Autor Wątek: Wieczny konkurs odc. II  (Przeczytany 149320 razy)

Odp: Wieczny konkurs odc. II
« Odpowiedź #1320 dnia: Października 20, 2008, 12:06:02 »
Powołując się na artykuł Mariana Mikołajczuka z Lotnictwa nr 9/2008 wynikałoby, że był to kpt. pil. Czesław Kantyk. Ale teraz już sam nie wiem...  :002:
Pink Floyd rządzi!

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #1321 dnia: Października 20, 2008, 12:13:45 »
Kurcze... Trochę lepiej by było jakby LMP w swoim spóźnionym poście udzielił swojej wersji odpowiedzi - przynajmniej byłoby jasne co kto wie. Może był bliżej niż ja :)

W sumie i tak jestem skłonny oddać pytanie, bo nie mam pomysłu na zagadkę.

A co do artykułu - czy wymienia chociaż tę samą datę zdarzenia?

« Odpowiedź #1322 dnia: Października 20, 2008, 12:16:06 »
Niestety w  artykule nie ma informacji o dacie tego wydarzenia. Ale kolega John Cool był najbliżej odpowiedzi. Czekamy na pytanie.
Pink Floyd rządzi!

« Odpowiedź #1323 dnia: Października 20, 2008, 12:22:15 »
Miałem zamiar podać to samo nazwisko co ty, Janek, więc nic by to nie zmieniło :).

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #1324 dnia: Października 20, 2008, 12:27:48 »
Znalazłem jeszcze jeden art na ten temat, tym razem biogram pilota Romana Operacza: http://www.sanko.wroclaw.pl/apt/mig-19/pol/operacz-2.html i informacja jest tam powtórzona. I drobna errata - przekroczenie bariery nastąpiło na wariancie 'P' a nie 'S'.

Skoro już mnie wrobiono w pytanie, to poniższe powinno być proste.

Na górnej części kadłuba Su-24M obserwujemy taki oto ustrojstwo. Co to jest za czujnik?

« Odpowiedź #1325 dnia: Października 20, 2008, 12:36:54 »
Ciepłonamiernik TP-23
Pink Floyd rządzi!

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #1326 dnia: Października 20, 2008, 12:38:53 »
Nie :) TP-23 był we wczesnych seriach produkcyjnych Su-24 - w wariancie Su-24M go usunięto. 

Offline Norbertnaviedzony

• Trolle
  • *
  • Viper all the way :)
« Odpowiedź #1327 dnia: Października 20, 2008, 13:15:07 »
RWR ?

F-16 is a sexy beast - just the best looking fighter jet in existence - the most beautiful machine human being has ever built!

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #1328 dnia: Października 20, 2008, 16:01:28 »
Też nie, ale coś w ten deseń :004: Podpowiem że też jest to system ostrzegawczy.

Offline lancer

• *
  • ka-boom!
« Odpowiedź #1329 dnia: Października 20, 2008, 16:07:19 »
A ty cwaniaczku, specjalnie znalazłeś fotkę Mak`a zasłoniętego jakąś prezerwatywą ;)
Panowie, jesteście oficerami Armii Stanów Zjednoczonych. Oficerowie żadnej innej armii na świecie nie mogą tego o sobie powiedzieć. Zastanówcie się nad tym!

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #1330 dnia: Października 20, 2008, 16:12:43 »
:D :D

Cudów nie ma, musiał się znaleźć w końcu sęp na zagadkę :118:

Oczywiście odpowiedź poprawna - jest to radziecki odpowiednik systemu MAWS (Missile Approach Warning System) typu L-082 Mak-UL w gustownym czarnym futerale, sprzężonego z kompleksem obronnym Su-24M BKO-2-1T (Bojewoj Kompleks Obrużenia) Karpaty. Czyńcie chonory lancer :)

Offline lancer

• *
  • ka-boom!
« Odpowiedź #1331 dnia: Października 20, 2008, 16:18:41 »
Zrobię małe OT.
Janku - ja wygrzebałem oznaczenie LO-82 Mak-UL. Czy pierwsza literka oznaczenia to tradycyjnie od nazwiska konstruktora/zakładu?

Z zagadką musicie poczekać chwileczkę. Coś subtelnego muszę wygrzebać :)
Panowie, jesteście oficerami Armii Stanów Zjednoczonych. Oficerowie żadnej innej armii na świecie nie mogą tego o sobie powiedzieć. Zastanówcie się nad tym!

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #1332 dnia: Października 20, 2008, 16:43:31 »
Zrobię małe OT.
Janku - ja wygrzebałem oznaczenie LO-82 Mak-UL. Czy pierwsza literka oznaczenia to tradycyjnie od nazwiska konstruktora/zakładu?

A wiesz że poruszyłeś dość ciekawy problem :004: Dłuższy czas się nad tym zastanawiałem, doszedłem jednak do wniosku że oznaczenie LO-82 jest niepoprawne, na korzyść L-082. Zwykle literą "L" oznacza się różnego rodzaju elektronikę lotniczą, poczynając od różnych podów celowniczych, poprzez systemy ECM a na RWR czy takich MAWS kończąc.

Myślę że "L"  nie pochodzi od producenta. Gdyby tak było to można by podejrzewać... hmmm... chyba co najwyżej przedsiębiorstwo Leniniec. Tyle że jest szereg urządzeń oznaczanych w ten sposób, pochodzących od różnych producentów, np. Beriozę produkował zakład urządzeń automatyki OKB Omsk (nie mówiąc już o często skrajnie różnym przeznaczeniu). Spójrzmy zresztą na listę (niepełną, tylko kilka przykładów) i zobaczmy ową rozbieżność:

L-005S Sorbcja-S (ECM)
L-006 SPo-15 Berioza (RWR)
L-080 Fantasmagoria-A (zasobnik-programator pocisków przeciwradiolokacyjnych)
L-082 Mak-UL (MAWS)
L-101 SPS-161 Gerań (integralny ECM na Su-24M)
L-111 / L-112 / L-113 (pasywne głowice przeciwradarowe do pocisków Ch-31P)
L-203 Gardenia-1 (ECM)

Więc widać że to są całkiem różne urządzenia. Tym niemniej jakbyś użył LO-82 to nic by się nie stało ;) - raz że to co napisałem to tylko moje niczym nie poparte dyrdymały, a dwa - w wielu (również całkiem poważnych) źródłach się ono pojawia (zamiennie z L-082).

« Odpowiedź #1333 dnia: Października 21, 2008, 18:20:05 »
Jako ciekawostka.
Przeczytałem notkę biograficzną Romana Operacza, w istocie to on pierwszy oficjalnie przekroczył barierę dźwięku. W notce wspomina się o wyróżnieniu go nagrodą rzeczową przez MON za 4000 godzin.
By nie uciekł kontekst chciałbym zadać pytanie.
Kto wie co to była za nagroda?
Proszę nie traktować tego jako pytania konkursowego, a raczej poszerzenie wiedzy na tematy związane z lotnictwem i ciekawostkę.

Offline lancer

• *
  • ka-boom!
« Odpowiedź #1334 dnia: Października 21, 2008, 23:40:04 »
OK, pytanie konkursowe. Co to za działko?