Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169021 razy)

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #675 dnia: Czerwca 27, 2010, 11:00:22 »
Witajcie!

W końcu po 2 tygodniach kompletowania części złożyłem swojego Mjoya. Podłączyłem wszystko zgodnie z zawartością strony http://sites.google.com/site/mjoy16/home. Odpaliłem pony progra i wszystko świetnie się zaprogramowało. Już zacząłem się cieszyć (niestety za szybko) po odłączeniu i ponownym podłączeniu pod USB  Urządzenie sie wykrywa znika wykrywa znika i tak cały czas. Raz wykrywa się jako kontroler wejscia wyjścia na niecałą sekundę później się rozłącza i załącza jako nieznane urządzenie i tak w kółko. Przed zaprogramowaniem wszystko jest ok. Również po wyciągnięciu ATEMGI urządzenie wykrywa jako nieznane i wszystko jest ok nic się nie rozłącza. Ktoś wie co to może być? ATMEGA osadzona na podstawce precyzyjnej.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Damian.

« Odpowiedź #676 dnia: Czerwca 27, 2010, 13:11:50 »
Poniżej linki do zdjęć bardzo was proszę sprawdźcie czy wszystko jest ok. Będę bardzo wdzięczny... bo zaczyna mi brakować pomysłów...

Uploaded with ImageShack.us

« Odpowiedź #677 dnia: Czerwca 27, 2010, 15:52:09 »
C2 C3 powinny być 15pF ty dałeś 20pF
R2 możesz wyrzucić
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

« Odpowiedź #678 dnia: Czerwca 27, 2010, 16:47:27 »
Po wywaleniu r2 przestało go rozłączać dziekuje Noker, ale teraz juz go w ogole nie wykrywa jako kontroler tylko cały czas nieznane urządzenie... To będzie wina C2 i C3? Postaram się je gdzies dostac i sprawdzić...

« Odpowiedź #679 dnia: Czerwca 27, 2010, 18:38:54 »
Odczytaj dane z kości uP programem PonyProg.Na zdjęciu jest opcja dla Command Read Data (EEPROM).
Sprawdź pod adresem z lewej strony 004000 co jest napisane z prawej strony.Powinno być między innymi MJ16.

Jeśli tak jest to pc powinien widzieć MJoy pod tą nazwą.Jeśli w panelu sterowania dla kontrolerów gier jest inna nazwa,ale widać działanie MJoya to nie ma co się martwić.Najważniejsze,żeby MJoy był widziany w panelu sterowania nawet pod inną nazwą.

« Odpowiedź #680 dnia: Czerwca 27, 2010, 20:25:46 »
Jest widziany jako nieznane urządzenie...:/

« Odpowiedź #681 dnia: Czerwca 27, 2010, 21:32:52 »
Czy widać działanie MJoya w SVMapper.W panelu sterowania w kontrolerze gier też powinno być widziane działanie MJoya.Mam na myśli zwarcie przez diodę odpowiednich wyjść sterownika.

« Odpowiedź #682 dnia: Czerwca 27, 2010, 21:43:54 »
"nieznane urządzenie" = system nie wie, co to jest i nie zamierza tego obsługiwać. Tym samym SVMapper nic nie zrobi, bo w systemie MJoy nie jest widoczny.
"nieznane urządzenie" nie oznacza nieznanej nazwy, a urządzenie używające nieznanego protokołu lub nie posiadające sterowników. MJoy powinien być widziany jako HID i korzystać ze sterowników wbudowanych w system. Aby tak się stało - musi odpowiedzieć na szereg "pytań" zadawanych po magistrali USB. Jeśli tego nie zrobi - System operacyjny potraktuje go jako urządzenie nieznanego typu i przestanie zwracać na niego uwagę.

Tutaj widać, że mamy do czynienia z takim przypadkiem, więc problem tkwi w obsłudze USB. (stack software'owy, parametry elektryczne w MJoyu lub parametry elektryczne gniazda/HUB'a) :(

Jedyne, co można próbować - to sprawdzić diody zenera i kondensatory oraz podstawkę - ona wielokrotnie była przyczyną problemów.

« Odpowiedź #683 dnia: Czerwca 27, 2010, 21:52:51 »
Masz rację Damos system tego urządzenia nie widzi.Z poprzednich doświadczeń można przypuszczać,że zamiast diod zenera są np.zwykłe lub odwrotnie polutowane.Podstawki powinny być te droższe (okrągłe) itd.

« Odpowiedź #684 dnia: Czerwca 27, 2010, 23:47:55 »
Rozumiem że to "1N4148" są te diody zenera. Te same to lutowane przy listwie kołkowej?

« Odpowiedź #685 dnia: Czerwca 28, 2010, 00:01:45 »
Witajcie! Przepraszam, że post pod postem, ale niewiem dlaczego nie ma opcji edytuj... Mam dobrą nowinę Mjoy właśnie ożył! ;o
Wgrałem plik .epp (czyli chyba EEPROM) i jak narazie wszystko działa osie skaczą jak szalone ale o tym juz było więc poczytam i mam nadzieję, że sobie poradzę. Dziękuje za pomoc nalezy się wam wielkie piwo:)

Pozdrawiam!

« Odpowiedź #686 dnia: Czerwca 28, 2010, 10:39:36 »
Rozumiem że to "1N4148" są te diody zenera. Te same to lutowane przy listwie kołkowej?
Nie. To zwykłe diody.

« Odpowiedź #687 dnia: Lipca 06, 2010, 22:49:56 »
Prośba o pomoc
Udało mi się zakupić Mjoya. Niestety jest troszkę pod górkę. Podłączałem go na 2 sposoby:
1.  poprzez HUB USB. W panelu sterowania (WIN XP) w kontrolerach HID wygląda to tak:

W kontrolerach magistrali szeregowej nic się nie pojawia.

2....i bezpośrednio do USB na płycie głównej gdzie sytuacja wygląda odwrotnie. Pojawia się nieznane urządzenie w kontrolerach magistrali szeregowej:

za to znika w kontrolerach HID. W obydwu przypadkach w panelu sterowania w kontrolerach gier nie ma nowej pozycji.
Zastanawiam się nad wyrzuceniem r2 po przeczytaniu wcześniejszych wiadomości. Czy tutaj tkwi przyczyna błędu? 

« Odpowiedź #688 dnia: Lipca 30, 2010, 14:39:42 »
Witajcie! Wymiana diod na diody zenera rozwiązała wszystkie problemy jakie miałem z mjoyem. Wszystko zaczęło pięknie działać. Mam tylko pytanko... Jakie enkodery (impulsatory) muszę kupić do poprawnego działania np. HDG, Atlitude etc.?

Ten będzię dobry?
http://allegro.pl/item1163950963_impulsator_enkoder_obrotowy_os_scieta.html

Przepraszam za link z allegro ale nigdzie indziej nie znalazłem w tej cenie. Są albo po 2,80zł albo po 60zł:/
Gdyby to miały być te po 60zł to nie byłoby za wesoło :-)

Pozdrawiam!
Damian

« Odpowiedź #689 dnia: Lipca 30, 2010, 15:07:36 »
Jest pewne ryzyko przy zakupie enkoderów.Ja kupiłem na allegro dwa razy.Jedne były o.k drugie miały wadę (przeskakiwał pozycje).Może próbuj kupić tutaj.Cena jest poniżej 10zł.
http://www.tme.eu/pl/katalog#%26search%3Denkoder%26page%3D2%2C20