Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169024 razy)

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #705 dnia: Października 08, 2010, 12:23:00 »
Druga sprawa na liście kontrolerów Windy zamiast Mjoya mam teraz 9 osiowy joystick z 112 przyciskami samoistna zmiana nazwy kontrolera ?
To się zdarza,dlaczego nie wiem.

« Odpowiedź #706 dnia: Października 10, 2010, 14:07:28 »
Dostałem pytanie na pw dotyczące zachowania SV Mappera.Ponieważ problem może dotyczyć innych użytkowników MJoy oraz SV Mapper dlatego odpowiem w tym wątku.Można połączyć przełącznik dwu lub trzy pozycyjny do odpowiednich pinów MJoya.Do których pinów  oraz jak to zrobić jest opisane w MJoy 16-C1 User's Manual.
Przykład
Podłączam przełącznik dwu pozycyjny realizujący funkcję Laser Arm On oraz Laser Arm Off.Mogę to zrobić wybierając z tabeli mapowania pozycję 86 dla On oraz 94 dla Off.To odpowiada kolumnie C6 oraz wierszowi J.Należy tak podłączyć C6 oraz J aby załączeniu przełącznika odpowiadała funkcja On a rozłączeniu Off.Jeśli się pomylimy to będzie działać odwrotnie.
Przy przełączaniu przełącznika jest generowany impuls i to jest prawidłowe działanie MJoya.Jeśli chcemy włączyć jakąś funkcję na "stałe" to musi to wynikać z działania symulatora np.włącz światła.Mam nadzieję,że wyjaśniłem problem.Jeśli nie to proszę zadać pytanie w tym wątku,będzie to z korzyścią dla pozostałych kolegów. 

« Odpowiedź #707 dnia: Października 15, 2010, 23:55:13 »
To teraz na mnie kolej...
Płytka mjoy zmontowana. Programowanie w pony prog zakończone niby sukcesem.
Po podłączeniu wykrywa mi płytkę jako urządzenie wskazujące HID. Pojawia się dymek, że sprzęt został zainstalowany i jest gotowy do użycia... i.... tyle. Nie pojawia się w spisie kontrolerów.

Co robiłem do tej pory?
1. Przekopałem się przez cały ten wątek....  już za to powinienem nagrodę dostać :-)
2. Uziemiłem nieużywane osie.
3. Próbowałem wgrać eprom - ale coś mi się zdaje, że to nie zadziałało - przestało mi wykrywać urządzenie w ogóle. A przy próbie odczytywania epromu same FF FF FF.... czyli cuś sie nie zapisało. Poza tym. Co wgrywać? Flash, czy eprom? Próbowałem i tu i tam i oba dwa na raz. Zostałem na razie przy wgranym flash.
4. Zaznaczyłem w opcjach ten CKOPT
6. Podłączone jest do HUB'a z własnym zasilaniem (mjoy podłączony bezpośrednio do gniazda w kompie nie jest wykrywany, ale przez hub, nawet gdy nie jest podłączony do zasilacza - tak!!!)
7. Pod koniec zauważyłem, że piszecie o diodach, że mają być zenera. Ale: http://sites.google.com/site/mjoy16/elementy. Więc ja mam normalnie 1N4148.

Piszę ponieważ problem jest nieco inny niż u innych. Tzn. mjoy jest JAKOŚ wykrywany, nie rozłącza się.... Ale nie pojawia się jego nazwa W OGÓLE.

Co dalej?

EDIT: Jeszcze taka jedna mała rzecz. W sklepie seguro mieli ATMEGA16A Pu 1029....   Chodzi o to 16A - w wykazie jest 16 bez A - Czy ta wersja może się aż tak różnić?

Odciąłem rezystor r2.... Chyba przestało znowu wykrywać.... Idę spać.... Dramat.
« Ostatnia zmiana: Października 16, 2010, 00:08:57 wysłana przez shopiK »

« Odpowiedź #708 dnia: Października 16, 2010, 08:04:48 »
Nie jesteś pierwszy na tym forum,który ma problemy.Po pierwsze rzuć okiem na strone Nokera http://sites.google.com/site/mjoy16/ .Jest tam dużo informacji.Nie wiem czy jest do zdobycia MJoy16-C1 User's Manual.Jest to podstawa.Teraz konkrety.Wspomniałeś,że kiedyś programowałeś,czyli problem powinien być dla Ciebie trywialny.Zakładam,że masz podłączony PonyProg do LPT i ustawiony setup czyli wybrany ATmega16 oraz port parallel.
Co należy zrobić.
1.Kalibracja PonyProg
2.Odczytaj program uP komendą Read Programm (FLASH).Odczyt musi się zakończyć komunikatem Read Successfull.Jeśli nie sprawdź ustawienia.
3.Możesz wymazać kość komendą Erase.
4.Otwierasz plik .hex i zapisujesz go do kości komendą Write Programm (FLASH).Powinno zakończyć się "finish successfully".
5.Trzeba zapisać bity konfiguracyjne.Menu Command->Security and Configuration bits.
To mniej więcej w skrócie.Pamięć EEPROM jest do zapisu takich parametrów jak name,vendor ID oraz product ID.Tobie to jest niepotrzebne.
Następny problem to diody,muszą być Zenera.
Jeśli można odczytać kość po zaprogramowaniu w PonyProg to zakładamy,że jest o.k i sprawdzamy w pc.
Jeśli tutaj są problemy to odłączamy wszystkie urządzenia podłączone do USB i szukamy wejścia,które odczyta MJoya.Ten temat był wałkowany przy okazji problemów Mavericks,możesz go zapytać.

