Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169396 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #855 dnia: Sierpnia 22, 2014, 10:23:55 »
No to dzięki za odpowiedzi, zdaje się że w stacjonarnym dostane wszystko co trzeba do 40zł licząc na oko więc chyba jest OK, co do płytki to chyba sam wytrawie.

Cześć.
Trawienie płytki to trochę zabawy - ja kupiłem płytkę do M-joya w firmie opisanej na stronie Nokera - zapłaciłem chyba 35 PLN:
https://sites.google.com/site/mjoy16/plytka

Postęp w pracach nad kokpitem: Galeria zdjęć Google+

« Odpowiedź #856 dnia: Września 09, 2014, 17:19:44 »
Posiadam kabel mikrofonowy, który składa się z dwóch kabelków i oplotu. Czy taki kabel wystarczy do podłączenia potencjometrów do Mjoy'a? Z tego co widziałem w oryginalnej instrukcji, to wydawało mi się, że taki jest odpowiedni, ale wolę zasięgnąć informacji u mądrzejszych ludzi. :) Po tylu przygodach nie mam już siły ryzykować. Pozdrawiam!

« Odpowiedź #857 dnia: Września 09, 2014, 17:47:03 »
Mikrofonowy jest jak najbardziej odpowiedni.

« Odpowiedź #858 dnia: Listopada 23, 2014, 11:25:21 »
Walnę temat tutaj, żeby nie śmiecić. Otóż jest problem z softem do mjoya. Przy pomocy Vito zrobiliśmy parę testowych skryptów pod mój kontroler w HomeSim Cokpit głównie dla opuszczania i podnoszenia podwozia w BMS. Występuje u mnie ciekawe zjawisko związane z kombinacjami skrótów klawiaturowych otóż np komenda "ctrl+g" odbierana jest w BMS tylko jako "g" podobnie jest z pozostałymi klawiszami specjalnymi shiftem i altem...Tak samo sprawa wygląda też w MjoyMapperze poprzedniku SVMappera. Tutaj pewna dygresja, Mapper był lepszy od następcy pod względem liczby odczytywanych kontrolerów (obecnie mam 4) i co lepsze ma możliwość ich usuwania oraz pozycjonowania jeśli chodzi o kolejność wyświetlania ale niestety reaguje na kombinacje tak samo jak HSC.   A teraz SV mapper - tutaj o dziwo kombinacje klawiszy działają bez problemów ALE program nie wiem dlaczego ma ograniczenie liczby rozpoznawanych kontrolerów do...trzech a więc widzi Cougara dwie ramki MFD i tyle - oczywiście po odłączeniu jednego z wymienionych wskakuje na listę Mjoy i gdzie mogę dowolnie mapować kombinacje.   Platforma na której to biega to WIN7 64 bit aktualizowany na bieżąco, BIOS jest w najnowszej wersji, tak samo sterowniki chipsetu, Mjoy podłączony jest do HUBa USB z zasilaczem ale sprawdzałem też na innych gniazdach. W menedżerze urządzeń nie ma żadnych błędów. TAk na szybko co mi przychodzi do głowy to wykorzystanie SV mappera ale musiałbym jakoś zmienić ID kontrolerów w Windzie aby Mjoy był na pierwszym miejscu, chyba że jest jakiś sposób aby oszukać SV mappera i ukryć przed nim część kontrolerów ? Koledzy pomóżcie gdyż człowiek musi też czasem  pospać   :evil:

« Odpowiedź #859 dnia: Listopada 23, 2014, 13:30:53 »
A teraz SV mapper - tutaj o dziwo kombinacje klawiszy działają bez problemów ALE program nie wiem dlaczego ma ograniczenie liczby rozpoznawanych kontrolerów do...trzech a więc widzi Cougara dwie ramki MFD i tyle - oczywiście po odłączeniu jednego z wymienionych wskakuje na listę Mjoy i gdzie mogę dowolnie mapować kombinacje.
Ta działa SVMapper oraz WinXP (nie mam Win7, dlatego piszę o XP). Z tego co pamiętam to jedną z wad poprzednika SVMapper było to, że nie można było programować rozszerzeń klawiatury. Ograniczenie do 4 kontrolerów jest wadą nie MJoya tylko SVMapper.
Ja miałem ten sam problem co mavericks tzn. mogłem mieć tylko Cougara, 2 ramki MFD oraz jednego MJoya a potrzebowałem 3 MJoye. Dodatkowo MJoy zajmował pozycję przed Cougarem i miałem w związku z tym pewne problemy. To pokonałem zmieniając w MJoyu ID, ale nadal nie mogłem podłączyć więcej MJoy ze względu na ograniczenia SVMappera. I w tym momencie pojawił się HSC, który rozwiązał problemy, ponieważ SVMapper jest niepotrzebny robimy przypisania klawiatury w skryptach. Tak było u mnie. Ponieważ MJoy lubi zmieniać po pewnym czasie swoją nazwę co powoduje zamieszanie w HSC to zamieniłem go na DMKeys8 i problem został rozwiązany.
TAk na szybko co mi przychodzi do głowy to wykorzystanie SV mappera ale musiałbym jakoś zmienić ID kontrolerów w Windzie aby Mjoy był na pierwszym miejscu, chyba że jest jakiś sposób aby oszukać SV mappera i ukryć przed nim część kontrolerów ? Koledzy pomóżcie gdyż człowiek musi też czasem  pospać

