Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169360 razy)

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #225 dnia: Stycznia 08, 2008, 16:04:37 »
Jak można się zorientować po moich poprzednich postach mam problemy z uruchomieniem MJoya. Niestety do tej pory nie znalazłem rozwiązania.
Jako 'ostatnia deska ratunku','tonący brzytwy się chwyta' i takie tam inne ... postanowiłem wykonać na płytce uniwersalnej minimalną wersję tzn taką która moża podpiąc pod USB, bez wejść osi analogowych i wszystkich przycisków
Oprócz kości ATMega która zaprogramuje na płytce by SundowerLabs (to akurat wykonuje się bez żadnych błędów) trzeba bedzie wykorzystać - jak sądze elementy zakreslone na rysunku. Zgadza się?

i jeszcze jedno pytanko, na płytce od Sun'a do nóżek układu bodajże od 22 do 29 sa przylutowane rezystorki 9,8kOhm'a na tym schemacie ich niema, jaką rolę spełniają? podejrzewam że cos przy osiach analogowych - czy w tej okrojonej wersji nie muszą wystepowac?

Póki co mój nielot wyglada tak:

Pozdrawiam
Zdesperowany
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #226 dnia: Stycznia 08, 2008, 16:15:54 »
Oprócz kości ATMega która zaprogramuje na płytce by SundowerLabs (to akurat wykonuje się bez żadnych błędów) trzeba bedzie wykorzystać - jak sądze elementy zakreslone na rysunku. Zgadza się?
Tak.

i jeszcze jedno pytanko, na płytce od Sun'a do nóżek układu bodajże od 22 do 29 sa przylutowane rezystorki 9,8kOhm'a na tym schemacie ich niema, jaką rolę spełniają? podejrzewam że cos przy osiach analogowych - czy w tej okrojonej wersji nie muszą wystepowac?
To są elementy KeyMatrix, nie są wymagane do działania układu.

« Odpowiedź #227 dnia: Stycznia 09, 2008, 15:27:48 »
Spieszę donieść wszystkim którzy z ubolewaniem śledzą moja walkę że pojawiło się światełko w tunelu. :karpik
Mega okrojona wersa MJoya funkcjonuje prawidłowo, tzn system WinXPSP2 na C2D widzi ja przez HUB'a USB

Teraz wiem na czym stoję, scalak prawidłowo zaprogramowany, podejrzane elementy które jeszcze sprawdzę/wymienię to kwarc i podstawka 'precyzyjna'
Jesli któreś z nich okaże się winne - domyslacie sie jak skończą?

Pozdrawiam
 z optymizmem  :banan
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

« Odpowiedź #228 dnia: Stycznia 09, 2008, 17:23:19 »
Gratuluję,teraz nie powinno być problemu.Co do podstawki to widzę,że w MJ16 masz tę lepszą natomiast na płycie uniwersalnej  gorszą a mimo to działa.Zauważyłem także,że na płycie uniwersalnej obudowa gniazda USB nie jest połączona do masy tzn.GND.Teraz możesz metodą podmiany kolejnych elementów z uniwersalnej na MJ16 zlokalizować co jest uszkodzone.Jeśli masz omomierz to sprawdź czy jest przejście omowe na podstawce (jeden koniec od strony scalaka drugi od strony druku),powodzenia.

« Odpowiedź #229 dnia: Stycznia 09, 2008, 21:15:06 »
Chciałbym jeszcze uzupełnić mój post.Myślę,że podstawka jest o.k,ale jeśli nie pomoże wymiana elementów to na końcu sprawdź i ewentualnie wymień podstawkę.Gdyby nie kontaktowała jakaś nóżka w podstawce to można zawsze polutować bezpośrednio nóżkę scalaka do płyty i w ten sposób uniknąć wymiany całej podstawki.

« Odpowiedź #230 dnia: Stycznia 10, 2008, 08:54:24 »
O.P.E.R.A.T.I.O.N. T.O.O.T.H.A.C.H.E.

