Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 168811 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: Mjoy
« Odpowiedź #75 dnia: Sierpnia 30, 2007, 18:22:21 »
Dolutowałem kabel od +5V z moleksa do wskazanej ścieżki. Bez zmian. Czekam na kolegę, który ma przynieść hub usb. Jak to nie pomoże to chyba się poddam i przelutuję pedały na gameport, a z mjoyem to sam nie wiem co zrobić w takiej sytuacji.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #76 dnia: Sierpnia 30, 2007, 18:58:18 »
Sundowner, czy Igor Cesko pisał całe oprogramowanie do mjoy, czy tylko algorytmy komunikacji z USB są jego? Myślisz że napisanie maila z opisem sytuacji ma szansę posunąć sprawę do przodu (jeśli to kwestia niekompatybilności a nie problemów z zasilaniem, co, jak sądzę, okaże się w ciągu następnej godziny)??

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #77 dnia: Sierpnia 30, 2007, 20:13:18 »
UUFFfffff... Spieszę donieść, że problem został rozwiązany. Urządzenie po wpięciu za pośrednictwem huba USB jest wykrywane, działa poprawnie i nie powoduje konfliktów sprzętowych ani innych komunikatów o awariach. Co prawda mam ciężką zagwozdkę jak to możliwe, bo ten hub który testowałem NIE posiada własnego zasilania i jest podłączany za pośrednictwem pojedynczego kabla do portu USB, więc nie wiem skąd on tę dodatkową moc zasilania bierze, ale w tej chwili jest mi to obojętne, jak dla mnie może to być nawet ogniskowanie promieniowania kosmicznego, liczy się to że Mjoy działa i spokojnie mogę się zabrać za budowę panelu do Locka  :021: Hornet, Sundowner i inni - ogromne dzięki za pomoc i konkretne propozycje rozwiązań.

303_Hornet141

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: Sierpnia 30, 2007, 20:43:00 »
To dobrze, jeżeli masz czas i chcesz nadal drążyć ten temat to mógłbyś sprawdzić napięcia, z portu usb. Ale wydaje mi sie ze hub to dużo lepsze rozwiązanie, odciąża płytę główna i nawet jak coś się spali to ją uchroni przed uszkodzeniem.

Tutaj schemat wtyczki usb.

I źródło gdzie to znalazłem:
http://www.circuitsonline.net/forum/view/message/381863

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #79 dnia: Sierpnia 30, 2007, 20:57:17 »
Mierzone na ścieżce Mjoy (samej wtyczki nie mam jak zmierzyć, bo mam za grube sondy miernika, a nie będę ryzykował zwarcia 5V z GND :-) ) pokazuje 5,04V. Taki sam pomiar na laptopie, na którym Mjoy działa bez huba to 5,1V Ile daje hub nie zmierzę, bo już go nie mam. Jutro rano w planach wycieczka do sklepu w celu zakupu. Zastanawiam się między aktywnym a pasywnym (spore różnice w cenie), jednak warto chyba dopłacić do huba z własnym zasilaniem.

303_Hornet141

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: Sierpnia 30, 2007, 22:18:09 »
Tylko HUB z własnym zasilaniem wchodzi w grę inny będzie tak samo obciążał by port (jak bezpośrednio mjoy) i  nie radził by sobie z dostarczeniem odpowiedniego napięcia.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #81 dnia: Sierpnia 30, 2007, 22:25:30 »
Kiedy właśnie napisałem powyżej, że Hub, który sprawdzałem był hubem pasywnym, NIE miał własnego zasilania i był wpięty pojedynczym kablem, a mimo to Mjoy zadziałał bez problemu.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: Września 04, 2007, 01:35:15 »
Jasny gwint:
1) Czemu MJoy ciągle zgłasza mi się jako "9 axis 112 buttons" zamiast "MJ16"?
2) Po podłączeniu ośki nieco drgają (nie wariują, ale drgają). Kiedy dotknę palcem obudowę gniazda USB, drgania ustają. Czy to znaczy, że mój komputer jest nieuziemiony? Co z tym zrobić?

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #83 dnia: Września 04, 2007, 13:07:43 »
1. Nie wiem dlaczego, ale czy to w czymś przeszkadza?
2. Tak, najprawdopodobniej masz nieuziemionego/źle uziemionego (instalacja) kompa. U mnie w starym bloku mieszkaniowym przy bardzo kiepskiej instalacji jest to samo. Przez to np. w demie Flight Simulatora cały czas wyświetlały mi się aktywne hamulce różnicowe, bo ich ośki drgały sobie w niewielkim zakresie. Nie wiem jak to u Ciebie wygląda, ale te drgania u mnie występują tylko przy skrajnym położeniu potencjometru, jak nacisnę trochę pedał, to już nic nie drga i jest utrzymywany stabilny poziom, dlatego poradziłem sobie obcinając odrobinę dolnego zakresu przy kalibracji. Problem nie występował w osi orczyka, bo ta jest domyślnie w pozycji ustalonej w połowie zakresu potencjometru. Z uziemieniem można trochę pokombinować, jeśli np masz w pobliżu kaloryfer, spróbuj podpiąć do niego jakimś kablem GND z Mjoy, powinno pomóc, ja w poprzednim mieszkaniu miałem w ten sposób uziemionego całego kompa.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: Września 04, 2007, 17:52:46 »
U mnie drgania są wszędzie, na całym zakresie osiek. Spróbuję przylutować do GNDa metalowy prostownik. Mały jest, ale zobaczymy - do kaloryfera nie będę podpinał MJoya, już bez jaj :D

Póki co, muszę znaleźć usterkę w trimboxie.