Moim zdaniem trzeba próbować znaleźć przyczynę dlaczego nie działają rozszerzenie klawiatury. Dawno nie pracowałem z SVMapperem, ale o ile pamiętam to są tam zielone kontrolki na odpowiednich pozycjach do których możemy przypisać kombinacje klawiatury. Najprostszy test to wyłączenie wszystkich zew. sterowników tzn MJoya oraz 2 ramek MFD i pozostawienie Cougara, który jest widziany w SVMapper. Można mu przypisać kombinacje z rozszerzeniami typu CRTL, ALT, SHIFT i zobaczyć czy dla tych kombinacji zapali kontrolkę w SVMapper. Jeśli tak to można zrobić to samo z ramkami MFD a na koniec z MJoy. To da odpowiedź czy są widziane rozszerzenia klawiatury.
Jeśli ten test wypadnie prawidłowo to rezygnujemy całkowicie z SVMapper i programujemy przypisania klawiatury w skrypcie w HSC.

« Odpowiedź #860 dnia: Listopada 23, 2014, 14:14:59 »
@Vito

Rozszerzenia klawiatury działają (u mnie) tylko w SV Mapperze, kontrolki zapalają się poprawnie. Problem w tym że SVmapper widzi tylko 3 a nie 4 kontrolery a Mjoy jest ostatni na liście więc się na nią nie łapie.  I chodzi o to że jak bym miał go na 1 miejscu na liście kontrolerów  to już by było "pozamiatane". A tak aby się na niej znaleźć muszę coś odłączyć np ramkę.
    Co do zmian nazwy to już mam chyba piątą wersję obecnie jest ee16 było ff16  :evil:

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #861 dnia: Listopada 23, 2014, 16:41:55 »
Jeśli dobrze pamiętam, JoyID ma możliwość zmiany ID każdego wykrytego kontrolera w systemie ;)

« Odpowiedź #862 dnia: Listopada 23, 2014, 16:44:00 »
Ciekawe, że widzi tylko 3 a nie 4. Jeśli masz kolejno np. Cougar, ramka 1 MFD oraz ramka 2 MFD to można pokombinować. Jest z tym trochę pracy, ale może się udać. Musisz zainstalować jakiś program do podglądania USB np. USBDeview. Gdy go uruchomisz to będziesz znał ID producenta oraz produktu urządzeń podłączonych do pc. Porównasz ID swoich urządzeń tzn. Cougar, MJoy oraz ramek MFD i zobaczysz jak jest to w Win które na jakiej pozycji. To już jest inf. jak należy zmieniać ID w MJoy. Możesz jeszcze sprawdzić czy kolejność w Win (panel sterowania) oraz w SVMapper jest taka sama (myślę, że tak). Jeśli chcesz wyeliminować np. ramki MFD z SVMappwer to ID MJoy musi być takie aby był np. na 2 pozycji. Ramki MFD można konfigurować w BMS czyli nie potrzeba SVMapper do tego celu. Sam proces zmiany ID w MJoy jest gdzieś opisany. Ponieważ zmieniałeś nazwy MJoy to wiesz gdzie to trzeba zrobić i w jaki sposób. Jestem pewny, że to powinno się rozwiązać problem. Zaznaczam, że nie jestem specjalistą od tych spraw, może ktoś z forum ma jakiś pomysł.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #863 dnia: Listopada 23, 2014, 17:53:51 »
Tu http://theairtacticalassaultgroup.com/forum/showthread.php?t=13009 piszą, że ten JoyID nie działa z wieloma grami, które biorą urządzenia HID enumerowane przez DirectInput, a nie przez system. A może tak nie jest? Jak ktoś ma doświadczenia z JoyID w Windows 7, to będę wdzięczny o info tutaj.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #864 dnia: Listopada 23, 2014, 18:13:07 »
piszą, że ten JoyID nie działa z wieloma grami, które biorą urządzenia HID enumerowane przez DirectInput, a nie przez system
potwierdzam JoyID swoje a Winda swoje. Vito nie zmieniałem ID bo trzeba grzebać w EPROMie. Mjoy sam sobie czasem zmienia nazwę taka przypadłość...