« Odpowiedź #709 dnia: Października 16, 2010, 08:11:08 »
Coś edycja już nie działa, więc kolejny post.

Panowie i Panie! DZIAŁA!

Nie wiem jak to się stało. Ale przypomniałem sobie, że mam jeszcze netbooka msi. Podpiąłem mjoya, bo myślałem, że tam nie mam sp3 w Windzie. I wszystko było jak do tej pory. Tzn. Wykryło urządzenie wskazujące - Ale nie mjoya. Ale tak z ciekawości zajrzałem do kontrolerów gier i..... JEST! M16 wykryło - i działa. Pomyślałem więc, że mój stacjonarny komp ma kapryśne usb. Podpiąłem jednak - i kolejny cud się zdarzył! Wszystko ok! Aż się wierzyć nie chce.

A zatem zmykam do wątku - domowy kokpit - tam powinno mi pójść łatwiej.

Nie jesteś pierwszy na tym forum,który ma problemy.Po pierwsze rzuć okiem na strone Nokera http://sites.google.com/site/mjoy16/ .Jest tam dużo informacji.Nie wiem czy jest do zdobycia MJoy16-C1 User's Manual.Jest to podstawa.Teraz konkrety.Wspomniałeś,że kiedyś programowałeś,czyli problem powinien być dla Ciebie trywialny.Zakładam,że masz podłączony PonyProg do LPT i ustawiony setup czyli wybrany ATmega16 oraz port parallel.
Co należy zrobić.
1.Kalibracja PonyProg
2.Odczytaj program uP komendą Read Programm (FLASH).Odczyt musi się zakończyć komunikatem Read Successfull.Jeśli nie sprawdź ustawienia.
3.Możesz wymazać kość komendą Erase.
4.Otwierasz plik .hex i zapisujesz go do kości komendą Write Programm (FLASH).Powinno zakończyć się "finish successfully".
5.Trzeba zapisać bity konfiguracyjne.Menu Command->Security and Configuration bits.
To mniej więcej w skrócie.Pamięć EEPROM jest do zapisu takich parametrów jak name,vendor ID oraz product ID.Tobie to jest niepotrzebne.
Następny problem to diody,muszą być Zenera.
Jeśli można odczytać kość po zaprogramowaniu w PonyProg to zakładamy,że jest o.k i sprawdzamy w pc.
Jeśli tutaj są problemy to odłączamy wszystkie urządzenia podłączone do USB i szukamy wejścia,które odczyta MJoya.Ten temat był wałkowany przy okazji problemów Mavericks,możesz go zapytać.

Do wszystkich cytowanych zaleceń już się zastosowałem - było o tym w tym wątku. Podręcznik studiowałem, stronę nokera znam na pamięć :-). Wyjątkiem są diody zenera. Nie mam ich, a działa!

« Odpowiedź #710 dnia: Października 16, 2010, 08:29:36 »
Moje gratulacje,cuda się jednak zdarzają.Na zwykłych diodach może działać,ale jest mniejszy margines.
Korzystając z okazji chciałbym zwrócić uwagę na zachowanie się przełączników obrotowych w SVMapper.Najlepiej na przykładzie.
Przykład
Mam przełącznik 4 pozycyjny do którego mam podłączone sygnały:
poz. 82 ozn.On 90 Off
poz. 83 ozn.On 91 Off
poz. 84 ozn.On 92 Off
poz. 85 ozn.On 93 Off
wg.mapy połączeń MJoy
Obracając przełącznik w prawo będą się zapalały wskaźniki w SVMapper w następujący sposób:
przejście z 82 do 83 zapala 83,90
przejście z 83 do 84 zapala 84,91
przejście z 84 do 85 zapala 85,92
przełączając w lewo;
przejście z 85 do 84 zapala 84,93
przejście z 84 do 83 zapala 83,92
przejście z 83 do 82 zapala 82,91
Jest to prawidłowe zachowanie SVMappera.

