Pocket MFP. Jeśli nie - przeżyjecie bez tego.

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #185 dnia: Grudnia 19, 2007, 18:05:31 »
Dzięki za informacje.Jest to jakaś alternatywa.Dobrze,że wspomniałeś o klawiaturze.Korzystam z profilu Jagstang dla Cougara,gdzie są przedefiniowane klawisze dla ICP dla MFD jest bez zmian.Wacha mam do Ciebie pytanie.Czy rozwiązanie o którym piszesz można zastosować alternatywnie tzn.albo LMFD,RMFD,ICP lun np.UCF?

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #186 dnia: Grudnia 19, 2007, 19:09:28 »
Dzięki za informacje.Jest to jakaś alternatywa.Dobrze,że wspomniałeś o klawiaturze.Korzystam z profilu Jagstang dla Cougara,gdzie są przedefiniowane klawisze dla ICP dla MFD jest bez zmian.Wacha mam do Ciebie pytanie.Czy rozwiązanie o którym piszesz można zastosować alternatywnie tzn.albo LMFD,RMFD,ICP lun np.UCF?

Vito.... ale na cóż to Tobie skoro masz już te funkcje w swoim wypasionym kokpicie:

Przecież na PDA nie będziesz miał OBRAZU z MFD Viperka, tylko dotykowe klawisze OSB dla lewego i prawego MFD oraz dla ICP..
Przy sprzęcie, który już skonstruowałeś to wszelkie inne namiastki nie mają prawa bytu. Jedyne co ta naprawdę potrzebujesz to w pełni funkcjonalny ekran MFD (z obrazem radaru), który przy obecnym kodzie Falcona jest chyba nieosigalny.

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #187 dnia: Grudnia 19, 2007, 19:57:48 »
Źle zrozumiałem działanie aplikacji w Pocket MFP,dzięki za wyjaśnienie.Co do mojego kokpitu to rzeczywiście jest bardzo przydatny,nie potrzeba pamiętać klawiszy,stosować myszy i w minimalnym stopniu korzystać z klawiatury.Za parę dni przedstawię nową wersję kokpitu trochę okrojoną,ale o wiele mniejszą i bardzo ergonomiczną opartą tylko na jednym MJoy.
Co do dalszych planów to cały czas mam na uwadze MFD,ale z obrazami na ekranach.Ciekawe czemu na temat konkretnych rozwiązań MFD jest tak mało informacji chociaż z załączonych zdjęć kokpitów można się domyślać,że MFD wyświetlają obrazy.
W najbliższej przyszłości chcę powrócić do realizacji DED.Jest pewna szansa,że może coś z tego powstanie,ponieważ jeden z forumowiczów z przygotowaniem programistycznym zadeklarował pomoc.

« Odpowiedź #188 dnia: Grudnia 20, 2007, 19:30:32 »
Przedstawiam nową wersję kokpitu.Nazwałem go mini kokpit lub 2D.Można porównać rozmiary nowego i starego kokpitu.Realizuje podobne funkcje jak poprzedni ale jest trochę okrojony (tylko 3 funkcje z ICP).Jest zrealizowany na jednym MJoy.Będę go używał na codzień ponieważ zajmuje mniej miejsca.

Myślę,że będę dalej kontynuował prace związane z kokpitem
pozdrawiam
vito_zm

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #189 dnia: Grudnia 20, 2007, 23:15:02 »
Przedstawiam nową wersję kokpitu.Nazwałem go mini kokpit lub 2D.Można porównać rozmiary nowego i starego kokpitu.Realizuje podobne funkcje jak poprzedni ale jest trochę okrojony (tylko 3 funkcje z ICP).

eeee tam. Pierwszy o wiele bardziej mi się podoba. Ten jest taki.. minimalistyczny.... jak do.... LockOn'a !!!    :118:

:002:

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #190 dnia: Grudnia 24, 2007, 09:01:33 »
Co o tym sądzicie?
http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=3232.0
Autor napisał program do obsługi DED oraz PFL na bazie dwóch wyświetlaczy z Logitech G15 lub Z10.

« Odpowiedź #191 dnia: Grudnia 24, 2007, 13:05:04 »
Witam wszystkich falconowców oraz sympatyków,
mam zamiar w 2008 zbudować następną wersję kokpitu dla Falcona.Jestem na etapie wstępnych założeń.Ponieważ czuję się bardziej konstruktorem niż pilotem oraz nie mam zbyt dużej wiedzy na temat Falcona,dlatego będę konsultował z Wami problemy,które będą się pojawiały.Mam nadzieję,że mi pomożecie.Tyle wstępu a teraz wstępne bardzo ogólne założenia.
-Projektu powinien być optymalny ze względu na cenę.
-Wielkość kokpitu powinna być ograniczona do powierzchni średniego biurka.
-Kokpit oprócz sterowania przełącznikami powinien wyświetlać informacje typu RWR,DED,PFL oraz posiadać lampki kontrolne.
-Powinny być wyświetlane inne wskaźniki np.HSI,ADI itp.
-Projekt powinien uwzględniać dwie wersje AF oraz OF (jeśli jest to możliwe).
-Projekt nie uwzględnia MFD (wyświetlanie na ekranie).Na stan mojej obecnej wiedzy jest to dla amatora przy ograniczonych możliwościach finansowych nie do zrealizowania.
 Wstępne złożenia projektu mogą  wydawać się zbyt ambitne i nie realne do realizacji w amatorskich warunkach,ale jest to temat do dyskusji.Teraz mam konkretne pytania do falconowców.
-Czy jest możliwa realizacja wspólnego kokpitu dla AF oraz OF?
Ponieważ część z nas lata na AF część na OF to myślę,że taka realizacja projektu miałaby sens.Tak jak zaznaczyłem na początku nie znam dobrze wariantów sim falcona,dlatego pytam.Mam na myśli przełączniki czy są takie same i realizują podobne funkcje.Jeśli są różnice to może można to uwzględnić w odpowiednich profilach np.SVMapper.
-Jakie przełączniki oraz wskaźniki Waszym zdaniem są niezbędne w kokpicie a które mogłyby być?
Macie duże doświadczenie w lataniu na AF oraz OF dlatego Was pytam co byście chcieli mieć w swoich kokpitach?Ponieważ ze względu na wstępne założenia (cena,wielkość) będę musiał z czegoś rezygnować dlatego to pytanie.Dobrze byłoby zrobić dwa zestawienia:pierwsze elementy niezbędne oraz drugie "życzeniowe".
Na koniec chciałbym złożyć wszystkim Świąteczne Życzenia wszelkiej pomyślności
pozdrawiam
vito_zm

