Z encoderami zakupionymi na Allegro http://www.allegro.pl/item587682723_impulsator_enkoder_obrotowy.html gubi dużo impulsów. Prośba do Damosa, może da się z tym coś zrobić / mam tego parę sztuk /, mogę jednego podesłać do testów.
1 - właśnie, co rozumiesz, przez "zakłócenia" ? Generuje nowe impulsy, czy gubi generowane przez encoder?
2 - oczywiście, dla tego układu "sterowanie_minusem" jest poprawnym wariantem
3 - wypróbuj wersję 8 MHz (jeśli nie masz - mogę podesłać) - wtedy trzeba też zaprogramować inny zegar w mikrokontrolerze (8 MHz)
4 - napisz więcej o tym "gubieniu" - jaka jest skala zjawiska, pokręcenie o jeden obrót powoduje wygenerowanie ilu impulsów? 1, 5, 15, 20 ? Można spróbować coś poradzić. Ostatecznie - kupie od gościa taki i zobaczymy, co się dzieje.
Tak, jak sugeruje vito_zm filtr RC mógłby pomóc, ale jego wartości należało by dobrać eksperymentalnie.
Nie wie, czy mamy do czynienia z faktycznymi zakłóceniami, czy to po prostu drgania styków lub zbyt duża częstotliwość sygnału wejściowego? Można wtedy skrócić czas symulowania wciśnięcia przycisku. (z 40 ms do np. 10)