Autor Wątek: Publikacje dot. Lotnictwa  (Przeczytany 8524 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bee

• *
Odp: Publikacje dot. Lotnictwa
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 10, 2007, 16:18:08 »
Ja czytałem po tym jak udało mi się wyhaczykć tą książkę za bezcen w promocji podczas likwidacji księgarni. Czy warto kupić? Powiem ci, że nie wiem. Ja mam co do niej mieszane uczucia. Po pierwsze facet który to napisał sam jest weteranem, a nie historykiem, a co to oznacza pisać nie muszę. Ta książka to właściwie kalendarium działań 23 Grupy Myśliwskiej ze szczegółowym naświetleniem  niektórych epizodów i tylko wzmianką o innych. Pomimo takiej jej formy czyta się to świetnie co jest zaletą. Brak może w spisie treść czy na marginesach dat co mogło by ułatwić poszukiwanie jakiegoś wydarzenia oraz np. większej ilości map niż, jeśli się nie mylę jedna, co sprawia, że w pewnym momencie nie wiemy o czym właściwie czytamy jak facet zacznie rzucać chińskimi nazwami miejscowymi.
   Ale teraz największy grzech. Tylko przy jednej, jedynej walce autor użył dostępnych materiałów drugiej strony. Więc książka ta jest do bólu amerykańska. Boys gromią wszystkich i wszystko na około sami ponosząc minimalne straty. A kogo obchodzi, że przyznano im 15 zestrzeleń, a po stronie przeciwnika w walce brało udział tylko 12 samolotów. Taki mało istotny szczegół. Wygląda ta książka więc jak jakaś kronika jednostki spisywana podczas wojny, a nie 50 lat po niej. I tak trzeba ją odbierać. Nie jest to opis walk na jakimś froncie w określonym czasie, tylko właśnie wyjątkowo subiektywną historię grupy myśliwskiej pisaną przez kogoś kto nie ma przygotowania metodycznego.
   A czy warto kupić? Tak. Pamiętaj tylko, to nie taka synteza jak FW 190 Asy frontu... więc ilość szczegółów może Cię przytłoczyć, mimo iż to nie książka historyczna.

Ps. Kiedy piszemy tytuły to wielką literą piszemy tylko pierwszy wyraz, a pozostałe małą chyba, że zasady ortografii stanowią inaczej. Więc nie „Focke-Wulf Fw 190 Asy Frontu Wschodniego”, ale „Focke-Wulf Fw 190 asy frontu wschodniego”. I bez cudzysłowie, chyba, że używamy nazwy książki w tekście tak jak ja teraz.

Pozdrawiam.

hellkitty

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 10, 2007, 17:33:04 »
Polecam bardzo dwie serie z wydawnictwa Avia Press- Militaria Lotnicze i Skrzydła w miniaturze. Z tym, że obydwie skupiają się głównie na aspekcie technicznym. Sądze, że doskonałym uzupełnieniem są do tego monografie Aj Pressu.

« Odpowiedź #17 dnia: Października 17, 2007, 20:52:10 »
Witam,

Ostatnio połknąłem "Samuraja" Saburo Sakai i szukam czegoś podobnego. Czy można coś takiego dostać w naszym ojczystym języku??

Pozdro!!
"Ouendat" aka. "Jasta12_Blitz"

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #18 dnia: Października 18, 2007, 14:33:20 »
Co oznacza "coś podobnego"? W tematyce, formie... ??
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #19 dnia: Października 18, 2007, 21:01:05 »
podobne książki - Clostermanna, Knockego czy też starsze np. Pokryszkina...
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

HansVonStunke

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Października 19, 2007, 08:57:41 »
Quendat- Urbanowicz, 'Ogień nad Chinami'...wydaje mi się, że to ta sama kategoria literatury, co 'Samuraj' iwspomniane przez Leona ksiązki.

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #21 dnia: Października 19, 2007, 12:15:27 »
"Ogień nad Chinami" Urbanowicza, jest w tej chwili wydanie do nabycia w Empiku za 34 pleny (sam kupiłem w sobotę).
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

« Odpowiedź #22 dnia: Października 19, 2007, 16:55:10 »
Pierre Clostermann - tak, to już czytałem.

