Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 168818 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #915 dnia: Marca 23, 2015, 18:03:36 »
Schemat jest poprawny. Można zrobić 3 rzeczy, które może coś zmienią. Połączyć pin 15 z pin 16 (TXD, INT0), odłączyć rezystor R1 (reset) od VCC. W trzeciej sprawie trochę się różnimy. Ja miałem podłączone 2 rezystory do pin 2 USB, 2k2 do VCC oraz 4k7 do GND. U Ciebie jest 2k2 do pin 3 USB. Może to coś zmieni.
Jak było u mnie i jak sprawdzić czy jest komunikacja. Cały czas masz otwarty kontroler gier. Włączasz MJoy do USB i powinna się pojawić na stałe lub na parę sekund inf. o kontrolerze np. jakaś nazwa nie koniecznie MJ16. U mnie pojawiała się na kilka sekund i znikała. Metodą selekcji znalazłem uP, który pracował poprawnie nawet kilka tygodni i po jakimś czasie zmienił nazwę i trzeba było od nowa programować. Nie u wszystkich występuje to zjawisko. Ja podobnie jak mavericks mieliśmy pecha i u nas to występowało.
Na koniec trywialne pytanie, czy masz odłączone zasilanie zew. od uP, które było potrzebne do programowania kości. MJoy po zaprogramowaniu jest zasilany z pc. Nic więcej Tobie nie jestem w stanie pomóc.

« Odpowiedź #916 dnia: Marca 23, 2015, 22:44:46 »
Dzięki, zrobię to jak tylko się upewnię czy przez podłączenie zewnętrznego zasilania, odłączenie zasilania z USB i zapomnienie o GND z USB (skleroza, odłączyłem bo kabelek przeszkadzał) nie spaliłem sobie procesora... Program go wykrywa, ale czy coś innego nie zostało uszkodzone...

Co do R1 to próbowałem już bez niego. A dałem go, bo w wielu poradnikach o prawidłowym podłączeniu procesora jest mowa o tym rezystorze. Podobno bez niego procesor może się sam resetować (ale nie mam pojęcia w jakich warunkach... Mi się to nigdy nie zdarzyło).

A dlaczego dałem zewnętrzne zasilanie? Gdzieś wyczytałem, że może zadziałać po podłączeniu do HUB'a z osobnym zasilaniem. Mam tylko taki bez zasilania zewnętrznego to wziąłem swój zasilacz warsztatowy i przez niego zasiliłem układ... Jednak gdyby nie to GND z USB... Może by zadziałało. A tak to sekundę był komunikat o nierozpoznanym urządzeniu, sekundę nic. I tak kilka razy się pojawiał i znikał aż się przestał odzywać... :cry: Wtedy pomyślałem, że go spaliłem.

« Odpowiedź #917 dnia: Marca 24, 2015, 18:42:06 »
:chucknorris:
Jakby to tu napisać? Nie... tego się nie da napisać:  :banana: :509: :grin: :688: :icon_mrgreen: :woot: :020: :002: :icon_biggrin:

Zrobiłem tylko jedno: połączyłem pin 15 z 16 ;D

Jest na stałe MJ16. Teraz prawdopodobnie ostatnie dwa pytania i czas ruszyć z kokpitem:
1. Dlaczego?? Oczywiście nie narzekam, ale co to zmieniło? Te połączenie dwóch pinów? I czy jest to na oryginalnym schemacie? Przegapiłem??
2. Czy muszę wgrać jeszcze epprom? Potrzebny on jest na dłuższą metę?

I jeszcze raz wielkie dzięki ;D

« Odpowiedź #918 dnia: Marca 25, 2015, 15:24:36 »
Miałem awarię internetu, dlatego mogę teraz odpisać. Na oryginale jest to połączenie, dlaczego nie wiem ponieważ nie widziałem programu, mogę się domyślać, że może programista wykorzystuje to wejście jako przerwanie INT0. Najważniejsze, że działa. Nie pamiętam czy wystarczy tylko HEX.
Jeszcze jedno, daj dławik, potencjometry są zasilane napięciem AVCC. Jeśli nie ma potencjometru to wejście analogowe uP trzeba połączyć do GND.

