Autor Wątek: Wieczny konkurs odc. II  (Przeczytany 149134 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Wieczny konkurs odc. II
« Odpowiedź #465 dnia: Czerwca 24, 2007, 08:27:40 »
Zwiększono prędkość samolotu przy której oddawano strzał. Wiem że może i nie o to chodzi, ale jest to chyba "najtańszy sposób " poradzenia sobie z tym problemem ...

To oczywiście też błędna odpowiedź.

Dobrze czas na podpowiedź, po której wszystko powinno być już proste:

W działku NR-30 nie było żadnej tego typu prowizorki czy rozwiązań "na siłę". Podczas konstruowania działka, mając za bazę poprzednie NR-23 (mniejszego kalibru) zastosowano urządzenie, które w celowy sposób hamuje odrzut lufy. Urządzenie samo w sobie jest czymś znanym i powszechnie stosowanym w sprzęcie artyleryjskim -  tyle, że w NR-30 miało jednak bardzo specyficzną konstrukcję. Chodzi mi co to za urządzenie (co powinno być proste) i na jakiej, nietypowej zasadzie działa ono w NR-30?

PS. W tym pytaniu nie ma żadnego "haczyka", nie kombinujcie!
« Ostatnia zmiana: Czerwca 24, 2007, 08:43:34 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #466 dnia: Czerwca 24, 2007, 08:54:34 »
No to strzelam, zupełnie w ciemno bo kiedyś tam coś słyszałem. Działko ma z tyłu układ siłowników pneumatycznych (olejowych?), które ograniczają odrzut?
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #467 dnia: Czerwca 24, 2007, 08:59:02 »
No to strzelam ...

Niestety - pudło!  :005:

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #468 dnia: Czerwca 24, 2007, 08:59:56 »
Ale coś będzie na rzeczy z tymi płynami?
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #469 dnia: Czerwca 24, 2007, 09:02:17 »
Ale coś będzie na rzeczy z tymi płynami?

To nie ma nic wspólnego z płynami.

No tak niedzielny poranek to się wszystko z płynami kojarzy - Ciebie też suszy?  :004: :021:

Agadam

• Gość
« Odpowiedź #470 dnia: Czerwca 24, 2007, 09:27:07 »
Hmmm. Słyszałem że w tych działkach siłę odrzutu niwelowano stosując po prostu hamulec  gazów wylotowych. Działka te posiadały także zintegrowany z nim tłumik płomieni.
Ale czy to wystarczy... Nie jestem ekspertem od uzbrojenia strzeleckiego  :005:

ps. Z gazami to chyba może się kojarzyć prawda???

« Odpowiedź #471 dnia: Czerwca 24, 2007, 09:40:25 »
Słyszałem że w tych działkach siłę odrzutu niwelowano stosując po prostu hamulec  gazów wylotowych. Działka te posiadały także zintegrowany z nim tłumik płomieni.

Tą odpowiedź już podawał lancer i jest ona błędna - dałem nawet fotkę NR-30 w skrzydle Su-22 gdzie nie ma żadnego hamulca wylotowego. Hamulce wylotowe stosowano chyba tylko na MiG-19, ale były one dodatkiem - działko NR-30 doskonale funkcjonuje bez nich.

« Odpowiedź #472 dnia: Czerwca 28, 2007, 14:06:47 »
Konkurs chyba zdechł? Zresztą trudno się chyba dziwić bo obie części mają już prawie 2000 postów czyli jak dobra "mydlana opera" TV  :021:

Należy się jednak odpowiedź na zadane przeze mnie pytanie:

Otóż w działku NR-30 zastosowano w po prostu oporopowrotnik gazowy. Jego oryginalność polegała na tym, że był to właśnie oporopowrotnik gazowy, który wypełnia się gazami prochowymi, doprowadzanymi po wystrzale z przewodu lufy otworami gazowymi. Takie rozwiązanie jest lżejsze od np. oporopowrotnika hydraulicznego, a bardziej wydajne od układu sprężyn w NR-23.

Jeżeli konkurs ma się ciągnąć dalej to najbliżej rozwiązania był chyba Kusch, bo podał, że chodzi o "jakieś urządzenie" - w sumie nie z tyłu, a na lufie i nie hydrauliczne czy pneumatyczne, a gazowe i nie siłownik, a oporopowrotnik - ale niech będzie, w końcu ktoś pytanie musi ewentualnie zadać ...

