Autor Wątek: Wieczny konkurs odc. II  (Przeczytany 155821 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Wieczny konkurs odc. II
« Odpowiedź #195 dnia: Kwietnia 09, 2007, 18:17:04 »
Nawet jak na przerwę świąteczną minęło mnóstwo czasu, a zainteresowania nie widać. Pora więc zmienić pytanie. Ale najpierw wyjaśnienie.

Kolega Lookas kombinował w dobrym kierunku, ale raz że o główne okucia chodziło, a nie pomocnicze, a dwa, że brak szczegółów, o które było pytanie. Odpowiedź więc brzmi:

W większości samolotów okucia główne łączące skrzydła z kadłubem mają swe osie wzajemnie równoległe, a czasem nawet współosiowe. Zaletą tego rozwiązania jest przede wszystkim prostota technologiczna - całość można wykonać "na jednej maszynie", często w czasie jednej operacji technologicznej; dodatkowo względnie łatwo jest utrzymać wysoką dokładność wykonania. Problemy pojawiają się natomiast w sferze obliczeniowej - układ taki jest prawie zawsze statycznie niewyznaczalny, przez co złożony układ sił przenoszonych ze skrzydła na kadłub nie daje się jednoznacznie "podzielić" na poszczególne "części" okucia. Problem raczej niewielki dla samolotów, w których dźwigar (czy to końcówki skrzydłowe, czy osobna część kadłubowa) przechodzi przez całą szerokość kadłuba - ponieważ główną przyczyną kłopotów są momenty sił, problem w znacznym stopniu upraszcza odsunięcie od siebie (czasem znacznie) poszczególnych okuć czy ich "części". Tak jest najczęściej w dolnopłatach, w których dźwigar przechodzi pod "najważniejszym przyrządem pilotażowym" (czyt. dupą) pilota. W górnopłatach przechodzi on w okolicy "osobistego komputera zarządzania lotem" (czyt. głowy), więc albo zwiększymy wysokość kabiny, aby się tam zmieścił (co nie zawsze rozwiązuje problem), albo wymyślimy jakąś pomoc, którą najczęściej jest zastrzał. Willi M. poszedł jednak inną drogą: zaprojektował układ okuć, w którym osie sworzni są do siebie prostopadłe (a do tego "zwichrowane" czyli się nie przecinają). Pozwoliło to stworzyć układ statycznie wyznaczalny, a tym samym prosty i jednoznaczny w obliczeniach. Kilka dodatkowych ulepszeń (m. in. "przerzucenie" części sił na okucia pomocnicze, czego rezultatem jest śliczna kratownica na przedniej i tylnej szybie "Wilgi") i mamy czysty aerodynamicznie i pewny wytrzymałościowo układ wolnonośny. Dodatkowym plusem jest to, że takie rozwiązanie wymaga luzów na sworzniach (o zgrozo...), przez co dopuszczalne są nieco mniejsze dokładności wykonania, zabójcze dla układów klasycznych...

Uprzejmie proszę kol. Lookasa o zadanie kolejnego pytania.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

lookas

• Gość
« Odpowiedź #196 dnia: Kwietnia 09, 2007, 18:59:26 »
Ja mam takie banalne pytanie: jaka jest pierwsza zasada wyprowadzania z korkociągu??

Cześć wypowiedzi dotyczącej śmigłowca przeniosłem do nowego wątku: http://www.il2forum.pl/index.php/topic,8741.msg131870.html#msg131870
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 09, 2007, 19:18:44 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #197 dnia: Kwietnia 09, 2007, 19:00:35 »
Zachować spokój?

lookas

• Gość
« Odpowiedź #198 dnia: Kwietnia 09, 2007, 19:07:44 »
hehe, myślałem że dłużej będę czekać na odpowiedź.