« Odpowiedź #711 dnia: Października 24, 2010, 23:47:40 »
Witam

Dodałem do strony www.simproject.info opis MJOY-Encoders w dziale innePROJEKTY. Pisze o tym w innym dziale z tego powodu, że w następnej kolejności chciałbym opisać samego MJOY-a i stąd moja prośba o podpowiedzi jakie dokładnie elementy trzeba do złożenia / było parę niejasności co do diod czy zenera czy zwykłe / jakie elementy są niezbędne a jakie można pominąć i na co szczególnie zwrócić uwagę w instrukcji by wszystko było ok.
Tak przy okazji mała zmiana adresu strony na www.simproject.info, ale stary adres www.simproject.wa.pl też chodzi tylko reklamy się pojawiają / darmowy serwer /  :001:

pozdrawiam Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

« Odpowiedź #712 dnia: Października 25, 2010, 06:14:10 »
Przejrzyj stronę Nokera
http://sites.google.com/site/mjoy16/
Nie wiem na ile informacje na stronie są aktualne,najlepiej zapytać autora.Ogólnie można założyć,że projekty mają już swoje strony oczywiście autorzy powinni dbać o aktualizacje.Jest już następna strona Damosa z nowym DMJoyem lub raczej z całą rodziną sterowników jest też strona Skalarki.Sterowniki opisywane na tych stronach łączy jedno - platforma Codeking HSC, która także ma swoją stronę.Wyjątkiem będzie sterownik Damosa,który będzie miał swój edytor mapowania klawiatury.
Reasumując w ostatnim czasie powstało trochę urządzeń i dobrze byłoby mieć jakąś orientację co do czego służy i przykłady aplikacji.Pomysł Zająca integracji tych projektów w jednym miejscu ma sens.Są to takie moje uwagi na gorąco.

« Odpowiedź #713 dnia: Października 25, 2010, 06:18:11 »
Jeśli chodzi o mJoya, to do stanu z mojej stronku http://mjoy16.googlepages.com trzeba usunąć R2 i pamiętać o diodach na torze USB, Zenerki 3,3V. Reszta jest raczej poprawna
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

« Odpowiedź #714 dnia: Października 25, 2010, 12:43:45 »
Pomysł Zająca integracji tych projektów w jednym miejscu ma sens.Są to takie moje uwagi na gorąco.

Dokładnie o to chodzi aby o wszystkich projektach było w jednym miejscu, przynajmniej podstawowe opisy projektu i np. montaż i uruchomienie oraz odnośniki do strony projektu.

Jeśli chodzi o mJoya, to do stanu z mojej stronku http://mjoy16.googlepages.com trzeba usunąć R2 i pamiętać o diodach na torze USB, Zenerki 3,3V. Reszta jest raczej poprawna

Dzięki za info - o to właśnie chodziło

pozdrawiam Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #715 dnia: Listopada 10, 2010, 13:56:13 »
Jakich nakładów wymagałoby zwięszkenie rozdzielczości MJoy16 z 10 do co najmniej 12 bitów (z 1024 na 4096) na co najmniej 3 osiach?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #716 dnia: Listopada 10, 2010, 15:58:42 »
Zmiany całego oprogramowania układu, najlepiej z powiązaniem z instalacją dodatkowego przetwornika ADC. Wyciąganie większych rozdzielczości z wbudowanych ADC układu to kombinatoryka stosowana.

« Odpowiedź #717 dnia: Listopada 10, 2010, 16:34:31 »
Zgadza się, raczej tylko zewnętrzny ADC (oversampling zjada strasznie dużo czasu CPU), tylko, że to kosztuje. Robiłem podejście do XMega (12 bit "firmowo"), ale one nie maja wbudowanego USB i pierwsze serie miały wadliwe ADC. Może kolejne będą lepsze ?

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #718 dnia: Listopada 10, 2010, 20:53:54 »
Z jednej strony nie wygląda to źle, ale z drugiej - to tylko idealny przypadek, gdzie dostarcza się układowi pełny akres 0 - +5 V czyli dodatkowe p...nie z doborem czujnika i magnesów. No i efekt marketingowy słaby :)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #719 dnia: Listopada 10, 2010, 21:00:30 »
Lepiej po prostu od razu na nowym układzie wrzucić obok przetwornik ADC, nawet i 16bit. Pod układ Damosa szukam nadal odpowiednich przetworników. Mam komplet Maximowskich ADC 4 i 8 kanałowych, równoległych przetworników ADC, ale...

1. nie komunikują się przez I2C
2. są droooogie (50+ USD sztuka)

Wykorzystując te układy co mam trzeba albo zaprogramować ich wykorzystanie od razu w sofcie i potem montować sam ADC z jego duperelami na osobnej płycie, albo tworzyć druga płytę, z drugim mikro kontrolerem, aby obsługiwał połączenie z głównym.

Czujnik przy tym to nie jest duży problem.