Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169013 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kmail890

• Gość
Odp: Mjoy
« Odpowiedź #570 dnia: Czerwca 06, 2009, 21:12:19 »
Sprawdzam na razie połączenia, wszystko mam już zlutowane. To jest fragment schematu przed chwilą pobranego z http://mjoy16.googlepages.com/ :

R2 = 2,2k... ale pewnie jest błąd, na tym zdjęciu R2 jest trochę inny niż pozostałe:

vito_zm, mógłbyś wstawić tutaj swój schemat?

kmail890

• Gość
« Odpowiedź #571 dnia: Czerwca 06, 2009, 22:24:57 »
już się zupełnie pogubiłem z tymi rezystorami:

http://mjoy16.googlepages.com/elementy :
R2 = 4,7k
R13 = 180k

http://kamil-bobrowski.ovh.org/Mjoy16_all-in-one_rev1.pdf (nie pamiętam gdzie znalazłem) :
R2 = 4,7k
R13 = 2,2k

http://mjoy16.googlepages.com/ProjektPytkiEagle.rar (wymagany program Eagle, ale jest na screenie wyżej) :
R2 = 2,2k
R13 = 180k

i które teraz wybrać? Moglibyście podać swoje (działające) konfiguracje?

Pozdrawiam

« Odpowiedź #572 dnia: Czerwca 07, 2009, 07:00:39 »
Ma być R2=4.7k,na oryginalnym schemacie jest taka wartość.Za bardzo się przejmujesz,nie powinno być problemów.Jeśli nie masz doświadczenia w elektronice to dobrze jest sprawdzić omomierzem przed polutowaniem elementy bierne oraz wzrokowo płytkę pcb czy nie ma przerw lub zwarć.Jeśli jest błąd w wykazie elementów to może powstać problem przy uruchamianiu.Kończ montaż i uruchamiaj
pozdrawiam,vito_zm

damos

• Gość
« Odpowiedź #573 dnia: Czerwca 09, 2009, 04:24:47 »
ehh... te schematy.... :)
R13 = 180K to jakaś pomyłka. Dioda nie ma prawa świecić z taka rezystancją w szeregu. Tam popłynie 0,027 mA !! R13 powinien mieć między 1,5K a 0,5K
R2... nadal nie wiem po co niwelować i tak zbyt słabe podciąganie "D-" do plusa za pomocą R2 ?! Specyfikacja USB NIC nie mówi o podłączaniu tej szyny do minusa. "D-" należy podciągnąć do plusa za pomocą rezystancji 1,5K (R1) w celu wskazania, iż host ma do czynienia z urządzeniem low-speed. To wszystko... Bez jakichkolwiek dziwacznych dzielników napięć. IMO - R1 powinien mieć 1,5K, R2 należy wywalić.

« Odpowiedź #574 dnia: Czerwca 09, 2009, 08:05:41 »
Masz rację Damos,pisałeś o tym na 30 str.tego wątku.Z tym rezystorem to rzeczywiście wpadka.Ja posiadam stary schemat (tylko jako druk,nie mam pliku)z oryginalnej strony MJoya.Czy jest może jakiś dostępny plik z schematem MJoya w pierwotnej wersji?Można byłoby porównać czy są różnice.

« Odpowiedź #575 dnia: Czerwca 10, 2009, 10:20:23 »
Witam,
mam propozycję dla Nokera aby dołączył do swojej strony dokumentację związaną z projektem Mjoy 16 ENKODER v 1.Płyta współpracuje z MJoy i jest rozszerzeniem jego możliwości,dlatego wydaje się logiczne aby znalazła się na tej stronie.
Jeśli w przyszłości będą powstawały nowe projekty(np.sterowanie wyświetlaczy alfanumerycznych) to dobrze byłoby mieć stronę gdzie jest dokumentacja danego projektu.

« Odpowiedź #576 dnia: Czerwca 10, 2009, 11:59:15 »
ROGER Sir

Zajmę się tym
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

« Odpowiedź #577 dnia: Czerwca 10, 2009, 12:16:19 »
Witam
Kończę pisać manual do encoderów, brakuje mi tylko część dotyczące programowania kości. Właśnie miałem spytać o możliwość umieszczenia tego pliku na stronie o Mjoy-u, ale vito_zm mnie ubiegł. Myślę, że w przyszłym tygodniu manual będzie gotowy, jest w miarę szczegółowy i bardzo prosty, tak aby każdy mógł sobie taki układ zrobić

pozdrawiam Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

damos

• Gość
« Odpowiedź #578 dnia: Czerwca 10, 2009, 14:14:35 »
Zajmę się tym
Ok, ale trzeba będzie wprowadzić wiele poprawek do tamtejszej dokumentacji MJoy'a :)

