Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169531 razy)

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #600 dnia: Lipca 21, 2009, 19:38:42 »
Jak to znalazłeś?Cena jest przesadzona,podobne produkty są tańsze.

« Odpowiedź #601 dnia: Lipca 21, 2009, 20:01:33 »
Czy to jest legalne??? Chodzi mi o sprzedaż Mjoy. :006:

Offline Ronald

• *
  • LOv1.12a FS2002
« Odpowiedź #602 dnia: Lipca 21, 2009, 21:47:59 »
Nie. Cytat ze strony MJoya: (mam kilka stron zapisanych na dysku, jak wiadomo obecnie strona nie działa)

Licence and Copyrights
All information published on this page is free for non commercial use.
All presented programs are under GPL licence (for non commercial use).

For licencing information of this project use in commercial products contact Mindaugas Milasauskas . (mindaug@mindaugas.com)

Copyright ? Mindaugas Milasauskas 2005, Lithuania, www.mindaugas.com
Copyright ? Ing. Igor Cesko 2003, Slovakia, http://cesko.euro-science.net/ , cesko@internet.sk

mickey81

• Gość
« Odpowiedź #603 dnia: Lipca 22, 2009, 07:15:51 »
No to już jest szczyt. Przecież mjoy jest projektem otwartym!

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #604 dnia: Lipca 22, 2009, 15:48:32 »
Jak znam życie to sprawa wygląda tak: zgodnie z licencją GPL masz prawo pobierać opłaty za części i pracę włożoną do projektu (dysk cd/dvd,kopia płyty, płytki drukowane, złożenie i uruchomienie, wysyłka) możesz także dawać płatne wsparcie (np w formie gwarancji na produkt) i wszystko to w ramach otwartego projektu i w zgodności z prawem. Nie popadajmy w oburzenie tylko róbmy swoje :) a to, że opłata jest strasznie wysoka to inna sprawa ale są osoby które nie chcą wiedzieć tylko mieć podane na tacy. Moja firma działa na otwartym oprogramowaniu w ofercie mamy instalację np Debiana (sam Debian jest za darmo więc nie pobiera się opłat) ale instalacja i konfiguracja zabezpieczenie etc to płatne usługi i dzięki GPL można właśnie zarobić - jeśli komuś się nie podoba taka usługa ściąga debiana  z sieci i ma za darmo i meczy się sam - to jest otwartość. W GPL słowo free nie znaczy darmowe a wolne!! Ze względu na pomyłki w tłumaczeniach powstało określenie open source co znaczy otwarte źródło i ono w nowszych wersjach zastąpiło słowo free w większości przypadków.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #605 dnia: Lipca 30, 2009, 23:43:53 »
Myślałem, że można podłączyć pota na wprost... otóż po zadymieniu dławika przeanalizowałem nieco ścieżki i okazało się, że środkowe wejście na płytce nie może zwierać do masy (czytaj: nie może być ślizgaczem potencjometru)

To jak w takim wypadku należy podłączać potencjometry? Ja mam ślizgacze na skrajnym wewnętrznym rzędzie, tak jest dobrze? ;)

Swoją drogą, też raz coś sfajczyłem zwierając masę i +5, chyba nawet mikrokontroler :)

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #606 dnia: Lipca 31, 2009, 14:13:35 »
masa (górny - mając gniazdo USB z lewej, konekty do potów u góry) i środkowy to krańce ślizgu, ślizgacz na dolnym. jak będziesz patrzył od strony druku (od spodu) to ślizgacz musi iść do kontrolera.

Co do sfajczenia to stawiam na dławik... w pierwszej kolejności.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #607 dnia: Sierpnia 01, 2009, 15:25:30 »
Pytanie odnośnie współpracy z płytkami enkoderów. Po podłączeniu enkodera przez płytkę enkoder zachowuje się dość niemrawo... potrafi przełączyć 2 do przodu jeden do tyłu ... ma to związek z wsadem? Podłączony bezpośrednio do Mjoya działa poprawnie.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #608 dnia: Sierpnia 02, 2009, 22:34:05 »
pytanie kolejne z cyklu o co chodzi :)

Zapewniam,że to nie jest mój pierwszy mJoy16 który polutowałem.

diody przeleciałem miernikiem i wyglądają na to, że są sprawne, lutowania są znośne a dzieją się rzeczy jak na obrazku poniżej... Gdyby ktoś miał wątpliwości to chodzi o przyciski osie grają ... zresztą nie będą mi w tym egzemplarzu potrzebne... zostaną wyzerowane

« Odpowiedź #609 dnia: Sierpnia 03, 2009, 15:04:44 »
Miałem podobny problem. Po wgraniu hex-ów do atmegi nie chciała działać, lub dawała taki dokładnie obrazek jak u Ciebie. Poradziłem sobie trochę dziwnie, ale działa. Wymontowałem atmege z poprzedniego MJOY-a / działającego / i w nowej płytce zgrałem firmware na dysk / ciekawe różniła się wielkość pliku z oryginalnym /. Następnie ten zgrany plik hex wgrałem do nowej atmegi i wszystko działa / nie wiem dlaczego, ale działa /

pozdrawiam Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #610 dnia: Sierpnia 03, 2009, 23:12:10 »
Heh przy pierwszym Mjoyu bawiłem się rożnymi wsadami bo nie chciało mi działać jak trzeba ... pobrałem ze starej płytki flasha i pomogło jak ręką odjął :)

aszczupal

• Gość
« Odpowiedź #611 dnia: Sierpnia 06, 2009, 17:45:23 »
Witam !
Jako że idę za ciosem i lutuję od razu dwie wersje MJOY'a (jedną na płytce od sundowner'a , a drugą na uniwersalnej) mam pytanie.
Otóż znalazłem starą kierownicę na game-port (LOGIC 3 Top Drive JT226) i próbuje od kilku dni znaleść do nich drivery (niestety bezskutecznie) , wpadłem na pomysł przerobienia jej pod MJOY'a na płytce uniwersalnej (dla mojego syna którego na razie interesują samochody...) .
Pytanie  jak przypisać osie , tzn która oś do czego (może ktoś ma kierownicę i może mi podesłać przypisania)

pozdrawiam
Adam PLC095

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #612 dnia: Sierpnia 06, 2009, 19:25:01 »
pozioma będzie do kierowania pionowa do hamowania/przyspieszania (ew możesz też zastosować dwie osie przyspieszenie, hamowanie) w drugim przypadku da się jeździć na symulatorach samochodowych (np: Richard Burns Rally) bo można hamować jak w prawdziwej rajdówce (hamowanie lewą stopą) w rzeczywistości tylko mistrzowie lewej stopy mają szanse wygrać rajd szutrowy. 

« Odpowiedź #613 dnia: Sierpnia 12, 2009, 23:01:48 »
Dla wszystkich zainteresowanych zbudowaniem układu encoderów podaje link do manuala ftp://zajac.homeftp.net/../mjoy/MJOY_ENCODERS_v1.pdf  na moim świeżo postawionym prostym serwerze ftp . Możemy go używać do przechowywania różnych plików dotyczących mjoya i innych projektów z nim zawiązanych. To link do katalogu ftp://zajac.homeftp.net/../mjoy

pozdrawiam
Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

mickey81

• Gość
« Odpowiedź #614 dnia: Sierpnia 12, 2009, 23:37:09 »
Zającu, coś nie działa :(