Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 168802 razy)

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #930 dnia: Kwietnia 04, 2015, 17:25:11 »
Jesteś nowy na forum, dlatego brak orientacji. Mogę tylko uzupełnić, że jeśli masz USB gdzie pracuje MJoy to już jest jakieś rozwiązanie. Konfigurowanie MJoy w SVMapper daje ograniczenia na liczę enkoderów oraz przełączników. Te ograniczenia można zlikwidować stosując platformę HSC, ale to wymaga jej poznania. Damos zrobił dodatkową płytę dla enkoderów, którą można połączyć z MJoy jest to gdzieś opisane.
W twojej sytuacji MJoy rozwiązuje problem 8 wejść analogowych oraz przyciski, przełączniki i enkodery z wspomnianymi ograniczeniami ilości.
DMKeys8 nie ma wejść analogowych, ale nie ma ograniczeń na liczbę enkoderów oraz przełączników. Samemu go nie zrobisz trzeba zamówić u Damosa na pw. DMJoy jest na etapie prototypu i nie można go zamówić.
Mam nadzieję, że już nie będziesz błądził i sobie poradzisz.

« Odpowiedź #931 dnia: Kwietnia 04, 2015, 18:09:59 »
Dzięki, też mam taką nadzieję :)

Na razie muszę w jakiś sposób rozplanować cały KeyMatrix na płytce 5x10 cm... Ewentualnie 5x13 cm, czyli masa lutowania, potem zobaczę to HSC lub zamówię DMKeys. To się zobaczy. A skoro DMJoy jest w fazie prototypu to MJoy nie ma dostępnego i gotowego następcy? Bo jeśli tak to pozostaje mi bazować na 2xMJoy. Podliczyłem sobie ilość potrzebnych osi w przypadku zrobienia przepustnic dla samolotów dwu/czterosilnikowych tłokowych i 4+ silnikowych odrzutowych. Dla samego dwusilnikowego tłokowego pójdzie 6 osi (2x skok śmigła, 2x mieszanka, 2x przepustnica). Czyli jeśli nie ma żadnego kontrolera z osiami analogowymi to jedyna opcja to 2/3x MJoy i ewentualnie dodatkowo DMKeys, ale nie sądzę by mi brakło przycisków. :D

« Odpowiedź #932 dnia: Kwietnia 05, 2015, 22:05:58 »
Trochę pobłądziłem i znów zbłądziłem... HomeSimCocpit... Skąd to można pobrać? Znalazłem temat "Aplikacja DomowyKokpit", znalazłem tam i na googlach stronę http://HomeSimCockpit.com/ tylko, że ta strona już nie działa. Naprawdę przekopałem chyba absolutnie wszystko. Nic nie znalazłem.

Już pomijając bawienie się skryptami do MJoya w HSC to zacząłem się zastanawiać nad wszelkimi wyświetlaczami i wskaźnikami i jeśli dobrze zrozumiałem to HSC jest oprogramowaniem wysyłającym dane z komputera do płytki SimOut XL. Tak więc z HSC będę musiał się zapoznać.

« Odpowiedź #933 dnia: Kwietnia 05, 2015, 22:11:35 »

« Odpowiedź #934 dnia: Kwietnia 05, 2015, 22:19:48 »
Tą stronę znalazłem, ale tam pisze:

Sterowanie odbywa się przy pomocy programu HSC / dawniej Domowy Kokpit / napisanego przez Codekinga

A strona z HSC nie działa.

« Odpowiedź #935 dnia: Kwietnia 06, 2015, 07:48:40 »
Masz rację strona Codeking nie działa.  Napisz do niego na pw z prośbą o udostępnienie linka do jego strony.

« Odpowiedź #936 dnia: Kwietnia 06, 2015, 09:09:13 »
O ile w ogóle jeszcze ta strona istnieje...

A patrząc na ostatnią aktywność długo mogę czekać (grudzień 2014).

« Odpowiedź #937 dnia: Października 19, 2015, 16:38:52 »
Witam po długiej przerwie !

Jakiś czas temu strona o projekcie simOUT i MJOY-Encoders padła ofiarą botów internetowych i musiałem ją usunąć. Obecnie z różnych zapisków i backapów staram się ją przywrócić. Trochę to może potrwać ale sukcesywnie będę publikował kolejne wpisy. Adres nowej strony to www.simproject.zajac.waw.pl

pozdrawiam Zając

Co do programu HSC to poszukam u siebie i jak znajdę to wrzucę na stronę do działu Pliki do pobrania
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

« Odpowiedź #938 dnia: Stycznia 05, 2016, 09:18:27 »
Wracam tu z kolejnym drobnym problemem:
Generalnie wszystko działało dobrze. Zmieniłem system (miło mnie zaskoczyło, że działa na 7 i 10), zmieniłem sprzęt (na nowej płycie głównej już prawie w ogóle się nie resetuje), uznałem, że czas skończyć z poprawianiem płytki, naprawami kabli, itp. i postanowiłem w końcu zacząć coś tworzyć.

