Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169498 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #615 dnia: Sierpnia 13, 2009, 14:23:20 »
Można także zaciągnąć wiadomości ze stronki http://mjoy16.googlepages.com/encoders
jeszcze nie do kończona, ale podstawy są

pozdrawiam
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

« Odpowiedź #616 dnia: Sierpnia 13, 2009, 14:28:13 »
Moje gratulacje Noker

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #617 dnia: Sierpnia 13, 2009, 17:43:54 »
Zając przygotował piękny manual :) widziałem go w fazie beta :)

mickey81

• Gość
« Odpowiedź #618 dnia: Sierpnia 13, 2009, 21:26:29 »
Świetnie Noker! Na to czekało wielu forumowiczów!
pozdrawiam
mickey81

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #619 dnia: Sierpnia 14, 2009, 00:14:47 »
przecież ta witryna jest juz od wieków :) [cokolwiek to znaczy] chyba, że masz na myśli enkodery.

« Odpowiedź #620 dnia: Września 02, 2009, 21:41:25 »
Zającu, coś nie działa :(

Już działa, ale tu http://zajac.wa.pl chciałem zrobić mały serwer ftp na ruterze z dyskiem usb - ale strasznie ma mało ustawień do konfiguracji, więc zrobiłem to trochę inaczej

pozdrawiam Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #621 dnia: Września 03, 2009, 01:43:21 »
Tak dla pewności ALPS EC11/EC11E (podwójny z pushem) będzie dobry prawda?

« Odpowiedź #622 dnia: Września 03, 2009, 08:29:25 »
Moje gratulacje Zajac.

« Odpowiedź #623 dnia: Września 03, 2009, 20:41:40 »
Moje gratulacje Zajac.

To dopiero początek - na razie jest tylko to, ale w wolnych chwilach będę robił dalej / trochę mam mniej czasu - u mnie w firmie zaczął się jesienny sezon /, ale powoli do przodu. Już nie mogę się doczekać kontynuacji prac nad naszymi układami

pozdrawiam Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

kmail890

• Gość
« Odpowiedź #624 dnia: Września 24, 2009, 22:45:42 »
W końcu znalazłem chwilę czasu, uziemiłem osie i podłączyłem prowizorycznie potencjometr 20k liniowy (miał oznaczenie B20k ale jednak liniowy). Działa wyśmienicie - żadnych szumów i reaguje na najdrobniejsze ruchy.

Nie jestem w stanie odwdzięczyć się za udostępnienie i pomoc w realizacji tego projektu, ale przynajmniej dorzucę swoje trzy grosze:

Osie można uziemić w bardzo prosty sposób poświęcając na to najwyżej minutę. Wystarczy z końcówek do zarobienia przewodów wycinać te końcówki parami - odstęp między sąsiednimi końcówkami to akurat odstęp między pierwszym i trzecim pinem:

Do mikroprocesora warto jednak kupić podstawkę - nie ma tego w spisie elementów na stronie Nokera, a że pierwszy raz miałem kontakt z płytką drukowaną i w ogóle z lutowaniem, lutowałem Atmegę bezpośrednio do płytki cały czas zastanawiając się czy czegoś w niej nie spalę:

Ale jednak działa i oby działała jak najdłużej :001:

« Odpowiedź #625 dnia: Października 18, 2009, 09:17:37 »
Panowie, idąc z duchem niniejszego tematu, zrobiłem kilka mjoyków bez rezystorka R2. Rzeczywiście system widzi je już bez użycia HUBów USB, czyli wszystko pięknie, ale podkusiło mnie sprawdzić wcześniejszą płytkę z rezystorem R2 - i okazuje się że także poprawnie działa, zarówno w XP32bit jak i W764bit.
Zastanawiam się czy to aby nie 'wina' SP3 w XP-ku

Ma może ktoś jeszcze Win XP bez SP3 i mógłby sprawdzić czy system widzi płytkę mjoy z rezystorkiem R2 i bez niego?

PS. Odpaliłem także układ Enkoderów - Świetna sprawa, Jeszcze raz gratulacje autorom  :: Damos :: Zając :: Vito_zm :: i podziękowania za włożoną w to pracę

Pozdrawiam
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

« Odpowiedź #626 dnia: Października 18, 2009, 11:44:44 »
Ciekawe spostrzeżenie noker.Nie wiem jaki wpływ ma Win XP bez SP3 na pracę MJoya.Co do R2 to na stronie 30 tego wątku jest zmodyfikowany schemat Damosa bez tego rezystora.Jeśli układ działa poprawnie to można zrobić uwagę,że w przypadku problemów z USB nie montować R2,lub go zlikwidować w dokumentacji MJoya.Szkoda,że Damos zniknął z forum,jest on najbardziej kompetentny jeśli chodzi o ten temat.

« Odpowiedź #627 dnia: Października 18, 2009, 13:13:01 »
Vito - pisząc SP3 miałem na myśli być może jakieś inne ulepszone sterowniki USB?
Dawno już nie robiłem reinstalacji systemu, i jedynie co zmieniłem to upgrade właśnie SP3, ale dopiero teraz zauważyłem że nie potrzebuje już USB-HUBa.

Reasumując mam kilka płytek mjoya, na chwilę obecną na kompach WinXP SP3 i Win7 zarówno z R2 jak i bez niego układ działa bez potrzeby podłączania przez HUBa

Pozdrawiam
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

« Odpowiedź #628 dnia: Października 18, 2009, 15:17:59 »
Dziękuję za wytłumaczenie.Jest to dobra wiadomość dla użytkowników MJoya.Korzystając z okazji chciałbym zareklamować stronę EHGI,gdzie w dziale elektronika opisuję swoje rozwiązania oparte na MJoy i nie tylko
http://www.f16pit.dbv.pl/news.php
pozdrawiam,vito_zm

marmar

• Gość
« Odpowiedź #629 dnia: Listopada 05, 2009, 23:56:00 »
Witam wszystkich. Chcialbym prosic o pomoc. Na wstepie chcialbym zaznaczyc ze moje doswiadczenie z elektrotechniką jest prawie zerowe. zakupilem plytke mjov16rev1 kolega mi ją złoży.
Na początku w planach miałem zbudowanie jedynie  przyciskow.
niestety jako człowiek ambitny kusi mnie budowa modułu autopilota.   Chcialbym aby miał pokretło do alt,hdg,course,ias , vs oraz pokretło do zmiany czestotliwosci radia . Czytajac to forum dowiedzialem sie ze potrzebne do tego sa encodery. czy ktos moze mi powiedziec jakie konkretnie i gdzie je mozna kupic?

nie zamierzam uzywac osi. czy to znaczy ze musze je jakos zewrzec? a co z przyciskami jesli wszystkich nie bede uzywal?