Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169235 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #300 dnia: Października 27, 2008, 22:39:06 »
Witam,tak jak się spodziewałem.MJoy współpracuje z elementami biernymi z wyjątkiem 8 wejść analogowych.Twój enkoder jest niestety elementem czynnym tzn. posiada układ scalony zasilany +5V,dlatego nie będzie można go zastosować w MJoyu.
Ja stosuję enkodery bierne w symulatorze FalconAF.W niektórych  symulatorach np.FalconOF można zamiast enkodera zastosować potencjometr analogowy  .Flanker tak zrobił w swoim ICP
pozdrawiam vito_zm.
« Ostatnia zmiana: Października 27, 2008, 22:47:55 wysłana przez vito_zm »

alexes

• Gość
« Odpowiedź #301 dnia: Listopada 25, 2008, 11:32:33 »
Witam serdecznie wszystkich! Czytam forum od jakiegoś czasu, a w szczególności ten wątek :D. Jestem w trakcie kończenia konstrukcji mjoy16rev1 na płytce made in sundowner i mam kilka związanych z tym przemyśleń którymi chciałbym się z wami podzielić.

Jeśli podczas programowania układu PonyProg wywala nam komunikat iż nie może wykryć układu to zazwyczaj jest to zablokowany scalak (często jest to przez błednę ustawienie flag - m.in. przez przestawienie synchronizacji na zewnętrzny zegar). W takim przypadku albo odblokowujemy scalak (należy użyć zewnetrzego synchronizatora), albo wymieniamy na nowy (co jest skuteczniejsze)...

Po podłączeniu złożonego sprzętu do windows XP mjoy się rozłącza (najpierw je widzi a potem po kilku sekundach przestaje działać). Podobny problem jak wymieniany w poprzednich postach. Zacząłem grzebać i udało mi się dojść do kilku wniosków.  Wynika to z tego ze windows xp zatrzymuje urządzenie twierdząc ze w wyniku generowanych przez nie błedow. Co ciekawe w windows Vista działa bez problemów. Ostatecznie zaczeło dzialac i na xp, ale muszę niestety czasem kilka razy podlaczac zanim załapie. Mam tez nieodparte wrażenie ze jest to spowodowane nieuziemieniem sprzętu...

Jest tez roznica w "widzeniu" nazwy mjoya w rożnych trybach - są dwie różne nazwy, w jednym trybie jest to My16, a w drugim Mü16 i przy tej nazwie czesto się rozłącza. Może to sugerować błędy.

No i na koniec pytanie. Uzylem jako rotary switch zwykłych potencjometrów obrotowych, co okazalo się błędem. Po czym doczytałem i zauwazylem ze powinno się uzywac enkoderów. Pytanie jest jakich, zwykłych czy wieloobrotowych, chciałbym uzyc je do AP do HDG, ALT i SPD....

Niestety w dokumentacji w sieci jest wiele niescislosci odnośnie diod. Czy powinny być to diody zenera czy mogą być zwykle, mam wrażenie ze może to powodować rozlaczanie. Na razie wymieniem 2 diody przy usb na zenera i jakby lepiej sobie radzil... Teraz mam zamiar wymienić wszystkie przy przyciskach i zobaczymy jaki będzie efekt...

Pozdrawiam!

« Odpowiedź #302 dnia: Listopada 25, 2008, 15:19:23 »
Nie wymieniaj diod.Diody tworzą matrycę i nic więcej.Jeśli są prawidłowo połączone nie ma problemu.2 diody zenera 3.3 V ograniczają napięcie na wejściu scalaka.
Potencjometry analogowe (8 szt) są ozn.na schemacie i są podłączone do ściśle określonych wejść AT.
Enkoder ma także swoje położenie w matrycy podobnie jak przyciski oraz przełączniki.Musi być bierny z 3 wyprowadzeniami.

alexes

• Gość
« Odpowiedź #303 dnia: Grudnia 11, 2008, 12:24:02 »
Po podłączeniu złożonego sprzętu do windows XP mjoy się rozłącza (najpierw je widzi a potem po kilku sekundach przestaje działać). Podobny problem jak wymieniany w poprzednich postach. Zacząłem grzebać i udało mi się dojść do kilku wniosków.  Wynika to z tego ze windows xp zatrzymuje urządzenie twierdząc ze w wyniku generowanych przez nie błedow. Co ciekawe w windows Vista działa bez problemów. Ostatecznie zaczęło dzialac i na xp, ale muszę niestety czasem kilka razy podlaczac zanim załapie. Mam tez nieodparte wrażenie ze jest to spowodowane nieuziemieniem sprzętu...

Chciałbym dodać nowe spostrzeżenie. Bardzo prawdopodobne jest to, iż rozłączanie się mjoy-a spowodowane było nie podłączeniem mjoy-a do wszystkich wyjść sterujących osiami analogowymi. Po podłączeniu do wszystkich 8-miu wyjść do potencjometrów (lub połączeniem masy z +5V w tych do których nie podłączyliśmy potencjometrów) przestało generować błędy.

Drugie spostrzeżenie to przy nacisnieciu klawisza kalibracji joystick zaczyna wariować i rozlacza się - po ponownym podlaczeniu jest  to samo do momentu kiedy nie poruszy się wszystkimi analogowymi potencjometrami. Potem wraca do normy.

Pozdrawiam!