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #473 dnia: Czerwca 28, 2007, 16:08:24 »
Normalnie bym się nie wtrącał , bo od 2000 odcinków podziwiam Waszą wiedzę ale...:
...i nie hydrauliczne czy pneumatyczne, a gazowe

Pneumatyczne i gazowe to chyba to samo raczej. Jeśli prawidłowa odpowiedź to gazowe w takim razie:
ps. Z gazami to chyba może się kojarzyć prawda???

Czyli jednak Agadam ?  :karpik

« Odpowiedź #474 dnia: Czerwca 28, 2007, 16:47:50 »
Pneumatyczne i gazowe to chyba to samo raczej.

Nie jestem inżynierem, ale moim zdaniem "pneumatyczny" odnosi się tylko do jednego specyficznego gazu - powietrza (choć tutaj to się mogę akurat mylić), a w NR-30 mamy do czynienia z gazami powstającymi przy spalaniu ładunku prochowego!

Ponadto Agadam pisał o "hamulcu gazów wylotowych" - a to już nie ma żadnego związku z oporopowrotnikiem . "Hamulec gazów wylotowych" to po prostu tłumik dźwięku ograniczający hałas, zmniejszający prędkość gazów do prędkości poddźwiękowej broni (taki jak w Ingram M-10) i nijak nie jest stosowany w działkach lotniczych. To co Agadam miał na myśli (chyba?) nazywa się hamulcem odrzutu lub/i hamulcem wylotowym.

W sumie to nikt nie odpowiedział prawidłowo, więc niech zada pytanie ktokolwiek, kto pierwszy ten lepszy.  :karpik
« Ostatnia zmiana: Czerwca 28, 2007, 16:56:29 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline lancer

• *
  • ka-boom!
« Odpowiedź #475 dnia: Czerwca 28, 2007, 17:01:08 »
Eeee wiedziałem, ale nie chciałem znowu się zbłaźnić  :003:
W końcu nawet Janek przyzna, że: 
Cytat: Razorblade1967
coś prostego z dziedziny uzbrojenia lotniczego
  :karpik
Panowie, jesteście oficerami Armii Stanów Zjednoczonych. Oficerowie żadnej innej armii na świecie nie mogą tego o sobie powiedzieć. Zastanówcie się nad tym!

« Odpowiedź #476 dnia: Czerwca 28, 2007, 17:42:53 »
W sumie to nikt nie odpowiedział prawidłowo, więc niech zada pytanie ktokolwiek, kto pierwszy ten lepszy.  :karpik

Ktokolwiek z tych co próbowali odpowiedzieć na Twoje pytanie, czy ktokolwiek w ogóle? :P

Proponuję następującą zasadę (dla tych co zarzucają tutaj tymi killer-pytaniami :D )

- 24 h bez prawidłowej odpowiedzi -> podpowiedź (ale taka solidna)
- 48 h bez prawidłowej odpowiedzi -> pytający podaje rozwiązanie i zadaje następne pytanie (w miarę banalne ;) )

Więc może zarzuć następne pytanie Razor, tylko jakieś lajtowe... :D

« Odpowiedź #477 dnia: Czerwca 28, 2007, 18:00:13 »
Więc może zarzuć następne pytanie Razor, tylko jakieś lajtowe... :D

OK to z tej samej dziedziny:

Na samolotach TS-11 Iskra montowano dwa typy działek.

Proszę podać jakie to były działka - podać pełne nazwy tych działek używane w Lotnictwie Polskim.

Acha ... i raczej nie polegałbym na Wikipedii  :021:

« Odpowiedź #478 dnia: Czerwca 28, 2007, 19:21:22 »
NS-23 i NR-23 
Go to your brother
Kill him with your gun
Leave him lying in his uniform
Dying in the sun.

« Odpowiedź #479 dnia: Czerwca 28, 2007, 19:40:02 »
Dobrze, choć liczyłem na pełną nazwę czyli:

23 mm armata NS-23KM*
23 mm armata NR-23

Tak na marginesie nazwa pochodzi od A.E.Nudelmana i A.S.Suranowa - NS oraz  A.E.Nudelmana i A.Richtera - NR

Ravenik zadaje pytanie!

NS-23S - zsynchronizowana
NS-23T - montowana na obrotnicy
NS-23K - skrzydłowa, czyli montowana na stanowiskach stałych

w 1946 roku powstała zmodernizowana NS-23KM montowana m.in. na Iskrze