Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 168917 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

roger298

• Gość
Odp: Mjoy
« Odpowiedź #480 dnia: Kwietnia 01, 2009, 15:03:57 »
sorki, poprzednie strony "przekartkowałem" na szybko więc pewnie przeoczyłem, ale to wszystko z radości żeście taki fajny projekt zrealizowali - obiecuję poprawę :)

damos

• Gość
« Odpowiedź #481 dnia: Kwietnia 01, 2009, 15:53:01 »

roger298

• Gość
« Odpowiedź #482 dnia: Kwietnia 02, 2009, 22:58:13 »
rozumiem że na ewentualne zamówienie grupowe jest za późno? a może kupiliście więcej to bym chętnie odkupił ze 2szt?

damos

• Gość
« Odpowiedź #483 dnia: Kwietnia 02, 2009, 23:11:06 »
Może coś da się jeszcze zrobić.
Zadeklaruj dokładnie, co chcesz i ile.

roger298

• Gość
« Odpowiedź #484 dnia: Kwietnia 03, 2009, 13:00:38 »
2x enkoder bo mjoya zrobię sobie sam piszcie co i jak: roger298@wp.pl :)

damos

• Gość
« Odpowiedź #485 dnia: Kwietnia 03, 2009, 21:24:39 »
2x enkoder bo mjoya zrobię sobie sam piszcie co i jak: roger298@wp.pl :)
ostatni post na tej stronie ma linka do odpowiedniej strony:
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=8603.420

damos

• Gość
« Odpowiedź #486 dnia: Kwietnia 06, 2009, 16:53:28 »
Ze względu na kwotę zamówienia dostaliśmy zniżkę i płytki MJoy'a wyjdą taniej - po ok 22 PLN za szt. :) Kwoty na stronie przeliczę nieco później. Dla Rogera też będzie 2 x encoder.

roger298

• Gość
« Odpowiedź #487 dnia: Kwietnia 07, 2009, 22:26:55 »
dziękuję ;)

« Odpowiedź #488 dnia: Kwietnia 08, 2009, 21:54:54 »
Witam.

Ostatnio w necie znalazłem coś takiego - http://www.tme.eu/pl/pages/New_Product:przelaczniki-obrotowe-impulsowe-do-druku-serii-ps1010.html - kupiłem dwie sztuki do testów. Jest tak jakby encoder, ale na wyjściu już ma podane sygnały w zależności od kierunku obrotu. Podłączyłem to "coś" do Mjoy-a i oto taki rezultat. Niby wszystko chodzi, jak kręcę w jedną stronę to są impulsy na jednej parze styków a jak w drugą to na drugiej - czyli działa, ale nie do końca. Gubi bardzo dużo impulsów, niezależnie od szybkości kręcenia, nawet jak przełączam po jednym "ząbku", podejrzewam, że problem raczej tkwi w długości impulsu i mjoy nie wszystkie jest w stanie odczytać. I tu pytanie / może do Damosa lub Vito_zm / czy można dokładając jakiś element elektroniczny np. kondensator spowodować wydłużenie impulsów i co za tym idzie, że Mjoy odczyta je wszystkie. Oto link jaki znalazłem do danych o tym przełączniku -  http://akamai.globalsources.com.edgesuite.net/f/593/3445/5d/pdt.static.globalsources.com/IMAGES/PDT/SPEC/702/K1003003702.pdf   I jeszcze jedno spostrzeżenie, przełącznik ten nadaje się raczej do małych zmian wartości w kokpicie np. zmiana zasięgu wyświetlacza, lecz nie za bardzo do takich jak HDG, ALT czy CRS - mało impulsów na obrót. To tyle o tym przełączniku, czekam na odpowiedź , bo nie wiem czy kupić ich więcej w TME prze kupnie więcej niż 5 szt. cena nie jest najgorsza / 6,59,- netto za sztukę /.

Jeszce jedna sprawa, ostatnio trochę "dłubałem" aby na jednej płytce pcb połączyć mjoy-a z encoderami. Oto wstępne przymiarki

I tu drugie pytanie, czy jest potrzebny ten kondensator, który w "encoderze" występował przy wejściu zasilania - tutaj zasilanie podebrałem z usb a tam już taki występuje. Robiłem go na podstawie płytki i schematu by Sundowner - mam nadzieje, że nie ma nic przeciwko, projekt typowo pod wykonanie w jakieś firmie, oraz projektu ze strony http://www.rvdijk.nl/pcb.htm i zrobiłem coś po środku zmieniając miejsca wyprowadzeń oraz połączyłem z układem encodera / przełączenie poprzez dwa jumpery /. Na razie chyba nie będę jej zamawiał, ale jakby był ktoś chętny to podeślę odpowiednie pliki.

pozdrawiam

Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

« Odpowiedź #489 dnia: Kwietnia 08, 2009, 22:21:32 »
Moim zdaniem jest to przełącznik obrotowo-impulsowy a nie enkoder.Enkoder pracuje w kodzie Graya.Nie chcę wchodzić w szczegóły,aby nie mącić.Ten przełącznik nie nadaje się do naszego projektu.Zajac podałeś link na Allegro do faceta,który oferował enkodery.Ja u niego kupiłem 11 szt ( 2.5 zł za 1szt.).
Wystarczy jeden kondensator filtrujący.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #490 dnia: Kwietnia 08, 2009, 22:28:30 »
Nic przeciwko nie mam, wręcz jestem ciekaw do czego to doprowadzi, i cicho podpowiadam, że można by poszukać alternatywy dla układów Atmela, na rzecz obsługujących USB hardwareowo i stworzyć coś zupełnie nowego, może dającego wyższa precyzję ?