Chodziło mi raczej o klimat pacyfiku i stronę Japaońską.
"Ouendat" aka. "Jasta12_Blitz"

« Odpowiedź #23 dnia: Października 19, 2007, 21:38:49 »
Bohdan Arct - "Kamikaze - Boski wiatr", może?

Ta powieść Arcta jest dość dobrze znana miłośnikom militariów, ale im dla przypomnienia, a innym dla orientacji...

Jest to historia młodego japońskiego lotnika, który walczył dla cesarza i swojej ojczyzny, a gdy szale II wojny zaczęły się przechylać na stronę przeciwnika, spotkał go wielki zaszczyt - mógł poświęcić swe życie jako jeden z wielu "kamikadze" - lotników-samobójców, którzy, dla uzyskania większej pewności zniszczenia nieprzyjacielskiego okrętu, zamieniali swoje samoloty w żywe bomby.

Pomysł napisania tej książki powstał, gdy B. Arct przeczytał autentyczny pamiętnik jednego z takich lotników. Temu akurat pilotowi "nie udało się" zginąć i miał szansę, aby opowiedzieć swoje losy. Ponad pięć tysięcy innych - nie....

"Japonia jest przedziwnym krajem, a prawda to najfantastyczniejsza fantazja, jak powiadają mądrzy ludzie..."

Polecam. Wbrew tytułowi, książka nie tylko o kamikaze, gdyż najpierw śledzimy losy bohatera gdy brał udział w walkach powietrznych nad Japonią.

Offline Bee

• *
« Odpowiedź #24 dnia: Października 21, 2007, 18:29:28 »
Ja odradził bym powieść Arcta. Bajeczka do kwadratu przy której Dywizjon 303 to dzieło naukowe. Autor zupełnie nie znał realiów lotnictwa japońskiego, a kierując się obiegowymi opiniami o nim napisał książkę która z realiami nie ma nic wspólnego. Życie codzienne w siłach powietrznych to po prostu  kpina.  Autor opisuje także walki samolotów które nie wzięły nawet uwagi w wojnie. Ale jako powieść... dość przeciętna. Świetna rzecz z powieści lotniczych to oczywiście "Nalot" Deightona. Ale nie czepiajmy się już znanego pilota i populizatora idei lotniczej w społeczeństwie polskim (niezaprzeczalne zasługi). Pisał w czasach jakich przyszło mu żyć i to chyba w pewnym stopniu usprawiedliwia bzdury które zawierają jego książki (nie będę tu się rozpisywał, kto czytał ten wie)

Do rzeczy. Ryuji Nagatsuka "Byłem Kamikaze". Dla mnie zdecydowanie lepsza niż Samuraj, choć pierwsze rozdziały możesz sobie śmiało odpuścić. Z lepszych rzeczy to czytałem chyba tylko Knockego i Łaszkiewicza. Choć co do opisu walk powietrznych najciekawszy jednak zdecydowanie jest Gabreski. 
Jak chcesz więcej o lotnictwie japońskim poza wspomnieniami to oczywiście artukuły (głównie w Lotnictwie i NTW) i książki Krzysztofa Zalewskiego-facet jest u nas w sprawach lotnictwa japońskiego najlepszy. Raczej odradzam kilkudziesięcio tomową pracę Zbigniewa Krali Kampanie Powietrzne DWŚ.

PS Nie chce przynudzać, ale w pamięci utkwił mi motyw w książce Krali kiedy tłumacząc zbyt wysokie zgłoszenia bohaterów napisał, że źródła mogą mięć także w fałszowaniu danych w archiwach japońskich, którzy w ten sposób zaniżali straty. No jak ktoś jest wierzący to się może nogą przeżegnać.

Witek

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 07, 2007, 16:10:18 »
To jak z tą listą książek "koniecznie przeczytać"? Ja jako laik nie wiem co warto przeczytać, jakich autorów, nie wiem kiedy ktoś bajki piszą itp. Niestety interesują mnie tylko pozycje polskojęzyczne.

