Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 168877 razy)

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #885 dnia: Lutego 07, 2015, 10:35:51 »
Witam, sorki, że piszę w dość starym temacie, ale to jest chyba jedyny temat, w którym mogę otrzymać jakąś pomoc.

Na razie jeszcze nie zamówiłem PCB tylko próbuję coś zdziałać na płytce stykowej. Na podstawie schematów zrobiłem komunikację USB i jedną oś. Ale komputer "nie rozpoznaje urządzenia USB". Po kliknięciu komunikatu pisze: "Nieznane urządzenie".

Czy powinienem podłączyć wszystkie osie przed podłączeniem do komputera czy raczej komputer powinien rozpoznać mjoy'a nawet bez żadnej osi?

Jedyne co mi do głowy przychodzi, to że źle wgrał się wsad. Tylko nie wiem jak to sprawdzić.

Proszę o rady.

« Odpowiedź #886 dnia: Lutego 07, 2015, 12:01:20 »
Osie nie mają znaczenia. Stary problem z MJoy  niestety, dlatego powstał nowy DMKeys8, ale bez wejść analogowych. Powstaje także DMJoy z wejściami analogowymi.

« Odpowiedź #887 dnia: Lutego 07, 2015, 12:15:35 »
Czyli, że to nie będzie działać?? Nie słyszałem o problemach z rozpoznaniem MJoy'a... Osie i przyciski sobie chcę zrobić później, na płytce stykowej i tak za wiele nie pomieszczę, jak na razie chodzi mi tylko o to, aby komputer choć go rozpoznał. A z tego co widzę to DMJoy nie ma tylu możliwości co MJoy16...

« Odpowiedź #888 dnia: Lutego 07, 2015, 12:50:15 »
Zapytaj najlepiej na pw Mavericks, on z tym problemem walczył ostatnio. Na ten temat pisano wielokrotnie nie pamiętam dokładnie gdzie. PC powinien widzieć MJoy, ale pod różnymi nazwani i różnymi ID co generalnie powoduje bałagan gdy stosujemy SVMapper. Dlaczego tak się dzieje na niektórych pc nie wiadomo.

« Odpowiedź #889 dnia: Lutego 07, 2015, 12:54:39 »
Napiszę. Mam tylko nadzieję, że tą walkę wygrał :D

Jest tylko taka sprawa, że jeszcze nie instalowałem SVMapper'a. Bez niego komputer nie rozpozna MJoy'a?

« Odpowiedź #890 dnia: Lutego 07, 2015, 15:50:27 »
Walkę przegrał, SVMapper jest do mapowania. PC musi widzieć MJoy. Problemy z MJoy miała tylko część ich posiadaczy, może się Tobie jeszcze poszczęści.

« Odpowiedź #891 dnia: Lutego 07, 2015, 15:55:48 »
A jest na to jakaś reguła? System (XP)? Przypadek?

Skoro może mi się poszczęścić to co mam robić? Odłączyć wszystko i na nowo? Wyczyścić procek i wgrać jeszcze raz? Kolejność zmienić (teraz wgrałem oba pliki na raz)? Komputer sformatować (i tak to muszę zrobić)?

« Odpowiedź #892 dnia: Lutego 07, 2015, 16:37:53 »
U mnie był problem bo ani Win 7 ani Win 8 nie rozpoznawał urządzenia. Wystarczyło wsadzić inne diody(Zenera a nie jak podane jest w opisie prostownicze. np 1N4728) w miejscu zaznaczonym na rysunku- jeśli korzystałeś z instrukcji budowy z tej strony https://sites.google.com/site/mjoy16/plytka  to może rozwiązać Twój problem. Sprawdź też dokładnie FUSE bity w tiny prog.