« Odpowiedź #491 dnia: Kwietnia 08, 2009, 23:40:29 »
Moim zdaniem jest to przełącznik obrotowo-impulsowy a nie enkoder.Enkoder pracuje w kodzie Graya.
Zgadza się nie jest to encoder tylko przełącznik, ale kręci się jak encoder a daje impulsy na parze styków w zależności od kierunku obrotu - zrobione jest to chyba mechanicznie
Ten przełącznik nie nadaje się do naszego projektu.
Zgadza się bo nie jest to encoder, jest to raczej alternatywa dla niego
Zajac podałeś link na Allegro do faceta,który oferował enkodery.Ja u niego kupiłem 11 szt ( 2.5 zł za 1szt.).
Też kupiłem 15 szt. za 2,5 zł za szt.  :001:
Wystarczy jeden kondensator filtrujący.
A jakiej wartości będzie najlepszy i czy przylutować bezpośrednio do pary styków ? Jutro przetestuje, idealnie by się sprawdził przy zmianie np. zasięgu na wyświetlaczu czy ustawieniach kodu transpondera gdzie zmiany wartości są nieduże.

Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

« Odpowiedź #492 dnia: Kwietnia 09, 2009, 07:43:28 »
A jakiej wartości będzie najlepszy i czy przylutować bezpośrednio do pary styków ? Jutro przetestuje, idealnie by się sprawdził przy zmianie np. zasięgu na wyświetlaczu czy ustawieniach kodu transpondera gdzie zmiany wartości są nieduże.
Kondensator filtrujący taki jak w MJoy 10uF przy gniazdku USB.Pozostałe kondensatory blokujące przy scalakach tak jak sugerował Damos.
Można spytać jaki układ będziesz testował?
Nic przeciwko nie mam, wręcz jestem ciekaw do czego to doprowadzi, i cicho podpowiadam, że można by poszukać alternatywy dla układów Atmela, na rzecz obsługujących USB hardwareowo i stworzyć coś zupełnie nowego, może dającego wyższa precyzję ?
Ja też o tym myślałem,ale jest to tylko marzenie.Powodów jest kilka.
1.Poznanie uP wymaga nawet dla zdolnego studenta kilku tygodni(kilka set stron manuala).
2.Programowanie w asemblerze nie jest efektywne jest czasochłonne,dlatego jest wskazana znajomość języka wyższego rzędu.
3.Trzeba stworzyć logiczny algorytm pracy sterownika.Jest to ważna umiejętność.Nie każdy to potrafi zrobić.
4.Potrzeba odpowiednich narzędzi do testowania programu,kompilacji itp.
5.Potrzebny jest czas.
Reasumując gdybym był wykładowcą na politechnice to miałbym kilka pomysłów na prace dyplomowe dla studentów.Zauważyłem,że na naszym forum są studenci,ale reprezentują prawdopodobnie inne kierunki studiów.
Na koniec dodam,że na naszym forum jest specjalista od uP (Atmela) Damos,który zrobił dla tego tematu bardzo dużo.Chcę mu podziękować,że znalazł na to wolny czas.
Jeszcze jedna uwaga dotycząca programistów.Tak jak w każdej dziedzinie tutaj też są specjaliści od różnych rzeczy.Nie każdy programista jest specjalistą od programowania uP.
Tyle moich przemyśleń dotyczących MJoya.
ps
Zajac podoba mi się Twój projekt.

damos

• Gość
« Odpowiedź #493 dnia: Kwietnia 09, 2009, 09:17:25 »
Pracuję nad tym w domowym zaciszu, lecz teraz mam tragicznie mało wolnego czasu, więc oficjalnie do niczego się nie przyznaję :)

Zając - Respect !
Odnośnie pytania - MJoy nie odbiera impulsów, MJoy potrzebuje zwarcia na stykach, kondensator może tu nie pomóc.

damos

• Gość
« Odpowiedź #494 dnia: Kwietnia 09, 2009, 10:41:57 »
Rzuciłem okiem na ten przełącznik, nie mogę już edytować odpowiedzi, więc kolejny post.