Belfegor zadaje następne pytanie

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #199 dnia: Kwietnia 09, 2007, 19:07:47 »
jesli zrobiło się cicho a swiat kręci się w jednej płaszczyźnie - naszych oczu to wysiadać w miarę skromnych możliwości, jeśli zaś nie jest bardzo cichoi swiat wiruje :D  to :

określić kierunek obrotu samolotu, następnie wychylic ster kierunku w kierunku przeciwpołożnym do obrotu
oddać drązek

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #200 dnia: Kwietnia 09, 2007, 23:26:04 »
oddać drązek

Najlepiej instruktorowi :D

HansVonStunke

• Gość
« Odpowiedź #201 dnia: Kwietnia 10, 2007, 12:28:29 »
Ja mam takie banalne pytanie: jaka jest pierwsza zasada wyprowadzania z korkociągu??

Zachować spokój?

A dlaczego mielibyśmy go utracić :121:? Wprowadzamy, kręcimy ile chcemy/nam każą/wyjdzie, i wyprowadzamy... :118: :020:

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #202 dnia: Kwietnia 10, 2007, 12:31:50 »
.....kręcimy ile chcemy....
No, nie tak całkiem ile chcemy :021:
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

HansVonStunke

• Gość
« Odpowiedź #203 dnia: Kwietnia 10, 2007, 13:00:48 »
No, nie tak całkiem ile chcemy :021:

No, tu mnie Kolega ma :020:...istotnie, Matka Ziemia nieco ogranicza pełną dowolność w tym względzie....
BTW- w naszym aeroklubie krąży historia jak pewien pilot poleciał na KTP z pewnym instuktorem...Pilot był przyzwyczajony, że instruktor na KTP mówi, kiedy wyprowadzać, instruktor uważał, że pilot powinien sam wiedzieć kiedy wyprowadzić...
No i kręcą -jedna zwitka, druga,.. piąta...wreszcie instruktor się odzywa spokonie : "Przepraszam, czy my tak do samej ziemi ? bo jeśli tak, to ja wysiadam..."  :021: :020:

« Odpowiedź #204 dnia: Kwietnia 10, 2007, 13:08:33 »
No, to pytanie: 30 Airbusów A320 linii jest wyposażonych w pewną modyfikację, łatwą do wypatrzenia na zdjęciach. Tylko ta linia zakupiła Airbusy wyposażone w tę modyfikację. Co to za modyfikacja i czemu ma służyć?

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #205 dnia: Kwietnia 10, 2007, 18:56:59 »
Mniemam że idzie o Airbusy A320 Indyjskich linii lotniczych. Wśród niektórych egzemplarzy, w związku z kilkoma groźnymi wypadkami podczas prób lądowania owych samolotów w różnych portach lotniczych, faktycznie przeprojektowano bodajże m.in. lawetę podwozia głównego (laweta 4-kołowa).

« Odpowiedź #206 dnia: Kwietnia 10, 2007, 19:04:04 »
Dokładnie o to chodziło! Gratuluję, zadajesz :)

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #207 dnia: Kwietnia 10, 2007, 21:23:17 »
Danke sehr :D

Moje pytanie jest następujące: proszę podać nazwę samolotu na poniższym zdjęciu (z uwzględnieniem oznaczenia konkretnej wersji, bowiem przypuszczam iż sam samolot dla wielu szanownych Forumowiczów nie jest obcy ;)) oraz jego przeznaczenie. Żywię nadzieję że pytanie nie należy do kategorii "wymyślnych" ;)

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #208 dnia: Kwietnia 10, 2007, 21:41:59 »
Ił-80, główne zadanie to transmisja i retransmisja łączności na ultraniskiej częstotliwości. Za jego pomocą prezydent Putin może nacisnąć red button przebywając na plaży w Wenezueli :D
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #209 dnia: Kwietnia 10, 2007, 21:52:57 »
Zgadza się. Ze swojej strony dodam że samolot ma kilka nazw, oprócz tego można spotkać jeszcze Ił-86WKP oraz Ił-87. Kurde, zadając zagadkę nie pomyślałem, że daję w konkursie Kusch'owi pytanie za darmo :121:

Jesteście następni Herr Kusch :)