« Odpowiedź #865 dnia: Listopada 23, 2014, 18:54:32 »
Vito nie zmieniałem ID bo trzeba grzebać w EPROMie. Mjoy sam sobie czasem zmienia nazwę taka przypadłość...
Myślałem, że Ty zmieniałeś świadomie nazwę w EPROPM. Zmiana ID w MJoy nie jest problemem, problem jest z tym, że tak jak wspomniałeś MJoy sam sobie zmienia nazwę. Dla SVMapper  zmiana nazwy nie ma znaczenia tak myślę, ale dla HSC jest to nie do przyjęcia. Ja tak miałem tzn. 4 kontrolery były widziane przez SVMapper a pozostałe 2 nie. Dla tych dwóch napisałem skrypty i były widziane przez HSC. W sumie miałem 6 kontrolerów. To działało do momentu, aż któryś z tych dwóch obsługiwanych przez HSC nie zmienił sam nazwy. Jeśli to zrobił musiałem rozmontować burtę kokpitu, wyjąć i zaprogramować kość. Po jakiś czasie miałem tego dość i wymieniłem wszystkie MJoy na DMKeys8 i nie mam problemów. Dodatkowa korzyść z DMKeys8 jest taka, że można programować kości przez USB.

« Odpowiedź #866 dnia: Listopada 24, 2014, 08:36:38 »
Myślę, że rozwiązałem Twój problem. Prześlij swój adres na moje pw to wyślę uP z nowym IP i powinno działać. Kilka słów wyjaśnienia. Trwało to tak długo ponieważ mam kokpit rozebrany i nie mogłem sprawdzić, widać to na załączonym zdjęciu. Są podłączone do pc dwie ramki MFD oraz MJoy, nie ma Cougara, ponieważ jest także w fazie modernizacji (czekam na FCC). Kiedyś zmieniłem ID wendor oraz produktu w MJoy na 0x0000 oraz 0x0002. Ramki MFD mają odpowiednio vendor 0x044F oraz produkt 0xB351 i 0xB352.
W SVMapper jest kolejność MJ16, F16 MFD1 oraz F16 MFD2. Podobna kolejność w panelu sterowania w kontroler gier w WinXP. Teraz jedna z ramek F16 MFD powinna wypaść w SVMapper.
Reasumując będzie to u Ciebie działać, chociaż masz pewne ograniczenia. Jeśli dołożysz dodatkowy sterownik symulujący klawiaturę (rozbudowa kokpitu) to masz problem. Na dzień dzisiejszy jeden MJoy wystarczy. Jeśli będziesz miał kiedyś czas to z ciekawości wróć do testów. Jeśli podejrzewasz pc to można to zrobić na innym. Nie chcę wchodzić w szczegóły, ponieważ nie jestem kompetentny, ale HSC powinien prawidłowo działać podobnie jak SVMapper. Może jest jakiś błąd w konfigurowaniu. Najprościej sprawdzić to na drugim pc lub zapytać codeking. To tyle moich uwag, mam nadzieję, że na chwilę obecną problem został rozwiązany.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #867 dnia: Listopada 24, 2014, 13:04:42 »
A coś już wiadomo na temat tego FCC od Drejku? Bo też byłbym chętny ;)
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #868 dnia: Listopada 24, 2014, 14:58:58 »
A coś już wiadomo na temat tego FCC od Drejku? Bo też byłbym chętny
Ja też czekam na prototyp. Dla mnie istotne będą testy. Jest duża szansa, że wyjdą dobrze przez analogię do podobnego "taniego" rozwiązania na bazie starej mechaniki (kołyski, sprężyny i reszta). W tzw. tanim rozwiązaniu o jakości moim zdaniem decydują luzy, które trzeba usunąć. W rozwiązaniu drejku jest inna zasada działania, dlatego jestem ciekawy efektów.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #869 dnia: Listopada 24, 2014, 16:44:56 »
To cierpliwie czekamy :)
F-16C Block50 driver...