Ostatnio w necie znalazłem coś takiego - http://www.tme.eu/pl/pages/New_Product:przelaczniki-obrotowe-impulsowe-do-druku-serii-ps1010.html - kupiłem dwie sztuki do testów. Jest tak jakby encoder, ale na wyjściu już ma podane sygnały w zależności od kierunku obrotu. Podłączyłem to "coś" do Mjoy-a i oto taki rezultat. Niby wszystko chodzi, jak kręcę w jedną stronę to są impulsy na jednej parze styków a jak w drugą to na drugiej - czyli działa, ale nie do końca. Gubi bardzo dużo impulsów, niezależnie od szybkości kręcenia, nawet jak przełączam po jednym "ząbku", podejrzewam, że problem raczej tkwi w długości impulsu
Masz rację. Sądząc po schemacie - powinno działać po podłączeniu zamiast przycisków (a nie do płytki encoderów). Jeśli nie działa - jest to winą jednego lub kilku czynników:
a - długości impulsu
b - rezystancji zwarcia
c - drgań styków

Można pobawić się w podłączenie kondensatora i sprawdzić efekty - zaczął bym od 10nF, później 100nF, 1uF, 10uF - więcej nie ma sensu. Im większa pojemność tym większe prawdopodobieństwo, że uP potraktuje przepływ prądu ładowania kondensatora jak zwarcie. Z drugiej ztrony - jeśli kondensator nie naładuje się w czasie jednego próbkowania - to może utrzymać "zwarcie" kilka sekund pomimo puszczenia przycisku... Wtedy masz jeden impuls na kilka sekund i całość wygląda fatalnie :(

1.Poznanie uP wymaga nawet dla zdolnego studenta kilku tygodni(kilka set stron manuala).
3.Trzeba stworzyć logiczny algorytm pracy sterownika.Jest to ważna umiejętność.Nie każdy to potrafi zrobić.
4.Potrzeba odpowiednich narzędzi do testowania programu,kompilacji itp.
5.Potrzebny jest czas.
Pozostawiłem IMHO najistotniejsze czynniki. Z tym, że czas (5) jest wymagany do wszystkich pozostałych.
1 - samo przeczytanie to jeszcze nic. Trzeba zrozumieć, zapamiętać i umieć zastosować = przeczytanie kilka razy :)
3 - tu przydaje się doświadczenie zarówno z zakresu programowania jak i elektroniki (niezbyt częste u programistów)
4 - zbudowanie toolchaina i skonfigurowanie środowiska to już dość męczący proces w niektórych przypadkach. U jednego producenta do różnych ukłądów potrzebne są różne środowiska programowania i testowania. Koszt zestawów "uruchomieniowych" to czasami mocne przegięcie, potrafią kosztować ponad 2000 PLN. Płatny kompilator dla PIC'ów MICRICHIP proponuje za następnych 3 tys. PLN.  (są chętni na taką "zabawę" ? :) ) Opensource'owe odpowiedniki zmuszają znów do samodzielnego kompletowania i buildowania toolchain'a... co potrafi być frustrujące (różne wersje kompilatora mają różne bugi dla różnych wersji procesora  :karpik). Jeśli wchodzimy w bardziej zintegrowane uP - przydało by się nieco sprzętu:
1 - jakiś wielokanałowy analizator stanów logicznych z dobrym pasmem (od 1000 do 3000 PLN) (- bez niego nie zrobił bym encoderów)
2 - sprzętowy debuger  (do 2000 PLN) - niemal nie jest konieczny, jeśli masz pkt 1 i potrafisz sobie nim załatwić, co trzeba
3 - stacja lutownicza, najlepiej Hot-Air do TQFP - 1000 PLN
4 - topniki SMD w żelu... nawet 100 PLN za małą tubkę (a przylutuj TQFP100 bez tego, nie zrób zwarć i nie przegrzej)
5 - myjka ultradźwiękowa (to już grosze - za 200 PLN można dostać + płyny) lub alternatywa - jeszcze droższe topniki i pasty lutownicze typu "clean free"  :karpik
6 - dobrze było by mieć oscyloskop USB z pasmem przynajmniej 150 MHZ - (1500-4000 PLN) (przy takowaniu powyżej 20MHz kwestie sprzężeń, kształtów impulsów itd. nabierają kluczowego znaczenia przy ustalaniu: "dlaczego nie działa ?", niestety - nie mam i na razie daję sobie radę bez, ale w przypadku przełącznika Zająca wyjaśnienie problemów było by natychmiastowe )
7 - na koniec - każdy błąd i spalenie eksperymentalnego układu to koszt czasu i pieniędzy. Najtańszy AVR32 to mniej niż 40 PLN, jednak mimo tego boli :)

Ja zacząłem zabawę z Atmelem z powodu MJoya i już przy Atmelach zostanę :) One też mają sprzętowe USB, i całkiem niezłe możliwości. Nakłady czasowe, sprzętowe i finansowe przy zmianie platformy skutecznie zniechęcają. Nie dziwcie się, ze nie ma wielu chętnych - niejeden wolał by wydać tą kasę np. na kurs szybowcowy  :banan

coś zupełnie nowego, może dającego wyższa precyzję ?
Teoretycznie ATmel ma 10 bit. precyzję. Daje to 1024 poziomy. Przy 5V to skok co 4.9 mV. Przejście na np. 12 bit precyzję to skok co niemal 1mV... IMHO napięcia indukowane w przewodach będą już zbliżone i całą precyzję diabli (zakłócenia) wezmą.