Sprawdziłem przyciski. Działają.
Przeszedłem do osi.
Wziąłem 3 potencjometry 200k. Polutowałem kable do pierwszego, podłączam do MJoy'a. Działa. Zapomniałem resztę osi zewrzeć do masy więc wszystkie powariowały, ale ta jedna działała.
Drugi potencjometr: zaczynają się problemy. Są jakieś zakłócenia. Ani jedna ani druga oś nie pokazuje prawidłowych wartości.
Dołożyłem trzeci potencjometr i zwarłem resztę osi do masy. Teraz to te trzy używane osie kompletnie zwariowały.
Wyjmuję potencjometry i wkładam tylko jeden. Też już średnio działa. Są zakłócenia. Zaczynam lutować, kable zmieniać i nadal nic.

W końcu go odłączam i podłączam ponownie. Dotykam wejść analogowych i wszystkie osie są w pełni otwarte. Ciekawe, bo jak kiedyś ich dotknąłem to się jakby zwierały do masy.

Chwilę potem się mi zaciął. Żadna oś nie reagowała, przycisk też nie.
Próbuję jeszcze raz. Tym razem osie dosłownie powariowały i kilka sekund później znów się zaciął.
Dziś go podpinam znowu i osie są spokojne. Za to klawisze powariowały. Są losowo włączane i wyłączane. 2 sekundy później się znów zawiesza... Spróbowałem jeszcze odłączyć wszystkie kable z wejść analogowych i cyfrowych. Zostawiłem mu tylko zasilanie i komunikację. I nadal przyciski wariują.

Wie ktoś co to może być? Kwarc? Zasilanie? Procesor?

« Odpowiedź #939 dnia: Stycznia 05, 2016, 10:05:55 »
Dla mnie MJoy to już odległa historia. Z tego co pamiętam to pots powinny być pomiędzy 10-100 Kom. Im większa wartość tym większe zakłócenia. U mnie MJoy działał w WinXP, nie wiem jak zachowuje się w Win7 i nowszych. Może pracować w SVMapper lub w HSC. HSC działa w Win7 i nowszych z tego co wiem. Próbuj napisać skrypt pod HSC dla MJoya może będzie działać prawidłowo. Może ktoś z kolegów na forum ma działający MJoy w Win7 lub nowszych systemach.

« Odpowiedź #940 dnia: Stycznia 06, 2016, 13:27:30 »
To że stary jest to wiem, ale ja żadnego godnego zastępcy nie znam.

Na Win7 i wyżej działa prawidłowo, a raczej działał dopóki nie dałem mu 3 potencjometrów i się ściął. Dziś już przyciski nie wariują, tylko osie jakoś dziwnie działają, czasem dotyk powoduje zmniejszenie wartości, czasem zwiększenie. A zazwyczaj dotyk działał jako uziemienie.

No i się ścina. Po podpięciu do USB działa około 3 sekundy i całość się "zamraża". Spróbuję mu na nowo wgrać wsad, bo szczerze wątpię, żeby zbyt duży potencjometr ukatrupił mi procesor. Mógłbym coś w HSC spróbować napisać, ale do tego chyba MJoy musi działać? Chyba najpierw powinienem pozbyć się zamrażania.

« Odpowiedź #941 dnia: Stycznia 06, 2016, 14:29:34 »
Pamiętam, że mi za 1 razem nie działał. Dopiero po wgraniu wsadu 2 albo 3 raz wszystko zaczęło śmigać jak trzeba. :) Osie których nie używasz najlepiej uziemić.

« Odpowiedź #942 dnia: Stycznia 06, 2016, 19:19:34 »
Mi Mjoy od kilku lat działa bez problemu pod XP i WIN7. Cały czas używam 7 osi (ósma zwarta do masy) i chyba ze 40 przycisków.
Z rezystancją potencjometrów nie powinieneś przesadzać. Myślę że 10k to max. Przy 200k jak najbardziej wejścia mogą być wrażliwe na dotyk. Ale ich wymiana raczej nie pomoże na zawieszanie. Musisz mieć coś jeszcze źle. Pamiętaj że Mjoy jest czuły na jakość i długość przewodu USB. Na początek używaj przewodu dobrej jakości i tak krótkiego jak tylko się da. A jak Mjoy będzie działał Ci stabilnie to sobie wydłużysz przewód.

« Odpowiedź #943 dnia: Stycznia 06, 2016, 21:05:49 »
Dzięki, kabel USB zrobiłem sam: 4 cieniutkie kabelki długości około 50 cm i do tego po podłączeniu praktycznie dotyka kabla 240V, dalej idzie do rozdzielacza i kolejne 150 cm do komputera już po normalnym kablu. Rozumiem, że źle.

Wsadu jeszcze nie wgrałem ponownie. Przez 4 godziny walczyłem z instalacją oprogramowania do programatora (zawsze tak miałem) i muszę jeszcze trochę powalczyć.

200k dałem dlatego, że mi tak doradzono... Wściec się można.

Spróbuję jutro lub pojutrze coś z kablem USB zrobić. Zamienię na gotowy ze starej myszki.

« Odpowiedź #944 dnia: Stycznia 08, 2016, 14:01:42 »
Wgrałem ponownie i nadal nic, zwarłem osie do masy i nic, poza tym, że jedna wygląda tak, jakby nie był zwarta. Jeszcze spróbuję ten kabel USB zmienić.

Przy okazji coś zauważyłem, błąd w projekcie tej płytki. Coś ważnego co może powodować właśnie resetowanie się procka. Ten procesor nie ma prawidłowego zasilania... Przecież pin 9 (reset) powinien być pociągnięty przez rezystor do VCC. Ale zanim to zrobię wolę się upewnić: czy to nie zostało specjalnie pominięte?