« Odpowiedź #304 dnia: Grudnia 11, 2008, 16:23:42 »
Jest to podstawowa zasada.Nieużywane wejścia analogowe muszą być podłączone do masy.Procesor posiada przetwornik liniowy 10 bitowy zamieniający sygnał z zakresu 0-5V na sygnał cyfrowy.Nie wnikając w szczegóły kodowania widać,że układ jest bardzo czuły na zmiany napięcia na wejściu.Generalnie powinno się ekranować przewody łączące potencjometry,potencjometry oraz MJoya.Ja ekranuję tylko przewody,ponieważ u mnie nie występują zakłócenia zewnętrzne co nie znaczy że w innym miejscu będzie tak samo.

« Odpowiedź #305 dnia: Stycznia 24, 2009, 16:59:33 »
Czy komuś udało się dodać enkodery do Mjoya? Czytałem o próbach Nokera w tej sprawie (zarówno tu, jak i na forum Vatsim), ale definitywnej informacji o spektakularnym sukcesie lub całkowitej porażce nie znalazłem ;)
Co właściwie stoi na przeszkodzie wstawienia dodatkowych enkoderów? Jest to sprawa sprzętowa, czy można to obejść poprzez przeprogramowanie chipu (np. poświęcając kilka przycisków lub oś kosztem enkodera - przy czym mam nadzieję, ze to pytanie nie jest idiotyczne - na elektronice nie znam się wcale i pytam raczej na czuja ;))?
A jeśli to trudniejsza sprawa, to jak wygląda kwestia podłączania impulsatorów do Mjoya? Czy takie pokrętło po prostu "obsługuje" dwa przyciski (jeden przy kręceniu w lewo, drugi w prawo)?

« Odpowiedź #306 dnia: Stycznia 24, 2009, 17:53:44 »
Nie ma problemu z podłączeniem enkoderów do MJoya.Można podłączyć 4 enkodery.Jest to dokładnie opisane w manualu na str 24 wiring rotary switches.W controls mapping są od poz.97 do 112.U mnie pracują aktualnie w ICP.

« Odpowiedź #307 dnia: Stycznia 24, 2009, 18:28:38 »
Nie sprecyzowałem pytania, przepraszam - przez dodanie enkoderów miałem na myśli przyczepienie więcej niż 4 ;) Oczywiście by zyskać możliwość użycia kolejnych enkoderów można skorzystać z drugiego Mjoya, ale wydaje mi się to trochę nieopłacalne, dlatego zawczasu chciałbym zorientować się w możliwościach obejścia tego ograniczenia.

« Odpowiedź #308 dnia: Stycznia 24, 2009, 19:00:15 »
Myślę,że nie ma możliwości podłączenia więcej niż 4 enkoderów na jednym MJoyu.

« Odpowiedź #309 dnia: Stycznia 25, 2009, 14:12:44 »
To trochę mało, ale cóż - dziękuję bardzo za odpowiedź :)

« Odpowiedź #310 dnia: Lutego 02, 2009, 17:55:37 »
Trafiłem na płytkę, która wydaje mi się podobna do Mjoya: http://www.lbodnar.dsl.pipex.com/joystick/ Po chwili poszukiwań, trafiłem na schemat podpięcia enkodera: http://www.leobodnar.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=27 (pod koniec wątku). Jak rozumiem, taki enkoder po prostu przy obrotach w jedną stronę naciska jeden przycisk, a w drugą drugi. Czy posługując się powyższym sposobem, można zaprząc enkoder od obsługi dwóch przycisków Mjoya?

« Odpowiedź #311 dnia: Lutego 03, 2009, 12:33:03 »
W MJoy nic nie można zrobić,można tylko zastosować 4 enkodery.Można natomiast podłączyć 16 enkoderów do sterownika,który jest opisany pod  linkiem http://www.lbodnar.dsl.pipex.com/joystick/
Problem polega tylko i wyłącznie na oprogramowaniu.Autor tego sterownika podaje program przy pomocy,którego można zrobić konfigurację pod enkodery.W twoim przypadku pozostaje zakup tego sterownika lub innych kart np.OpenCockpits.Sterownik o którym piszesz jest bardzo prosty w obsłudze w porównaniu do kart OpenCockpits.

« Odpowiedź #312 dnia: Lutego 03, 2009, 14:26:26 »
Próbowałem w ten sposób podłączyć taki enkoder http://www.browarec.com/index_files/page0021.htm ale niestety nie działało to prawidłowo. Niby impulsy dochodziły, ale co jakiś czas siało zakłóceniami po innych wejściach.
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

damos

• Gość
« Odpowiedź #313 dnia: Lutego 03, 2009, 21:57:33 »
Niby impulsy dochodziły, ale co jakiś czas siało zakłóceniami po innych wejściach.
Co siało zakłóceniami? Impulsator, czy Atiny ? Dałeś jakieś kondensatory blokujące na zasilanie i sygnały?

Gładki

• Gość
« Odpowiedź #314 dnia: Lutego 03, 2009, 23:20:03 »
Witam. Na tą chwilę nie mam czasu się tym zająć. Myślę, że za około miesiąc przedstawię sposób na podpięcie dodatkowych 4/8 enkoderów w miejsce 8/16 przycisków.

Jak mi się wydaje na tą chwilę, mjoy mając matrycę 64 przycisków, realizuje przepytywanie kolumn lub wierszy, przez co nie można bezpośrednio podłączyć w miejsce przycisków enkoderów, spodziewając się ich poprawnego działania.

Proszę kolegów o cierpliwość, i jak tylko zrealizuję rozwiązanie, zamieszczę je na forum.