« Odpowiedź #579 dnia: Czerwca 10, 2009, 18:59:15 »
Czy próbował ktoś używać impulsatorów firmy BOURNS w MJoy'u i/lub dodatkowej płytce która się niedawno "narodziła" ? Chodzi mi dokładniej o np. takie http://allegro.pl/item649798109_impulsator_bourns_z_serii_pec16_dobra_cena.html (ew. inne, które ten sprzedawca ma w ofercie ) - nie mam żadnych powiązań z tym Panem, to nie jest reklama.

Jak wcześniej napisano, proste impulsatory (za parę złotych) gubią impulsy i mają przeskoki przy kręceniu. Szukam więc lepszych aczkolwiek ALPSy są jednak za drogie, chyba, że nie będzie dobrej alternatywy to trzeba będzie je nabyć.

kmail890

• Gość
« Odpowiedź #580 dnia: Czerwca 17, 2009, 20:39:39 »
Z małymi problemami, ale udało się uruchomić. Musiałem zmienić diody prostownicze (D1 i D2) na Zenera 3,3V (podziękowania dla vito_zm). Chyba stąd wynika całe to zamieszanie z hubami USB... Gdy jeszcze miałem wmontowane diody prostownicze udało mi się tylko uruchomić przez przejściówkę PCMCIA -> USB, ale i tak był jakiś błąd i nie działało. Po wlutowaniu diód Zenera wszystko działa jak należy, bez żadnych przejściówek.

noker, mógłbyś zmienić na stronie o Mjoy'u te dioidy D1 i D2 z 1N4148 na BZX83 3,3V? (no i wtedy w elementach dodatkowych 10 sztuk 1N4148 a nie 9). To by trochę ułatwiło życie nowym użytkownikom Mjoy'a ;)

Dzięki wielkie wszystkim Wam za pomoc i udostępnienie tego projektu :)

Pozdrawiam

mickey81

• Gość
« Odpowiedź #581 dnia: Czerwca 18, 2009, 11:24:42 »
Nie jestem pewien, czy było, bo nie mogę znaleźć, ale czy jest możliwość zwiększenia ilości przełączników (toggle) w MJoyu?
Pozdrawiam
mickey81

damos

• Gość
« Odpowiedź #582 dnia: Czerwca 18, 2009, 12:04:51 »
Z małymi problemami, ale udało się uruchomić. Musiałem zmienić diody prostownicze (D1 i D2) na Zenera 3,3V
Trzeba było więcej postów przeczytać :) :

BTW - właśnie rzuciłem okiem na stronę  Nokera:
IMHO w spisie elementów jest błąd mogący uniemożliwić uruchomienie układu:D1,D2 to diody Zenera na 3.6V (ostatecznie 3.3V - ale 3.6 mieści się w tolerancji i powoduje mniejsze obciążenie prądowe wyjścia procesora). Magistrala USB wymaga sygnałów na poziomie 3.3V, zasilanie z USB jest 5V - i właśnie 5V względem masy podaje na porcie ATmega. Te diody zenera mają właśnie obcinać "górkę" między 5V a 3.3v. Część płyt głównych (lub HUB'ów) może nie zaakceptować sygnałów 5V i układ nie zadziała.

mickey81

• Gość
« Odpowiedź #583 dnia: Czerwca 18, 2009, 13:43:36 »
Witam
Kończę pisać manual do encoderów (...). Myślę, że w przyszłym tygodniu manual będzie gotowy, jest w miarę szczegółowy i bardzo prosty, tak aby każdy mógł sobie taki układ zrobić

pozdrawiam Zając
Jak Ci idzie Zającu?

« Odpowiedź #584 dnia: Czerwca 18, 2009, 13:57:38 »
Jak Ci idzie Zającu?

Jest gotowy  :001:. Wysłałem go do Damosa, żeby sprawdził czy wszystko ok, ale jest bardzo zajęty nowym projektem. Jak ktoś zrobił już sobie płytkę do encoderów i wie o co chodzi to mogę podesłać taki manual do sprawdzenia ewentualnie jakieś uwagi. Wolę aby został sprawdzony przed opublikowaniem w sieci. Jest w formacie pdf i waży 1MB / najchętniej na maila podeślę /.

pozdrawiam Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl