Autor Wątek: Wieczny konkurs odc. II  (Przeczytany 149148 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Blackmessiah

• Gość
Odp: Wieczny konkurs odc. II
« Odpowiedź #150 dnia: Marca 21, 2007, 18:49:57 »
Tak, chodziło mi o Bearcata. Z tym słowem "nieoficjalny" namieszałem. Zaś XF-84H był najszybszym samolotem śmigłowym.

Leon zadajesz.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #151 dnia: Marca 21, 2007, 18:56:41 »
Na czym polegała stosowana w WWS metoda skoku ewakuacyjnego z myśliwca zwana "zrywem"?

Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: Marca 21, 2007, 19:09:38 »
Na wysunieciu sie do połowy ponad wiatrochron ,i pociągnięciu za wyzwalacz szmaty.Skutecznośc nieznana ze względu na brak pochodzących z pierwszej ręki przekazów :D Zapewne jednak dorownywala skutecznosci vvs w walce z Der Luftgangsta

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #153 dnia: Marca 21, 2007, 19:13:21 »
Zapomniałem, że Uber ma sieć z UK! Zgadza się. Znane są przypadki nieudanego skoku - np legendarny as Gorowiec (ten od 9 Ju-87 w jednej walce, w której nikt z jego pułku go nie widział - opis na forum, wątek "Kogo bardziej podziwiać") został znaleziony po latach w kabinie z linkami spadochronu oplątanymi wokół kadłuba swej maszyny. Wg opisów i wspomnień "zryw" stosowano na niskim, bardzo niskim pułapie.
Szmajs zadaje.  :001:
Chociaż przedstawiciele kółka wzajemnej adoracji powinni być wykluczeni z konkursu  :021:.
« Ostatnia zmiana: Marca 22, 2007, 00:19:52 wysłana przez Leon »
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #154 dnia: Marca 21, 2007, 19:52:27 »
Dopowiem, że metodę zrywu zaleca się stosować w ekstremalnych sytuacjach i w szybownictwie.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

303_Hornet141

• Gość
« Odpowiedź #155 dnia: Marca 21, 2007, 20:18:55 »
Zaciekawiła mnie ta "metoda zrywu" więc poprosiłem google o wyjaśnienia.

Znalazłem coś takiego:
http://www.softel.gda.pl/~aeroklub/doc/skoki%20przymusowe.doc

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #156 dnia: Marca 21, 2007, 22:23:06 »
Przyznam, że nie szukałem informacji na ten temat w polskiej literaturze. Znaleziony  przez Horneta opis jest b. ciekawy. Natomiast spotkałem się wielokrotnie ze zrywem zarówno w relacjach z walk Sowietów spisanych w czasie wojny, po wojnie a nawet bodajże w ostatnich latach (wywiady z weteranami, wspomnienia) jak i dzisiaj pisanych publikacjach, nie tylko rosyjskich. Lecz odszukanie konkretnych tytułów nie wchodzi w grę - brak wolnego czasu.

Szmajser - wy sie tam puddingiem i sikowatym browarem nie zapychajcie tylko zadawać mi tu pytanie.  :021:
« Ostatnia zmiana: Marca 22, 2007, 00:20:36 wysłana przez Leon »
Marcin Widomski

« Odpowiedź #157 dnia: Marca 22, 2007, 00:02:43 »
A ja dodam tylko, że znam osobiście osobę, która uratowała się skacząc metodą "zrywu" z szybowca na wysokości nie przekraczającej 50m (minimum "producenta" dla spadochronu SP-6 to 100m przy 120km/h, o ile pamięć nie zawodzi...). I znów najciekawsze pytania padają, gdy mnie nie ma...
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #158 dnia: Marca 22, 2007, 00:17:22 »
To ja mam pytanie pozakonkursowe do Mirona i innych kolegów związanych praktycznie z lotnictwem - czy metoda zrywu była stosowana w Polsce przed DWŚ, zarówno w lotnictwie cywilnym jak i wojskowym? Czy może przywędrowała z zagranicy po wojnie? Jeżeli tak to zza której?
Marcin Widomski

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #159 dnia: Marca 30, 2007, 08:23:00 »
Co robił Adolf ...Galland :D w latach pięćdziesiątych.

Offline Rolam

« Odpowiedź #160 dnia: Marca 30, 2007, 09:10:32 »
UCzył latać argentyńczyków :)
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

HansVonStunke

• Gość
« Odpowiedź #161 dnia: Marca 30, 2007, 09:10:53 »
Co robił Adolf ...Galland :D w latach pięćdziesiątych.

Jadł, pił, spał, sr**...  :118: i jeszcze ze 1539 innych rzeczy.  :021:
Nie ma to jak precyzyjne pytanie  :002: :118:

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #162 dnia: Marca 30, 2007, 09:54:19 »
Von Stunke przywołuje Was do porządku :D  :020: :020: :020:

Jest to dosyć ciekawy okres w życiu wspomnianego gentlemana ,Ze w argentynie to wiemy, ale nie wiemy jeszcze co takiego tam robił :D

HansVonStunke

• Gość
« Odpowiedź #163 dnia: Marca 30, 2007, 11:04:04 »
No tak, to jak ktoś prawdę napisze to go do porządku przywołują...
No dobra, te 1539 to strzelałem, mogłem się pomylić  :118:
A Tobie z pewnością musiało chodzić o zmianę przez Gallanda stanu cywilnego (biedak się w latach 50tych ożenił, jeśli wierzyć wikipedii... :020::118: :121:.
Wiem, wygrałem fosforyzujące okulary przeciwsłoneczne do użytku w nocy i latarkę zasilaną światłem słonecznym do użytku w dzień, gratulować mi nie musicie, a pytania nie zadam bo jestem dziś ostatni dzień w starej pracy i jestem zbyt zajęty planowaną przeprowadzką do nowej pracy  :020: (co widać po statystyce z moich wizyt dziś na Forum  :121: :118:)

« Odpowiedź #164 dnia: Marca 30, 2007, 11:55:28 »
Jest to dosyć ciekawy okres w życiu wspomnianego gentlemana ,Ze w argentynie to wiemy, ale nie wiemy jeszcze co takiego tam robił :D

Z tego co pamiętam to uczył latać Argentyńczyków na Meteorach  :002:
Nie ma to jak były pilot jaskółki w brytyjskim myśliwcu odrzutowym :118:, kiedyś na discovery nawet się o tym wypowiadał i z tego co pamiętam uznał że "Me 262 z silnikiem Meteora byłby myśliwcem doskonałym"  :021:
Wygrałem?