Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169030 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #525 dnia: Kwietnia 29, 2009, 16:42:57 »
Pytanie trywialne,ile kosztuje FSUIPC i gdzie go można kupić?

« Odpowiedź #526 dnia: Kwietnia 29, 2009, 16:54:47 »
Za  23.8 Euro tutaj (wersja do FS9) lub za 28.56 wersję do FSX tutaj.

« Odpowiedź #527 dnia: Kwietnia 29, 2009, 17:01:24 »
Dzięki za informację.Myślę,że z SIOC z OC nie powinno być problemu z sterowaniem 7-seg.W wrześniu zabiorę się za ten temat.

« Odpowiedź #528 dnia: Kwietnia 29, 2009, 17:19:30 »
Dzięki za informację.Myślę,że z SIOC z OC nie powinno być problemu z sterowaniem 7-seg.W wrześniu zabiorę się za ten temat.

Już się nie mogę doczekać, i oczywiście służę pomocą  :001:

Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

« Odpowiedź #529 dnia: Kwietnia 30, 2009, 22:47:37 »
Witam ponownie !!!
Jestem po pierwszych testach układu - DZIAŁA !!!  :528:

Programowanie bez problemów przez programator od Mjoy-a / 5-pinowy /.

Wgrałem początkowo plik 1MHZ_sterowanie_plusem_40ms.hex - wtedy wszystkie złącza podłączone do mjoya cały czas są zwarte, dopiero przekręcanie encoderem powoduje wygaszanie na chwile, więc wgrałem drugi plik 1MHZ_sterowanie_minusem_40ms.hex i wtedy ok. Wydaje mi się, że ta druga wersja jest bardziej odpowiednia.

Układ jest bardzo czuły na rożnego rodzaju zakłócenia i nieprawidłowy sygnał z encoderów. Z encoderami zakupionymi na Allegro http://www.allegro.pl/item587682723_impulsator_enkoder_obrotowy.html gubi dużo impulsów. Prośba do Damosa, może da się z tym coś zrobić / mam tego parę sztuk /, mogę jednego podesłać do testów. Po podłączeniu "lepszego" droższego - ALPS - wszystko jest ok.

Zaobserwowałem też taką sytuację, że pokręcanie encodera nr 1 zgodnie z ruchem wskazówek zegara daje impulsy na wyjściu 1 a odwrotnie na 3, encoder nr 2 analogicznie wyjście 2 i 4, ale to chyba nie problem

To by było na tyle  i czekam na opinie innych użytkowników. Jak będę miał chwile to zrobię jakiegoś krótkiego pdf-a z manualem.

pozdrawiam

Zadowolony Zając

« Odpowiedź #530 dnia: Maja 01, 2009, 07:37:10 »
Układ jest bardzo czuły na rożnego rodzaju zakłócenia i nieprawidłowy sygnał z encoderów.
Co rozumiesz pod pojęciem układ,czy jest to płyta enkodera?Jak to się objawia?Czy obserwujesz reakcję w symulatorze czy w SVMapper?
Sprawdziłem na stronie OC ich rozwiązanie.Rozwiązanie OC różni się od naszego tym,że na każdym wejściu enkodera jest układ dwójnika (rezystor 10k połączony równolegle z kond.10nF),który jest zabezpieczeniem.
Zastanawiam się co może być źródłem zakłóceń.Można wykonać testy,np.podłączyć obudowy enkoderów do masy itp.
Może Damos coś doradzi.

damos

• Gość
« Odpowiedź #531 dnia: Maja 01, 2009, 09:20:11 »
Z encoderami zakupionymi na Allegro http://www.allegro.pl/item587682723_impulsator_enkoder_obrotowy.html gubi dużo impulsów. Prośba do Damosa, może da się z tym coś zrobić / mam tego parę sztuk /, mogę jednego podesłać do testów.

1 - właśnie, co rozumiesz, przez "zakłócenia" ? Generuje nowe impulsy, czy gubi generowane przez encoder?
2 - oczywiście, dla tego układu "sterowanie_minusem" jest poprawnym wariantem
3 - wypróbuj wersję 8 MHz (jeśli nie masz - mogę podesłać) - wtedy trzeba też zaprogramować inny zegar w mikrokontrolerze (8 MHz)
4 - napisz więcej o tym "gubieniu" - jaka jest skala zjawiska, pokręcenie o jeden obrót powoduje wygenerowanie ilu impulsów? 1, 5, 15, 20 ? Można spróbować coś poradzić. Ostatecznie - kupie od gościa taki i zobaczymy, co się dzieje.

Tak, jak sugeruje vito_zm filtr RC mógłby pomóc, ale jego wartości należało by dobrać eksperymentalnie.
Nie wie, czy mamy do czynienia z faktycznymi zakłóceniami, czy to po prostu drgania styków lub zbyt duża częstotliwość sygnału wejściowego? Można wtedy skrócić czas symulowania wciśnięcia przycisku. (z 40 ms do np. 10)
« Ostatnia zmiana: Maja 01, 2009, 09:30:54 wysłana przez damos »

« Odpowiedź #532 dnia: Maja 01, 2009, 12:49:10 »
Co rozumiesz pod pojęciem układ,czy jest to płyta enkodera?Jak to się objawia?Czy obserwujesz reakcję w symulatorze czy w SVMapper?

1 - właśnie, co rozumiesz, przez "zakłócenia" ? Generuje nowe impulsy, czy gubi generowane przez encoder?

4 - napisz więcej o tym "gubieniu" - jaka jest skala zjawiska, pokręcenie o jeden obrót powoduje wygenerowanie ilu impulsów? 1, 5, 15, 20 ? Można spróbować coś poradzić. Ostatecznie - kupie od gościa taki i zobaczymy, co się dzieje.

