Autor Wątek: Toyo napewno wie...  (Przeczytany 57289 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Toyo napewno wie...
« Odpowiedź #210 dnia: Marca 18, 2012, 18:00:17 »
Pomiędzy tymi wtopionymi w szybę paskami jakiegoś przewodnika (może nawet miedzi), jest warstwa czegoś (nie znam materiału) co ogrzewa szybę, ale jest niewidoczne dla pilota.
Jednym słowem jest to element ogrzewania elektrycznego przedniej szyby.

« Odpowiedź #211 dnia: Marca 18, 2012, 22:11:53 »
Ja zawsze zastanawiałem się co widzieli do przodu piloci MiG-21 PF, jak tym w ogóle dawało się latać, żeby w nic nie przydzwonić, to da mnie jedna z nierozwiązanych zagadek dzieciństwa  :001:

Jak na samolot do nie kręcenia chyba wystarczało. Poza tym był już radar no i Lazur  :118:

« Odpowiedź #212 dnia: Marca 19, 2012, 11:34:48 »
Pomiędzy tymi wtopionymi w szybę paskami jakiegoś przewodnika (może nawet miedzi), jest warstwa czegoś (nie znam materiału) co ogrzewa szybę, ale jest niewidoczne dla pilota.
Jednym słowem jest to element ogrzewania elektrycznego przedniej szyby.

A spryskiwacze są ? :021:

« Odpowiedź #213 dnia: Marca 22, 2012, 15:18:44 »
http://www.airpolicing.wp.mil.pl/pl/3_37.html

A o co chodziło w tym ? To prawda, że Polacy zasiedli za sterami Raptorów ? Mam na myśli zwykły przelot, a nie to, co zakłada artykuł, bo jakoś ciężko w to uwierzyć. ; )

Pytanie numer dwa. Ktoś na forum zadał pytanie, czy płk. Kozak odszedł na emeryturę. To prawda ? Nie ukrywam, że to spora strata, szczególnie dla bywalców pokazów.

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #214 dnia: Marca 22, 2012, 15:35:56 »
Oczywiście, kilku pilotów (dwóch-trzech) rotacyjnie wysyłanych jest do Stanów dla podtrzymania nawyków, większa grupa regularnie odbywa ćwiczenia na symulatorze.
W przyszłości mamy przejąć używane F-22 w zamian za wycofywane MiG-29, których modernizacja staje się mało opłacalna, dlatego sukcesywnie przeszkala się personel latający i techniczny, rozkładając tym samym koszty na dłuższy okres.
Ze względu na szereg ograniczeń Amerykanie nie mogą wysyłać Raptorów tam gdzie chcą, nadarzyła się okazja w Szawle i tam rozpoczęto współpracę.
Teraz przy okazji Red Flag na Alasce też będzie wysłanych kilku do przeszkolenia w pobliskiej (~600 km  :021: ) bazie na ten typ samolotu.
O tym, że właśnie Raptor ma zastąpić MiG-29 zdecydowało kilka czynników, po pierwsze dwusilnikowy - piloci mają uprawnienia, po drugie jest to forma "zapłaty" za udział w misjach w Iraku i Afganistanie. Nie należy spodziewać się jakichś kokosów, ale cena ma być wielce konkurencyjna, znając korzenie narodowe USmAńczyków, nie będzie to na pewno 1 ojro, ani 1 dolar.
Docelowo do 2020 roku w Raptory ma być wyposażona jednak baza, początkowo, ale i chyba końcowo, będzie ich 16 sztuk + symulator. Jesienią ubiegłego roku dokonano pomiarów budynków i okazało się, iż pomieszczenia po kabinie treningowej MiG-29 nadają się do zabudowy symulatora, muszą jedynie zainstalować odpowiedni system klimatyzacji oraz popracować nad zabezpieczeniami (strefy bezpieczeństwa). Rozważano możliwość wykorzystania do tego celu jednego ze schrono-hangarów, ale wymaga to zbyt daleko idących przeróbek.
W ogóle całość jest dość dużym przedsięwzięciem, z obroną opl włącznie.
Poczekamy zobaczymy.
Tak czy inaczej Malbork zwinie swoje skrzydełka i zostanie przeniesiony do EPMM, będzie latał aż do całkowitego pożegnania MiG-29, co planuje się w okolicach 2025 roku.

« Odpowiedź #215 dnia: Marca 22, 2012, 15:38:21 »
Dobra, widzę datę, dałem się wrobić, ale doceniam inwencję twórczą w wyjaśnieniu. Trzeba było do wywiadu wojskowego z takimi predyspozycjami  :003:

« Odpowiedź #216 dnia: Marca 22, 2012, 19:01:08 »
A co z tymi F-35 dla Marynarki Wojennej w ramach drugiej transzy offsetu za F-16 ? Aktualne to jest ?
-Mamo dlaczego ci ludzie klęczą?
Bo to synku E24 jedzie.
-A ten za nim, to ma awarię?
Nie synku, to diesel.