« Odpowiedź #919 dnia: Marca 25, 2015, 15:50:51 »
Dławik jest, tylko ma inną wartość niż ta na schemacie. Mam wymienić?
Skoro działa to zostawię w spokoju plik .epp. Podobno on przechowuje Id.
Podłączyłem jeden potencjometr, resztę wejść zwarłem do GND. Działa :D Bez potencjometrów i bez podłączenia do GND osie lekko wariowały, a przejechanie palcem po wszystkich pinach analogowych powodowało obniżenie wartości osi i powolny ich wzrost... fajnie to wygląda :)

I już na pewno ostatnia sprawa (podejrzewam, że banalna): po pewnym czasie (nie ma reguły po jakim czasie) MJ16 znika z listy, czasem się od razu pojawi, czasem muszę go odłączyć i podłączyć ponownie. Co z tym mogę zrobić?

Rezystor R1 odłączony, reszty rezystorów (te o których wspominałeś na początku tej strony) jeszcze nie wymieniłem. Mam wymienić?

« Odpowiedź #920 dnia: Marca 25, 2015, 16:32:54 »
I już na pewno ostatnia sprawa (podejrzewam, że banalna): po pewnym czasie (nie ma reguły po jakim czasie) MJ16 znika z listy, czasem się od razu pojawi, czasem muszę go odłączyć i podłączyć ponownie. Co z tym mogę zrobić?
Tego się obawiałem. U mnie było tak samo. Tak jak napisałem poprzednio znalazłem taki uP, który pracował poprawnie kilka tygodni i potem zaczął znikać lub zmieniać nazwy. Wystarczyło do zaprogramować i wracał do normy.
Co do pozostałych spraw zrób jak uważasz, ja napisałem jak było u mnie. W piku hex jest także inf. o EEPROM. W PonyProg można odczytać pod adresem 4000-4003 name, 4004-4005 vendor ID oraz pod 4006-4007 produkt ID. Można też to zmieniać. Nic więcej nie jestem w stanie Tobie pomóc, musisz sam próbować. Ja wymieniłem MJoy na inny kontroler właśnie z powodu o którym napisałeś. Ostatnio mavericks też zrezygnował z MJoy. Może koledzy u których MJoy pracuje poprawnie Tobie coś doradzą.

« Odpowiedź #921 dnia: Marca 25, 2015, 17:27:28 »
Faktycznie... 16 i 15 jest zwarta na schemacie... Ale jest tam to tak nieczytelne, że tego nie zauważyłem... Czyli praktycznie od listopada się męczę przez jedną malutką zworeczkę, którą przeoczyłem???

Dzięki, pokombinuję coś. Portów USB mam sporo, na jakimś na pewno zadziała.

Wystarczyło do zaprogramować i wracał do normy.

W sensie, że procesor programować od nowa?

Wiem, że MJoy to już dość stary kontroler, ale jest dobry. Nie słyszałem o innym kontrolerze z 8 lub więcej osiami i tyloma przyciskami (a naprawdę tyle osi jest mi potrzebne).

A na jaki kontroler go wymieniłeś?

« Odpowiedź #922 dnia: Marca 25, 2015, 18:02:02 »
PS: Właściwie co to jest "uP"??? Pierwszy raz coś takiego słyszę. Wydawało mi się, że port USB ale chyba się mylę.

« Odpowiedź #923 dnia: Marca 25, 2015, 20:17:55 »
Ok znalazłem: to chyba procesor :D

I znalazłem taki port gdzie działa kilka godzin (co jakiś czas znikając z listy na ćwierć sekundy, ale sam się pojawia). Raz zniknął na dłużej, ale sądzę, że po kilku wpięciach i wypięciach (tak jak na stronach wcześniejszych tego wątku) mi też zadziała :) Co jakiś czas jest tylko dźwięk Windowsa, jakbym coś wypiął z USB i wpiął.