Przy okazji, nie wiedziałem gdzie to umieścić, w końcu też publikacja. Powiedzcie mi proszę na ile rzadka i cenna jest tak książeczka ( niezależnie od odpowiedzi i tak się jej nie pozbędę):

http://img221.imageshack.us/img221/6803/kriegsflugzeugefz2.jpg

tinas

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 22, 2007, 21:13:40 »

Halo !
Ciekawy watek. Jezeli chodzi o FW 190 to w 1980 wyszla w niemczech dosc ciekawa ksiazka pana Alfreda Price pod tytulem " Sie flogen die FW 190 : d. Kriegseinsatz e. berühmten Flugzeuges " - co oznacza " Oni latali ten FW 190; dzialania bojowe slynnego samolotu ". ISBN 3-87943-686-X. Ksiazka jest ciekawa bo oparta na wspomnieniach tych pilotów którzy walczyli na nim. Polecam.
 Mysle ze na tej stronie mozna takze pisac recenzje na temat róznych ksiazek albo róznych artykulów które zostaly ostatnio wydane albo tych bardzo starych ale jeszcze aktualnych. Co Panstwo na to.
 Pozdrowienia tinas.

tinas

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 11, 2007, 21:12:07 »

Halo!
 Nikt nie odpowiedzial a wiec mysle ze cos niecos mozna napisac.

Michulec Robert: "Elita Luftwaffe; Rzecz o niemieckich Asach Mysliwskich 1939-45". Ksiazka wydana zostala w 1999 roku przez wydawnictwo ARMAGEDON. Cena 73 zlote i 60 grosze wtedy. Kupilem i musze powiedziec wyrzucilem pieniadze. Autor próbowal moim zdaniem napisac cos szybko, co tez sie szybko sprzedac. Popelnil tez kilkanascie bledów, m.in.: strona 205 "W ciagu zaledwie 6 pazdziernikowych dni starc pod Newelem, przede wszystkim na skutek dzialan pilotów IV./JG 51, tylko jedna 240 IAD stracila az 62 samoloty!" (sic!) Zimin w swojej ksiazce pisze o tym: "В целом же за период с 6 по 11 октября 1943 года летчики дивизии произвели 1450 боевых вылетов и сбили 94 самолета противника....с конца августа до середины октября 1943 года, летчики [248] 240-й провели 111 только групповых боев....Менее чем за два месяца наши летчики сбили 222 самолета противника: 32 — Хе-111, 29 — Ю-88, 11 — Ю-87, 3 — До-215, 4 — До-217, 1 — «Хеншель-126», 125 — ФВ-190, 17 — Ме-109. Мы за этот период потеряли 58 летчиков: 14 погибло в воздушных боях, 44 не вернулись с боевого задания. Наши потери в боевой технике составили 62 самолета." itp. Autor takze zapomnial ze dzialania lotnicze byly takze prowadzone jeszcze w 1945 roku.

W francuskim Aero Journal Nr.33 (10-11.2003) mozna znalesc na stronach 46-53 ciekawy artykul pana Przemyslawa Skulskiego pod tytulem "1er septembre 1939 La Bataille de Varsovie". Chociaz Artykul pisany jest w jezyku francuskim mysle ze moze wzbogacic informacje tych którzy interesuja sie tym okresem oraz tzw. Luftwaffomanów. Pokazane sa barwne sylwetki samolotów PZL P.7a Podporucznika Erwin Kawnik, PZL P.11a Kpt. G.Sidorowicz, Bf 109D-1 Ltn. G.Scholz, Ju 87B-1 Ltn. K.Kuhlmey, Bf 110C-1 Hptm. F.Schleif.

To narazie tyle. Pozdrowienia
  tinas

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 12, 2007, 00:34:52 »
No Michulcowi okres dwóch miesięcy skrócił sie do 6 październikowych dni ;).
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Agadam

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 16, 2007, 20:26:35 »
A co sądzicie o tych publikacjach:

http://kagero.pl/index.php?cPath=38_98

Nie za drogie to, fajne opisy walk powietrznych i samolotów. Dobre fotografie i rewelacyjne grafiki Janusza Światłonia. Do tego podstawowe plany modelarskie w skali 1/72. Mnie się bardzo podoba!