« Odpowiedź #192 dnia: Grudnia 27, 2007, 14:58:31 »
Ogólna wstępna kalkulacja projektu opartego na rozwiązaniach Beta Innovations.
Potrzebny podstawowy najtańszy moduł :ElectronFlux-Lite™: 2 Ports, 30 I/Os Price:$199.00 CAD.Do modułu jest dołączone oprogramowanie F4IM,które potrafi przechwytywać dane z współdzielonej pamięci.
Jeśli chcemy w projekcie wskaźniki typu np.RPM to minimalny zestaw kosztuje:
 F-16 4 Gauges Kit : Oil Pressure, Nozzle Postion, RPM, FTIT. Includes 8 x 4-PIN locking connectors, Acrylic Faceplates and needles
Price: $554.00 CAD
max.zestaw kosztuje:
F-16 8 Gauges Kit : Oil Pressure, Nozzle Postion, RPM, FTIT, HYD A & B, Cabin Pressure, EPU Fuel. Includes 16 X 4-PIN locking connectors, Acrylic Faceplates and needles
Price: $1099.00 CAD
Jeśli chcemy zastosować wyświetlanie DED oraz PFL   to musimy kupić graficzny LCD 196x64 pixels sterowany układem opartym na interfejsie Samsung KS0107&KS108.Nie znam ceny tego wyświetlacza.
Można zastosować CRT typ IP-1310/ALR do wyświetlania RWR.Nie znam ceny.
Można wyposażyć moduł podstawowy w accessories tzn.dodatkowe płyty do sterowania lamp,diod itp.oraz zwiększenia liczby portów np.Dx10-8BIT Analog Output Card za cenę :$99.00 CAD.
Wnioski.
Podsumowując produkty Beta Innovations można stwierdzić,że można przy ich pomocy przechwytywać dane z symulatora w czasie rzeczywistym (opóźnienie rzędu us) i realizować tylko część wskaźników kokpitu FalconAF.Cena na polskie warunki jest zaporowa.Ponieważ nie potrafimy przechwycić danych z symulatora to można rozważyć zakup tylko najtańszego modułu ElectronFlux-Lite™  za $199.00 CAD i na jego bazie przy wykorzystaniu dołączonego oprogramowania F4IM doprojektować pozostałe potrzebne moduły.Nie orientuję się ile może kosztować graficzny LCD 196x64 i czy jest dostępny podobnie z CRT dla RWR.Przyznam szczerze,że byłem większym optymistą zanim poznałem ceny.

« Odpowiedź #193 dnia: Grudnia 28, 2007, 14:38:46 »
Postanowiłem kontynuować ten wątek .Myślę,że jest parę przyczyn braku zainteresowania tym tematem:
-stosunkowo mała liczba falconowców na naszym forum a jeszcze mniejsza liczba "konstruktorów"
-duże koszty realizacji kokpitu nawet w uproszczonej wersji
-brak czasu.
Co do mnie to czasu mam dużo gorzej z pieniędzmi.Pomimo tego chcę kontynuować budowę kokpitu i przedstawiać na forum postęp moich prac mając nadzieję,że może w przyszłości ktoś będzie korzystał z moich doświadczeń.Tyle wstępu a teraz parę przemyśleń.
Ze względu na duże koszty będę stopniowo realizował w kokpicie funkcje wyświetlania danych na wskaźnikach oraz alarmy.Chcę na początek zrobić kokpit oczywiście nie cały tylko jego część w pełni klikany,ale w miejsce wskaźników umieszczę atrapy,które w przyszłości będą wymienione na prawdziwe wskaźniki.Atrapy chcę zrobić w formie paneli z rysunkami wskaźników typu ADI,VVI,ADA,HSI itp.tak aby kokpit nie wyglądał sztucznie.Rysunki chcę importować do programu Inkscape i tam tworzyć panele.Ta faza projektowania przypomina trochę robienie modeli,ale w większej skali.Mam w związku z tym pytanie gdzie mogę zdobyć rysunki wskaźników dla Falcona?Na ścieżce art\ckptart\res1600\default są różne rysunki,ale są one przeznaczone do kompletowania w trakcie gry przez program dlatego są nie kompletne np.bez wskazówek.
Drugi problem,który się pojawił to mała liczba przełączników typu toggle w MJoy,dlatego będę musiał zastosować 2 lub 3 sterowniki tak aby kokpit był klikalny (oczywiście tylko jego część).Ponieważ nie było odzewu na postawione pytanie dotyczące wersji OF to zakładam,że jest to na tyle skąplikowane,że nie ma sensu tworzenia wersji AF/OF.Tyle moich rozważań na wstępnym etapie założeń do projektu.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #194 dnia: Grudnia 28, 2007, 16:41:27 »
Może zrobisz screenshota w trakcie gry i stamtąd weźmiesz zobrazowanie wyświetlaczy?