« Odpowiedź #85 dnia: Września 04, 2007, 19:12:33 »
Witam po długiej przerwie,ale nie było mnie w kraju.Widzę,że pojawiły się ciekawe problemy.Przejrzałem posty i chciałbym się do nich ustosunkować.Z większością problemów opisanych w tym wątku miałem do czynienia w trakcie realizacji mojego projektu.Są one opisane w dziale Software&Hardware na 3 str.w wątku MFD,ICP i podobne panele na stronach 3 i 4 kwiecień,maj 2007.BigMac powinien to pamiętać,ponieważ bardzo mi pomagał gdy miałem problemy.
Parę moich uwag na temat USB,drgań osi i "zmienionego" opisu MJoya(9 axis 112 buttons).
1.Nie powinno być problemów w punkcie styku MJoya i pc jeśli jest dopasowanie USB po obu stronach.Ja miałem także problemy.Należy sprawdzić wartości 4 rezystorów R1,R2,R7,R8 kondens.C1 (wartość,polaryzacja) oraz diody Zenera (3,3V).Na 14 nóżce U1(PD0)powinno być napięcie około +2,4V względem GND,na 15,16(PD1,PD2) około -20mV.Należy także zwrócić uwagę czy nie ma zamiany 2 z 3 w gnieździe USB (przy montażu na płycie uniwersalnej,jeśli sam montowałeś MJoya).Ponieważ napięcie jest dobre około 5V to może płyta pobiera zbyt duży prąd.Nie mierzyłem u siebie poboru prądu,dlatego nie mogę podać jego wartości.Ponieważ pasywny hub załatwił problem to można wykluczyć oprogramowanie MJoya dotyczące USB.Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
2.Co do zmienionego napisu to można odczytać EPROM i jeśli jest źle to wpisać nową wartość.Ja u siebie zmieniałem nazwę ponieważ mam 2 MJoye.Zmieniałem także vendora tak aby MJoye były za Cougarem a nie na pierwszej pozycji.Dla MJoya pod adresem 4000 powinno być: 4D 4A 31 36 00 00 02 00 co ozn.name,vendor,product ID fields.
3.Jeśli drgania ustają przy dotknięciu ręką jest oczywiste,że jest coś nie tak z uziemieniem.Ja mam podpięty orczyk na przewodzie o długości 1,8m i nie ma drgań.
Tyle moich uwag.Cieszę się,że znowu jestem obecny na forum
pozdrawiam

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #86 dnia: Września 04, 2007, 20:02:12 »
Zakupiłem aktywnego huba usb i uzupełniłem moje pomiary. Niezależnie od tego, czy zasilacz huba jest podłączony, czy nie, na wejściu usb Mjoy występuje napięcie równe 5.0V (czasami minimalne wachania do 5.01). W związku z tym, cały jestem głupi do czego ten hub potrzebny. Może właśnie do stabilizacji napięcia, a nie do zapewnienia jego niedostatków. Z drugiej strony na starym laptopie, gdzie, jak juz pisałem napięcie na usb wynosiło 5.04 działał bez problemu. Najdziwniejsze jest to, że Mjoy działa z hubem pasywnym, który nic nie robi poza rozdzieleniem sygnału na 4 wejścia, a bez niego juz za cholerę nie chce. Tak czy siak cieszę się że w ogóle działa, bo byłoby nieciekawie.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: Września 04, 2007, 23:02:49 »
vito_zm, EEPROM? To ja w ogóle miałem wgrywać jakś EEPROM? Myślałem, że tylko Flash :)

« Odpowiedź #88 dnia: Września 05, 2007, 09:41:18 »
W dokumentacji MJoya jest opis jak programować mikroprocesor.
"Brief MJoy16 programming guide will is available on MJoy16-C1 programming page."
W opisie są używane dwie pamięci  EEPROM oraz FLASH.Obie pamięci są w mikroprocesorze,nie wiem dlaczego wprowadzono dwie nazwy,ponieważ obie można wymazać i zapisać ponownie.Jeśli nie zmieniasz nazwy to pamięć EEPROM ciebie nie interesuje.Jeśli zmieniasz to możesz to zrobić wg.opisu.

Setting desired Name, Vendor and Product ID

MJoy16-C1 has the ability to easily change the Vendor ID, Product ID and name of MJoy16.
These fields are the first 8 bytes of EEPROM contents.

Bytes 4000-4003 - Name
Bytes 4004-4005 - Vendor ID (reverse order)
Bytes 4006-4007 - Product ID (reverse order)

So you may set the Vendor ID to make MJoy16 be behind your main device. MJ62 would use product ID 3 and so on.
You do not need any other firmware. You just need to open PonyProg, read EEPROM contents, edit them, write them back to the chip, replug the USB connector and voila - you have new device in Windows :)
Przypuszczam,że nikt z forum nie zmieniał zawartości EEPROM,ja musiałem (opisałem to w innym wątku).Z moich doświadczeń wynika,że czasem są problemy z wpisaniem nowej nazwy układu np.MJ61 itp.Jeśli masz wpisaną inna nazwę nie musisz tego zmieniać.Jeśli chcesz zmienić to możesz to zrobić wg.powyższego opisu.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Września 05, 2007, 19:12:02 »
Ustawiłem sobie VendorID na 1700 i posłusznie ustawił się za Saitekiem (który ma 1699). Dalej zamiast nazwy MJ16 jest 9 axis 112 buttons. Oto jak wygląda EEPROM:

Jak widać, jest jakiś krzaczek brzydki za nazwą a dalej jakieś "e" z daszkiem, czy to one powodują ten problem?