Witam po długiej przerwie,ale nie było mnie w kraju.Widzę,że pojawiły się ciekawe problemy.Przejrzałem posty i chciałbym się do nich ustosunkować.Z większością problemów opisanych w tym wątku miałem do czynienia w trakcie realizacji mojego projektu.Są one opisane w dziale Software&Hardware na 3 str.w wątku MFD,ICP i podobne panele na stronach 3 i 4 kwiecień,maj 2007.BigMac powinien to pamiętać,ponieważ bardzo mi pomagał gdy miałem problemy.
Parę moich uwag na temat USB,drgań osi i "zmienionego" opisu MJoya(9 axis 112 buttons).
1.Nie powinno być problemów w punkcie styku MJoya i pc jeśli jest dopasowanie USB po obu stronach.Ja miałem także problemy.Należy sprawdzić wartości 4 rezystorów R1,R2,R7,R8 kondens.C1 (wartość,polaryzacja) oraz diody Zenera (3,3V).Na 14 nóżce U1(PD0)powinno być napięcie około +2,4V względem GND,na 15,16(PD1,PD2) około -20mV.Należy także zwrócić uwagę czy nie ma zamiany 2 z 3 w gnieździe USB (przy montażu na płycie uniwersalnej,jeśli sam montowałeś MJoya).Ponieważ napięcie jest dobre około 5V to może płyta pobiera zbyt duży prąd.Nie mierzyłem u siebie poboru prądu,dlatego nie mogę podać jego wartości.Ponieważ pasywny hub załatwił problem to można wykluczyć oprogramowanie MJoya dotyczące USB.Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
2.Co do zmienionego napisu to można odczytać EPROM i jeśli jest źle to wpisać nową wartość.Ja u siebie zmieniałem nazwę ponieważ mam 2 MJoye.Zmieniałem także vendora tak aby MJoye były za Cougarem a nie na pierwszej pozycji.Dla MJoya pod adresem 4000 powinno być: 4D 4A 31 36 00 00 02 00 co ozn.name,vendor,product ID fields.
3.Jeśli drgania ustają przy dotknięciu ręką jest oczywiste,że jest coś nie tak z uziemieniem.Ja mam podpięty orczyk na przewodzie o długości 1,8m i nie ma drgań.
Tyle moich uwag.Cieszę się,że znowu jestem obecny na forum
pozdrawiam