« Odpowiedź #893 dnia: Lutego 07, 2015, 17:38:26 »
Mam nadzieję, że wystarczy wymienić te dwie diody... kupiłem 100szt. 1N4148... nie miałbym co z nimi zrobić :D

A korzystałem z właśnie tej strony, którą podałeś i z jej spisu elementów. Schemat też stamtąd wziąłem. Te dwie diody to na schemacie ze strony są oznaczone jako D1 i D2? Na oko zawierzając schematowi tak by wychodziło, ale wolę się upewnić, bo już kiedyś tak na oko i wg. schematu spaliłem potencjometr ;)

Czyli wymienić D1 i D2 z 4148 na 4728?

A jeśli chodzi o program to mam mkAVRCalculator. FUSE bitów nie zmieniałem, ale jeśli tu chodzi tylko o to aby procesor korzystał z kwarcu to ustawiłem w programie "zewnętrzny kwarc" i zapisałem. Także jeśli grzebanie w FUSE bitach miało na celu jedynie tą zmianę to mam to już za sobą. Chyba, że coś jeszcze trzeba zmienić.

« Odpowiedź #894 dnia: Lutego 07, 2015, 18:08:42 »
@kanaron

Zerknij na 46 i 47 stronę tego wątku. Możesz najpierw wymienić diody tak jak pisze Maciej co z resztą u Damisa88 też pomogło. Albo wywalić wszystko co masz podpięte pod USB i sprawdzać mjoya na każdym porcie peceta. Jeśli to nie pomoże to proponuję zorganizować sobie HUBa USB (najlepiej z zasilaczem) i podpiąć mjoya bezpośrednio do niego.   U mnie w XP i WIN7 mjoy był poprawnie wykrywany tylko przez HUB.

maver   

« Odpowiedź #895 dnia: Lutego 07, 2015, 18:22:36 »
Tak tylko diody D1 i D2, na rysunku schematu są poprawne ale w spisie są wsadzone prostownicze stąd błąd w działaniu. Cała reszta od D3 do D98 są jak w spisie :)
Jeśli nie pomoże to spróbuj wyczyścić atmege i zrób to  za pomocą Pony Prog :) Sorki za przejęzyczenie z tym tiny prog :)

« Odpowiedź #896 dnia: Lutego 07, 2015, 18:50:22 »
Dzięki wielkie, diody najwcześniej wymienię w poniedziałek i napiszę czy to coś dało. A jeśli chodzi o R2 to rozumiem, że on, jeśli powoduje problemy, to tylko pojawianie się i znikanie MJoy'a? Muszę się też przyjrzeć dokładniej ceramikom, bo chyba się gdzieś pomyliłem i dałem troszkę inny... O ile to może powodować problemy.

Jeśli chodzi o podstawkę to też mam precyzyjną.

Jak na razie podpinałem go ciągle do tego samego USB (hub bez zasilania zewnętrznego). Jeśli wymiana diod nie pomoże to powypinam wszystko i zobaczę czy coś się zmieni.

A jeśli wszystko inne zawiedzie to zobaczę tego Pony Prog'a, bo za dobrze go nie znam... Raczej nigdy nie używałem.

« Odpowiedź #897 dnia: Lutego 07, 2015, 19:12:51 »
Sorki za post pod postem, ale opcja edycji już zniknęła.

A czy może być to dioda 4729 zamiast 4728? http://bns.com.pl/os,4133,1N-4729-dioda-zenera-3V6-1W-1kpl-100szt
Wg dokumentacji: http://www.diodes.com/datasheets/ds18007.pdf to 4729 nie różni się bardzo od 4728.

« Odpowiedź #898 dnia: Lutego 11, 2015, 15:27:48 »
Nigdzie nie mogę znaleźć diody 1N4728. Ani w elektronicznym ani na Allegro, jedynie można sprowadzić z Chin, ale to może trwać nawet miesiąc... Czy 1N4729 nada się?

« Odpowiedź #899 dnia: Lutego 11, 2015, 16:10:30 »
Potrzebujesz diodę zenera 3.3 V 0.5 W i to wszystko. Diody są np tutaj http://www.tme.eu/pl/ pod nazwą np. BZX55C3V3 lub jakąś inną do montażu przewlekanego a nie powierzchniowego.