MJoy16.googlepages.com
... in the air.

« Odpowiedź #231 dnia: Stycznia 10, 2008, 09:33:46 »
Widzę,że zdecydowałeś się na radykalny krok.Daj znać czy pomogło.

« Odpowiedź #232 dnia: Stycznia 10, 2008, 14:00:40 »
Witam. Mam pytanko. Czy ktoś podłączał sv-244 i sv-242. Jak tak to prosił bym o kontak na GG lub ICQ. Z góry thx :)

Offline Combatdude

• *
  • To Hollywood and glory!
« Odpowiedź #233 dnia: Stycznia 23, 2008, 11:51:09 »
Witam. Mam pytanko odnośnie mjoya, (pytam tutaj, ponieważ nie chciałem zakdładać osobnego wątku- a widzę tutaj sporo "fachur" w tym temacie). Czy ma jakikolwiek sens przerabianie instniejącego joya np. logitech extreme 3d pro (sic!-pomijając du*ne POT-y etc etc). Czy taki zabieg poprawi w jakikolwiek sposób precyzję elektroniki ? (pomijam luzy i wcześniej wspomniane poty-byłby wymienione na trwalsze, ale o identycznych parametrach elektrycznych).
Czy większa precyzja osiągnięta byłaby na tych potach 100k, czy trzeba zastosować 500k z przekładnią żeby miało to jakiś sens ?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #234 dnia: Lutego 03, 2008, 20:25:33 »
Zacznijmy od końca - Mjoy działa na potach o wartościach od 100k w dół, najrozsądniejsze są 10k.

Co do zwiększenia sie precyzji... no cóż to może zależeleć od wielu czynników, ale wiele osób tutaj demonstrowała wyniki lepsze niż na zwykłych joy'ach, wiec prawdopodobnie jakaś zmiana na lepsze jest.

Dodatkowo dla niektórych frustratów może sie przydać mała graficzka, jaką przed chwilą zrobiłem. Zmapowałem podłączenia przycisków na Key Matrix:

Łącza nieoznaczone są miejscami gdzie podłącza się przełączniki i enkodery, jako, że takich jeszcze nie używam, to co do sposobu ich podłączenia nadal musicie zaglądać do instrukcji. Linia zielona oznacza linię zasilającą - to może wam oszczędzić parę metrów kabli, bo jedna linia zasilania przypada na 8 przycisków.
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2008, 20:31:03 wysłana przez Sundowner »

« Odpowiedź #235 dnia: Lutego 17, 2008, 14:03:56 »
http://MJoy16.googlepages.com
Adm i Mod jesli uważacie że link powinien być w innym miejscu proszę przesunąć/skopiować/dodać*

Pozdrawiam

*-niepotrzebne sklreslić
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

zajac

• Gość
Re: Mjoy
« Odpowiedź #236 dnia: Marca 21, 2008, 20:46:26 »
Chciałbym bardzo podziękować. To forum to kopalnia wiedzy na temat MJoya - dzięki niemu bez żadnych problemów zbudowałem go i zaprogramowałem i wszystko super działa. Zbudowałem prosty panel autopilota do FS2004. Jego opis znajduje sie na forum vatsim - http://www.forum.vatsim.pl/viewtopic.php?t=26955 - zapraszam

pozdrawiam

Zając

lancer2000

• Gość
« Odpowiedź #237 dnia: Marca 26, 2008, 19:37:12 »
Witam
Jestem nowy na forum jak i nowicjuszem w sprawach elektroniki choć lutowałem już troche. Zamowiłem sobie płytke MJoy by Sun i wszystkie komponenty do budowy. Chce zrobić panel AP dla Boeinga 737(taki jak zrobił zajac). Chce już sobie też z kompletować przyciski itp. do obudowy i mam kilka pytań (prosze o wyrozumiałość bo z elektroniką miałem niewiele kontaktu):

1. Jakiego powinieniem użyć przełącznika dźwigniowego do obsługi F/D i A/T. Na tme.pl jest tego dużo. Niewiem czy powinienem użyć przełącznika typu ON-ON czy może ON-(ON) czy ON-OFF itp. Mógłby mi ktoś wskazać jakiego powienienem użyć (możliwie najtańszego z dźwignią metalową). Wydaje mi się że typu ON-ON,lecz wole się upewnić zanim złoże zamówienie.