Raczej jest to gubienie impulsów "zakłócenia" - może niedobre słowo. Objawia się to tak - jak kręcę encoderem np w prawo to nie wszystkie "przeskoki" są widoczne w SVMaperze jako impulsy, typowe gubienie.Tak samo zachowuje się przy kręceniu w drugą stronę. Jak przekręcam o jeden "ząbek" to nie za każdym razem jest impuls w SVMaperze / mniej więcej jest około 2-3 na 5 przeskoków / co przy dokładnym dostrajaniu czegoś w symulatorze staje się męczące. Najbardziej to się objawia przy zmianie kierunku obrotu, prawie za każdym razem po zmianie nie widać pierwszego przeskoku. Dodam, że tak jest tylko przy tych tanich encoderach z Allegro, natomiast przy markowym ALPSIE wszystko działa ok.

Zając

damos

• Gość
« Odpowiedź #533 dnia: Maja 01, 2009, 13:14:27 »
W takim razie kupię dwa takie od gościa i zobaczymy, co da się zrobić. Muszę znać dokładny przebieg impulsów z enkodera. Gubienie 3/5 impulsów jest nie do zaakceptowania.

« Odpowiedź #534 dnia: Maja 01, 2009, 13:41:41 »
W takim razie kupię dwa takie od gościa i zobaczymy, co da się zrobić. Muszę znać dokładny przebieg impulsów z enkodera. Gubienie 3/5 impulsów jest nie do zaakceptowania.

Dzięki !!!  Wczoraj po próbach z encoderami, poszukałem w necie tych lepszych ALPS-ów, i są trudne do dostania. Poprzednie kupiłem w ELFIE, ale tam już ich nie mają. Znalazłem je tylko w jednym sklepie TRIM-POT, a tych słabszych mam jeszcze trochę. Jeszcze jedna uwaga dotycząca tych słabszych encoderów. Są bardzo delikatne, dwa z nich sie rozpadły przy próbie zdjęcia gałki z ośki / ośka została razem z gałką a reszta d drugiej ręce  :006:/

Zając

« Odpowiedź #535 dnia: Maja 01, 2009, 17:07:26 »
Zrobiłem testy w starym układzie tzn.w prototypie z starym enkoderem (nie znam producenta) i wszystko jest o.k (w SVMapper).Teraz zrobię to samo z tym enkoderem podłączonym bezpośrednio do wejść MJoya i sprawdzę liczbę impulsów.Jeśli jest taka sama to znaczy,że układ Damosa ich nie gubi.
Następnie połączę enkoder kupiony na Allegro ten sam co ma Zajac i zrobię te same testy.To powinno wyjaśnić problem.
Przy okazji sprawdziłem którą wersję programu mam wgraną do kości i okazało się,że ja mam wariant "dodatni" a nie ujemny i ta wersja działa prawidłowo w SVMapper.

« Odpowiedź #536 dnia: Maja 02, 2009, 13:36:28 »
Jestem po testach.Enkodery zakupione przez nas (Zajac oraz ja) w Allegro są do wyrzucenia.Zrobiłem prosty układ do ich sprawdzenia składający się z 2 LED i obserwowałem jakie generują stany przy obrocie w lewo oraz prawo.Enkodery "gubią" niektóre stany tzn.przeskakują do następnego stanu.Jest to związane z ich mechaniczną konstrukcją,uP nie jest w stanie odczytać "gubionego stanu".Na LED jest to prawie niezauważalne.
Inaczej wygląda sprawa z moimi starymi enkoderami,w których przy obrocie gałką widać zmianę stanów zgodnie z kodem Graya.Nie ma przeskoków lub raczej "gubienia" stanów.
Jest też różnica mechaniczna w obracaniu osią.W tych wadliwych wyczuwa się skokowe zmiany położenia,w tych starych są to płynne zmiany.
Przy pełnym obrocie enkoder generuje 60 stanów (ten stary) co się przekłada na 15 impulsów w SVMapper.Podłączyłem enkoder bezpośrednio do MJoya oraz przez układ Damosa i wynik jest taki sam.Wniosek:układ Damosa zachowuje się podobnie jak MJoy.
Ja wgrałem wersję dodatnią i działa prawidłowo.Podaję link gdzie jest pokazane sterowanie klucza.
http://www3.sympatico.ca/lloyd.gordon3/images/4066.pdf
Przy okazji testów powrócił stary problem zaniku po paru sek.MJoya w WinXP.Myślałem,że ustawienie bitu CKOPT rozwiązało problem.Okazuje się,że najlepiej wymienić uP,ale to już inna bajka.

« Odpowiedź #537 dnia: Maja 02, 2009, 18:28:08 »
Jestem po testach.Enkodery zakupione przez nas (Zajac oraz ja) w Allegro są do wyrzucenia.

Z jednej strony to źle, trochę kasy się zmarnowało, ale z drugiej strony to dobrze, układ do encoderów jest ok. Też potwierdzam, że po podłączeniu innych encoderów, wszystko działało ok.

Zając

damos

• Gość
« Odpowiedź #538 dnia: Maja 05, 2009, 10:44:09 »
Dobra robota vito_zm! W takim razie nie zabieram się za ten temat i pozostaje przy LCD...

« Odpowiedź #539 dnia: Maja 05, 2009, 16:41:12 »
Witam.

Mam takie pytanko co do Mjoya8. Do wersji z Atmega16 przed każdym przyciskiem jest potrzebna dioda.
Na schemacie Mjoya8 przed przyciskami nie ma diód - czy to niedopatrzenie, czy tylko w Mjoy16 są wymagane diody?

schemat: http://web.archive.org/web/20060308104223/www.mindaugas.com/projects/MJoy/Schematic.png
Miejsce na Twoją reklamę.