« Odpowiedź #217 dnia: Kwietnia 01, 2012, 18:08:42 »
Sentry White Raptor 2011

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #218 dnia: Kwietnia 01, 2012, 18:42:18 »
To photoshopa w WOSLU też Ciebie uczyli ? :)
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #219 dnia: Kwietnia 01, 2012, 18:50:36 »
A czego tam nie uczono? Znam takiego który będąc na WOSL-u narąbał się piwem bezalkoholowym.  :021:

« Odpowiedź #220 dnia: Kwietnia 06, 2012, 23:45:50 »
Toyo  :020:, a czemu ten MiG taki niestabilny('majtnęło' nim) w 2:41(2) ?

http://www.youtube.com/watch?v=7B6nKXVYcUk&feature=related

Nie toleruję już odpowiedzi w stylu: "jest hamulec ręczny między drążkiem sterowym, a przepustnicą" lub "było ślisko". Nie dam się nabrać.  :118:

« Odpowiedź #221 dnia: Kwietnia 10, 2012, 20:10:53 »
Powietrze atmosferyczne nie jest jednolite, to mogła być zwykła turbulencja, widać na niebie chmury, czyli "kominy" większe, czy mniejsze mogły występować. Jak nie turbulencja to może podmuch wiatru i też będzie "majtnięcie", odnośnie podmuchów jest fajny film jak rzuca znacznie cięższymi furami:
http://www.youtube.com/watch?v=5NdLN6R98nc

To moja wersja, odpisałem jako osoba której nie pytano... ale kolanem może nie zapłace.
Lotnik, skrzydlaty władca świata bez granic, ze śmierci drwi, w twarz się życiu głośno śmieje

« Odpowiedź #222 dnia: Sierpnia 24, 2015, 22:46:11 »
Toyo, pytam na forum otwartym, celowo podnosząc stary temat ze względu na interesujące zagadnienie: czy Ty wiesz coś o okolicznościach katastrofy mjr pil. Jerzego Moryca z 1984 roku ?
Domyślam się, że to nie "Twoje lata" w Mińsku, ale może ?

Znalazłem tylko taki opis:
"W tym miejscu dnia 18.02.1984r o godz. 10.44 miała miejsce katastrofa samolotu MIG 21 PF zginął mjr inż. pilot Jerzy Moryc z 1 PLM Mińsk Mazowiecki. ZADANIE: oblot eksploatacyjny po wymianie pomp paliwa. Na wysokości 14 000 m w dobrych warunkach pogodowych w 18 minucie lotu została przerwana łączność radiowa z pilotem. Samolot uderzył w ziemię w tym miejscu z prędkością 1,6Ma (1984km/h) pod kątem 85 stopni (prawie prostopadle). Przyczyn nie ustalono do dziś (awaria sprzętu lub nagła niedyspozycja pilota). SZCZĄTKÓW SAMOLOTU NIE WYDOBYTO Z ZIEMI. Dziś to piękne miejsce pośród pól i upamiętniający kamień z tablicą. Co zmusza do refleksji - szczątki samolotu zbierane do dziś na polu i składane przez rolników pod kamieniem. Warto uczcić śmierć polskiego lotnika..."

Ponadto, byłem na miejscu katastrofy i rzeczywiście szczątki wychodzą do dzisiaj. Natomiast niewiele więcej wiadomo...
Spekulowano coś na temat okoliczności ? Wiem, że lotnictwo i spekulacje = Macierewicz, ale minęło tyle lat, że chyba nikt już nie będzie miał za złe. Sama sprawa jest niesłychanie ciekawa...

« Odpowiedź #223 dnia: Sierpnia 27, 2015, 23:56:37 »
Niestety, nie wiem nic ponad to co napisałeś.
Ale będę miał na uwadze podczas "spotkania pokoleń".

« Odpowiedź #224 dnia: Października 24, 2015, 13:09:51 »
Nie jest to może pytanie konkretnie do Toyo, ale może jakoś się odniesiesz. Czy jest szansa albo jakaś bliżej nieokreślona perspektywa, że tacy ludzie będą pracować w taki czy inny sposób dla armii ?

Wpadłem dopiero niedawno na tę informację, bo to dość znana postać. Szokuje, że efekt szkoleniowy, który był konsekwencją bardzo drogiej inwestycji, został zakończony tak szybko i nie będzie oddziaływał w SP. Kto na to pozwala ?

http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/spoleczenstwo/1596409,1,pilot-polskiego-mysliwca-o-kulisach-swojej-pracy.read

Młody chłop, w sile wieku. Rozumiem, że szarpać na dużych G nie da się zawsze, ale przecież ten człowiek, jak i wszyscy dobrze wyszkoleni polscy piloci, to kopalnie wiedzy teoretycznej.
Z drugiej strony, tutaj powody odejścia nie były związane ze zdrowiem, a z polskim piekiełkiem i szeroko pojętym betonem w armii. Nie rozumiem, jak można na coś takiego pozwolić.
Wiem Toyo, że teraz, mimo stanu rezerwy, szkolisz nadal, co jest bardzo pozytywne, tylko jest to kropla w morzu.