2. Do ustawiania kursu, wysokości itd. to powinienem użyć coś takiego http://www.tme.pl/przelacznik-obrotowy-1-sekcja-12-pozycji-bbm-z-oczkiem/arts/pl/a25/ck1049.html albo http://www.tme.pl/przetwornik-obr-imp-os-6-35mm-enkoder/arts/pl/a29/ecw1j-b24.html ?? Czy coś innego?? (najlepiej najtańszego :P). Czy przy tych przełącznikach które podałem, podczas przekręcania czuć takie "przeskoki"??(niewiem jak to nazwac)

Wogóle czytając forum widziałem, że wiele osób miało problemy tego typu,  więc myśle sobie że dobrze by było zrobić w tym wątku takie zestawienie z przykładami przycisków, tooglów itd. co mogą w symulatorze obsłużyć i najlepiej z linkiem do jakieś sklepu internetowego np. tme.pl. Myśle że dla "nowych" byłoby to bardzo pomocne. Ja narazie nie posiadam wystarczającej wiedzy na ten temat, może ktoś z forumowiczów by chciał takie coś zrobić. Z resztą najpierw napiszcie co sądzicie o tym pomyśle. Pozdrawiam

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #238 dnia: Marca 26, 2008, 20:24:43 »
Witaj
1. Jakiego powinieniem użyć przełącznika dźwigniowego do obsługi F/D i A/T. Na tme.pl jest tego dużo. Niewiem czy powinienem użyć przełącznika typu ON-ON czy może ON-(ON) czy ON-OFF itp. Mógłby mi ktoś wskazać jakiego powienienem użyć (możliwie najtańszego z dźwignią metalową). Wydaje mi się że typu ON-ON,lecz wole się upewnić zanim złoże zamówienie.
Pozycje oznaczone nawiasem są chwilowe, tzn działa w tej pozycji tak długo jak go w niej trzymasz. Przy przełączniku ON-OFF, masz dwie pozycje stabilne - w jednej będzie zwarty i wysyłany sygnał, w drugim nie. Przy ON-ON przełączasz miedzy dwoma stałymi sygnałami. Trochę by pomogło jakbyś opisał co to jest to F/D i A/T i jak to wygląda, bo z autobusami to ja niewiele mam wspólnego :D

2. Do ustawiania kursu, wysokości itd. to powinienem użyć coś takiego http://www.tme.pl/przelacznik-obrotowy-1-sekcja-12-pozycji-bbm-z-oczkiem/arts/pl/a25/ck1049.html albo http://www.tme.pl/przetwornik-obr-imp-os-6-35mm-enkoder/arts/pl/a29/ecw1j-b24.html ?? Czy coś innego?? (najlepiej najtańszego :P). Czy przy tych przełącznikach które podałem, podczas przekręcania czuć takie "przeskoki"??(niewiem jak to nazwac)
Potrzebujesz Enkoder mechaniczny, ten przełącznik obrotowy, to tak jakby kilka/naście przycisków które uruchamiasz przekręcając gałką. Enkoder działa jak w myszkach kulkowych, wysyłając impulsy , które mogą być rozszyfrowywane jako skok do przodu, lub do tyłu.

« Odpowiedź #239 dnia: Marca 26, 2008, 20:29:00 »
FD to filght director, w skrócie przyrząd ten pokazuje, co by zrobił autopilot, gdyby był włączony (albo inaczej, jak należy sterować samolotem by osiągnąć zadane parametry lotu).
AT to autothrottle, czyli system dzięki któremu pilot nie musi szarpać się z przepustnicą, tylko może np. wybrać prędkość, którą samolot będzie utrzymywał ;)