PS: Czemu opcja edytuj jest tylko przez kilka minut?? Chyba 10.

« Odpowiedź #924 dnia: Kwietnia 03, 2015, 13:49:43 »
Jeśli MJoy w windowsie jest a później znika może być problem z układem na płytce mjoya - coś powoduje konflikt / spięcie i mjoy automatycznie dla bezpieczeństwa wywala się z systemu. Podobnie się zachowywał mój Mjoy 16 jak zwarłem piny z AXISów - dźwięk windowsa o wypinanym urządzeniu z USB i brak na liście urządzeń.
Żeby latać Falconem BMS trzeba dorosnąć ... i nie mówię tu o wieku ...

« Odpowiedź #925 dnia: Kwietnia 03, 2015, 20:02:32 »
W moim przypadku gdy był skok napięcia ponad bezpieczną wartość (wypiąłem na żywca, przy podłączonym MJoyu do USB, zworki osi do GND) to odłączył port i napisał, że był skok napięcia, tak więc u mnie to nie to (wiedziałbym o skoku napięcia). Ale ja już znalazłem jeden port USB, na którym chodzi świetnie, w ogóle nie wywala (dodatkowy panel z USB, coś jak przedni panel). Tak więc jak nie działa, to wystarczy wpinać do każdego po kolei.

A teraz już niemal prosta droga do domowego kokpitu, tylko przenieść całego MJoy'a na płytkę prototypową i wszystko polutować.

Jeszcze jedno pytanie: da się "łączyć" MJoye? W sensie: podłączyć dwa MJoye do jednego komputera by je wykrywał jako dwa różne urządzenia.
Bo po przeglądnięciu dokumentacji zaczynam się zastanawiać, czy 4 enkodery wystarczą. A raczej nie wystarczą: autopilot: 1. prędkość 2. wysokość 3. kurs 4. prędkość pionowa. I już brakuje na radiostację.

« Odpowiedź #926 dnia: Kwietnia 03, 2015, 21:53:30 »
Możesz podłączyć 2 MJoy i więcej. Jeśli stosujesz do konfiguracji SVMapper to ten program widzi tylko 4 kontrolery łącznie z np. Cougarem. Jeśli stosujesz platformę HSC codeking to możesz podłączyć do MJoy więcej niż 4 enkodery, ale trzeba pisać skrypty. Jest to wiedza, którą można opanować, ale wymaga to czasu. W odpowiednich wątkach na tym forum można znaleźć wszystko, ale to wymaga czasu, cierpliwości i trochę ogólnej wiedzy. Tylko sygnalizuję problem ale dalej musisz sobie radzić samemu lub może ktoś Tobie pomoże, ja już do MJoya nie mam cierpliwości.

« Odpowiedź #927 dnia: Kwietnia 04, 2015, 09:43:01 »
Dzięki, 2 MJoye to na pewno wystarczająca ilość, więc skryptami nie będę się musiał bawić. Teraz jedyne co mi pozostało to zrobić coś na kształt KeyMatrixa na płytce prototypowej... Komunikację i osie już zrobiłem i działa :D

Martwię się tylko o jedną małą sprawę: MJoy działa tylko na tym jednym porcie. Jeśli zmajstruję drugi to może nie będę miał go gdzie podłączyć, dlatego zastanawiam się nad konstrukcją MJoy+DMJoy+DMKeys. To chyba powinno działać i nie powinienem mieć problemów z USB. Tylko ile enkoderów i przycisków może mieć DMKeys? Nigdzie nie mogę znaleźć dokumentacji.

« Odpowiedź #928 dnia: Kwietnia 04, 2015, 10:06:41 »

« Odpowiedź #929 dnia: Kwietnia 04, 2015, 13:46:39 »
Dzięki.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 04, 2015, 18:21:45 wysłana przez KosiMazaki »